Hoe u uw eigen schrijven kunt proeflezen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw eigen schrijven kunt proeflezen
Hoe u uw eigen schrijven kunt proeflezen
Anonim
man met laptop schrijven in notitieboekje
man met laptop schrijven in notitieboekje

Zelf schrijven zonder de hulp van een redacteur kan je blootstellen aan ontbrekende typefouten en grammaticale fouten. Er zijn veel tactieken die u kunt gebruiken om uw schrijven effectief zelf te proeflezen.

Druk uw tekst af

Als je een tijdje achter een computerscherm hebt gewerkt, kunnen je ogen gemakkelijk vermoeid raken en de focus op de woorden op het scherm verliezen. Het afdrukken van uw tekst op een vel papier kan op een aantal manieren helpen bij het proeflezen.

Lees het hardop

Neem je afgedrukte stuk en lees het hardop voor jezelf. Het kan zijn dat de gesproken woorden duiden op fouten en onduidelijke formuleringen, vergeleken met wanneer u ze in stilte in uw hoofd leest. Breng uw herzieningen aan, lees het opnieuw hardop en herhaal het proces totdat u tevreden bent met de gesproken versie.

Wees je eigen publiek

Probeer bij het hardop voorlezen te doen alsof jij de persoon bent die je probeert te bereiken met de boodschap die je schrijft. Wanneer u uzelf "in hun schoenen" plaatst, klinkt uw schrijven misschien anders en zult u onmiddellijk de veranderingen opmerken die u zou moeten aanbrengen om de duidelijkheid van uw werk te verbeteren.

Bedek het

Als je al een tijdje aan een stuk werkt, is het gebruikelijk dat je de details van een specifieke zin mist, omdat je mentaal vooruitgaat naar de boodschap van het volgende gedeelte. Door jezelf te dwingen naar één regel tegelijk te kijken, word je je meer bewust van wat er vlak voor je ligt. Neem een stuk papier of iets anders met een rechte, ondoorzichtige rand en bedek al je schrijfwerk onder de lijn die je aan het beoordelen bent.

Lees het achteruit

Dit klinkt als een vreemde stap, maar het werkt omdat je je hierdoor op elk specifiek woord afzonderlijk kunt concentreren in plaats van op de algehele inhoud. Typefouten kunnen de neiging hebben om in uw zinnen op te gaan als u leest met de inhoud in gedachten. Je kunt elk woord hardop of stil lezen, zolang je het maar in omgekeerde volgorde doet en je op elk woord afzonderlijk concentreert.

Neem even adempauze

Schrijven kan mentaal veel van je vergen, en fouten zijn moeilijk op te merken als je moe bent. Gun uzelf een pauze en sta op en ga weg van uw bureau. Doe wat oefeningen, zoals stretchen, de hond uitlaten of een dutje doen. Je geest zou fris en klaar voor gebruik moeten zijn als je weer aan de slag gaat met het beoordelen van je werk.

Het milieu is belangrijk

Zorg ervoor dat u in een ruimte werkt die niet vol is van afleidingen zoals lawaai of beweging. Als u zich in een drukke, drukke ruimte bevindt, kan het moeilijk zijn om u te concentreren op het proeflezen. Verwijder de afleiding uit de kamer of zoek een rustigere plek. Verwijder op dezelfde manier afleidingen van uw werkruimte, zoals uw telefoon of sociale media op uw computer. Als je hulp nodig hebt bij de verleiding om Facebook te checken, probeer dan een programma als Forest of RescueTime om je te helpen.

Volg checklists

Het helpt om een reeks checklists te maken die je bij het schrijven kunt doorlopen, zodat je één type fout tegelijk kunt vinden. Met andere woorden, maak een lijst van elk type fout dat je wilt vinden en doorloop vervolgens je hele stuk op zoek naar alleen die fout. Herhaal vervolgens het proces. Soorten fouten op uw checklist kunnen zijn:

  • Verkeerd gespelde woorden en namen
  • Grammatische fouten
  • Onjuiste stijlregels (d.w.z. AP versus Chicago)
  • Passieve stem
  • Hoofdletterfouten
  • Misbruikte woorden
  • Slechte HTML-links

Gebruik online- en softwaretools

Er zijn veel uitstekende software-opties die u kunt gebruiken om u te helpen bij het proeflezen. Als u een tekstverwerkingsprogramma zoals Microsoft Word of Google Docs gebruikt, kunt u de ingebouwde spelling- en grammaticacontrole gebruiken.

  • Grammarly is een gratis app die je schrijfwerk controleert op spelling- en grammaticaproblemen. U kunt uw schrijven op hun website bekijken, het als browserextensie toevoegen of downloaden om lokaal te gebruiken. Als je meer hulp wilt, heeft Grammarly een premiumversie vanaf iets minder dan $ 30 per maand met een robuuster beoordelingsproces.
  • Slick Write is een gratis service die u kunt gebruiken op hun website of met een browserextensie. Een leuke functie in Slick Write is de Flow-weergave die een grafische weergave geeft van hoe goed elke zin van je stuk leest. In de weergave Statistieken ziet u grafieken die uw niveau aangeven op indexen zoals Passieve stem, Woordenschatgebruik en percentage bijwoorden.

Zelf proeflezen

Het is duidelijk dat het hebben van een tweede paar ogen op je geschreven werk een van de sterkste manieren kan zijn om fouten te vinden. Het gebruik van enkele beproefde technieken en een beetje hulp van moderne technologie kan echter een effectief proefleesproces opleveren als u alleen werkt.

Aanbevolen: