27 beroemde prematuren

Inhoudsopgave:

27 beroemde prematuren
27 beroemde prematuren
Anonim
Arts die pasgeboren baby in incubator onderzoekt
Arts die pasgeboren baby in incubator onderzoekt

Er zijn tal van beroemde preemies die gemakkelijk herkenbaar zijn aan hun naam. Wat minder bekend is, is hun ruige begin in deze wereld en de uitdagingen die ze als baby hebben overwonnen. Hieronder staan enkele opmerkelijke individuen die eerder dan verwacht op deze wereld kwamen en leefden om het verhaal te vertellen.

Beroemde prematuren, gisteren en vandaag

Er zijn een paar kinderen, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland, die beroemd zijn geworden vanwege hun vroeggeboorte, vooral degenen die worden beschouwd als de kleinste en jongste baby's die ooit hebben overleefd. Het komt echter veel vaker voor dat deze kleine baby's opgroeien om in een of andere vorm invloed uit te oefenen op de samenleving, en vervolgens door publieke belangstelling wordt onthuld dat ze te vroeg zijn geboren.

Beroemde premature historische figuren

De volgende preemies hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis:

Albert Einstein

Albert Einstein werd in maart 1879 twee maanden te vroeg geboren in Duitsland. Hij wordt beschouwd als een genie en is vooral bekend vanwege zijn invloedrijke bijdragen aan wiskunde en wetenschappen. Hij zei ooit: "Er zijn twee manieren om je leven te leiden. De ene is alsof niets een wonder is. De andere is alsof alles een wonder is." Dit gold voor Einstein, die een klein begin maakte in een tijd waarin neonatologie vrijwel onbestaande was en uitstekende prestaties boekte.

Napoleon Bonaparte

Misschien was zijn vroeggeboorte verantwoordelijk voor zijn beruchte kleine gest alte. Hoe dan ook, Napoleon boekte grote militaire successen en wordt tegenwoordig door velen beschouwd als een geniale leider.

Sir Winston Churchill

De gevierde voormalige premier van Engeland werd twee maanden te vroeg geboren. Maar zelfs met zijn moeilijke start werd hij geboren in geweldige accommodaties: een slaapkamer in een paleis in Oxfordshire.

Sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton werd geboren in 1642 en woog slechts drie pond. Er werd niet verwacht dat hij het zou overleven. Hij werd een van de beroemdste en invloedrijkste wetenschappers ter wereld. Hij formuleerde de wetten van beweging en zwaartekracht, de kracht die ervoor zorgt dat dingen vallen. De drie wetten worden vaak de wetten van Newton genoemd.

Charles Darwin

Charles Darwin werd geboren in 1809 en was ook een premature baby. Hij was een Engelse natuuronderzoeker en de grondlegger van de evolutietheorie.

Charles Wesley

Charles Wesley was de leider van de Methodistenkerk en een bekende schrijver van vele hymnen. Wesley werd twee maanden te vroeg geboren in Engeland. Het gerucht gaat dat hij tot zijn oorspronkelijke uitgerekende datum stevig in wol was gewikkeld, waardoor zijn leven werd behouden.

Beroemde premature artiesten en schrijvers

Sommige beroemde kunstenaars en schrijvers die te vroeg geboren zijn, zijn:

Pablo Picasso

Pablo Picasso was een Spaanse kunstenaar wiens werk gemakkelijk herkenbaar is. Hij was het meest bekend om zijn schilderijen en sculpturen. Zijn talent was grenzeloos en zijn kunst was innovatief. Hij was ook graficus, keramist en decorontwerper. Hij speelde een grote rol bij de pioniers op het gebied van het kubisme, geconstrueerde beeldhouwkunst en collage.

Renoir

Pierre-Auguste Renoir werd in Frankrijk geboren in een arbeidersgezin en was ook een premature baby. Hij was een buitengewoon getalenteerde kunstenaar en een vooraanstaande Franse impressionist van zijn tijd.

Mark Twain

De talentvolle Amerikaanse schrijver Mark Twain staat ook op de lijst van beroemde preemies. Hij stierf ook voortijdig toen zijn overlijdensbericht per ongeluk in een krant werd gepubliceerd, lang voordat hij daadwerkelijk overleed.

Victor Hugo

De grote Franse romanschrijver werd in 1802 te vroeg geboren en overtrof de kansen in een tijd waarin de medische terminologie niet in het voordeel was van vroege baby's. Victor Hugo was het meest bekend vanwege het creëren van de enorm succesvolle Les Miserables.

Kleine premature baby ligt in een couveuse
Kleine premature baby ligt in een couveuse

Beroemde premature beroemdheden/entertainers

Een paar beroemde premature entertainers zijn onder meer:

Sir Sidney Poitier

Sir Sidney Poitier werd twee maanden te vroeg geboren in Miami, Florida. Hij is een Bahamaans-Amerikaanse acteur, filmregisseur, auteur en diplomaat. Hij werd de eerste Afro-Amerikaan die een Academy Award voor Beste Acteur won.

Michael J. Fox

Michael J. Fox is een Amerikaanse acteur, auteur, producer en activist. Hij is vooral bekend van zijn rollen in Back to the Future, Family Ties en Spin City. Fox werd geboren in 1961 en kreeg in 1998 de diagnose van de ziekte van Parkinson.

Stevie Wonder

De beroemde Amerikaanse zangeres Stevie Wonder werd te vroeg geboren. Hij werd als baby blind vanwege een aandoening die bekend staat als retinopathie van prematuren. Dit is een veel voorkomende aandoening bij prematuren en vindt plaats wanneer de bloedvaten achter in de ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn en loskomen van het netvlies. Hoewel het voor iedereen een uitdaging zou zijn om vanaf de geboorte blind te zijn, heeft Wonder het goed gedaan en is zijn donkere zonnebril een kenmerkend onderdeel geworden van zijn uiterlijk als professionele muzikant.

Wayne Brady

Wayne Brady werd drie maanden te vroeg geboren. Hij is een acteur, zanger, komiek, televisiepersoonlijkheid en presentator van een spelshow. Hij was te zien in talloze televisieshows op Broadway, en is momenteel de presentator van Let's Make a Deal.

Beroemde premature atleten

Te vroeg geboren worden weerhield de volgende atleten er niet van.

Wilma Rudolph

Wilma Rudolph werd te vroeg geboren en kreeg als kind zelfs last van roodvonk, mazelen en kinkhoest. Ze liep ook polio op en droeg drie jaar lang beenbeugels. Maar ze zou als sprintster deelnemen aan de Olympische Spelen van 1960 in Rome en de 'snelste vrouw ter wereld' worden. Ze was de eerste Amerikaanse vrouw die drie Olympische gouden medailles won. Ze was een echte inspiratiebron en ook een Amerikaans icoon.

Wayde van Niekerk

Wayde van Niekerk werd in 1992 met 29 weken te vroeg geboren. Hij woog iets meer dan 1 kg (wat overeenkomt met ongeveer 2 lbs, 3 oz) en artsen zeiden dat hij mogelijk gehandicapt is. Maar hij nam deel aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio en won de eerste gouden medaille van Zuid-Afrika op de 400 meter en brak zelfs het wereldrecord.

Anna Pavlova

Klein en sterk Anna groeide op tot een van de beroemdste ballerina's ter wereld, en haar invloed op het vak wordt vandaag de dag nog steeds aan dansstudenten onderwezen.

Beroemdheden die premature baby's ter wereld brachten

De volgende beroemdheden hebben premature baby's ter wereld gebracht:

Kim Kardashian en Kanye West

Kim Kardashian heeft naar verluidt haar dochter voortijdig bevallen na een zwangerschap van 35 weken.

Anna Faris en Chris Pratt

Anna Faris is negen weken te vroeg bevallen van haar baby Jack. Hij woog slechts 3 pond, 12 ons.

Julia Roberts

Julia Roberts is vier weken te vroeg bevallen van haar tweeling, Phinneaus en Hazel, met 36 weken.

Premature pasgeboren twee-eiige tweelingen
Premature pasgeboren twee-eiige tweelingen

Faith Hill en Tim McGraw

De jongste dochter van countrymuziek-supersterren Faith Hill en Tim McGraw werd te vroeg geboren na een zwangerschap van 32 weken.

Angelina Jolie en Brad Pitt

De tweeling van Angelina Jolie en Brad Pitt, Vivienne en Knox, werd te vroeg geboren en woog elk ongeveer vijf pond.

Celine Dion

De tweeling Celine Dion, Eddy en Nelson, werd in 2010 te vroeg geboren. De jongens wogen elk iets meer dan vijf pond.

Sherri Herder

Sherri Shepherd beviel van haar zoon, Jeffrey Charles, voortijdig na een zwangerschapsduur van slechts 25 weken. Hij woog slechts 1 pond, 10 ons.

Blake Lively en Ryan Reynolds

Blake Lively beviel te vroeg van haar eerste kind.

Tiny Notoriety

Sommige beroemde prematuren zijn alleen bekend in de wereld vanwege hun vroege geboorte. Er wordt aangenomen dat Rumaisa Rahman het record heeft als 's werelds kleinste overlevende baby, met een gewicht van 8,6 gram bij de geboorte. Ze werd geboren in september 2004 en verbleef tot februari op de neonatale intensive care van een ziekenhuis in de omgeving van Chicago. Er wordt verwacht dat ze een normaal leven zal leiden naast haar tweelingzus, die ook klein en vroeg was met een gewicht van 1 pond en 4 ons.

Amillia Sonja Taylor is een andere naam die in NICU-kringen naar voren komt als het gaat om de kleinste preemie die er levend uit moet komen. Ze heeft het ziekenhuis vier maanden lang naar huis gebeld, maar is nu veilig en wel bij haar familie.

Premature baby's gaan geschiedenis schrijven

Beroemde premature kinderen blijken in alle soorten en maten te bestaan, maar één ding is zeker: premature kinderen groeien voortdurend op en gaan geschiedenis schrijven in alle aspecten van onze wereld. Veel beroemde mensen die erkend worden als leiders in hun vakgebied, of dit nu te danken is aan hun intelligentie, talent of bijdragen aan de samenleving, zijn hun leven begonnen als een premature baby.

Aanbevolen: