Recept voor gebakken ham

Inhoudsopgave:

Recept voor gebakken ham
Recept voor gebakken ham
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Een fantastische afwisseling van de traditionele kerstkalkoen of een geweldige toevoeging als je voor een groot publiek kookt; een recept voor gebakken ham kan feestelijk en smaakvol zijn.

Ham It Up

Gebakken ham is een van die ma altijden die in werkelijkheid een feest zijn. De enorme omvang van de ham leent zich uitstekend voor familiebijeenkomsten en buffetten. Een typische ham kan tot 16 personen voeden en als je andere voorgerechten aan de tafel toevoegt, reikt het aantal mensen dat je kunt voeden in de tientallen. De kookmethode voor recepten met gebakken ham varieert afhankelijk van of u verse ham, gekookte ham of gezouten ham heeft. Ik raad een mooie gerookte ham aan, omdat de rokerige smaak goed combineert met elk glazuur dat je wilt gebruiken. Vaak wordt de gebakken ham afgewerkt met een glazuur, dat kleur, textuur en smaak aan je gebakken ham toevoegt. Glazuren kunnen heel eenvoudig zijn en variëren van gesuikerde glazuren tot glazuren op fruitbasis.

recept voor gebakken ham

Voor dit recept heb je één gerookte ham van 15 pond nodig, die geschikt is voor maximaal 25 gasten als je aan elke persoon porties van vijf ons ham serveert. Als je van plan bent wat minder gasten te bedienen, zou ik nog steeds voor de ham van 15 pond gaan, omdat de restjes ongelooflijk handig zijn voor een groot aantal recepten, van eenvoudige ham en eieren tot ontbijtburrito's. Meestal zit bij een ham van dit formaat het bot nog op zijn plaats, waar een heerlijke erwtensoep van gemaakt kan worden. Voor dit recept voor gebakken ham gebruik ik een cidersaus en een basisch glazuur van bruine suiker. Kruidnagelen zijn een zeer goede vriend van ham en het is niet ongebruikelijk om een gebakken ham te vinden die wordt geserveerd met hele kruidnagels die het ingekerfde oppervlak van de ham bedekken. Ik vind het er mooi uitzien, maar ik gebruik liever gemalen kruidnagel in het glazuur zelf. Ik vind dat deze methode een rijkere, gelijkmatiger verdeelde kruidnagelsmaak aan de ham geeft.

In het volgende recept noem ik twee keer bruine suiker, dit is geen vergissing. De eerste hoeveelheid bruine suiker gaat in het glazuur, terwijl de tweede hoeveelheid bruine suiker in de saus gaat.

Ingrediënten

  • 1 15 pond gerookte ham
  • 4 eetlepels Dijon-mosterd
  • 6 ons (3/4 kopje stevig verpakt) bruine suiker
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 ½ liter appelcider
  • 8 ons rozijnen
  • 3 ons (1/2 kopje en twee eetlepels stevig verpakt) bruine suiker
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 6 eetlepels maizena
  • Zout naar smaak

Instructies

  1. Plaats de ham in een soeppan die groot genoeg is om de ham onder water te houden.
  2. Breng aan de kook en laat het vervolgens zachtjes koken.
  3. Laat een uur sudderen en laat het water weglopen.
  4. Verwarm je oven voor op 350 graden Fahrenheit.
  5. Snijd het vel en het overtollige vet af, zodat ongeveer ½ inch vet over de ham blijft.
  6. Keur met een mes de ham in door een reeks diagonale plakjes (door het vet maar niet in het vlees) over de ham te maken. Herhaal dezelfde soort plakjes in de tegenovergestelde richting, zodat je een ruitmotief over de ham krijgt.
  7. Leg de ham met de vetkant naar boven in een braadpan met een rooster.
  8. Verdeel de mosterd in een dun laagje over de ham.
  9. Meng de eerste maat bruine suiker en de gemalen kruidnagels grondig.
  10. Bestrooi de ham met het mengsel van bruine suiker en kruidnagel.
  11. Bak een uur.
  12. Omdat suiker de neiging heeft te verbranden, controleer je de ham na 30 minuten. Als de suiker te donker wordt, bedek de ham dan met een folietent.
  13. Bak de ham tot een direct afleesbare thermometer 140 graden aangeeft.
  14. Om de saus te maken, doe je de cider, rozijnen, de tweede maat bruine suiker, nootmuskaat en citroenschil in een pan en laat je ze vijf minuten sudderen.
  15. Meng het maïzena met voldoende water om het vloeibaar te maken.
  16. Roer de saus erdoor en laat sudderen tot het dik is.
  17. Smaak naar zout.

Handige tips

  • Oude plattelandshammen moeten 24 uur in koud water worden geweekt, geschrobd en ongeveer twintig minuten per pond worden gestoofd voordat je ze kunt bakken.
  • Oude hammen hebben soms een kleine hoeveelheid schimmel op de buitenhuid; dit is oké en wordt verwijderd door het schrobben.
  • Hams met het label "Klaar om te koken" kunnen worden gebakken zonder eerst te laten sudderen.
  • Om een fruitglazuur te gebruiken, bestrijk de ham niet met mosterd. Bestrijk de ham in plaats daarvan tijdens de laatste helft van de kooktijd met fruitconserven. Elk fruitconserven zal werken, maar ik heb goede resultaten gehad met abrikoos.

Aanbevolen: