Hier leest u hoe u Parentese onder de knie krijgt en babypraat achter u laat

Inhoudsopgave:

Hier leest u hoe u Parentese onder de knie krijgt en babypraat achter u laat
Hier leest u hoe u Parentese onder de knie krijgt en babypraat achter u laat
Anonim

Parentese is de geheime code die je kunt gebruiken om je baby te helpen taal te kraken.

Moeder en peuter kijken uit het raam van hun huis
Moeder en peuter kijken uit het raam van hun huis

Al generaties lang hebben ouders zich tijdens het eerste jaar van hun baby geamuseerd en gegaa-gaa'd. Toch toont modern onderzoek aan dat babypraat terzijde kan worden geschoven ten gunste van parentese of kindgerichte spraak. Parentese is een verbale stijl om kinderen taal te leren die zich richt op het moduleren van toonhoogte, klinkers en cadans. Lees meer over de nieuwe ouderschapsstandaard en hoe u er vandaag nog mee aan de slag kunt gaan.

Wat is Parentese en hoe verschilt het van babypraat?

Parentees, of kindgerichte spraak - zoals de meeste professionals het graag noemen - is een verbale techniek die wordt gebruikt bij het spreken van uw moedertaal om zich ontwikkelende baby's te helpen taal in een eerder en sneller tempo te leren. In tegenstelling tot babypraat bewijst peer-reviewed onderzoek dat parentese de meest consistente resultaten oplevert voor het leren van talen.

Specifiek berust de techniek op twee fundamentele aspecten: overdrijving van klinkers en een meezingende toonhoogte. Dus als je parentees spreekt, gebruik je nog steeds alle woorden die je normaal gesproken zou gebruiken, maar leg je de nadruk te veel op de klinkers in elk woord en moduleer je de toonhoogte op en neer in plaats van alles op een vlakke toon te zeggen.

Hoe spreek je Parentese?

Moeder en babyjongen proberen elkaar te begrijpen
Moeder en babyjongen proberen elkaar te begrijpen

Misschien denk je dat parentese eruitziet als een baby die tegen je kinderen praat over hoe lekker iets is, maar het is eigenlijk niet zoveel anders dan hoe we normaal praten. De drie verschillen waarop u zich moet concentreren zijn:

  • Spreken met een meezingende melodieuze stem
  • Je klinkers in woorden uitbreiden/overdrijven
  • Spreken op een hoge toon

Wanneer u al deze kenmerken combineert, begint u een taal te spreken die auditief interessant is en die de aandacht van uw kind langer vasthoudt dan bij babybabbelen.

Wanneer moet u het gaan gebruiken?

Volgens de Scientific American komen kinderen na zes maanden in een speciale periode waarin ze klaar zijn om taal te gaan leren. In hun uitgebreide artikel onthullen ze dat "de tijd waarin de hersenen van een kind het meest openstaan voor het leren van de klanken van een moedertaal, begint bij zes maanden voor klinkers en negen maanden voor medeklinkers."

Dus je hebt zes maanden nadat je baby is geboren om je ouderschap te oefenen. Zodra ze die grens van zes maanden hebben bereikt, maak er dan een dagelijkse gewoonte van om met hen te praten via de verbale techniek.

7 tips om u te helpen het ouderschap onder de knie te krijgen

Er zijn zoveel dingen die je moet onthouden en oefenen als je voor de eerste keer voor een baby zorgt. Maak je geen zorgen over het feit dat Parentese een van hen is. Je kunt snel grip krijgen op het kapsel door deze tips te volgen:

Zorg ervoor dat iedereen ouderlijk spreekt

Het is handig om een verenigd front te hebben als je met je kinderen aan welke ontwikkelingstechniek dan ook begint. Iedereen die voor uw kind zorgt of veel tijd met uw kind doorbrengt, kan parentese leren spreken. Hoe meer kinderen er elke dag mee te maken krijgen, hoe sneller ze hun taalvaardigheid zullen ontwikkelen.

Kijk naar je baby als je met hem praat

De helft van het nut van parentese is de manier waarop de aanpassingen aan 'gewone' spraakpatronen baby's helpen te ontcijferen welke geluiden verband houden met welke betekenissen. Een deel van het begrijpen van geluid houdt in dat je kijkt naar de plaats waar het vandaan komt. Je ouders zullen dus effectiever zijn als je naar je baby kijkt en ervoor zorgt dat hij of zij aandacht aan je besteedt als je met hem of haar praat. Kijk of hun ogen je mond volgen en of ze reageren op een van de woorden die je gebruikt.

Praat op een langzame, afgemeten snelheid

Je zou verbaasd zijn hoe snel mensen van nature praten als ze een taal goed onder de knie hebben. Maar je baby kan de lettergrepen en de betekenis van een zin niet onderscheiden als deze langs zijn of haar oren raast. Oefen dus met het spreken op een langzamere, afgemeten snelheid wanneer u met hen praat.

Maak je woorden niet dom

Een paar decennia lang was er een trend om kinderen niet-woorden te leren (meestal gemaakt als een combinatie van veel kleine woorden) ter vervanging van complexere woorden of zinsneden. 'astronaut' kan bijvoorbeeld veranderen in 'ruimteman'. Als je je kind probeert te leren hoe hij de fonemen in een woord kan onderscheiden, moet hij/zij het volledige woord horen.

Wees zo specifiek mogelijk

Kinderen kunnen geen complexe woorden leren als je ze niet eerst introduceert. Wees dus specifiek met uw woordenschat. Elke auto hoeft niet alleen maar 'auto' te zijn. Sommige zijn vrachtwagens en andere 18-wielers of vrachtwagens, sommige sedans en andere cross-overs. Op dezelfde manier is elke hond niet zomaar een hond. Het zijn een Duitse herder, een Pomeranian, een Grote Pyreneeën, enzovoort.

Hoe meer woorden u in het parentese kunt opnemen, hoe breder de foneembank die u voor uw kind opbouwt. En ze zullen die woorden al op zeer jonge leeftijd kunnen gebruiken.

Verwijs naar jezelf en anderen om context te geven

Vader helpt baby bij het eten van de lunch
Vader helpt baby bij het eten van de lunch

Een andere belangrijke manier om parentese te gebruiken, is door uw kind er doorheen te leiden door hem context te geven. Wanneer u verwijst naar iets dat u hebt gedaan, wijs dan naar uzelf, zeg uw rol (mama/vader/tante etc.) en leg vervolgens uit wat u deed of doet. Hierdoor kunnen ze jouw woorden verbinden met de echte betekenis.

Probeer heen en weer gesprek

Spreek geen parentese in een vacuüm tegen uw kinderen. Probeer in plaats daarvan een positieve taalfeedbacklus te creëren door uw baby's aan te moedigen een gesprek met u te voeren. Of ze nu nog maar net aan het brabbelen zijn of concrete zinnen beginnen te schrijven, pauzeer even nadat je met je kinderen hebt gesproken en wacht op hun antwoord. Emuleer ook gesprekken met anderen in uw huishouden.

Door dit te doen concludeert een onderzoek uit 2020 dat "baby's op hun beurt hun vocalisaties aanpassen als reactie op de vocalisaties van hun ouders." In feite leer je ze hoe ze taal moeten gebruiken, en niet alleen maar woorden uitspugen.

Nooit bang – Parentese is niet geschikt voor elk kind

Hoewel parentese wordt aangeprezen als een van de beste opties om taal mondeling aan uw kinderen te introduceren, zal het niet voor elk kind werken. Sommige kinderen met autisme ontwikkelen bijvoorbeeld taal niet op dezelfde manier als niet-autistische kinderen. Oogcontact en zware betrokkenheid zullen dus niet goed voor hen zijn.

Omdat het geen non-verbale communicatie bevat, is het niet geweldig voor slechthorende of dove kinderen. De lijst met speciale situaties kan eindeloos doorgaan, dus als u parentese uitprobeert en geen verbetering ziet, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is misschien niet de juiste leerstijl voor je kleintje.

Ouders: beter dan babypraat

Als ouder of verzorger wil je je kinderen gewoon de beste kans geven om de wereld te veroveren. Eén manier waarop u dit kunt doen is door hen zo vroeg mogelijk te helpen met het navigeren door de taal, en parentese is een van de beste manieren die we momenteel kennen om dat te doen.

Aanbevolen: