Milieuproblemen: stortplaatsen

Inhoudsopgave:

Milieuproblemen: stortplaatsen
Milieuproblemen: stortplaatsen
Anonim
afval op de vuilstort
afval op de vuilstort

Stortplaatsen hebben geleid tot enkele van de meest verhitte, bittere gevechten over vervuiling in de openbare ruimte die ooit zijn gezien. Hoewel er een aantal redenen zijn voor de heftige argumenten rond stortplaatsen, is een van de grootste de combinatie van zowel de begrepen behoefte aan stortplaatsen als het gebrek aan wil om er dichtbij te wonen. Stortplaatsen zullen naarmate de tijd verstrijkt alleen maar meer een publieke kwestie worden.

Problemen veroorzaakt door stortafval

Volgens de factsheet uit 2014, gepubliceerd door de Environmental Protection Agency (EPA), produceert de gemiddelde persoon 4.4 pond afval, waarvan 2,3 pond elke dag op stortplaatsen belandt (pag. 12 en 13). De situatie verbetert zowel op individueel als op gemeenschapsniveau. De afvalproductie is de laagste sinds de jaren negentig, en het aandeel dat op stortplaatsen belandt is gedaald tot 53% of 136 miljoen ton in 2014, vergeleken met 89% in de jaren tachtig. Deze positieve cijfers weerspiegelen de groeiende trend om materiaal te recyclen, van 10% in de jaren tachtig naar 34% in 2014 (pag. 4).

De milieuproblemen veroorzaakt door stortplaatsen zijn talrijk. Er zijn geen argumenten over de bewering dat er veel dingen zijn die bijdragen aan het milieuprobleem van stortplaatsen. De negatieve effecten worden meestal in twee verschillende categorieën ingedeeld: atmosferische effecten en hydrologische effecten. Hoewel deze effecten allebei even belangrijk zijn, zijn de specifieke factoren die hieraan ten grondslag liggen belangrijk om op individuele basis te begrijpen.

Atmosferische effecten

atmosferische vervuiling
atmosferische vervuiling

Het ministerie van Volksgezondheid van de staat New York meldt dat methaan en kooldioxide de belangrijkste geproduceerde gassen zijn en 90 tot 98% van het stortgas uitmaken. Stikstof, zuurstof, ammoniak, sulfiden, waterstof en diverse andere gassen worden ook in kleine volumes geproduceerd. Gassen kunnen wel 50 jaar een probleem vormen.

Zoals het Environmental Defense Fund vermeldt, is methaan "op de korte termijn 84 keer krachtiger dan kooldioxide." Niet alleen wordt methaan geproduceerd door de verschillende vormen van rottend organisch materiaal dat op stortplaatsen wordt aangetroffen, maar ook huishoudelijke schoonmaakmiddelen komen hier vaak terecht. Dit zijn de volgende impact van de gassen:

  • Het mengsel van chemicaliën zoals bleekmiddel en ammoniak op stortplaatsen kan giftige gassen en geuren produceren die de kwaliteit van de lucht in de buurt van de stortplaats aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Waterstofsulfide dat op stortplaatsen wordt geproduceerd, ruikt naar rotte eieren.
  • Gassen van stortplaatsen blijven niet op de locatie achter. Wanneer ze in de lucht vrijkomen, vinden gassen hun weg naar huizen en andere gebouwen via ramen en deuren, of door de grond ondergronds naar kelders enz. en resulteren in het binnendringen van bodemdamp, legt het ministerie van Volksgezondheid van de staat New York uit.
  • Naast geur kunnen stortgassen ook gevolgen hebben voor de gezondheid en problemen veroorzaken die acuut of chronisch kunnen zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid van de staat New York.
  • Afgezien van de verschillende soorten gassen die door deze stortplaatsen kunnen ontstaan, kunnen stof en andere vormen van niet-chemische verontreinigingen in de atmosfeer terechtkomen. Dit draagt verder bij aan het luchtkwaliteitsprobleem waar moderne stortplaatsen mee kampen.

Hydrologische effecten

Stortplaatsen creëren ook een giftige soep van industriële en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Mensen gooien alles weg, van industriële oplosmiddelen tot huishoudelijke schoonmaakmiddelen, op stortplaatsen, en deze chemicaliën hopen zich op en vermengen zich in de loop van de tijd en veroorzaken watervervuiling.

water testen
water testen
  • Grondwaterverontreiniging- Het Toxic Substances Hydrology Program van de US Geological Survey rapporteert dat percolaat van stortplaatsen ook zware metalen kan bevatten, zoals "lood, barium, chroom, kob alt en nikkel", als organische verbindingen zoals "bisfenol A, farmaceutische producten, pesticiden, ontsmettingsmiddelen en brandvertragers." Deze kunnen in de bodem terechtkomen en in het grondwater terechtkomen, waardoor deze wordt verontreinigd. Stortplaatsen zijn een belangrijke bron van grondwaterverontreiniging, en het Center for Public Environmental Oversight merkt op dat oudere stortplaatsen die niet zijn afgedekt met ondoordringbaar materiaal om uitloging te voorkomen, nu problemen veroorzaken.
  • Vervuiling van oppervlaktewater - percolaat van stortplaatsen heeft rivieren en andere oppervlaktewaterbronnen vervuild. Guardian meldt dat ammoniak, dat veel voorkomt op stortplaatsen, wordt omgezet in stikstof en eutrofiëring veroorzaakt, waarbij de algengroei toeneemt en alle zuurstof in het water gebruikt, waardoor ander visleven wordt gedood. Bovendien kunnen gifstoffen in het percolaat wilde en gedomesticeerde dieren doden die dit water drinken. Guardian meldt ook dat "ze bij mensen huiduitslag, misselijkheid, maagpijn, hoofdpijn en koorts kunnen veroorzaken."

In een EPA-document wordt opgemerkt dat, aangezien grondwater en oppervlaktewater met elkaar verbonden zijn, verontreinigende stoffen heen en weer kunnen bewegen tussen de twee waterbronnen.

Extra milieuproblemen op het gebied van stortplaatsen

Emissies en waterverontreiniging zijn niet de enige soorten problemen die verband houden met stortplaatsen. Bij nadere beschouwing kan blijken waarom zoveel broodnodige veranderingen zo moeilijk te realiseren zijn.

Ontbinding

Soms worden stortplaatsen bedekt met aarde, ingezaaid met gras en omgevormd tot recreatiegebieden. Het beheer van de gassen die uit deze locaties komen is een voortdurend probleem en zorgt voor voortdurende kosten ondanks de nieuwe gevel van de stortplaats. Ontleding vindt langzaam plaats in afwezigheid van zuurstof, legt WordsSideKick.com uit. Sommige natuurlijke producten, zoals verspilde groenten en fruit, zullen binnen enkele weken ontbinden, terwijl het bij artikelen zoals piepschuim meer dan 500 jaar kan duren voordat ze zijn afgebroken.

Effect op dieren in het wild

De Natural Resources Defense Council (NRDC) meldt dat vogels zoals ooievaars en zoogdieren zoals de grizzlybeer zich aangetrokken voelen tot onoverdekte stortplaatsen vanwege de hoeveelheden afvalvoedsel die daar gewoonlijk worden aangetroffen. Deze dieren veranderen al lang bestaand gedrag, waarbij ooievaars de migratie opgeven om op stortplaatsen te blijven en zich te voeden. EnvironmentalChemistry.com meldt dat menselijke voeding niet altijd geschikt is voor dieren en dat ze voedselvergiftiging kunnen oplopen door het eten van slecht of bedorven voedsel.

Stortplaatsbranden

brand op een stortplaats
brand op een stortplaats

Stortgassen en de enorme hoeveelheid stortafval kunnen gemakkelijk brand veroorzaken. Branden kunnen moeilijk te blussen zijn en bijdragen aan de vervuiling van lucht en water. Ze kunnen mogelijk ook nabijgelegen habitats vernietigen als ze niet snel genoeg worden gecontroleerd. Het meest brandbare gas dat meestal op stortplaatsen wordt geproduceerd, is methaan, dat zeer brandbaar is. Brandweerlieden zullen vaak brandvertragend schuim gebruiken om branden op stortplaatsen te bestrijden vanwege de aanwezigheid van chemicaliën die niet door water kunnen worden onderdrukt, wat de chemische belasting van deze stortplaatsen nog verder vergroot.

De Universiteit van Iowa wijst erop dat er elk jaar meer dan 8.000 stortplaatsbranden zijn in de VS. Rook van deze branden kan ademhalingsziekten veroorzaken als ze besmet zijn met chemicaliën, en water bij brandbestrijding kan percolaat verspreiden vervuiling van bodem- en waterbronnen volgens Waste360 en een rapport opgesteld voor de Federal Emergency Management Agency en andere Amerikaanse instanties.

Klimaatverandering

Methaan en kooldioxide die op stortplaatsen worden geproduceerd, zijn broeikasgassen die leiden tot de opwarming van de aarde. "Amerikaanse stortplaatsen brachten alleen al in 2014 naar schatting 148 miljoen ton (163 miljoen ton) CO2 vrij, wat overeenkomt met de atmosfeer", meldt Ensia. Klimaatverandering is een groeiend probleem voor het milieu.

Oplossingen om stortplaatsen te verminderen

In het licht van de schadelijke gevolgen van stortplaatsen is het noodzakelijk om hun aantal en de hoeveelheid afval op stortplaatsen te verminderen. Hiervoor zijn individuele actie, overheidsbeleid en particuliere ondernemingen nodig.

Verhoog recycling en compostering

metaal recyclen
metaal recyclen

De hoeveelheid afval die door elke persoon wordt gerecycled is bijna verdubbeld, en de hoeveelheid gecomposteerd is vier keer meer dan in de jaren negentig, volgens de factsheet van de EPA uit 2014 (tabel 4, pag. 13). Het grootste deel van het afval op stortplaatsen kan gemakkelijk op huishoudelijk niveau worden gerecycled; 21% daarvan bestaat bijvoorbeeld uit voedsel (pag. 7). Het verder uitbreiden van recycling en compostering om de hoeveelheden die op stortplaatsen eindigen te verminderen, vereist individuele actie en adequate en efficiënte inzameling en verwerking van gescheiden afval door de overheid en de industrie, aldus The Economist. Bovendien is recycling, zoals de University of Southern Indiana opmerkt, goedkoper dan storten of verbranden.

Mijnbouw is een creatieve oplossing

Een aantal stortplaatsen zijn al lang vóór de populariteit van recycling in gebruik. Deze stortplaatsen bevatten een schat aan minerale hulpbronnen die daar gewoon liggen te rotten, en dit heeft een unieke kans gecreëerd voor 'groene' Amerikaanse mijnbouw. Omdat edelmetalen en andere mineralen in elektronisch afval zitten, beschouwen steeds meer bedrijven stortplaatsen als goudmijnen. Deze extra activiteit gaat gepaard met een grotere luchtvervuiling via stof; dit wordt echter over het algemeen gecompenseerd door de hoeveelheid vervuiling die niet wordt gegenereerd door het winnen van nieuwe materialen en het over de hele wereld verzenden ervan, en kan zelfs zonder overheidssteun winstgevend zijn volgens een wetenschappelijke evaluatie uit 2015.

Een rapport van het Massachusetts Institute of Technology uit 2016 is van mening dat de economische en ecologische voordelen ruimschoots opwegen tegen de kosten en uitdagingen van het winnen van begraven metalen en elektronische producten, en een grote bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van stortplaatsen en de daarmee samenhangende problemen.

Energieproductie

Aangezien stortgas (LFG) voor 50% uit brandbaar methaan bestaat, wordt dit voormalige probleem gezien als een kans en gebruikt als energiebron. Het Landfill Methaan Outreach Program van EPA merkt op dat LFG de "derde grootste bron van mensgerelateerde methaanemissies in de Verenigde Staten is, goed voor ongeveer 18,2 procent van deze emissies in 2014." In plaats van een vervuilende stof en een risico te worden, wordt LFG gewonnen via putten op stortplaatsen en gebruikt voor elektriciteitsopwekking, direct gebruik, warmtekrachtkoppeling in warmtekrachtkoppelingsprojecten (WKK), of gebruikt als alternatieve brandstoffen, meestal in industriële eenheden

Maak een verschil

Hoewel het niet mogelijk is om het afval dat uit een huishouden komt te elimineren, zijn er zeker stappen die iedereen kan nemen om op zijn minst de hoeveelheid afval die ze produceren te verminderen. Eenvoudige manieren om het milieu te beschermen kunnen in het dagelijks leven worden geïntegreerd om de persoonlijke impact te verminderen. Niet alle positieve stappen op milieugebied hoeven groot te zijn. Veel kleine stappen kunnen vaak neerkomen op een grote stap voorwaarts, en er zijn zeker een paar dingen die iedereen kan veranderen om minder verspilling te veroorzaken.

Aanbevolen: