Boombladeren identificeren

Inhoudsopgave:

Boombladeren identificeren
Boombladeren identificeren
Anonim
Stilleven van vormen, patronen en kleuren
Stilleven van vormen, patronen en kleuren

Het kan gemakkelijker zijn om boombladeren te identificeren dan je denkt. Er zijn een paar eenvoudige trucjes die je kunt gebruiken om het mysterie van boombladeren op te lossen - of je nu een tuinman bent die probeert uit te vinden welke boom je tuin vult met al die bladeren die in de herfst moeten worden bijeengeharkt of dat je een natuurliefhebber die probeert de bomen te identificeren die je ziet terwijl je de wereld verkent.

Bomen identificeren aan de hand van hun bladeren: het vernauwingsproces

Je kunt een boom identificeren door het blad te vergelijken met een specifiek type boom. Je kunt dit eenvoudig doen door naar de kenmerken van het blad te kijken en jezelf een aantal vragen te stellen.

Hier is een driestappenplan om de identificatie van de boom te verfijnen door de bladeren te onderzoeken:

Stap 1: Controleer op naaldbladeren

Bladeren die bestaan uit een reeks naaldbundels, die elk op een ander punt aan de stengel zijn bevestigd, zijn meestal dennenbomen of lariksen. Pijnbomen zijn groenblijvend en hebben lange, rechte naalden in trossen van twee tot vijf naalden per bos. Lariks werpt jaarlijks af en heeft kortere naalden die uit de tak steken.

Specifiek zou je jezelf de volgende vraag moeten stellen:

  • Bestaat het blad uit naalden? Met andere woorden: heeft het blad een stengel waar een reeks naalden uit komen?
  • Als dat zo is, behoort het blad waarschijnlijk tot een soort groenblijvende boom of naaldboom, zoals een dennen-, dennen-, sparren- of lariksboom.
  • Zo niet, ga dan verder met stap 2.
Naald bladeren
Naald bladeren

Stap 2: Controleer op geschubde bladeren

Geschubde bladeren die plat zijn en vastzitten aan stengels met dennenappels of roze bloemen zijn afkomstig van cederbomen. Als je een stengel omhoog houdt, kunnen cederbladeren op een waaier lijken. Als de geschubde bladeren vol zijn in plaats van plat en de stengels blauwe of paarse bessen bevatten, komen ze van een jeneverbesboom. Jeneverbessen hebben ook een kenmerkende geur, die doet denken aan gin, dus door aan het blad te ruiken kun je het misschien ook identificeren als een jeneverbesblad.

  • Is het blad geschubd? Zoek naar een stengel waar meerdere, kleinere bladstelen uit komen. Deze kleinere stengels moeten bedekt zijn met bossige of geschubde groene bladeren - denk aan de takken van een kerstboom.
  • Als dat zo is, is het blad waarschijnlijk van een cipressen-, ceder- of jeneverbesboom.
  • Zo niet, ga dan verder met stap 3.
Bessen op een Jeneverbesboom
Bessen op een Jeneverbesboom

Stap 3: Controleer op eenvoudige en samengestelde bladeren

De bladeren die geen naalden of schilferig zijn, zijn eenvoudige of samengestelde bladeren. Ze kunnen het moeilijkst te classificeren zijn, simpelweg omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Het zijn de meest typische bladsoorten en worden geassocieerd met het grootste aantal bomen. Ze zijn meestal afkomstig van hardhout of loofbomen.

Begin met te beslissen of het blad enkelvoudig of samengesteld is:

  • Eenvoudige bladeren hebben een enkele stengel die door het lichaam van het blad omhoog loopt, met nerven die uit het centrale stengelbladsysteem komen.
  • Samengestelde bladeren hebben één stengel waar meerdere bladeren uit komen. Het ziet er in wezen uit als een stengel waaraan verschillende eenvoudige bladeren zijn bevestigd.

Eenvoudige bladeren

Als je een eenvoudig blad hebt, beslis dan of het ongelobd is (volledig stevig rondom) of gelobd (geschulpte randen die naar de stengel toe geweven zijn en weer naar buiten).

  • Als het blad ongelobd is, beslis dan of het gladde of puntige randen heeft. Als het gladde randen heeft, kan het een blad van Magnolia, Kornoelje, Persimmon, Black Gum of Water Oak zijn. Als het puntige randen heeft, kan het een blad van een wilg, beuk, iep, berk of kersenboom zijn.
  • Als het blad gelobd is, bepaal dan of de lobben er gelijkmatig uitzien of niet. Als de lobben ongelijk zijn, kan het blad afkomstig zijn van een moerbei- of sassafrasboom. Als de lobben gelijk zijn, kunnen de bladeren afkomstig zijn van een esdoorn, amberboom, gele populier, rode eik of witte eik.
Strand boom
Strand boom

Samengestelde bladeren

Samengestelde bladeren zijn iets gemakkelijker in de omgang. Als de kleinere bladeren rechtstreeks uit de stengel lijken te groeien, zijn ze waarschijnlijk van een kastanje- of buckeye-boom. Als de kleinere bladeren kleine stengels hebben die ze aan de hoofdstam bevestigen, heb je mogelijk te maken met bladeren van een pecannoot-, honing- of zwarte sprinkhaan-, walnoot-, es- of hickoryboom.

Frisgroen blad met onrijpe walnoot
Frisgroen blad met onrijpe walnoot

Bladidentificatiekaarten en informatie

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw is een uitstekende bron voor informatie over bomen. Voor meer lokale informatie kan uw plaatselijke boomkwekerijprofessional een uitstekende hulpbron zijn als u de bladeren niet kunt identificeren.

Aanbevolen: