Lady Head Vases: maak kennis met je nieuwe favoriete retro verzamelobject

Inhoudsopgave:

Lady Head Vases: maak kennis met je nieuwe favoriete retro verzamelobject
Lady Head Vases: maak kennis met je nieuwe favoriete retro verzamelobject
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Alles uit het midden van de eeuw is hot als het gaat om vintage decor, maar vazen met dameshoofden zijn een leuke trend die een schattige, kitscherige sfeer geven aan planken, boekenkasten of welk oppervlak dan ook. Ze zijn echt spannend om te verzamelen, omdat ze in heel veel verschillende stijlen verkrijgbaar zijn en eigenlijk behoorlijk budgetvriendelijk zijn (behalve een paar superwaardevolle dameshoofdvazen waar je in antiekwinkels op moet letten).

Lady Head Vases begonnen als bloemistenpromoties

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel vazen in de vorm van dameshoofden al heel lang bestaan, werden ze pas echt populair in het begin en midden van de 20e eeuw. Bloemisten plaatsten bloemen in deze vazen als promotie, waardoor mensen ertoe zouden worden aangezet meer boeketten te kopen.

Je kunt soms een dameshoofdvaas identificeren aan de hand van de kenmerken

Afbeelding
Afbeelding

Veel vazen hebben aan de onderkant makersmerken van keramiekfabrikanten uit het midden van de eeuw, zoals Enesco en Nichols. Anderen hebben stickers of labels. Deze kunnen u helpen een specifieke vaas met dameshoofd te identificeren, maar u hoeft zich geen zorgen te maken als er helemaal geen markering is. Sommige zijn nooit gemerkt en bij andere is de sticker in de loop der decennia verdwenen. Verzamelaars zijn er dol op, met of zonder postzegel.

Er zijn talloze stijlen dameshoofdvazen

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Omdat deze vazen werden geleverd met een soort 'verzamel ze allemaal'-promotie, zijn er heel veel verschillende stijlen. Je ziet standaard dames uit de jaren 50 met gekapt haar en zelfs oorbellen, maar ook specifieke personages en beroemdheden zoals Marilyn Monroe. De variatie komt echt tot zijn recht in de details, met mooie hoeden, knopen, kanten kragen, parels en meer.

Deze vazen zijn er in alle verschillende vormen en maten

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Je vindt deze vazen in een enorm assortiment qua maten, van kleine knophouders tot paraplustandaards. De meeste hebben een kleine opening bovenaan het hoofd van de dame, waardoor de bloemen rechtop kunnen staan en een boeket kunnen vormen. Anderen hebben een sleuf waarin de bloemen in waaiervorm worden weergegeven.

Sommige dameshoofdvazen zijn geen dames

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Niet alle hoofdvazen zijn dames, hoewel ze zeker het populairst zijn. Er zijn ook mannenhoofden, hoofden van stripfiguren zoals Minnie Mouse en dierenkoppen.

Lady Head Vase-waarden variëren van een paar dollar tot duizenden

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Hoewel veel vazen met dameshoofden voor minder dan $ 100 worden verkocht, kun je ze soms voor ongeveer $ 10 vinden in kringloopwinkels of rommelmarkten. De meest waardevolle vazen worden voor duizenden dollars verkocht, hoewel deze zeldzaam zijn.

Er zijn veel factoren die de waarden van de dameshoofdvaas beïnvloeden

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je een vaas hebt en je je afvraagt of deze super waardevol is, zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Conditie - Zoals bij elk keramiek doen chips en scheuren afbreuk aan de waarde. Vlekken en haarscheurtjes kunnen het ook minder waard maken.
  • Zeldzaamheid - Zeldzame vazen met dameshoofden, gemaakt door hoogwaardige keramische kunstenaars, zijn het meeste waard, net als de vazen die in superlage aantallen zijn geproduceerd.
  • Aantrekkelijkheid - Een vaas met dameshoofd met gedetailleerde beschildering en prachtige kenmerken is meer waard dan een vaas die slordig is of niet speciaal aanvoelt.
  • Kitsch - Raarheid heeft hier waarde. Als een vaas een exotisch karakter heeft of funky stijlelementen bevat, kunnen verzamelaars er meer voor betalen.

Veel van de meest waardevolle dameshoofdvazen zijn van Betty Lou Nichols

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Enkele van de meest waardevolle vazen met dameshoofden zijn gemaakt door ontwerper Betty Lou Nichols. Ze bevatten dames met mooie hoeden en kapsels en prachtige details. De vroegste dateren uit de jaren veertig en deze vazen zijn vaak aan de onderkant gemarkeerd met haar handtekening. Een vaas van Betty Lou Nichols in uitstekende staat, verkocht voor ongeveer $ 400.

Hoofdvazen met Marilyn Monroe kunnen duizenden waard zijn

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Enkele van de meest waardevolle hoofdvazen zijn die met Marilyn Monroe. Ze zijn vrij zeldzaam en kunnen voor duizenden dollars worden verkocht. Eén Marilyn Monroe-vaas werd voor meer dan $ 3.800 verkocht omdat hij zo zeldzaam was en in prachtige staat verkeerde.

Hoofdvazen voor tienermeisjes zijn bijzonder waardevol

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Hoewel veel hoofdvazen de hoofden van volwassen vrouwen hebben, zijn er een paar die pronken met de cultuur van tieners. Vazen voor tienermeisjes tonen jongere meisjes in bescheiden jurken met ruches en schattige paardenstaarten. Ze zijn moeilijker te vinden dan veel andere stijlen, maar als je er toch een tegenkomt, kan het meer waard zijn dan kleingeld. Eén hoofdvaas voor tienermeisjes van Enesco verkocht voor bijna $ 1.000.

Verpleegstershoofdvazen zijn veel waard

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Een andere waardevolle stijl om naar te zoeken zijn verpleegstersvazen. Deze omvatten dames met verpleegstershoeden en -outfits en verstandig maar stijlvol haar. Eén Enesco-vaas met verpleegstershoofd werd verkocht voor ongeveer $ 600.

De meeste dameshoofdvazen worden verkocht voor minder dan $ 100

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Hoewel bepaalde zeldzame vazen met dameshoofden honderden of duizenden waard zijn, worden veel vazen, zoals een mooi exemplaar in een blauwe jurk en parels, voor minder dan $ 100 verkocht. Als je een vaas hebt waarvan je denkt dat deze waardevol kan zijn, is het altijd een goed idee om deze te vergelijken met vergelijkbare recent verkochte vazen om een idee te krijgen van hoeveel de vaas waard kan zijn.

Je kunt deze vazen vinden in kringloopwinkels

Afbeelding
Afbeelding

Meer details

Als je een specifieke vaas in gedachten hebt, moet je misschien zoeken om deze te vinden. Browsen is echter de beste keuze om een goede deal te krijgen. Ga vaak naar de plaatselijke kringloopwinkel, want vazen met dameshoofden kunnen in de schappen verschijnen. Ze zijn ook geweldige zuinige cadeaus of plekken om je potloden op je bureau te bewaren. Veel plezier met het zoeken naar de volgende toevoeging aan je verzameling.

Aanbevolen: