Feiten over boomzaden en tips voor kieming

Inhoudsopgave:

Feiten over boomzaden en tips voor kieming
Feiten over boomzaden en tips voor kieming
Anonim
wych iepenzaden
wych iepenzaden

Boomzaden zijn er in een duizelingwekkende variëteit. Het planten van zaden is belangrijk voor de gezondheid van onze planeet, en met meer dan 20.000 verschillende soorten bomen in de wereld zul je er waarschijnlijk veel vinden die voor jou interessant zijn.

Soorten bomen

Bomen kunnen wetenschappelijk in twee categorieën worden verdeeld.

  • Angiospermenzijn goed voor ongeveer 90% van de bomen op aarde. Kenmerken van angiospermen zijn dat ze bloemen produceren en dat hun zaden zich vormen in een beschermende eierstok.
  • Gymnospermen produceren geen bloemen en hun zaden worden blootgesteld zoals in een dennenappel.

Bomen kunnen ook worden onderverdeeld inbladverliezend en 'naaldachtig'. Loofbomen staan bekend als breedbladige bomen omdat ze brede bladeren hebben die in de herfst vallen. Naaldbomen produceren kegels in plaats van bloemen en behouden hun bladeren of naalden het hele jaar door.

Zaden

Bomen produceren zaden op verschillende manieren. Sommigen produceren droog fruit waarvan de zaden op de vervaldag vrijkomen. Een voorbeeld is een Cottonwood-boom waarvan de vruchten openbreken en de pluizige zaden wegvliegen. Andere bomen produceren vruchten met één zaadje die zich van de boom scheiden zonder de zaden vrij te geven. Esdoornbomen zijn een goed voorbeeld. Sommige bomen produceren zacht fruit dat op de grond v alt met de zaden erin, zoals de appelboom.

De meeste zaden zijn nog niet klaar om te ontkiemen wanneer ze loskomen van de boom, omdat ze nog niet volwassen genoeg zijn. Andere zaden blijven inactief totdat de omstandigheden geschikt zijn om te ontkiemen. Er zijn twee hoofdtypen kiemrust.

  • Mechanische kiemrust treedt op omdat de zaadvacht dik of hard is, zoals bij een walnoot. Dit type zaad kan worden gestimuleerd om te ontkiemen met behulp vanscarificatie Dit wordt bereikt door het verdunnen, vijlen of met schuurpapier om de coating van het zaad af te breken.
  • Embryonale kiemrust treedt op wanneer het zaadembryo een trigger nodig heeft om te ontkiemen. Meestal heeft deze trigger de vorm van koud vocht ofkoude stratificatie.

Ontkiemende boomzaden

Ten eerste hebben boomzaden vocht nodig. Week je zaden 24 tot 48 uur in water. Als je zaden een harde, dikke schil of vacht hebben, probeer dan te verticuteren voordat je je zaden in het water legt.

Ten tweede: gebruik koude stratificatie. Plaats vochtig veenmos in een zakje met je zaden en plaats het zakje in je koelkast. Het doel hiervan is om een milde winter te simuleren. Zaden kunnen slechts vier tot zes weken tot wel vier tot acht maanden in de koelkast blijven.

Zaai ten slotte je zaden. Boomzaden kunnen in de late herfst direct in de grond worden gezaaid. Vochtige, goed doorlatende grond heeft de voorkeur. Je kunt je zaden ook binnenshuis kweken in potten of zaaiplaten met een goed doorlatend mengsel van veenmos en zand. Zodra je zaden ontkiemen, hebben ze een goed verlichte ruimte nodig om te groeien en sterk te worden. Uw bomen kunnen de volgende lente ontkiemen, maar het kan ook twee of drie seizoenen duren voordat uw zaden ontkiemen. Wees geduldig en je zult je kleine boomzaailingen zien verschijnen.

Boomzaden vinden

Sheffield's Seed Company vervoert zaden voor tientallen verschillende bomen, waaronder coniferen, notenbomen, fruitbomen en meer.

TreeHelp. Com heeft alles wat je nodig hebt om bomen te laten groeien. Ze hebben niet alleen een lange lijst met boomzaden, maar ze hebben ook gereedschappen, boeken en op maat gemaakte TreeHelp-kits om u te helpen gezonde bomen te laten groeien.

SeedMan.com beschikt over een indrukwekkende lijst met ongewone boomzaden van over de hele wereld. Hun online catalogus vertelt u ook de winterhardheids- en vochtvereisten van de bomen waarin u geïnteresseerd bent, evenals de kenmerken en toepassingen van elke boom. Het planten van bomen voegt waarde toe aan uw eigendom en biedt een leefgebied voor wilde dieren. Het is werkelijk verbazingwekkend hoe alles, van voedsel en brandstof tot medicijnen en hout, allemaal voortkomt uit het planten van zulke kleine zaadjes.

Aanbevolen: