Veel voorkomende voorbeelden van greenwashing & Hoe u kunt voorkomen dat u wordt gedupeerd

Inhoudsopgave:

Veel voorkomende voorbeelden van greenwashing & Hoe u kunt voorkomen dat u wordt gedupeerd
Veel voorkomende voorbeelden van greenwashing & Hoe u kunt voorkomen dat u wordt gedupeerd
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Steek uw hand op als u een product heeft gekocht, simpelweg omdat het label zegt dat het milieuvriendelijk is (ik steek de mijne op). Het voelt goed om te geloven dat we het milieu helpen door producten te gebruiken waarvan wij denken dat ze duurzaam zijn.

Helaas is duurzaamheid een marketinginstrument geworden dat bedrijven gebruiken om mensen met goede bedoelingen te verleiden hun niet-duurzame producten te kopen - een tactiek die bekend staat als greenwashing. Ontdek veelvoorkomende voorbeelden van greenwashing en hoe u deze kunt herkennen, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.

Wat is greenwashing en welke invloed heeft het op u?

Afbeelding
Afbeelding

Greenwashing is een reclametactiek waarbij bedrijven beweren dat hun producten milieuvriendelijk zijn, zonder het juiste bewijsmateriaal om dit te bewijzen. Aan de ene kant duidt de aanwezigheid van greenwashing op een belangrijke cultuurverandering waarbij mensen producten willen kopen die goed zijn voor het milieu. Daarom willen bedrijven hun producten zo milieuvriendelijk mogelijk laten klinken.

Aan de andere kant, als je ten prooi v alt aan deze bedrieglijke marketing, geef je geld uit aan producten die niet zo duurzaam zijn als ze beweren. En uw dollars gaan naar bedrijven die de problemen waar u uw geld aan wilt besteden niet ondersteunen.

In het kapitalisme is kapitaal (ook wel je geld genoemd) je belangrijkste machtsmiddel. Het geven van dat kapitaal – die macht – aan organisaties waarvan u denkt dat ze uw doelstellingen ondersteunen, schaadt alleen de doelen die u daadwerkelijk wilt steunen.

Greenwashing-voorbeeld: gebrek aan bewijs

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn eindeloze voorbeelden van greenwashing op de markt, vooral omdat marketingtactieken voortdurend veranderen. Een veelvoorkomend voorbeeld zijn beweringen zonder bewijs.

Vaak verschijnt dit als niet-specifieke statistieken, zoals 'verpakt met 70% meer gerecycled materiaal' of '50% minder plastic'. Deze beweringen hebben nooit een citaat onderaan en verwijzen nooit naar een onderzoek/persbericht dat u kunt raadplegen om ze te verifiëren.

Als je een dergelijke bewering ziet, vraag jezelf dan af: "70% meer gerecycled materiaal dan wat?" Als het niet duidelijk is waarmee het bedrijf zijn product vergelijkt, is de kans groot dat er sprake is van greenwashing.

Greenwashing-voorbeeld: milieu-buzzwords

Afbeelding
Afbeelding

Als je geïnvesteerd hebt in milieurechtvaardigheid en werkt aan het minimaliseren van de effecten van klimaatverandering, dan ben je op de hoogte van de woordenschat van het milieubewustzijn. Woorden als milieuvriendelijk, duurzaam, niet-giftig, biologisch, enzovoort zijn allemaal woorden die bedrijven kunnen gebruiken en die de aandacht van een koper zullen trekken.

Als je op een plank naar drie verschillende merken van hetzelfde product kijkt en elk van hun labels leest, koop je misschien de producten met labels waarop deze milieu-modewoorden vermeld staan, in plaats van de producten waarop geen milieu-inspanningen vermeld worden helemaal niet, zelfs als er geen specifieke informatie wordt vermeld om deze beweringen te onderbouwen.

Zoek naar certificeringen en andere informatie die bewijs leveren van het gebruik van marketing-modewoorden door de fabrikant.

Greenwashing-voorbeeld: valse voorstelling

Afbeelding
Afbeelding

Niet elk bedrijf maakt doelbewust gebruik van greenwashing-tactieken. Sommigen hebben er misschien niet aan gedacht om de onderzoeken naar hun producten die ze hebben uitgevoerd op te nemen, of realiseerden zich niet dat ze algemene milieuvriendelijke claims moesten onderbouwen.

Maar anderen stellen hun milieupraktijken verkeerd voor. H&M is een recent voorbeeld van deze flagrante vorm van greenwashing. Ze beweerden dat hun producten duurzamer waren dan wat hun scores op de Higg Index lieten zien. Het was zo’n blunder dat er in 2022 een class action-rechtszaak tegen hen werd aangespannen.

Greenwashed industrieën en producten

Afbeelding
Afbeelding

Omdat greenwashing soms zo subtiel kan zijn, is het onmogelijk om te weten in welke gevallen het wordt gebruikt. Maar als u zich bewust bent van de industrieën en producten waarin het vaak wordt gebruikt, kunt u dat bewustzijn bij elk winkelbezoek brengen.

Zie ze als gele stoplichten. Er is geen garantie dat deze producten en industrieën gebruik maken van greenwashing, of dat u wordt gemanipuleerd met valse advertenties. Maar dit zijn de merken en producten die u moet pauzeren en onderzoeken voordat u ze aan uw winkelwagentje toevoegt.

Een paar van de belangrijkste industrieën en processen waarin greenwashing populair is, zijn:

  • Textiel
  • Reiniging
  • Produceren
  • Verpakking
  • Energie
  • Productie en toeleveringsketens

Hoewel het onmogelijk is om een volledig uitgebreide lijst samen te stellen van de producten die mogelijk op de markt worden gebracht met behulp van greenwashing-tactieken, zijn er enkele waar we bijzonder kritisch op moeten zijn:

  • Reinigingssprays
  • Biologische producten
  • Make-upproducten
  • Fast-fashion kleding
  • Plastic flessen/waterflessen

Tekenen van greenwashing

Afbeelding
Afbeelding

Het is geweldig om greenwashing in theorie te begrijpen, maar het is heel belangrijk dat je begrijpt hoe het er in de praktijk uitziet. Hoewel het onmogelijk is om nooit gedupeerd te worden door deze indrukwekkende marketingbedrijven met een omzet van meerdere miljoenen dollars die deze slimme tactieken bedenken, kun je beter voorbereid zijn.

Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen dat een product mogelijk een greenwashing heeft:

  • Er staan milieustatistieken op de verpakking die niet verwijzen naar een studiecitaat.
  • Je vindt vage woorden op de verpakking of advertenties zoals milieuvriendelijk, milieuvriendelijk, duurzaam, biologisch afbreekbaar en natuurlijk.
  • Een bedrijf brengt een verandering aan in zijn praktijken, wat impliceert dat al zijn praktijken goed zijn voor het milieu. Ook wel de 'geen plastic rietjes of geen plastic zakken'-rage van de jaren 2020 genoemd.
  • Je ziet vage steunbetuigingen van verschillende milieugroeperingen, zoals 'vegetarisch goedgekeurd' of 'klimaatwetenschappers goedgekeurd'.
  • De verpakking is openlijk gevuld met milieumotieven en maakt gebruik van een op de natuur geïnspireerd kleurenpalet. Denk aan bloemen, wijnstokken, bladeren, dieren, bomen, enz.

Hoe detecteer je echte duurzame producten?

Afbeelding
Afbeelding

Naar een winkel gaan kan voelen als het wilde wilde westen, en als je de strijd aangaat met deze enorme bedrijven kan het voelen alsof je David bent en tegenover Goliath staat. Toch heb je in deze situatie meer macht dan je zou denken.

Hier zijn een paar manieren waarop je jezelf kunt wapenen om niet in greenwashing te trappen en echte duurzame producten te ontdekken voordat je ze koopt.

  • Zoek naar een van de ecolabelprogrammalabels van de EPA op producten. Een veel voorkomend label is het felblauwe Energy Star-logo. Deze producten maken claims die allemaal zijn gecertificeerd door de EPA.
  • Let op het Fair Trade-certificeringslabel, aangezien deze producten moeten voldoen aan bepaalde normen die zijn opgesteld door de Fair Trade USA non-profitorganisatie.
  • Zoek naar een biologisch USDA-label in plaats van alleen het woord biologisch.
  • Let op het Non-GMO-label, aangezien producten die dit label dragen door het Non-GMO Project zijn geverifieerd als volledig GMO-vrij.
  • Onderzoek of bedrijven groene certificeringen hebben voordat ze een van hun producten kopen. De Library of Congress heeft een geweldige referentielijst van deze certificeringen en wat ze betekenen.

Je moet proactief zijn, niet reactief

Afbeelding
Afbeelding

Greenwashing leidt nergens toe, vooral omdat steeds meer mensen ernaar streven een duurzamer leven te leiden. Daarom is de enige manier waarop je greenwashing-tactieken kunt bestrijden, proactief te zijn in plaats van reactief. Wacht niet tot u erachter komt dat een merk dat u heeft gekocht u heeft bedrogen. Kijk in plaats daarvan naar duurzame en groene bedrijven en winkel bij hen. Neem de tijd om de etiketten te controleren en de producten die u koopt te lezen. Consumptie is koning in onze samenleving, en wat je consumeert heeft een enorme impact op de verandering die je in de wereld wilt zien.

Aanbevolen: