15 meest waardevolle cameo's (& Hoe weet je of de jouwe waarde heeft)

Inhoudsopgave:

15 meest waardevolle cameo's (& Hoe weet je of de jouwe waarde heeft)
15 meest waardevolle cameo's (& Hoe weet je of de jouwe waarde heeft)
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Als het gaat om sieraden die een dubbele functie hebben als kunst, kun je de schoonheid van een cameo echt niet verslaan. Enkele van de meest waardevolle cameeën zijn honderdduizenden dollars waard, en ze bevatten ingewikkeld gesneden portretten in goud en andere kostbare materialen. Het vakmanschap van deze stukken is buitengewoon.

Als je een vintage of antieke cameo hebt, kun je een paar lessen leren van deze superwaardevolle stukken. Hoewel de jouwe misschien niet zes cijfers waard is, zoals sommige van de cameeën op deze lijst, kan het nog steeds een grote schat zijn. De sleutel is weten waar je op moet letten en wat een stuk echt speciaal maakt.

Gouden gemonteerde Agaat Cameo van Jahangir - $350.000

Afbeelding
Afbeelding

Deze subtiel gesneden portretcameo van Jahangir, de vierde Mughal-keizer van India, is ongeveer vijf centimeter lang en werd ergens tussen 1610 en 1630 gemaakt. Hij is uit zuiver agaat gesneden en in goud gezet met de achterkant van de hanger gegraveerd met een bloemmotief. Dit stuk werd in 2019 bij Christie's verkocht voor $ 350.000.

Er zijn verschillende redenen waarom deze cameo zo waardevol is, maar één daarvan is de leeftijd. Met een leeftijd van ongeveer 400 jaar is het een van de oudste en zeldzaamste cameeën die er zijn.

De smaragdgroene cameo van prinses Lobanov-Rostovsky - ongeveer $ 200.000

Afbeelding
Afbeelding

Deze camee is onlangs ontdekt in een Europese kluis en is een absoluut prachtig sieraadkunstwerk, en het is gemakkelijk in te zien waarom het zo waardevol is. Deze camee is gemaakt van een 120-karaats smaragd, een van de moeilijkste stenen voor kunstenaars om te bewerken, en heeft een zeer gedetailleerd gezicht van een vrouw. Het was eigendom van de Russische prinses Lobanov-Rostovsky, die het waarschijnlijk rond 1900 aan haar collectie heeft toegevoegd.

Deze cameo werd op een veiling verkocht voor 181.250 Zwitserse frank, wat ongeveer $ 200.000 USD is. De kostbare materialen (smaragd, goud en diamanten) maken deel uit van wat het zo waardevol maakt, evenals het fijne vakmanschap en de interessante geschiedenis.

Snelle tip

Als je een cameo hebt met edele metalen en edelstenen, is deze vrijwel zeker veel waard en moet deze door een juwelier worden getaxeerd. Je kunt zien wat het metaal is door naar de markeringen op de achterkant van het stuk te kijken.

Antieke smaragd- en diamanten cameo-broche - $ 150.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Daterend uit ongeveer hetzelfde tijdperk als de cameo van prinses Lobanov-Rostovsky, een andere smaragdgroene cameo-broche die op een veiling voor bijna net zoveel werd verkocht. Deze smaragdgroene camee, die in 2020 $ 150.000 gaat kosten, toont een vrouw met golvend haar omringd door bladeren. Een prachtige diamanten zetting omlijst de broche, die ongeveer 6,5 cm lang is.

Deze camee is niet alleen gemaakt van kostbare materialen, maar is ook een heel goed voorbeeld van de kunststroming van zijn tijd. Dit draagt bij aan de waarde ervan. De natuurlijke thema's en vloeiende lijnen zijn zeer Art Nouveau.

Gebeeldhouwde onyx cameo van een bebaarde krijger - ongeveer $ 100.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Dit unieke stuk, met de buste van een bebaarde krijger met een kat op zijn helm, dateert uit de 16e eeuw. Het maakte deel uit van een verzameling die in de 18e eeuw werd samengesteld en heeft een herkomst (of historisch verslag) die de authenticiteit ervan bewijst. Het unieke ontwerp heeft een frame van veelkleurige juwelen en gouden krullen.

Dit stuk werd in 2009 op een veiling verkocht voor 91.000 euro of ongeveer $100.000 USD. Een deel van de waarde is de leeftijd en herkomst, maar het is ook veel waard vanwege het fascinerende ontwerp en vakmanschap.

Diamant-, email- en cameo-armband - ongeveer $ 98.000

Afbeelding
Afbeelding

Herkomst, of het verhaal van een stuk, kan echt bijdragen aan de waarde van een antieke cameo. Deze armband was van Elizabeth Taylor, wat een toch al waardevol stuk nog specialer maakt. Het werd in 2011 verkocht voor ongeveer $ 98.000.

Deze armband, die dateert uit ongeveer 1850, heeft een ingewikkeld gesneden figuratieve scène in goud en diamanten. Smaragdgroen emaille voegt een vleugje kleur toe.

Snelle tip

Als je de geschiedenis van je cameo kent en documenten hebt om het verhaal ervan te bewijzen, kun je verwachten dat je er meer voor krijgt. Kopers vinden het leuk om het verhaal van een stuk te kennen.

Gesneden Sardonyx Medusa Cameo - ongeveer $ 86.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Nog een heel oud stuk, deze gesneden sardonyx Medusa-camee dateert uit de 17e eeuw. Het toont het in steen uitgehouwen hoofd van de gorgon met sissend slangenhaar. De lijst is van verguld brons bezet met carneool en lapis lazuli. Dit stuk werd in 2009 op een veiling verkocht voor 79.000 euro of ongeveer $ 86.000 USD.

Er zijn verschillende dingen die deze zeldzame cameo waardevol maken, waaronder de leeftijd, het ingewikkelde snijwerk, de fijne materialen en het unieke ontwerp.

Snelle tip

Veel cameo's hebben vrouwenhoofden, en deze kunnen veel waard zijn. Als je er echter een hebt met een uniek motief, zoals een mythisch wezen, kan het zelfs nog meer waard zijn.

Gesneden opaal cameo van iris - ongeveer $ 67.000

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel dit stuk meer dan vijftien centimeter lang is en geen echt sieraad is, is het zo'n prachtige en waardevolle cameo dat het op de lijst moet staan. Het is gesneden uit opaal in blauw- en grijstinten en toont de godin Iris die een vaas draagt en naar de zon vliegt. Het is gezet in ivoor en verguld brons.

Het dateert uit het einde van de 19e eeuw en werd in 2009 verkocht voor 61.000 euro, wat neerkomt op ongeveer $67.000 USD. De schoonheid van dit stuk heeft een aanzienlijke invloed op de waarde ervan.

Agaat, diamant en emaille cameo ketting - ongeveer $ 40.000

Afbeelding
Afbeelding

Als één cameo goed is, zijn zes cameo's nog beter. Deze verbazingwekkende ketting werd rond 1880 in Frankrijk gemaakt en bevat zes subtiel gesneden cameeën van agaat. Ze zijn gezet in 18k goud en diamanten met roze en groene emailleversieringen. Het is een geweldig stuk.

Deze ketting werd in 2022 voor ongeveer $ 40.000 verkocht. Er zijn enkele staatsproblemen, zoals een scheur in een van de cameo's, die de waarde mogelijk iets hebben verlaagd, hoewel deze nog steeds de veilingschatting overtreft.

Snelle tip

Grote problemen met de conditie kunnen de waarde van een cameo verminderen. Als je cameo chips, barsten of andere schade vertoont, is deze in onberispelijke staat waarschijnlijk minder dan één waard als alle andere factoren gelijk zijn.

Cameo-broche uit het begin van de 20e eeuw - ongeveer $ 37.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Een veel nieuwere cameo kan ook waardevol zijn, vooral als het vakmanschap van topklasse is en echt klassiek voor zijn tijd. Deze broche uit het begin van de 20e eeuw zit vol met mooie Art Nouveau-details, zoals een subtiel gesneden cherubijn en vloeiende linten. De cherub is gesneden in agaat en omgeven door diamanten en email met hangende parels.

Deze gouden cameo-broche van Russische makelij werd in 2013 verkocht voor 30.000 pond, wat neerkomt op ongeveer $37.000 USD.

Aquamarijn en Ruby Cameo broche - ongeveer $ 25.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Aquamarijn, een neef van smaragd, is een ander zeer moeilijk materiaal om te bewerken, dus cameeën gemaakt van deze steen zijn bijzonder waardevol. Deze cameo-broche is gemaakt rond 1870 en toont een vrouwelijke mythologische figuur. Het snijwerk is erg delicaat.

Dit stuk bevat ook andere kostbare materialen, die de waarde vergroten. De zetting is goud met diamanten en robijnen. Het werd in 2011 verkocht voor 20.000 pond, wat ongeveer $ 25.000 USD is.

Gouden en hardstenen cameo-broche - ongeveer $ 25.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Hardstenen cameo's behoren tot de meest waardevolle, maar dit kan veel dingen betekenen. In principe is hardsteen elk type halfedelsteen of kostbare steen die wordt gebruikt voor het snijden - vaak agaat, carneool, onyx en kwarts. Sommige cameo's zijn gemaakt van schelpen of andere materialen, maar ze zijn meestal niet zoveel waard.

Deze hardstenen camee werd gemaakt rond 1870 en toont een vrouw in profiel, mogelijk de tweede vrouw van Napoleon I. Het beeldhouwwerk is omgeven door een fraai gouden frame. Het werd in 2013 verkocht voor 20.000 pond of ongeveer $ 25.000 USD.

Lapis Lazuli Cameo van keizer Marcus Aurelius - Ongeveer $ 22.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Deze prachtige camee dateert uit de 16e of 17e eeuw en is gesneden in een schitterend stuk lapis lazuli. Het toont een buste van keizer Marcus Aurelius met krullend haar en een baard. De cameo is in goud gezet en heeft een gescrold frame.

Dit stuk werd in 2009 verkocht voor 20.000 euro, wat ongeveer $ 22.000 USD is.

Gouden en edelstenen jade hanger met een cameo-agaat - ongeveer $ 15.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Hoewel veel van de zeldzaamste en meest waardevolle cameo's portretten van mensen of mythologische figuren bevatten, kunnen cameo's ook andere dingen laten zien. Een motief dat je misschien tegenkomt zijn bloemen. Deze uitgesneden jade hanger is bezet met een agaat camee met bloemen. Het is geaccentueerd met edelstenen en goud.

Ongebruikelijke instellingen zoals deze kunnen een cameo waardevoller maken. Dit stuk werd in 2015 op een veiling verkocht voor 11.875 pond, wat ongeveer $ 15.000 USD is.

Gesneden Onyx Cameo van Athene - Ongeveer $ 15.000

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Een uitgesneden onyx-camee met het hoofd van Athene was een ander waardevol stuk dat veilingrecords vestigde en in 2009 voor 13.750 euro werd verkocht, oftewel ongeveer $15.000 USD. Athena staat in profiel met een uil in haar helm gegraveerd.

Dit stuk is gemaakt in de 17e eeuw en heeft een verguld bronzen frame.

Chalcedoon en gouden cameo van Castellani - ongeveer $ 13.000

Afbeelding
Afbeelding

Deze prachtige en waardevolle cameo werd in 1969 verkocht voor 12.350 euro, wat neerkomt op ongeveer $13.000 USD, en illustreert het belang van de handtekening van een kunstenaar. De handtekening is in wezen een herkomstelement en helpt de geschiedenis van het stuk te identificeren.

Deze camee is gemaakt van chalcedoon, een zacht gekleurde steen met een prachtige glans.

Snelle tip

Als je een ondertekende cameo hebt, kan deze veel waard zijn. De handtekening van de kunstenaar kan aantonen dat het stuk handgemaakt en uniek is, wat waarde kan toevoegen.

Lees meer over potentieel waardevolle cameo's

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel de meeste cameo's niet vele duizenden dollars waard zijn, kunnen ze erg waardevol zijn. Als je vermoedt dat je een waardevolle cameo hebt, is het belangrijk om deze nader te onderzoeken. Identificeer of uw sieraden vintage zijn aan de hand van aanwijzingen zoals de stijl van de sluitingen en hardware, tekenen dat het handgemaakt is en kenmerken die het uit een specifiek tijdperk dateren. Overweeg dan om het professioneel te laten taxeren. Als je denkt dat je iets speciaals hebt, is de kans groot dat dat ook echt zo is.

Aanbevolen: