Prachtige vintage geperst glaspatronen & Identificatietips

Inhoudsopgave:

Prachtige vintage geperst glaspatronen & Identificatietips
Prachtige vintage geperst glaspatronen & Identificatietips
Anonim

Maak kennis met enkele opmerkelijke ontwerpen van persglas en ontdek hoe je het glas dat je hebt kunt identificeren.

Antieke kom van geperst glas.
Antieke kom van geperst glas.

Als je net als de meesten van ons bent, staat er in je servieskast veel sprankelend glaswerk in allerlei verschillende patronen, kleuren, vormen en maten. Als het om vintage geperste glaspatronen gaat, gaat identificatie eigenlijk over het zoeken naar de merken van de maker en het vergelijken van het ontwerp met voorbeelden van bekende patronen.

Het kan wat speurwerk vergen, maar de moeite loont volledig. Sommige van deze patronen zijn supermooi, en het is altijd leuk om te weten waar je naar kijkt als je de inhoud van je servieskast bekijkt of door de gangpaden van je plaatselijke antiekwinkel wandelt.

Snelle geschiedenis van geperst glas

Persglas bestaat al sinds het midden van de 19e eeuw. Het is gemaakt met behulp van glazen mallen en een plunjer die het gesmolten glas in de mal drukt. Het is een goedkoop proces waarbij glas in massa wordt geproduceerd en het maakt het voor gewone mensen mogelijk om glazen schalen te hebben. Van ongeveer 1850 tot 1910 werd vroeg Amerikaans patroonglas (EAPG) of persglas ongelooflijk populair. Er zijn miljoenen stukjes geperst glas verkrijgbaar, en de kans is groot dat je er waarschijnlijk minstens een paar hebt.

In het begin van de 20e eeuw was er een enorme stijging in de populariteit van persglas in de vorm van depressieglas, melkglas en iriserend carnavalsglas. Dit zijn populaire items bij verzamelaars, vooral in bepaalde felbegeerde patronen en kleuren. Er kunnen maar liefst 4.000 patronen van EAPG of geperst glas zijn.

Opmerkelijke vintage geperste glaspatronen: identificatietips en afbeeldingen

Als je een glazen schaal hebt en het patroon ervan wilt identificeren, begin dan met een heel zorgvuldig onderzoek. Zoek naar eventuele markeringen en kenmerken die u kunnen helpen erachter te komen wat u heeft. Bekijk dan de details en vergelijk deze met enkele van de meest populaire patronen door de jaren heen.

Snelle tip

Vraagt u zich af of uw stuk geperst glas of geslepen glas is? Kijk naar de randen van de ontwerpen in het patroon om te zien of ze scherp (gesneden) of ronder zijn, wat aangeeft dat ze in een mal zijn geperst. Let ook op naden of vormlijnen.

Anchor Hocking Bubble

Anker Hocking Bubble Patroonplaten Depressieglas
Anker Hocking Bubble Patroonplaten Depressieglas

Een eenvoudig en mooi vintage geperst glaspatroon uit de jaren 40. Bubble kwam in veel verschillende kleuren, waaronder helder, wit, lichtblauw, groen, robijnrood en roze. Het is technisch gezien een depressieglaspatroon (hoewel ook nog steeds geperst glas). Ontdek het door de rijen ronde "bubbels" op te merken die de rand van borden, bekers en andere stukken vormen.

Hocking Cameo

Hocking glazen cameo-sorbets met sorbetplaten Hocking groen
Hocking glazen cameo-sorbets met sorbetplaten Hocking groen

Cameo, geproduceerd door Hocking Glass begin jaren dertig, is een delicaat patroon van wijnranken en bloemen in weelderige volants en gordijnen. Naast dat het wordt geperst, wordt het ook in een vorm geëtst. Je kunt de enigszins ruwe textuur van de ets voelen als je met je hand over het patroon gaat. Het was erg populair in het groen, maar er zijn zeldzamere exemplaren in roze, geel en transparant.

Imperial Candlewick

Imperial Glass Candlewick noten/muntkom
Imperial Glass Candlewick noten/muntkom

Imperial Candlewick, een van de gemakkelijkst te identificeren vintage geperste glaspatronen, is een supereenvoudig ontwerp. Het is volkomen duidelijk totdat je bij de rand of rand van het stuk komt (of soms bij de handvatten). Daar vind je een rij ronde glaskralen of belletjes. Deze stukken zijn al bijna 50 jaar gemaakt, van de jaren dertig tot de jaren tachtig, en je vindt deze stukken gemakkelijk in elke antiekwinkel of kringloopwinkel. Ze zijn meestal van helder glas.

LG Wright Daisy en Button

Daisy en Button Aqua Blue Bowl LG Wright-glas
Daisy en Button Aqua Blue Bowl LG Wright-glas

Vanaf 1938 maakte LG Wright Daisy and Button, een van de meest populaire patronen onder verzamelaars. Dit delicate ontwerp had ronde glazen "knoppen" en uitgebreide sprankelende bloemen of "madeliefjes" die in het glas waren gegoten. Het is heel gebruikelijk in transparant, maar je kunt het ook in allerlei kleuren vinden.

US Glazen Jacobsladder

Jacob's Ladder van US Glass Water Goblet
Jacob's Ladder van US Glass Water Goblet

Een gewaagd geometrisch patroon dat doet denken aan de schoonheid van het Art Deco-tijdperk, Jacob's Ladder van US Glass heeft verticale getextureerde diamanten erin gedrukt. Dit heldere glaspatroon is in de loop der jaren door een aantal fabrikanten geproduceerd, beginnend rond 1876, maar komt het meest voor bij US Glass.

Snelle tip

Een manier om EAPG of echt oude geperste glaspatronen te identificeren, is door ze in een donkere kamer tegen blacklight te houden. Veel van deze vroege stukken zullen gloeien.

Fostoria Amerikaans

Glasplaat met twee handgrepen in het heldere Amerikaanse patroon
Glasplaat met twee handgrepen in het heldere Amerikaanse patroon

Een van de meest populaire patronen van de bekende fabrikant Fostoria, American, is een kubusontwerp van geperst glas. Het voelt geometrisch en modern aan, ook al stamt het uit het midden van de 20e eeuw. Het was verkrijgbaar in heldere, paarse, roze en andere tinten, maar helder is de meest voorkomende.

Snelle tip

Zoek naar het merkteken van de maker op je glazen stuk. Je ziet dit soms in een "ruit" of ovaalvormige markering op de bodem van het persglas.

Detectivewerk van geperst glas

Omdat er duizenden vintage geperste glaspatronen zijn, komt identificatie neer op het matchen van jouw stuk glas met een ander stuk glas dat je ziet en waarvan je het patroon kent. Blader door veilingsites en antiekwinkels om uw glas met anderen te vergelijken, en neem de tijd om vertrouwd te raken met de populairste patronen. Het is een leuk stukje speurwerk.

Aanbevolen: