Hoe u een goede therapeut kunt vinden die aan uw behoeften voldoet

Inhoudsopgave:

Hoe u een goede therapeut kunt vinden die aan uw behoeften voldoet
Hoe u een goede therapeut kunt vinden die aan uw behoeften voldoet
Anonim
Radeloos vrouw in therapie
Radeloos vrouw in therapie

De beslissing nemen om in therapie te gaan kan een uitdaging zijn. Ten eerste moet u er zeker van zijn dat therapie u kan helpen uw geestelijke gezondheidsdoelen te bereiken, en vervolgens moet u een therapeut vinden die u door het proces kan helpen. Het vinden van een therapeut is niet zo moeilijk. Maar hoe vind je een goede?

Een 'goede' therapeut kan veel verschillende dingen voor verschillende mensen betekenen. Wat echt belangrijk is, is dat u een goede therapeut voor u vindt; iemand tegen wie u eerlijk en open kunt zijn en die u vertrouwt om uitgebreide geestelijke gezondheidszorg te bieden. U kunt deze gids gebruiken om meer te leren over waar u op moet letten en waar u op moet letten als u de stap heeft gezet om prioriteit te geven aan uw geestelijke gezondheid.

Hoe u een goede therapeut voor u kunt vinden

Therapie biedt je de kans om te praten over impactvolle levensgebeurtenissen en feedback of begeleiding te krijgen om mentaal evenwicht te vinden. Een goede therapeut kan naar uw behoeften luisteren, u ondersteuning bieden en een behandelplan aanbieden dat kan dienen als uw routekaart om verder te komen. Maar om dit proces succesvol te laten zijn, moeten jij en je therapeut een band hebben.

Je kunt een sterke relatie tussen cliënt en therapeut zien als twee puzzelstukjes. U en uw therapeut moeten bij elkaar passen om de grootst mogelijke vooruitgang te boeken. Zodra u de juiste therapeut voor u heeft gevonden, kunt u beginnen met het echte werk voor positieve verandering.

Terwijl je probeert een therapeut te vinden die je op deze reis kan begeleiden, zijn er een paar tips die het proces gemakkelijker kunnen maken.

Denk eerst aan uw behoeften

Elke therapeut is anders. Therapeuten hebben niet alleen verschillende achtergronden en studiegebieden, maar ze hebben ook een specifieke therapiebenadering en unieke persoonlijkheden.

Dit is waarom het belangrijk is om na te denken over wat je wilt in je therapeut voordat je op zoek gaat naar een match. Uw behoeften zouden een lens moeten creëren die uw zoekopdracht zal verfijnen en het proces specifieker zal maken.

Enkele nuttige vragen die u kunt stellen zijn:

  • Maakt het geslacht van uw therapeut u iets uit? Zo ja, welke zou je dan verkiezen?
  • Heeft u een voorkeur voor hun leeftijd?
  • Zou je willen dat ze training krijgen in verschillende soorten therapie?
  • Wil je dat ze zich specialiseren in een specifiek gebied?
  • Zou u liever een therapeut hebben met een achtergrond of cultuur die vergelijkbaar is met die van u?
  • Moeten ze LGBTQIA+-gericht zijn?
  • Zou je liever hebben dat ze religieus geïnformeerd zijn?
  • Welke toon zou je willen dat ze hebben? Wil je een meer informele sfeer met af en toe een grapje, of geef je de voorkeur aan een meer academische benadering?

Stel jezelf zoveel mogelijk vragen en maak een lijst om je gedachten geordend te houden. Het kan zijn dat u geen therapeut vindt die aan alle eisen voldoet, maar de kans is groter dat u er een vindt die in de buurt ligt als u duidelijk weet wat uw voorkeuren zijn.

Houd rekening met het budget

Therapie kan duur zijn. Het tarief van een therapeut kan afhankelijk zijn van hun locatie, hun beschikbaarheid en het type therapie dat zij beoefenen. U zult wat geavanceerd onderzoek willen doen om te bepalen of de door u gewenste therapeut binnen uw budget opereert of uw verzekering accepteert om een deel van de financiële lasten te verlichten.

Een manier om erachter te komen hoeveel een therapeut per sessie vraagt, is door hun website te verkennen. Mogelijk kunt u ook informatie vinden over het al dan niet accepteren van verzekeringen en de specifieke typen die worden geaccepteerd. Als u een verzekering heeft, kunt u ook de website van uw verzekeringsmaatschappij bezoeken en in hun directory naar aanbieders zoeken.

Als de factuurgegevens niet direct beschikbaar zijn op de website van een therapeut, kunt u een e-mail sturen of bellen om naar de tarieven te informeren. Sommige professionals in de geestelijke gezondheidszorg bieden tarieven op een glijdende schaal aan om tegemoet te komen aan mensen met verschillende inkomens. Controleer deze functie op hun site of vraag ernaar tijdens uw telefoongesprek.

Stel veel vragen

Veel therapeuten bieden een gratis consult aan vóór de eerste officiële therapiesessie. Meestal gebeurt dit via de telefoon of via een videoplatform. Gedurende deze tijd kunt u de therapeut vragen stellen om erachter te komen of deze aan uw behoeften voldoen.

" Cliënten moeten bereid zijn om alle vragen te stellen die ze bedenken", zegt Dr. LaNail R. Plummer, Ed. D, gediplomeerd klinisch professioneel adviseur (LCPC). Je kunt de checklist die je eerder hebt gemaakt over wat je van een therapeut verwacht, gebruiken om te zien hoe hun reacties overeenkomen met wat je zoekt.

Enkele andere vragen die je misschien wilt stellen zijn:

  • Wat is uw benadering van de therapie?
  • Wat zijn de kosten per sessie? Accepteert u een verzekering? Biedt u glijdende tarieven aan?
  • Wat zijn uw specifieke referenties en waar heeft u ervaring mee?
  • Geef je liever een diagnose of werk je gewoon aan genezing?
  • Hoe lang duren de sessies en hoe vaak zou je elkaar ontmoeten?
  • Welke opleiding heb je gevolgd waardoor je cultureel geïnformeerd, religieus gevoelig of LGBTQIA+-gericht bent (als je deze kwalificaties nastreeft)?
  • Bieden jullie zowel persoonlijke als virtuele sessies aan?

Verken verschillende opties

Als uw telefonisch consult goed is verlopen en u denkt dat u en uw therapeut een goede match zijn, dan is het misschien een goed idee om een eerste afspraak te maken. Je hoeft je echter nog niet volledig te engageren als je er nog niet klaar voor bent.

In feite kan het nuttig zijn om met verschillende therapeuten te praten voordat u uw definitieve beslissing neemt. U kunt dit doen door meer gratis consultaties te plannen met therapeuten die aan de meeste van uw behoeften voldoen.

Tijdens uw gesprekken kunt u eerlijk zijn en laten weten dat u bezig bent een goede match te vinden. Zelfs als zij niet de therapeut voor u zijn, kunnen zij u wellicht wat aanvullend advies geven of u doorverwijzen naar een zorgverlener die wellicht beter bij uw behoeften past.

Plan uw eerste sessie

De eerste therapiesessie wordt vaak een 'intakesessie' genoemd. Gedurende deze tijd zal uw therapeut u door het benodigde papierwerk leiden voordat de daadwerkelijke therapie begint.

" Professioneel noemen we dit 'rapportbuilding.' Terloops noemen we dit 'je leren kennen'. Cultureel noemen we dit 'laten we praten - het is hier veilig'', zegt dr. Plummer. Gedurende deze tijd zullen u en uw potentiële therapeut introducties uitwisselen, praten over wat u naar de therapie heeft gebracht en doelen stellen voor de toekomst. Deze sessie geeft u meer tijd om de persoonlijkheid van de therapeut te ervaren en een beter beeld te krijgen van hoe toekomstige therapiesessies zullen verlopen.

Je kunt meer vragen stellen en onderzoeken of je je wel of niet op je gemak en veilig voelt als je met deze persoon over je leven praat. Aan het einde van de sessie beslis je of je er nog een wilt plannen of dat het toch niet goed bev alt.

Denk na over uw sessie

Therapie vereist veel reflectie. Na je eerste sessie, en zelfs na je telefonische consultatie, kan het nuttig zijn om even de tijd te nemen om na te denken over hoe het ging.

" Het is belangrijk dat cliënten de therapeut kennen en zich op hun gemak voelen met de therapeut waarmee ze willen werken, vooral omdat ze al hun gedachten, gevoelens en emoties delen", zegt Dr. Looier. "We hopen dat we ervoor kunnen zorgen dat cliënten zich 'gezien' voelen", zegt ze, "zodat een cliënt zich voldoende op zijn gemak voelt om enkele van zijn geheimen, privégedachten of traumatische ervaringen te delen."

Neem contact op met jezelf en kijk welk gevoel het gesprek met je potentiële therapeut voor je heeft gehad. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Heeft de therapeut u op uw gemak gesteld?
  • Zie je jezelf je persoonlijke leven met hen delen?
  • Voelde je je veilig?
  • Heeft u vertrouwen in de professionele bekwaamheid van de therapeut?
  • Heeft u het gevoel gehad dat u en uw zorgen werden gezien, gehoord en begrepen?
  • Heb je het gevoel dat ze je pakken?

Er bestaat niet zoiets als een volledig perfecte match, dus leg jezelf niet te veel druk op. Probeer in plaats daarvan een goede match te vinden – een waarbij je het gevoel hebt dat je kwetsbaar kunt zijn zonder oordeel. Als u denkt dat u een dergelijke relatie met uw therapeut kunt opbouwen, dan bent u op de goede weg.

Zorg voor een alternatief plan

Als uw eerste therapiesessie niet de verbinding tot stand brengt waarop u hoopte, is dat geen probleem. Het betekent niet dat er iets mis is met u of met de therapeut waarmee u hebt gesproken. Het was misschien niet de juiste pasvorm. Probeer niet ontmoedigd te raken.

" De rol van de cliënt is om open te zijn. Wees bereid om te delen. Stel vragen, haal adem en ontspan", zegt dr. Plummer. Als dit de mentaliteit is die u tijdens uw consulten en eerste sessies heeft, dan doet u alles wat u kunt en mag u trots op uzelf zijn. Ga door met zoeken totdat je een professional in de geestelijke gezondheidszorg hebt gevonden met wie je kunt vertrouwen en een goede verstandhouding kunt opbouwen.

Hulpmiddelen waarmee u een therapeut kunt vinden

Er zijn verschillende manieren waarop u een professional in de geestelijke gezondheidszorg kunt vinden. U kunt bijvoorbeeld op internet zoeken door zoiets eenvoudigs in te typen als 'therapeuten bij mij in de buurt'." Of misschien heeft u dierbaren die de contactgegevens kunnen delen van een therapeut die zij vertrouwen. U kunt ook met uw huisarts praten voor een verwijzing.

Je kunt ook therapiezoekhulpmiddelen zoals hieronder gebruiken om je te helpen een goede match te vinden. Veel van deze online tools hebben verschillende filters, zoals verzekeringsmaatschappijen, virtuele of persoonlijke sessies en specialiteiten, zodat u uw zoekopdracht kunt verfijnen.

Algemene therapiezoekers

U kunt deze brede therapiezoekers gebruiken om professionals in de geestelijke gezondheidszorg in de hele Verenigde Staten te vinden. Veel van de genoemde professionals hebben specialiteiten en een verscheidenheid aan ervaringen, en deze sites hebben al hun contactgegevens in één ruimte.

  • American Association of Marriage and Family Therapy Locator
  • APA Psycholoog Locator
  • Psychologie Vandaag locator

Locators voor specifieke soorten therapie

Heb je gehoord van een specifiek soort dat je wilde proberen? Of heeft een vertrouwde vriend een vorm van therapie aanbevolen waarvan hij dacht dat die nuttig voor u zou zijn? Als dat zo is, kunt u de onderstaande websites gebruiken om therapeuten te ontdekken die zich op verschillende soorten therapie richten.

  • Locator van de American Art Therapy Association
  • Locator van de American Music Therapy Association
  • Angst- en depressievereniging van Amerika Locator
  • Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapieën Locator
  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) International Association Locator

Therapiezoekers voor specifieke gemeenschappen

Sommige mensen voelen zich misschien meer op hun gemak bij een therapeut die kennis heeft van hun specifieke achtergrond. Veteranen, mensen die een specifiek trauma hebben meegemaakt, mensen van kleur en leden van de LGBTQIA+-gemeenschap kunnen bijvoorbeeld een therapeut zoeken die een specifieke opleiding op deze gebieden heeft. Onderstaande organisaties kunnen u in contact brengen met therapeuten met deze specifieke concentraties.

  • Versnelde ervaringsgerichte dynamische psychotherapie AEDP Institute Locator
  • Zwarte vrouwelijke therapeuten
  • Inclusieve therapeuten BIPOC en LGBTQIA+ Locator
  • VS Providerzoeker van het Ministerie van Veteranenzaken

Het vinden van een therapeut, en, nog belangrijker, een therapeut die goed bij je past, kan een uitdaging zijn. Het kan een beetje zoeken, leren en ontdekken wat je echt nodig hebt. Het kan ook wat vallen en opstaan vergen voordat u de juiste persoon vindt die u kan helpen een passende cliënt-therapeutrelatie op te bouwen en op te bouwen. Als de zoektocht zwaar lijkt, vergeet dan nooit dat u de noodzakelijke stappen onderneemt om uzelf te helpen genezen. Je geestelijke gezondheid is belangrijk, en het vinden van een goede therapeut is een manier om die mentaliteit te ondersteunen.

Aanbevolen: