Vintage stof & Stellaire retroprints

Inhoudsopgave:

Vintage stof & Stellaire retroprints
Vintage stof & Stellaire retroprints
Anonim
vrouw winkelen voor vintage retro printstof
vrouw winkelen voor vintage retro printstof

Antieke en vintage stoffen hebben unieke ontwerpen, kleuren en texturen die niet kunnen worden gereproduceerd met moderne productiemethoden. Van de overweldigende Art Nouveau-prints uit de late 19e eeuw tot de charmante moderne patronen uit de jaren zestig: er is genoeg inspiratie te vinden bij het verzamelen en gebruiken van dit oude textiel. Deze stoffen zijn in beperkte voorraad verkrijgbaar voor allerlei projecten, van antieke quilts en kledingrestauratie tot historische woondecoratie.

Wat is vintage stof?

De meeste vintage stoffen die je tegenkomt, zijn van de jaren dertig tot en met de jaren zeventig, hoewel het ook mogelijk is om stoffen uit de late jaren 1800 te vinden. Mogelijk zijn deze stoffen op iemands zolder gevonden. Het kunnen ook nieuwe oude voorraad (NOS) zijn, wat betekent dat ze afkomstig zijn van stukken stof die gevonden zijn in de opslagruimte van een fabrikant, waar ze al lang vergeten waren. De afstand is beperkt, en als je iets vindt waar je van houdt, moet je het kopen. Deze afdrukken zijn niet gemakkelijk te vinden en je krijgt misschien geen tweede kans.

Ontwerpen en kleuren

De prints en kleuren van vintage stoffen bieden een overzicht van de stijlen die de afgelopen eeuw populair waren. Naarmate trends veranderden, veranderden ook de patronen. Als je vintage stoffen aan het shoppen bent, kan een beetje kennis van de stijlen voor elk tijdperk je helpen je vondsten te authenticeren en te dateren.

19e eeuw - Natuurlijke vezels en gedempte kleuren

19e-eeuwse vintage patroonstof
19e-eeuwse vintage patroonstof

Stoffen uit de 19e eeuw varieerden enorm, waarbij katoen, zijde en andere natuurlijke vezels de markt domineerden. Veel kleuren voelen gedempt aan volgens de huidige normen. Dit komt gedeeltelijk doordat de kleurstoffen niet kleurvast waren en rode, groene en gele tinten vervagen en van kleur veranderen. Patronen zijn vaak strepen of gingham-ruiten, maar je ziet ook gebloemde stoffen in verschillende patroongroottes.

1920 - Geometrische vormen

Art deco vintage stoffenprint uit de jaren 1920
Art deco vintage stoffenprint uit de jaren 1920

De jaren twintig brachten meer geometrische vormen in de stof. Je ziet interessante kleurencombinaties zoals roze en zwart. Gestileerde en Art Deco-achtige prints werden halverwege dit decennium populair met herhalende geometrische vormen.

1930 - Synthetische stoffen en glans

paisley
paisley

Vroege synthetische stoffen werden vooral populair in de jaren dertig, waaronder rayon. Avondstoffen hadden veel glans, en alledaagse katoen had kleur en patroon. Gestileerde Art Deco-ontwerpen waren nog steeds populair. Paisley is een ander patroon dat je dit decennium veel tegenkomt. Naast de basiskleuren kun je roze en blauwgroen combinaties vinden.

Jaren 40 - Mooie bloemen

Vintage retro bloemenprintstof uit de jaren 40
Vintage retro bloemenprintstof uit de jaren 40

In de jaren veertig verlieten stofpatronen de gingham, geometrische vormen en strepen uit voorgaande tijdperken en omarmden ze bloemen in alle maten en vormen. Paars en lavendel maakten vaak deel uit van de kleurencombinatie. Synthetische stoffen werden nog populairder, waarbij acetaat en nylon zich bij het toch al trendy rayon voegden.

jaren 50 - grotere afdrukken

Vintage stoffenprint uit de jaren 50
Vintage stoffenprint uit de jaren 50

Net toen rokken in de jaren na de Tweede Wereldoorlog voller werden, werden bloempatronen groter en brutaler. De ontwerpen waren vaak verspreid op een lichtgekleurde achtergrond met veel ruimte ertussen. Glitters en pailletten waren populair voor avondstoffen.

Jaren 60 - Mod en psychedelisch

Patroon uit de jaren 60
Patroon uit de jaren 60

De jaren zestig brachten moderne en psychedelische ontwerpen voor stoffen. Gedurfde kleurencombinaties, optische illusies en volkskunstafdrukken werden populair. Kleuren als oranje, roze, felgroen en turquoise boden een vrolijk alternatief voor de typische pastelkleuren.

Jaren 70 - Patronen en Pin Dots

Vintage retro printstof uit de jaren 70
Vintage retro printstof uit de jaren 70

Doorschijnende, lichte stoffen met pindot-ontwerpen, qiana (een zijdeachtig, wasbaar materiaal) en opvallende bloemenmotieven waren kenmerken van de jaren zeventig. Kleine details zoals contrasterende borduursels en kleurrijke prints brachten stoffen naar een hoger niveau. Polyester beheerste het decennium voor heren- en damesmode, en je zult veel vintage polyesterstoffen uit deze tijd vinden.

Waar kun je vintage en antieke stoffen kopen

Het kan moeilijk zijn om vintage stoffen lokaal te vinden, omdat ze geen gebruikelijk item zijn. Misschien heb je geluk en vind je een of twee patronen bij een garage sale, een landgoedverkoop of zelfs bij een plaatselijke kringloopwinkel. Over het algemeen zult u deze speciale stoffen echter op internet moeten vinden. Ze kunnen duur zijn, maar als je van vintage stoffen houdt, is het de prijs waard. Je kunt ook op aanbiedingen letten en partijen stof kopen die specifieke materialen bevatten die je wilt.

Etsy

Etsy is een goede bron voor alles wat vintage is, inclusief stof. Je vindt stukken in alle maten en uit alle decennia. Verkopers beschrijven de staat en laten foto's zien van het daadwerkelijke stuk stof dat te koop is.

Antieke stoffen

Antique Fabrics heeft meer dan 5.000 meter vintage stof op voorraad die dateert uit de jaren 1850 tot de jaren 70. Ze bieden ook een restauratieservice.

Revivalstoffen

Revival Fabrics heeft authentieke vintage stoffen uit de jaren twintig tot zeventig. Dit is een goede bron voor moeilijk te vinden materialen.

Vintage en Vogue

Vintage en Vogue is een ander bedrijf dat gespecialiseerd is in hoogwaardige reproducties van vintage en antieke stoffen. Er staat duidelijk vermeld of de stof origineel is of een reproductie is van vintage materiaal.

Tips voor het kopen van vintage stof

Als je een vintage stoffen print of effen online of in een winkel koopt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Weet hoe groot het vintage stuk stof is. Lees aandachtig de afmetingen van de stof, zodat je weet of het stuk groot genoeg is voor jouw project.
  • Zoek naar vlekken en beschadigingen. Antieke stoffen kunnen vlekken, scheuren, vlekken en andere schade vertonen. Lees de beschrijving aandachtig en bekijk eventuele foto's van de stof.
  • Controleer op vervaging. Houd er rekening mee dat, afhankelijk van hoe de stof is bewaard, er plekken kunnen zijn met ongelijkmatige verkleuring en slijtage.
  • Denk aan geurtjes. Soms kan vintage stof een geur verspreiden als gevolg van onjuiste opslag of blootstelling aan rook en andere geuren. Vraag naar geuren en overweeg of de stof gewassen of chemisch gereinigd kan worden om deze te verwijderen.
  • Vraag naar het retourbeleid. Omdat het moeilijk kan zijn om een stuk vintage stof online te bekijken, zorg ervoor dat je het kunt retourneren als het je niet bev alt.

Gebruik voor antieke stoffen

vintage stoffen sierkussen bed
vintage stoffen sierkussen bed

Er zijn veel manieren waarop je oude stoffen kunt gebruiken. Waarschijnlijk wil je echter geen duur antiek stuk gebruiken om de bank in de studeerkamer te bedekken. Over het algemeen is het moeilijk om meerdere meters in één stuk te vinden, en deze stoffen dragen mogelijk niet zo goed als sommige van de hedendaagse opties. Er zijn echter veel geweldige ideeën voor het gebruik van vintage stoffen:

  • Sierkussens- Deze oude patronen zien er geweldig uit als sierkussens en accentstukken om je huis op te fleuren.
  • Gordijnen - Gordijnen zijn ook een goed gebruik voor de stoffen, maar gebruik er een achterkant of voering voor om vervaging te voorkomen.
  • Speelgoed - Gevulde beren en poppen die bedoeld zijn om tentoongesteld te worden, zien er geweldig uit als ze gemaakt zijn met de oude patronen.
  • Lampenkappen - Lampenkappen kunnen worden bekleed met Hawaiiaanse stoffen uit de jaren 50 voor een kitscherige, casual flair in elke kamer.
  • Accessoires - Als je een vintage mode-look wilt, overweeg dan om stoffen portemonnees, sjaals en andere accessoires te maken. Vesten en andere kledingstukken die niet veel worden belast, zijn ook een goede keuze.
  • Ingelijste kunst - Kleine stukjes vintage stof in mooie patronen kunnen betaalbare en unieke kunst aan de muur maken. Lijst eenvoudig een paneel in en zet het in elke kamer neer.
  • Eetkamertextiel - Maak servetten of placemats van vintage stof, vooral als de stof gemakkelijk met de hand kan worden gewassen.
  • Quilts - Vintage textiel maakt prachtige quilts. Zoek naar sterke stukken die tegen wat slijtage kunnen.

Verzorging van oude stoffen

Oudere stoffen vereisen speciale zorg. Wees voorzichtig bij het schoonmaken en ermee werken; sommige kunnen kwetsbaar zijn. Houd deze onderhoudstips voor vintage stoffen in gedachten:

  • Vermijd zonlicht. Plaats geen antieke materialen in een raam of in direct zonlicht. Oude stoffen hebben de neiging snel te vervagen en kunnen uiteenvallen als ze niet goed worden onderhouden.
  • Was vintage stoffen zorgvuldig. Alle antieke stoffen moeten met de hand worden gewassen, gladgestreken en zorgvuldig opgehangen om te drogen. Als u ze blootstelt aan een wasmachine en droger, kunnen ze nutteloos en versleten worden.
  • Bleekt geen antiek textiel. Gebruik nooit bleekmiddel om vintage linnengoed witter te maken. Probeer een mengsel van één deel citroensap en drie delen koud water te gebruiken om vergeeld materiaal witter te maken.
  • Bewaar vintage stoffen met zorg. Bewaar in zuurvrij papier in een koele, donkere kist. Een cederhouten kist houdt motten en andere insecten uit de stof en zorgt ervoor dat deze fris ruikt.

Voeg vintage stijl toe aan je leven

De stukjes en beetjes antieke stof kunnen meer stijl aan je leven toevoegen dan meters en meters hedendaagse materialen. Vergeet bij het plannen van uw project niet te zoeken naar oude knopen, rick-rack en andere versieringen om het project in vintage-stijl af te ronden. Vintage ideeën, accessoires en versieringen gecombineerd met antieke en vintage stoffen kunnen gedenkwaardige items voor in huis creëren.

Aanbevolen: