Haal het zuidwesten in huis met deze vintage Navajo-tapijten

Inhoudsopgave:

Haal het zuidwesten in huis met deze vintage Navajo-tapijten
Haal het zuidwesten in huis met deze vintage Navajo-tapijten
Anonim

Leer meer over prachtige weeftradities en de Navajo-tapijten die daaruit voortkomen.

Een bezoeker bewondert Indiaanse tapijten gemaakt door wevers van de Navajo Nation - Getty Editorial
Een bezoeker bewondert Indiaanse tapijten gemaakt door wevers van de Navajo Nation - Getty Editorial

Als je aan het Amerikaanse zuidwesten denkt, roep je waarschijnlijk beelden op van zilveren en turquoise ringen, uitgestrekte woestijnen en prachtig handgesponnen textiel. Enkele van de meest gerespecteerde textielsoorten uit de regio zijn Navajo-tapijten. Tegenwoordig worden antieke en vintage Navajo-tapijten voor tienduizenden dollars verkocht vanwege hun culturele en spirituele schoonheid.

Navajo-tapijten en hun culturele traditie

In de Navajo-traditie is weven een diep spirituele praktijk. Volgens de legende leerde de godheid Spider Woman hen hun specifieke weefstijl. Uiteraard is het weven van organische vezels een mondiale praktijk die in de meeste gemeenschappen door tijd en ruimte is ontwikkeld, waardoor de Navajo een van de vele is. Navajo-tapijten lijken echter veel op Perzische tapijten, omdat de authentieke stukken hun eigen unieke stijl en motieven hebben, waardoor ze zeer waardevol zijn.

Identificeer Navajo-tapijten op basis van deze kenmerken

Strikt genomen is het identificeren van Navajo-tapijten iets dat je aan de professionals moet overlaten. Er zijn zoveel unieke afwijkingen en handtekeningen van artiesten dat het voor de gemiddelde persoon erg moeilijk kan zijn om precies te weten welk stuk je hebt. Maar als u denkt dat u of uw gezin ooit een van deze vloerkleden heeft gekocht, zijn er een paar kenmerken waar u op kunt letten.

Continu kromtrekken en gebrek aan randen

Echte Navajo-tapijten worden gemaakt met behulp van een doorlopend kettingweefsel, wat betekent dat de tapijten op een rechtopstaand weefgetouw worden gemaakt, waarbij de draden op en neer door het weefgetouw worden bewogen totdat ze het einde bereiken. Er zijn dus geen 'uiteinden' die je moet afbinden om pony te creëren. Je mag ook geen uiteinden (extra draad) aantreffen die terug in het weefsel zijn geweven om de illusie van een doorlopende schering te wekken.

Wolafwijking aan de zijkanten

Navajo-tapijten zijn meestal aan de verticale randen afgewerkt met een wollen schering. Je hoeft textiel niet goed te kennen om te weten wanneer je wol voelt. Imitaties geven meestal de voorkeur aan katoen of linnen, omdat het goedkoper is in gebruik en hetzelfde effect heeft.

Snelle tip

Als al het andere echter overeenkomt en je een katoenen schering hebt, dan kan het een Gallup-worp zijn, omdat dit het enige Navajo-tapijt is dat consequent katoenen draden gebruikt.

Aardse, gedempte kleuren

In traditionele Navajo-tapijten zie je nooit extreem heldere of neonkleuren. Omdat de textielen van oudsher natuurlijke vezels zijn die zijn geverfd met organische materialen, bereiken ze nooit die heldere tint. Dat wil niet zeggen dat de kleuren die ze gebruikten niet verzadigd en rijk zijn; ze hebben eerder de neiging aardetinten te hebben in plaats van kleuren, zoals levendig roze en paars.

Luie lijnen

Als je een vloerkleed hebt dat onvolkomenheden lijkt te hebben, is dat een goed teken. Opvallende diagonale lijnen die in het weefsel zichtbaar zijn, worden luie lijnen genoemd en komen veel voor bij echte Navajo-tapijten. Deze lijnen ontstaan wanneer de wever een aanpassing maakt tijdens het weven.

Gemeenschappelijke Navajo-tapijtstijlen

Naast het delen van deze gemeenschappelijke kenmerken, zijn er regiospecifieke tapijtstijlen die zich de afgelopen eeuwen hebben ontwikkeld. Ze hebben allemaal hun eigen standaarduiterlijk, en als je weet hoe ze eruitzien, kun je de echte van de nep onderscheiden. Hier zijn slechts enkele van de vele stijlen die u tegen kunt komen.

Verbrandwatertapijten

Navajo verbrandwaterdeken
Navajo verbrandwaterdeken

Burntwater-tapijten werden pas in de jaren zestig gemaakt, toen Don Jacobs met het ontwerp op de proppen kwam. Deze vloerkleden zijn kleurrijk, gemaakt van plantaardig geverfd textiel, en bevatten zowel diamanten als ingewikkelde, zich herhalende patronen.

Chinle-vloerkleden

Navajo Chinle Stars wollen vloerkleed van Alyssa Harrison
Navajo Chinle Stars wollen vloerkleed van Alyssa Harrison

De Chinle-stijl is gemaakt door Mary Cabot Wheelwright en Cosy McSparron en bevat punthaken, sterren, pompoenbloesems en diamanten in gedempte tinten van kleuren zoals bruin, rood, groen, goud en ivoor.

Ganado-tapijten

Vintage traditionele Navajo Ganado wollen tapijt
Vintage traditionele Navajo Ganado wollen tapijt

Gecreëerd door Lorenzo Hubbell aan het eind van de 19eeeeuw. Ganado-tapijten zijn herkenbaar aan de getrapte ruitpatronen in verschillende maten en arrangementen. Meestal hebben deze vloerkleden een rood, wit, grijs en zwart kleurenpalet.

Toadlena/Twee grijze heuvelstapijten

Vintage Navajo twee grijze heuvels wollen tapijt
Vintage Navajo twee grijze heuvels wollen tapijt

Een van de oudere, gedocumenteerde stijlen is de Toadlena en Two Grey Hills. George Bloomfield en Ed Davis vonden deze stijl uit in 1914, die niet alleen onderscheidend is vanwege het diamant- en geometrische patroon, maar vooral vanwege het grijstintenkleurenpalet.

Hoeveel zijn antieke en vintage Navajo-tapijten waard?

Authentieke Navajo-tapijten behoren tot de duurdere inheemse textielsoorten op de markt. Meestal geldt dat hoe ouder het stuk is, des te waardevoller het zal zijn, aangezien tapijten uit de 19e eeuw niet vaak in een goede staat overleven om te verkopen. Afhankelijk van hun kwaliteit, herkomst en stijl kunnen ze voor meer dan €20.000 worden verkocht, hoewel het gemiddelde rond de €5.000 – €10.000 ligt. Een Ganado-tapijt uit de jaren dertig staat bijvoorbeeld vermeld op 1stDibs voor $ 6.950.

Kijk ook uit naar ingewikkeld geweven stukken. De eenvoudigere ontwerpen verkopen niet zo veel als de echt complexe. Dit zou voor een groot deel te wijten kunnen zijn aan hoe moeilijk het kan zijn om een doorlopende streng in die kleine patronen te weven. Een zeer gedetailleerd geometrisch Navajo-tapijt uit de jaren dertig staat bijvoorbeeld vermeld op 1st Dibs voor $34.000.

Op dezelfde manier zijn er zoveel vervalsingen en dupes dat vloerkleden die 100% authentiek zijn voor een specifieke artiest of stijl, het meeste geld waard zijn. Als je een Navajo-tapijt wilt kopen voor minder dan wat het kost voor een semester studeren, raden we je natuurlijk aan nieuwere jaargangen in minder prestigieuze patronen te zoeken. Deze worden gemiddeld voor ongeveer $ 500-$ 1.000 verkocht.

Toch kun je af en toe echt bijzondere en zeldzame vloerkleden met ongebruikelijke motieven tegenkomen die voor een schokkend bedrag worden verkocht. Een van deze voorbeelden is een Navajo-zandschilderijkleed dat Christie's Auctions in 2005 verkocht voor $ 57.600.

Bewonder de schoonheid van een textieltraditie

Amerikaanse inheemse gemeenschappen hebben te maken gehad met vervolging, pogingen tot uitroeiing en extreme assimilatie-inspanningen. Toch zijn ondanks al deze ontberingen traditionele praktijken zoals handweven bewaard gebleven. En vandaag krijgen ze de eer die ze verdienen. Met deze vintage en antieke Navajo-tapijten kunnen we de talenten van deze wevers naar een hoger niveau tillen en een prachtige, spirituele traditie omarmen.

Aanbevolen: