Acht bordspellen uit de jaren 80 die nog steeds standhouden

Inhoudsopgave:

Acht bordspellen uit de jaren 80 die nog steeds standhouden
Acht bordspellen uit de jaren 80 die nog steeds standhouden
Anonim
Cricketers Imran Khan (rechts) en Graham Dilley (1959 - 2011) bij de lancering van de sporteditie van het bordspel Trivial Pursuit, 1987.
Cricketers Imran Khan (rechts) en Graham Dilley (1959 - 2011) bij de lancering van de sporteditie van het bordspel Trivial Pursuit, 1987.

Als je neusharen nog steeds niet zijn hersteld van de brandende stank van permanentvloeistof en je steeds foute cassettebandjes vindt in de rommelladen rondom je huis, is de kans groot dat je het in de jaren '80 hebt meegemaakt. Bordspellen met een lange levensduur waren slechts een van de vele geweldige dingen die uit de jaren tachtig kwamen. Van de standaard Trivial Pursuit tot de beruchte Dark Tower: maak een trip down memory lane met enkele van de opvallende bordspellen uit de jaren 80.

Trivial Pursuit (1979)

Het bordspel TRIVIAL PURSUIT - Getty Redactiegebruik
Het bordspel TRIVIAL PURSUIT - Getty Redactiegebruik

Als je je slim wilde voelen – of in ieder geval slimmer dan je broers en zussen – was Trivial Pursuit waarschijnlijk het favoriete spel van je familie. Trivial Pursuit, uitgevonden eind 1979, veroverde de komende jaren '80 stormenderhand. Met zijn bijzondere taartstukjes en een eindeloze reeks vraagkaarten bracht dit spel trivia naar een geheel nieuw niveau. Met elke worp met de dobbelstenen kon je proberen de slimste persoon in de kamer te verslaan met je obscure kennis over geschiedenis, sport en vrije tijd, of wetenschap en natuur, om maar een paar categorieën te noemen. Om nog maar te zwijgen: u kunt speciale hulppakketten met vraagkaarten kopen die naast uw hoofdbord passen; deze pakketten omvatten alles, van muziek tot het witte doek en alles daartussenin.

Donkere Toren (1981)

Games en speelgoed uit de jaren 80 - Redactioneel gebruik Getty
Games en speelgoed uit de jaren 80 - Redactioneel gebruik Getty

Dit beruchte verzamelspel werd in 1981 uitgebracht door Milton Bradley en omarmde de rollenspel-rage van de jaren tachtig op de best mogelijke manier. Modern aanvoelend met het gebruik van elektronische elementen en tegelijkertijd archaïsch met zijn middeleeuws-achtige fantasieverhaallijn. Dungeons and Dragons was destijds de beste rollenspelervaring, en de kans is groot dat als je wekelijks een DND-game speelde, je ook van Dark Tower hield. Hoewel het niet iets is dat mensen vandaag de dag spelen, heeft het zijn charme niet verloren. Er werd zelfs aangekondigd dat er een vervolg in productie zou gaan, dat naar verwachting ergens in 2021 zal verschijnen.

As en bondgenoten (1981)

Larry Harris, links, heeft het spel Axis and Allies gemaakt - Getty Editorial Use
Larry Harris, links, heeft het spel Axis and Allies gemaakt - Getty Editorial Use

Ernstige tafelspelers uit de jaren tachtig herinneren zich waarschijnlijk nog dat ze de doos van Axis & Allies uitpakten en begonnen aan hun afdaling in de politieke en fysieke oorlogsvoering van de lente van 1942. Bij de meeste strategiespellen kan het dagen duren voordat Axis en Allies zijn voltooid, wat betekent dat je waarschijnlijk dagenlang met je moeder moest vechten om de tafel in het ontbijthoekje over te nemen om je spel op gang te houden voordat je het kon afmaken.

Raad eens wie? (1982)

Raad eens wie? spel bezig
Raad eens wie? spel bezig

Voordat kinderen zich afvroegen waar Carmen Sandiego in vredesnaam was, gedroegen ze zich als amateurdetectives met behulp van het bordspel van Milton Bradley, Guess Who? Uitgebracht in de Verenigde Staten in 1982, Guess Who? was een wonderbaarlijk compact bordspel waarbij je al je deductieve redeneervaardigheden moest gebruiken om erachter te komen welke persoon op het bord de andere speler bewoonde. De helft van het plezier bestond uit het bedenken van de vreemdste vragen om zoveel mogelijk mensen in één keer uit te schakelen. En als je van het inventieve type bent, kun je altijd nieuwe personages maken en deze op de slots plakken voor een gepersonaliseerde versie.

Pac-Man (1982)

Pac-Man bordspel
Pac-Man bordspel

Pac-Man is een mascotte uit de jaren 80, waarbij kinderen en tieners massaal naar hun lokale speelhallen stromen om een poging te wagen om de hoogste scores te verslaan in klassieke spellen als Galaga en Pac-Man. Voordat videogameconsoles gemakkelijk toegankelijk waren en de technologie geavanceerd genoeg was om Pac Man bij iedereen thuis te brengen, kochten mensen de bordspelversie om een voorproefje te krijgen van dat lieve Pac-Man-leven. Natuurlijk heb je waarschijnlijk behoorlijk wat trek gekregen toen je Pac-Man hongerig door het bordspel scheurde, zijn eigen eten verzamelde en je hielp je jongere broer of zus te verslaan.

Mall Madness (1988)

Mall Madness-spel
Mall Madness-spel

Het maakt niet uit of je in de jaren tachtig 5 of 25 was, de kans is groot dat veel van je beste herinneringen voortkomen uit de tijd die je in het winkelcentrum hebt doorgebracht. Dit commerciële verband was het hoogtepunt van de sociale scene van de jaren tachtig, en Milton Bradley bracht het plezier van het winkelcentrum naar het tafelblad met het bordspel uit 1988, Mall Madness. Het verscheen eind jaren tachtig en probeerde het plezier van het rondsnuffelen van winkel naar winkel te omschrijven en al je oppasgeld uit te geven aan dat nieuwe topje dat je al in vier andere prints had.

Taboe (1989)

Taboe spelletjesavond
Taboe spelletjesavond

Feesten van eind jaren tachtig en begin jaren negentig zouden geen succes zijn als niet iedereen een rondje of twee Taboo speelde. Dit interactieve teamgebaseerde raadspel werd in 1989 door Hasbro uitgebracht en de gameplay lijkt op een soort hybride van charades en Catch Phrase, waarbij spelers het woord van hun teamgenoten probeerden te raden op basis van hun beschrijvingen, allemaal zonder bepaalde 'taboe'-woorden te zeggen. Net zoals charades overgaan in hectisch geschreeuw, deed Taboo dat ook, terwijl de beste vrienden zich haastten om binnen een minuut woorden als fiets te bedenken.

Girl Talk Date Line: het pratende datingspel (1989)

Girltalk-datelijn
Girltalk-datelijn

Je zou nalatig zijn als je herinneringen opha alt aan de jaren tachtig als je niet even de tijd zou nemen om met plezier terug te kijken op het belang van telefoontjes op de romantiekafdeling. Girl Talk Date Line: The Talking Dating Game uit 1898 voorzag spelers van een elektronische telefoon waarop vooraf opgenomen berichten stonden die overeenkwamen met het spel waarin je probeerde al je personages op data te zetten en vervolgens zelf een date te vinden. Ah, om uitgedost te zijn in ijzig blauwe oogschaduw, je favoriete felpaarse maillot te dragen en te wachten op het telefoontje van de buurman verderop in de straat om je op vrijdagavond op te halen.

Totally Tubular Board Games voor Throwback Thursdays

Als je terugkijkt op de jaren tachtig, herinner je je waarschijnlijk de voorliefde voor luide prints, neonkleuren en alles wat met jeans te maken heeft; en toch kan zoiets kleins als een bordspel je ook terugbrengen naar de logeerpartijtjes bij vrienden thuis waar je veel te laat opbleef, en terug naar familiespelavonden terwijl je bij je vader zat terwijl hij in zijn La-Z-Boy lag te dutten. Hoewel niet al deze bordspellen uit de jaren 80 de tand des tijds hebben doorstaan, kunnen ze allemaal het kind uit de jaren 80 in jou naar boven halen.

Aanbevolen: