20 groovy jazzalbums

Inhoudsopgave:

20 groovy jazzalbums
20 groovy jazzalbums
Anonim

Top 20 beste albums om kennis te maken met jazz

Afbeelding
Afbeelding

Louis Armstrong zei ooit: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten", en de man had gelijk. Jazz leren kennen gaat veel meer over luisteren en ervaren dan over het definiëren van het genre en al zijn subgenres. Deze 20 jazzalbums zijn zorgvuldig uitgekozen uit alleen het allerbeste om je kennis te laten maken met jazz. Van klassiek tot acid, en van avant-garde tot Latin, het is er allemaal!

Handvol sleutels van Fats Waller

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Handful of Keys van Fats Waller wordt beschouwd als een essentieel jazzalbum. Waller is een voorloper van de moderne jazz en schreef enkele van de beroemdste jazzstandaarden aller tijden. Dit album is een compendium van zijn beste liveoptredens.

Volledig Live at the Crescendo door Count Basie

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Count Basie, een gerenommeerd muzikant en bandleider, wordt beschouwd als een van de vaders van de moderne jazz en staat altijd bovenaan. Zijn getalenteerde band begeleidde onder meer Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Sarah Vaughan. Complete Live at the Crescendo biedt een glimp van de meester aan het werk.

Ella & Louis door Ella Fitzgerald en Louis Armstrong

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Ella & Louis was het eerste van drie albums waarin de vocale charmes van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong prachtig samenvloeiden. Dit essentiële jazzalbum biedt prachtige ballads gezongen door twee van de meest invloedrijke jazzartiesten en vocalisten aller tijden.

Kind of Blue van Miles Davis

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Kind of Blue wordt beschouwd als het meesterwerk van Miles Davis en het is een van de meest invloedrijke en best verkochte jazzalbums aller tijden. Dit album, een absolute favoriet, is rijk aan melodieuze improvisatie en een prachtig bewijs van muzikaal genie aan het werk.

A Love Supreme van John Coltrane

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

A Love Supreme van John Coltrane is een van de meest geprezen jazzalbums ooit, en wordt ook beschouwd als Coltrane's meesterwerk. Dit album geeft een voorproefje van avant-garde en free jazz, terwijl het melodieus en zeer plezierig blijft.

Ellington in Newport door Duke Ellington

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Ellington at Newport van Duke Ellington werd live opgenomen op het jazzfestival van Newport in 1956. Ellingtons band speelde een combinatie van oud en nieuw met een vleugje improvisatie die het publiek wild maakte, waardoor dit optreden een plek kreeg in elke verzamelaar. ' beste.

Brilliant Corners van Thelonious Monk

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Brilliant Corners van Thelonious Monk was het eerste album met zijn composities. Het werd beschouwd als het toonbeeld van moderne jazz en een must-have in elke jazzcollectie. De complexe composities van dit album zijn een bewijs van het genie van Monk.

Getz / Gilberto door João Gilberto en Stan Getz

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Getz / Gilberto wordt beschouwd als een van de beste jazzalbums aller tijden. Stan Getz, Joao Gilberto en Antonio Carlos Jobim hebben een heerlijk album samengesteld dat jazz en bossanova perfect combineerde. Dit album kreeg zowel lovende kritieken als een commercieel succes.

Sarah Vaughan zingt Mancini Songbook van Sarah Vaughan

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Sarah Vaughan wordt beschouwd als een van de beste vrouwelijke jazzvocalisten aller tijden. In Sarah Vaughan Sings Mancini Songbook biedt ze prachtige vertolkingen van de fantastische composities van Henry Mancini. Het is een traktatie voor de oren en de ziel.

De roze panter van Henry Mancini

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Henry Mancini heeft een vruchtbare muziekcarrière achter de rug en schreef onvergetelijke filmmuziek. The Pink Panther van Henry Mancini is een tijdloze Grammy-bekroonde partituur die orkestjazz op zijn best biedt.

Marsalis Standard Time - Deel I door Wynton Marsalis

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Marsalis Standard Time biedt het allerbeste van de neoklassieke jazz, waarbij Wynton Marsalis de beste jazzstandaarden aller tijden opnieuw bespeelt. Dit met een Grammy bekroonde album biedt een prachtige uitvoering en een zeer plezierige manier om kennis te maken met jazz.

Eleanora Fagan (1915-1959): Aan Billie With Love van Dee Dee Bridgewater

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Grammy Award-winnaar Dee Dee Bridgewater is een van de allerbeste hedendaagse jazzvocalisten. Met Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee Bridgewater heeft de zangeres een werkelijk meeslepend eerbetoon aan Billie Holiday gecreëerd.

Woordenlijsten door Bobby McFerrin

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Bobby McFerrin heeft meerdere Grammy-prijzen gewonnen voor zijn fantastische vocale jazzvertolkingen. McFerrins muziek is een must voor wie geïnteresseerd is in hedendaagse vocale jazz. Probeer de met een Grammy bekroonde Vocabularies, of het beste van Bobby McFerrin, om aan de slag te gaan.

Uit lunchen! Door Eric Dolphy

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Hoewel avant-garde of free jazz misschien niet voor iedereen geschikt is, als je een voorproefje wilt, probeer dan het beste. Uit lunchen! van Eric Dolphy wordt alom geprezen als de beste in dit subgenre. Out to Lunch! staat op allerlei lijstjes van de beste jazz! toont grote muzikale behendigheid en een ongeëvenaard creatief genie.

Free Jazz van Ornette Coleman

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Free Jazz van Ornette Coleman wordt ook geprezen als een van de allerbeste free jazz-albums. Dit album, dat in alle opzichten grenzen verlegde, werd opgenomen door twee kwartetten die meer dan 40 minuten improviseerden. Het is een primeur in de geschiedenis van de freejazz.

Dance Mania van Tito Puente

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Tito Puente, ook bekend als "The King of Latin Music" en "The Musical Pope", had een succesvolle carrière van meer dan 50 jaar met het componeren en spelen van Latin jazz en muziek. Dance Mania wordt beschouwd als een van de meest emblematische albums van de Latin jazz.

Soulsaus van Cal Tjader

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Het omvangrijke oeuvre van Cal Tjader is rijk aan Latijnse en Afro-Cubaanse invloeden. Hij wordt beschouwd als een van de meest succesvolle niet-latino, Latin-muzikanten. Zijn Soul Sauce is een all-time Latin jazz favoriet, ideaal om wat pit toe te voegen aan je jazzcollectie.

Onder de baslijn van Ernest Ranglin

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Ernest Ranglin heeft gespeeld met grootheden als Bob Marley en Jimmy Cliff. Zijn fantastische gitaarspel en belangrijke muzikale carrière hebben hem talloze prijzen opgeleverd. Below the Bassline van Ernest Ranglin biedt smaakvolle reggaejazz met een vleugje ritme en blues.

Eenarmige bandiet van Jaga Jazzist

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

One Armed Bandit van Jaga Jazzist is het toekomstige jazzfeest voor de oren. Dit album biedt een mix van progressieve rock met jazz en wordt voortdurend aanbevolen door nu-jazzliefhebbers. Het is een album rijk aan smaken, dat, hoewel innovatief, een sterke jazzidentiteit behoudt.

Noodsituatie op de planeet Aarde door Jamiroquai

Afbeelding
Afbeelding

Koop nu

Hoewel Jamiroquai recentelijk bekend staat om zijn funky discobeats, waren hun eerste paar albums beslist acid jazz. Hun album Emergency on Planet Earth staat bovenaan de lijst van acidjazzlijsten. Slechts één keer luisteren, en het is duidelijk waarom: het bevat coole acid jazzbeats met fantastische funk-smaken.

Maak uw keuze en geniet ervan

Afbeelding
Afbeelding

De hier genoemde jazzalbums bieden een uitgebreide reis vanaf het begin van de jazz tot de meest actuele exponenten, met voldoende variatie en allemaal van topklasse onder jazzliefhebbers. Als je meer wilt weten over jazz, neem dan de tijd en bied ze aan om te luisteren. Misschien krijg je wel een of twee favoriete albums!

Aanbevolen: