18 dingen die u kunt verwachten van uw eerste therapiesessie

Inhoudsopgave:

18 dingen die u kunt verwachten van uw eerste therapiesessie
18 dingen die u kunt verwachten van uw eerste therapiesessie
Anonim

Als u weet wat er kan gebeuren bij uw eerste afspraak, wordt het wellicht gemakkelijker om die eerste stap te zetten.

Lachende vrouw met therapeut in buurthuis
Lachende vrouw met therapeut in buurthuis

Heb je er ooit aan gedacht om in therapie te gaan? Als u nooit bent gegaan, welke wegversperringen stonden u dan in de weg? Misschien had je geen toegang tot een therapeut. Of misschien was je zenuwachtig over het delen van je meest kwetsbare gedachten. Voor sommige mensen is de grootste barrière simpelweg niet weten wat ze kunnen verwachten als ze in het onbekende duiken.

Je openstellen over je persoonlijke problemen is een grote vraag. Het mag u er echter niet van weerhouden de hulp te krijgen die u nodig heeft. We hebben met professionals in de geestelijke gezondheidszorg gesproken om een gids te maken die u een kijkje achter de schermen geeft bij een eerste therapiesessie, om het proces te helpen doorbreken en uw geest te kalmeren.

Wat u kunt verwachten van uw eerste therapiesessie

Mensen hebben vaak misvattingen over therapie. Sommigen denken bijvoorbeeld dat therapie alleen geschikt is voor mensen die zich in een emotionele crisis bevinden. Of dat therapie alleen bedoeld is voor mensen die al een diagnose op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg hebben. Geen van deze algemene overtuigingen is echter waar.

Therapie kan bijna iedereen ondersteunen. Het is een hulpmiddel dat een breed scala aan mensen kan helpen emotionele wonden te genezen, balans te vinden of hun geestelijke gezondheid te verbeteren.

Als u denkt dat therapie u zal helpen een van deze doelen te bereiken, gebruik dan deze gids om uzelf te informeren over het psychotherapieproces. Hoe meer je weet, hoe minder eng het lijkt.

U (mei) begint met een kort consult

Therapie vereist dat je open en eerlijk bent tegen iemand die in eerste instantie een vreemde is. Het is dus belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen en een therapeut te vinden die bij jouw behoeften en voorkeuren past. U kunt online bronnen gebruiken om een professional te vinden of een verwijzing te krijgen van uw zorgverlener.

" In het ideale geval kunt u voorafgaand aan de eerste afspraak een gratis, snel consult krijgen met uw nieuwe therapeut om een idee te krijgen of de therapeut geschikt is", zegt Lindsey Ferris, een getrouwde huwelijks- en gezinstherapeut-associate (LMFTA). Een kort video- of telefoongesprek met uw potentiële therapeut kan u helpen beslissen of u zich wilt engageren voor een volledige sessie.

Tijdens het consult kun je wat over elkaar leren en een idee krijgen of je verder wilt. Als je niet zeker weet of een therapeut consultaties aanbiedt, stuur hem dan een e-mail of bel zijn kantoor.

Er is veel papierwerk

Voordat u daadwerkelijk aan de therapie zelf kunt beginnen, moet u wat papierwerk invullen. Uw therapeut zal u er aan het begin van de eerste sessie mee helpen, of hij kan het u vooraf toesturen.

" Het papierwerk kan voorafgaand aan een sessie worden afgerond, maar therapeuten moeten toestemming van de cliënt krijgen voor de vergoedingen, de factureringsverzekering, het privacy- en HIPAA-beleid, het annuleringsbeleid en een openbaarmakingsovereenkomst waarin toestemming wordt gegeven voor de therapie", zegt Gabrielle Juliano- Villani, gediplomeerd klinisch maatschappelijk werker (LCSW).

Je krijgt kopieën van alle informatie en je kunt op elk moment vragen stellen. Uw therapeut biedt mogelijk een online patiëntenportaal aan waar u de informatie digitaal kunt raadplegen.

Jij en je therapeut zullen elkaar leren kennen

De eerste therapiesessie is waar jij en je zorgverlener het ijs zullen breken. "Het is een mix van jou leren kennen en de agenda bepalen voor de rest van het therapeutische proces", merkt Jeremy Schumacher, huwelijks- en gezinstherapeut (MFT) op.

Er is geen goede of foute manier om jezelf voor te stellen. Zeg gewoon wat goed voelt. Je kunt je hobby's delen, wat je doet voor je werk, praten over huisdieren, of zelfs over waar je woont.

Dan zou je therapeut iets over zichzelf moeten vertellen. Ze kunnen bijvoorbeeld praten over hun functietitel, specialiteiten of benadering van therapie.

Uw therapeut zal achtergrondvragen stellen

Je eerste sessie voelt misschien een beetje als een interview. Maar maak je geen zorgen, je wordt niet ondervraagd. Je therapeut probeert alleen maar een holistisch beeld van jou en je leven te krijgen.

" Er worden u waarschijnlijk vragen gesteld over uw geestelijke gezondheidsgeschiedenis, eerdere ervaringen met therapie, evenals informatie over uw kindertijd en familiegeschiedenis", merkt Halle M. Thomas, LMFTA op. Doe gewoon je best om zo eerlijk mogelijk te zijn."

Volgens Dr. Elizabeth McMahon, Ph. D., zijn enkele onderwerpen die u tijdens een eerste therapiesessie behandelt:

  • Alle biologische familieleden met psychische aandoeningen (om mogelijke genetische factoren te begrijpen)
  • Je kindertijd en relevante ervaringen uit het verleden
  • Medische problemen en gebruik van alcohol en andere chemicaliën
  • Relaties
  • Wat was nuttig of niet nuttig uit eerdere ervaringen die u tijdens de therapie heeft gehad
  • Wat u wilt bereiken met de therapie
  • Je opleiding en werkervaring

U bespreekt uw motivatie voor therapie

" Meestal vraag ik een cliënt wat hem of haar in therapie brengt", zegt Juliano-Villani. Misschien kan uw motivatie om therapie te zoeken niet in één zin worden samengevat. Of misschien weet je het niet helemaal zeker, maar had je gewoon het gevoel dat dit een stap was die je moest zetten.

Het is prima als je niet de exacte woorden hebt, probeer gewoon zoveel mogelijk details te geven. Je kunt praten over je gedachten, waar je staat in het leven of waar je wilt zijn. Als je tijd hebt, kan het nuttig zijn om vóór je sessie over deze vraag na te denken.

Je zult het grootste deel van het gesprek doen

De eerste therapiesessie draait helemaal om het verzamelen van informatie. In feite staat het bekend als een 'intakesessie', omdat uw therapeut zoveel mogelijk informatie over u probeert op te nemen. Uw therapeut stelt wellicht de meeste vragen, maar u voert het grootste deel van het gesprek.

" Therapeuten willen een duidelijk beeld kunnen krijgen van waar je mee te maken hebt, dus het is belangrijk om je verhaal in detail door te nemen", zegt Kali Wolken, gediplomeerd geestelijk gezondheidsadviseur (LMHC). Bovendien, zegt Wolken, kunnen ze vragen stellen die niet relevant aanvoelen of waar je het antwoord niet op weet. Het is oké om te zeggen: "Ik weet het niet."

Je hoeft nog niet diep in kwetsbaarheid te duiken als je je er nog niet klaar voor voelt. Vertel wat u kunt, zodat uw therapeut een duidelijk beeld kan krijgen van hoe hij/zij kan helpen.

Je stelt doelen

Tijdens uw eerste sessie wordt u mogelijk gevraagd een aantal doelen te stellen. Wat wil je bereiken met de therapie?

" Dit is een ongelooflijk moeilijke vraag om ter plekke te beantwoorden. Dus als je tijd hebt, probeer je dan voor te stellen hoe je hoopt dat je leven er aan de andere kant van de tunnel uit zal zien", zegt Wolken. Maakt u zich geen zorgen als u deze vraag aan het einde van de sessie niet kunt beantwoorden. Neem de tijd die je nodig hebt om echt na te denken over welke veranderingen je zou willen aanbrengen.

Jij en je therapeut zullen een rapport opbouwen

" Je begint een band op te bouwen met je therapeut om een veilige werkrelatie op te bouwen", zegt Danielle Tucci, een erkende professionele counselor (LPC). Door een band met uw therapeut op te bouwen, kunt u het vertrouwen opbouwen dat nodig is om verandering in uw leven te bewerkstelligen.

Tucci voegt eraan toe dat een goede match tussen therapeut en cliënt de sleutel is tot succes van de behandeling. Het is dus belangrijk dat u zich tijdens uw eerste sessie enig comfort voelt.

Je kunt veel emoties ervaren

Voor sommige mensen voelt naar therapie gaan als het lopen van een emotionele marathon. Je zult waarschijnlijk een reeks uitputtende emoties ervaren. Als u zich op uw gemak voelt, kunt u dit aan uw therapeut vertellen.

Tucci zegt: "Het is 100% normaal om gemengde emoties te voelen als je met de therapie begint!" Ze merkt op dat mensen zich misschien angstig voelen bij de gedachte dat ze zich met iemand moeten verbinden, of zelfs bang zijn om bepaalde gedachten of gevoelens te delen.

Wat je ook voelt, weet dat het normaal is en dat veel mensen zich precies hetzelfde voelen tijdens hun eerste therapiesessie. Vergeet niet om diep adem te halen en zoveel mogelijk te communiceren.

Je eerste sessie duurt waarschijnlijk minder dan een uur

Langdurig over je emoties praten kan voor sommige mensen stressvol zijn en zelfs triggerend. Als dit een barrière voor u is, weet dan dat uw eerste therapiesessie hoogstwaarschijnlijk minder dan een uur zal duren.

" Over het algemeen duren therapieafspraken 45 minuten tot een uur, afhankelijk van de individuele behoeften van de cliënt", merkt Akos Antwi op, een psychiatrisch verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (PMHNP). Veel mensen vinden dat de introductiesessie zelfs korter is dan de standaardsessie om mensen op weg te helpen naar de nieuwe ervaring. U kunt uw therapeut aan het begin van uw sessie om een tijdsinschatting vragen.

Je kunt (en moet) zoveel vragen stellen als je wilt

Je therapeut is niet de enige die vragen mag stellen. In feite is de relatie tussen klant en leverancier tweerichtingsverkeer. "Het is belangrijk dat u tijdens deze eerste sessie een duidelijk idee heeft van hoe samenwerken eruit zal zien, dus stel alle vragen die u bedenkt", zegt Elspeth Robertson, een geregistreerd klinisch adviseur (RCC) en kunsttherapeut.

Als er iets onduidelijk is, moet u zich bevoegd voelen om opheldering te krijgen. Volgens Amber Dee, therapeut en oprichter van Black Female Therapists. Enkele vragen die u kunt stellen, kunnen zijn:

  • Hoe lang duren de sessies? Bieden jullie zowel persoonlijke als virtuele sessies aan?
  • Hoe ziet een typische sessie er bij jou uit?
  • Welk type therapie beoefent u?
  • Hoe worden mijn gegevens vertrouwelijk gehouden?
  • Hoe zou u omgaan met een moment waarop ik het niet eens was met uw suggestie?
  • Hoe lang duurt het therapieproces?

Het kan meerdere sessies duren voordat je je op je gemak voelt

Therapie kost veel werk. Het vereist dat je je gedachten en gedrag in twijfel trekt en misschien zelfs gevoelens communiceert die je misschien nog nooit met iemand anders hebt gedeeld.

" Praten met een nieuwe persoon over persoonlijke en gevoelige onderwerpen is moeilijk. Het kan meerdere sessies duren voordat je je op je gemak begint te voelen", zegt Keyasia Downs, een erkende onafhankelijke maatschappelijk werker (LISW). Wees dus niet ontmoedigd als u uw eerste sessie nog steeds een beetje op uw hoede voelt.

Het kost tijd om vertrouwen op te bouwen. Hoe meer therapiesessies u ervaart, hoe groter de band die u met uw therapeut kunt opbouwen. Het is prima als het drie, vier of zelfs meer sessies duurt voordat je je echt openstelt.

U mag beslissen of uw therapeut goed bij u past

Aan het einde van uw eerste sessie kan uw therapeut vragen of u een tweede afspraak wilt plannen. Als u het niet zeker weet, hoeft u niet meteen te reageren. Je kunt ze vertellen dat je wat tijd wilt nemen om je gevoelens te ordenen en te beslissen of het een goede match is. Vervolgens moeten ze binnen een week contact met u opnemen om uw beslissing te verkrijgen.

Hoe weet je of jij en je therapeut een goede match zijn? Volgens Kevin Coleman, een huwelijks- en gezinstherapeut (MFT), moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Voel ik mij op mijn gemak als ik mijn therapeut over mezelf vertel en waar ik mee worstel?
  • Vertrouw ik erop dat deze therapeut zowel een zorgzaam persoon als een deskundige professional is?

Coleman zegt dat u na het beantwoorden van deze vragen weet hoe u over uw nieuwe therapeut denkt, en hopelijk zult u er zeker van zijn dat zij u kunnen helpen uw geestelijke gezondheid, uw relaties en uw leven te verbeteren. U moet een hechte band met uw therapeut kunnen ontwikkelen, maar toch het gevoel hebben dat u grenzen kunt stellen en handhaven.

Uw therapeut krijgt ook een stem

Uw therapeut heeft ook inspraak in de vraag of u wel of niet goed bij u past. Volgens Erin Pritchard, een gediplomeerde professionele klinische counselor-supervisor (LPCC-S), bepa alt de therapeut tijdens de eerste sessie ook of ze klinisch geschikt zijn voor de behoeften en doelen van de cliënt.

Dit is belangrijk omdat er veel verschillende soorten therapie zijn. Bovendien zijn therapeuten getraind in verschillende technieken, hebben ze verschillende benaderingen en beschikken ze over unieke manieren om sessies te faciliteren.

Uw therapeut denkt misschien dat er een professional in de geestelijke gezondheidszorg bestaat die beter bij uw behoeften past. Als u bijvoorbeeld een trauma in uw leven heeft meegemaakt, heeft uw therapeut mogelijk niet de achtergrond om u de op trauma gebaseerde ondersteuning te bieden die u nodig heeft. In dit geval kan uw therapeut u mogelijk doorverwijzen naar een therapeut die beter bij u past.

Je krijgt misschien huiswerk

Misschien krijgt u van uw therapeut 'huiswerk' waarmee u de problemen waarmee u te maken krijgt, kunt aanpakken. U kunt bijvoorbeeld een uitreikblad krijgen om te lezen, een schrijfopdracht of zelfs een zelfzorgactiviteit.

Deze oefeningen dienen als een eenvoudig hulpmiddel of strategie die je kunt oefenen voor de volgende sessie, zegt Amanda Craven, klinisch hypnotherapeut en levenscoach. Als je de opdrachten niet voltooit, is dat geen probleem. Het belangrijkste is dat je de opdracht verkent en feedback geeft.

Je krijgt misschien wel of geen diagnose

Hoopt u aan het einde van uw sessie een diagnose te krijgen? Sommige mensen zijn van mening dat een diagnose hen helpt een beter begrip te krijgen van en zich te verbinden met datgene waarmee ze worden geconfronteerd. Maar anderen voelen zich misschien bezwaard door een label.

" Een diagnose is vereist om de verzekeringsmaatschappij te factureren, dus als u een verzekering gebruikt, kunt u erop rekenen dat er een diagnose wordt gesteld", zegt Christina Meighen, LCPC en board-gecertificeerde telezorgaanbieder.

Als u uw diagnose wilt weten, vraag dit dan aan het einde van de sessie aan uw therapeut. Je kunt ook vragen naar de voor- en nadelen van weten en of het je wel of niet zou helpen genezen. Het is belangrijk op te merken dat het meer dan één sessie kan duren voordat een therapeut een diagnose stelt.

Uw therapeut zal een behandelplan starten

Uw behandelplan is als uw routekaart. "Het beoordelen van het niveau van functioneren van de patiënt op verschillende gebieden van zijn leven, zoals werk, relaties en zelfzorg, zal de therapeut helpen een behandelplan op te stellen dat is afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt", zegt dr. Harold Hong, een raadslid. gecertificeerde psychiater.

Een behandelplan zal het raamwerk vormen voor waar u en uw therapeut in de volgende sessies aan kunnen werken. Het plan kan je ook helpen mentaal en emotioneel voor te bereiden op de komende stappen.

Therapie heeft meer dan één sessie nodig om te werken

Zou het niet geweldig zijn als elke negatieve gedachte of elk intern conflict kan worden opgelost nadat je slechts één keer met iemand hebt gesproken? Helaas is dat meestal niet het geval. Therapie is een marathon, geen sprint.

" Alle problemen kunnen niet in één sessie worden aangepakt. Je moet bij de gevoelens blijven zitten, zelfs als ze erg ongemakkelijk zijn", zegt Jordyn Mastrodomenico, erkende klinische alcohol- en drugsadviseur (LCADC).

" Je kunt een dagboek bijhouden om op te schrijven hoe je je voelt, een wandeling maken, met een vriend koffie gaan drinken en zelfs uitslapen", merkt ze op. Genezing kost tijd, en het kan ervoor zorgen dat er veel emoties naar de oppervlakte komen. Maar laat deze gevoelens je niet ontmoedigen.

Nadat uw eerste sessie is voltooid, plant u een tweede afspraak of gaat u verder met zoeken naar een therapeut die wellicht beter bij u past. Elke stap die u zet, brengt u dichter bij het verbeteren van uw algehele geestelijke gezondheid en welzijn.

Aanbevolen: