Gemengde gezinsproblemen: 10 veel voorkomende problemen en hoe u ze kunt aanpakken

Inhoudsopgave:

Gemengde gezinsproblemen: 10 veel voorkomende problemen en hoe u ze kunt aanpakken
Gemengde gezinsproblemen: 10 veel voorkomende problemen en hoe u ze kunt aanpakken
Anonim
Jongen is verdrietig en jaloers
Jongen is verdrietig en jaloers

Gemengde gezinnen worden steeds vaker gevormd, aangezien meer dan de helft van de Amerikaanse gezinnen hertrouwd is of opnieuw gekoppeld is. Terwijl conflicten in alle soorten clans voorkomen, worden gemengde families geconfronteerd met veel unieke uitdagingen. Veelvoorkomende problemen bij gemengde gezinnen zijn vaak onverwacht en manifesteren zich nadat het nieuwe gezin is gevormd. Als u weet wat u kunt verwachten, kunt u problemen aanpakken voordat ze uit de hand lopen, of met enige planning kunt u deze problemen wellicht helemaal vermijden.

Veel voorkomende problemen in gemengde gezinnen

Hoewel gemengde gezinnen een aantal moeilijke uitdagingen kunnen opleveren, zijn er veel opties als het gaat om het vinden van een passende oplossing die het beste werkt voor uw gezin.

Kinderen hebben moeite met het delen van ouders

Gemengde gezinnen hebben mogelijk meer kinderen dan kerngezinnen. Twee kinderen die eraan gewend zijn de liefde van hun moeder met elkaar te delen, kunnen merken dat de aandacht en tijd van hun moeder plotseling verdeeld wordt over vijf kinderen. Naast deze verkorting van de tijd van de biologische ouder, kunnen kinderen het gevoel hebben dat hun biologische ouder meer tijd met hen moet doorbrengen dan met niet-biologische kinderen.

Het oplossen van dit veel voorkomende probleem kost veel tijd en geduld, maar het is mogelijk.

  • Start eerst de discussie voordat iedereen onder één dak woont, om uw kinderen voor te bereiden op de verandering.
  • Ten tweede: moedig uw kinderen aan om openlijk over hun gevoelens te praten, zich in hen in te leven en mondeling te erkennen dat minder tijd voor hen heel moeilijk moet zijn.
  • Ten derde kunt u de tijd die u met hen doorbrengt van nog hogere kwaliteit maken door samen met uw kinderen activiteiten te ondernemen die zij leuk vinden, en contact met hen te maken tijdens de dagelijkse routine. Praat bijvoorbeeld over hun schooldag in de auto op weg naar de voetb altraining, zonder dat de radio aanstaat. Praat op de terugweg over hoe de oefening verliep, en erken en bekrachtig hun inspanningen mondeling.

Rivaliteit tussen broers en zussen

Wanneer er een gemengd gezin ontstaat, kan de concurrentie tussen de kinderen toenemen en ingewikkelder worden. Hoewel er in alle gezinnen concurrentie tussen broers en zussen bestaat, kan de rivaliteit met niet-biologische broers en zussen bijzonder bitter zijn.

Om hier proactief mee om te gaan, moet je eerst vaker vechten. Moedig de kinderen vervolgens aan om tegen hun eigen persoonlijke record te strijden in plaats van tegen hun broers en zussen. Vergelijk de kinderen bovendien niet met elkaar door dingen te zeggen als: "Waarom kun je niet meer op je zus lijken?" En ten slotte: moedig geen rivaliteit aan, maar prijs en bekrachtig de vriendelijkheid tussen de kinderen.

Identiteitsverwarring

Verschillende aspecten van het vormen van een nieuw gezin kunnen problemen met de gezinsidentiteit voor jonge kinderen veroorzaken. Een voorbeeld is dat als hun moeder en stiefvader nu de voornaamste verzorgers zijn, kinderen meer gehecht zouden kunnen raken aan hun stiefvader dan aan hun biologische vader, wat voor hen verwarrend kan zijn. Een ander voorbeeld is dat als de moeder haar achternaam verandert in die van haar nieuwe echtgenoot terwijl haar kinderen hun achternaam behouden, dit verwarring en een gevoel van onthechting ten opzichte van de moeder kan veroorzaken.

Om dergelijke potentiële identiteitsproblemen aan te pakken, moet u het gesprek over dergelijke veranderingen vroeg beginnen, idealiter voordat het gemengde gezin officieel wordt gevormd. Door de kinderen te waarschuwen voor hoe de dingen kunnen veranderen, en hen hun gevoelens daarover te laten uiten, kunnen ze zich beter aanpassen. Als u of uw partner van plan is uw achternaam te veranderen, wees dan bereid om er met uw kind over te praten voordat u de wijziging doorvoert; weet wat uw reden is voor de verandering en plan hoe u dit aan uw kinderen zult communiceren.

Familie ontbijten
Familie ontbijten

Gemengde gevoelens over een stiefouder

Een ander veel voorkomend probleem is dat kinderen zich verward voelen over hun relatie met hun stiefouder. Hoewel veel kinderen in het begin misschien een hekel hebben aan de nieuwe partner of partner, kunnen positieve gevoelens zich vrij snel ontwikkelen. Hoewel dit misschien positief lijkt, kan het volgens dr. Jeanette Lofas van de Stepfamily Foundation voor kinderen moeilijkheden veroorzaken bij het op een rij zetten van hun gevoelens voor hun biologische vader versus de vader met wie ze dagelijks samenleven.

Je kunt dit probleem preventief aanpakken door met je kind te praten over hoe hun gevoelens ten opzichte van hun stiefouder kunnen veranderen, en dat het oké is omdat het een het ander niet zal vervangen. Benadruk dat het zeker oké is om zowel van hun biologische ouder als van hun stiefouder te houden, en dat liefde niet iets is dat in beperkte hoeveelheden komt. Het kan ook een kans zijn om met uw kind te delen dat het hebben van een stiefouder hun ondersteuningssysteem zal vergroten.

Juridische geschillen

Twee families die één worden, kunnen bijdragen aan de juridische problemen die ontstonden toen elk oorspronkelijk gezin uit elkaar ging. Bij een scheiding kan het zijn dat één partner de gezinswoning krijgt, maar wanneer er een nieuwe partner in beeld komt, kunnen de wettelijke afspraken rondom de woning gewijzigd moeten worden. Financiële problemen kunnen ook voortkomen uit aanhoudende juridische geschillen of bemiddelingskosten.

Nogmaals, u kunt proactief zijn en rekening houden met hogere uitgaven voordat u uw nieuwe samengestelde gezin aanmaakt. Raadpleeg uw advocaat om een schatting te krijgen en uw budget aan te passen. Houd de kinderen ook buiten juridische geschillen.

Financiële problemen

Gemengde gezinnen hebben vaak grote aantallen kinderen, en de kosten voor het onderhouden van een gezin stijgen. Bovendien kan geld schaars zijn vanwege juridische kosten. U kunt actieve stappen ondernemen om uw gezin op de juiste financiële voet te krijgen. Idealiter kunt u een financieel adviseur zoeken, of advies of ideeën inwinnen bij vrienden of familie. Raadpleeg een advocaat als u denkt dat u niet genoeg kinderbijslag of alimentatie ontvangt, of als u denkt dat u te veel beta alt.

Territoriale inbreuk

Kinderen in gemengde gezinnen kunnen problemen hebben met elkaars terrein. Als de ene helft van het nieuwe gezin in het huis van de andere helft verhuist, kunt u de eerste paar maanden aanzienlijke ruzies en tranen verwachten. De kinderen van wie het huis oorspronkelijk was, kunnen zich bedreigd voelen als anderen delen van hun ruimte overnemen; de kinderen die in het tehuis komen zijn misschien ook niet blij, omdat ze het gevoel hebben dat de plek niet 'van hen' is en dat ze niet welkom zijn. Ze beginnen zich misschien zelfs af te vragen wanneer ze legaal zelfstandig kunnen verhuizen.

Als u niet als gezin samen naar een nieuw huis kunt verhuizen, probeer dan de volgende tips om territoriale problemen te verminderen:

  • Begin vanaf punt één met slaapkamers: iedereen ruilt, zelfs de ouders.
  • Als er niet genoeg slaapkamers zijn, kijk dan of je er nog een kunt toevoegen door de kelder af te werken of de studeerkamer er één te maken.
  • Als kinderen kamers moeten delen, zorg er dan voor dat de kinderen een actieve stem hebben bij het verdelen en inrichten van de kamer.
  • Ruim alle laden en kasten in gezinsruimtes op (voorraadladen, een kast vol spelletjes) en begin helemaal opnieuw met het opbergen van de bezittingen van alle gezinsleden.
  • Houd de toegewezen ruimte van elk gezinslid zo gelijk mogelijk.

Onthoud dat het gebied zowel voorwerpen als ruimte bevat. Maak schema's voor wie gedeelde gezinsartikelen mag gebruiken en voor hoe lang. Moedig de kinderen aan om te delen en complimenten of beloningen te geven als ze dat doen.

Kleine familiebanden

Wanneer twee families samenkomen, kan de nieuwe familie in het begin uit elkaar worden gehaald. Dit is vooral het geval wanneer kinderen ouder zijn, omdat stiefgezinsleden geen tijd hebben gehad om samen te groeien of hechte emotionele relaties te ontwikkelen. Hoewel verbondenheid in eerste instantie wat onrust kan veroorzaken, kun je zeker aan cohesie werken.

Een manier om dit te doen is door vooraf gemengde gezinsbegeleiding te doen om gezinsleden bij elkaar te brengen voordat ze gaan samenwonen. Een andere manier is om familietradities te creëren die uniek zijn voor het nieuwe gezin. De tradities moeten gebaseerd zijn op iets dat iedereen gemeen heeft. Als jullie bijvoorbeeld allemaal van bordspellen houden, besluit dan dat vrijdagavond pizza- en spelletjesavond wordt. Je kunt bijvoorbeeld ook elk jaar tijdens de play-offs een fantasiebasketbalspel voor het hele gezin houden als iedereen een basketbalfan is. Nog een ander voorbeeld is om voor elk gezinslid een kerstboomversiering te hebben die qua type of kleur vergelijkbaar is, en de naam van de persoon op elk lid te schilderen.

Uitdagingen plannen

Het vormen en versterken van banden in je nieuwe, gemengde gezin is belangrijk, maar kan moeilijk zijn als alle kinderen ook tijd nodig hebben met hun niet-verzorgende ouders. Enkele dingen die u kunt overwegen zijn:

  • Laat alle kinderen elke maand in hetzelfde weekend hun niet-verzorgende ouders bezoeken. Dit kan bijdragen aan het bevorderen van de banden met iedereen in uw nieuwe gezin, in plaats van het risico te lopen subgroepen te vormen binnen het gemengde gezin.
  • Laat alle kinderen afwisselend in het weekend naar hun andere ouders gaan, zodat u tijd heeft om zich aan uw biologische kinderen te wijden.
  • Georganiseerd zijn en een kalender gebruiken (misschien op een groot whiteboard) die ieders planning laat zien. Geef ze een kleurcode door elk gezinslid een specifieke kleur toe te wijzen.

Aanpassen aan een nieuwe routine

Verschillende gezinnen zullen allemaal hun eigen unieke routines hebben. Gemengde gezinnen kunnen voor de uitdaging staan om twee routines te combineren die niet noodzakelijkerwijs goed samenwerken. Daarom wil je je eigen routine creëren voor je nieuwe gezin. Dit kan het volgende omvatten:

  • Regels en gevolgen vaststellen voor het overtreden ervan, en een lijst ervan weergeven in een gemeenschappelijke ruimte.
  • Nieuwe avondklok instellen die eerlijk werkt voor alle kinderen. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze op dezelfde tijd moeten zijn, maar ze moeten wel vergelijkbaar zijn op basis van leeftijd om gekibbel te minimaliseren.
  • Aanpassen aan nieuwe vakantiebehoeften en -gewoonten.
  • Regelmatig bijeenkomen om te bespreken hoe de structuur werkt en of er aanpassingen nodig zijn.

Gemengde gezinsproblemen oplossen

Gemengde gezinnen hebben hun eigen unieke problemen die zich kunnen voordoen. Hoewel u misschien met een aantal uitdagingen te maken krijgt, en het soms verleidelijk kan lijken om ermee op te houden met uw samengestelde gezin, kunnen deze problemen worden aangepakt met een beetje geduld, veel liefde en goede communicatie.

Aanbevolen: