Foto's van verschillende soorten palmbomen

Inhoudsopgave:

Foto's van verschillende soorten palmbomen
Foto's van verschillende soorten palmbomen
Anonim

Koolpalm

Afbeelding
Afbeelding

Palms hebben een geheel eigen uitstraling en zijn de perfecte planten voor bij het zwembad of in elke tuin met een tropisch thema.

De koolpalm (Sabal palmetto) is een dwergboom uit de kustgebieden van het zuidoosten, waar hij vaak in de schaduw van breedbladige eiken en andere inheemse bomen groeit. De 'kool' is de karakteristieke bal van ontrolde bladeren in het midden, die eruitziet - en naar verluidt smaakt - als de gewone tuingroente. Het is een uitstekende keuze als een palm met kleine schaduwtolerantie nodig is. Plant hem indien mogelijk in zandgrond en geef hem wekelijks water totdat hij is gevestigd.

Koninklijke Palm

Afbeelding
Afbeelding

Koninklijke palmen (Roystonea spp.) zijn een van de meest majestueuze soorten, ze kunnen 22 meter hoog worden en worden vaak gezien in straatbeplantingen in Zuid-Florida. Ze staan bekend om hun nette bladindeling en het mooie, gladde groene gedeelte van hun stam dat de ruimte direct onder het bladerdak in beslag neemt. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft de bodem, maar hebben volle zon en voldoende irrigatie nodig - ze kunnen zelfs af en toe een overstroming verdragen.

Rietpalm

Afbeelding
Afbeelding

De suikerrietpalm (Chrysalidocarpus lutescens) wordt gewoonlijk in potten gekweekt als kamerplant, waar hij misschien geen stam ontwikkelt, maar een aantrekkelijke rechtopstaande bos bladeren vormt. Ze kan buiten worden gekweekt in vorstvrije gebieden, waar ze meerdere stammen ontwikkelt die lijken op dikke bamboestokken. De plant is behoorlijk droogtetolerant, maar heeft uitstekende drainage nodig, die gemakkelijk kan worden verzorgd door hem op te potten in een lichtgewicht plantmix.

MacArthur Clusterpalm

Afbeelding
Afbeelding

Het hier afgebeelde exemplaar laat zien hoe de MacArthur-palm (Ptychosperma macarthuri) er jong uitziet, maar als hij volwassen wordt, draagt hij grote hangende bloemtrossen die enkele meters onder het bladerdak hangen, waardoor het een behoorlijk spectaculair exemplaar is. De bloemen maken plaats voor kleurrijk fruit en de boom zet het hele jaar door zijn bloei- en vruchtcyclus voort voor een constante kleurweergave. Deze handpalmen zijn klein en komen doorgaans niet hoger uit dan 4,5 meter, en kunnen in de volle zon, in de volle schaduw of iets daartussenin. Het is een robuuste, droogtetolerante soort die op vrijwel elke grondsoort kan worden gekweekt en vaak in bosjes wordt geplant voor een dramatisch effect.

Butiapalm

Afbeelding
Afbeelding

Deze soort, ook bekend als pindopalm (Butia capitata), is kort en stevig met enorme bladeren van wel drie meter lang die sierlijk naar de grond krullen. Het groeit langzaam en is zeer droogtetolerant. Een van de meest opvallende kenmerken zijn de eetbare vruchten, in wezen een soort dadel, waarvan jam en conserven kunnen worden gemaakt.

Cocopalm

Afbeelding
Afbeelding

De kokospalm (Cocos nucifera) is misschien wel de meest algemeen erkende palm ter wereld, met zijn lange, dunne stam en kleine bladerdak dat in de wind beweegt. Hij kan 30 meter hoog worden en is een van de beste planten voor het modelleren van kustgebieden, omdat hij zeer tolerant is tegen zoutnevel en orkaanwinden. Hij geeft de voorkeur aan zandgrond en veel vocht, maar verder zijn de behoeften minimaal zolang je in een klimaat leeft waar de temperatuur niet onder het vriespunt zakt.

Vossenstaartpalm

Afbeelding
Afbeelding

Vossenstaartpalm (Wodyetia bifurcata) is een zeer verfijnde soort in de wereld van palmen met een grove textuur. De bladeren lijken op een zachte, bossige vossenstaart en de kleur van de stam is bijna wit, in tegenstelling tot het donkerbruin van de meeste handpalmen. Het is een snelgroeiende plant, verdraagt zon of schaduw en overleeft droogte, maar ziet er weelderig uit als hij voldoende vocht krijgt. Het is een boom van gemiddelde grootte en kan worden aangepast aan de containercultuur, waardoor hij in koude klimaten kan worden gekweekt.

Flespalm

Afbeelding
Afbeelding

Flespalmen (Hyophorbe lagenicaulis) zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gelijknamige, gezwollen stengels die taps toelopen naar het bladerdak, als een ouderwetse frisdrankcontainer. Deze warmteminnende soort groeit langzaam tot maximaal 6 meter, maar is tevreden met het leven van zijn hele leven in een grote plantenbak, zolang deze maar op een zonnige locatie staat.

Zilveren dadelpalm

Afbeelding
Afbeelding

Deze palm, ook bekend als suikerdadelpalm (Phoenix sylvestris), is nauw verwant aan de soort die de gewone eetbare dadel produceert, en de vrucht ervan is ook eetbaar, hoewel deze minder vaak wordt geconsumeerd. Het blad is dicht, blauwgroen en netjes gerangschikt in het ronde bladerdak. Inheems in dorre struikgewas in India, geeft de voorkeur aan losse, goed doorlatende grond en tolereert aanzienlijke droogte, hoewel het er een beetje armoedig uit kan zien zonder regelmatig irrigatieregime.

Zilveren waaierpalm

Afbeelding
Afbeelding

Deze foto van de zilveren waaierpalm (Chamaerops humilis) is gericht op het gebladerte, maar groeit meestal als een meerstammig exemplaar en vormt bosjes tot ongeveer 6 meter hoog en een breedte van 3 meter. De stammen hebben een karakteristieke gebogen vorm en het blad ziet er precies uit zoals de naam aangeeft: een zilvergroen waaiervormig blad. Het is tolerant ten opzichte van extreme hitte, droogte, arme grond, harde wind en is ook een van de meest koude-tolerante palmsoorten.

Zilveren rieten palm

Afbeelding
Afbeelding

De zilverrietpalm (Coccothrinax proctorii) heeft ook zilvergroene, waaiervormige bladeren, die traditioneel werden gebruikt als rietbedekking, hoewel in dit geval de onderkant de zilveren kleur heeft. Hij groeit rechtop met een enkele stam tot ongeveer 6 meter hoog en heeft een kleine, strakke kroon. De zilverrietpalm is spijkerhard en staat erom bekend dat hij in zijn oorspronkelijke omgeving op rotspartijen groeit.

Canarische Dadelpalm

Afbeelding
Afbeelding

De dadelpalm van de Canarische Eilanden (Phoenix canariensis) is een dramatische soort, meestal gezien met een korte stam en een enorme kroon van bladeren die op een pompon lijken. Het is een van de meest populaire palmbomen om in het interieur te planten. Het is zeer aanpasbaar aan het bodemtype en het bewateringsregime, maar vereist wel het zware jaarlijkse onderhoud van het wegsnoeien van de enorme bladeren wanneer ze afsterven.

Kentia Palm

Afbeelding
Afbeelding

De kentiapalm (Howea forsteriana) is een kleine, langzaam groeiende soort die vaak als kamerplant wordt gebruikt. Het is zeer sierlijk met zachtgroene bladeren en stammen die lijken op stevige bamboestokken. Hij wordt vaak naast ingangen geplant, waardoor hij de alternatieve naam schildwachtpalm krijgt. Door de behoefte aan diepe schaduw is hij ook geschikt als kamerplant. Kweek hem in een grote plantenbak met een lichtgewicht potgrond en laat de grond tussen de gietbeurten door drogen om hem de beste kans op succes te geven.

Chilian wijnpalm

Afbeelding
Afbeelding

De Chileense wijnpalm (Jubaea chilensis) is 's werelds meest massieve palm, met een hoogte van 30 meter en een stam tot 1,5 meter in diameter. De monolithische bomen groeien echter heel langzaam en het duurt honderden jaren voordat ze deze omvang bereiken. In hun geboorteland Chili worden ze gesneden vanwege hun sap, dat wordt omgezet in een product dat lijkt op ahornsiroop. Ze zijn droogtetolerant en geven de voorkeur aan droge, goed doorlatende grond.

Of je nu in de subtropische gebieden van het land woont of in een kouder klimaat, er is altijd een palm die past bij jouw landschapsbehoeften. Het kan zijn dat je hem alleen in een container moet kweken en voor de winter naar binnen moet brengen. De variatie in vorm en textuur is verrassend divers, vooral als je je naar de gespecialiseerde palmkwekerijen begeeft waar enkele van de meer unieke exemplaren worden gevonden.

Aanbevolen: