Vragen om een referentiebrief voor werk

Inhoudsopgave:

Vragen om een referentiebrief voor werk
Vragen om een referentiebrief voor werk
Anonim
referentiebrief voor een dienstverband
referentiebrief voor een dienstverband

Een arbeidsreferentiebrief is een persoonlijke getuigenis van een voormalige supervisor of een andere persoon die uit de eerste hand kennis heeft van uw werkprestaties. Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe baan, kan dit type brief u helpen zich te onderscheiden van andere sollicitanten.

Wie moet ik vragen

Als een potentiële werkgever om een referentiebrief vraagt (of bereid is deze te bekijken), is het in uw eigen belang dat het document informatie bevat die specifiek is over de manier waarop u naar verwachting op uw werk zult presteren. Het ideale referentiedocument is geschreven door iemand met wie u nauw heeft samengewerkt en die een positieve indruk van u heeft. Het is een goed idee om een voormalige baas of collega met wie u een goede relatie had, te vragen een brief voor u te schrijven.

Leraren en universiteitsprofessoren kunnen ook goede bronnen zijn voor referentiebrieven. Ook al hebben je vorige instructeurs niet met je samengewerkt in een echte werkomgeving, de kans is groot dat ze een goed begrip hebben van je werkethiek, ambities en de persoonlijkheidskenmerken die je waarschijnlijk op de werkplek zult vertonen.

Wanneer aanvragen

Bij het uitwerken van een mededeling

Het is een goed idee om te vragen om algemene referentiebrieven wanneer u uw baan verlaat, ervan uitgaande dat u onder goede voorwaarden vertrekt en dat een bedrijfsvertegenwoordiger bereid is een positieve brief over uw prestaties te schrijven. Als u een brief ontvangt op het moment dat u het dienstverband beëindigt, zal de persoon die u vraagt het document te schrijven een duidelijke herinnering hebben aan uw werkprestaties. Als u een of meer referentiebrieven ontvangt op het moment dat u uit dienst gaat, betekent dit dat u het document gereed heeft wanneer u gaat solliciteren.

Na het verlaten van het werk

Als u geen arbeidsreferentiebrief ontvangt op het moment dat u uw baan verlaat, kunt u altijd terugbellen en een dergelijk document aanvragen. Er bestaat echter altijd een kans dat de mensen met kennis uit de eerste hand van uw capaciteiten na verloop van tijd niet meer voor het bedrijf zullen werken. Bovendien, als u een tijdje niet meer op uw werk bent, kunnen zelfs personen die nauw met u hebben samengewerkt, zich misschien niet meer herinneren hoe u op uw werk presteerde. Het is over het algemeen het beste om om een brief te vragen op het moment dat u een functie verlaat, om deze potentiële problemen te voorkomen.

Na voltooiing van de training

Als je van plan bent een instructeur om een referentiebrief te vragen, kun je dit ook het beste doen zodra je de les of het trainingsprogramma hebt afgerond waarin je met hem of haar communiceert. Als je te lang wacht, kun je de instructeur die je wilt vragen misschien niet vinden om een brief te schrijven, of heeft hij of zij misschien geen duidelijke herinneringen aan je prestaties in de klas.

Speciale omstandigheden

In sommige gevallen vereisen sollicitatieprocedures actuele referentiebrieven op een specifiek formulier. Als u solliciteert naar een baan met dit soort vereisten, kunt u geen algemene brieven gebruiken die u heeft verzameld bij het verlaten van eerdere banen. In deze situatie moet u voormalige werkgevers en collega's op de werkplek opzoeken om namens u de benodigde documentatie in te vullen.

Hoe aanvragen

Wanneer u om een referentiebrief vraagt, is het belangrijk om zeer respectvol te zijn tegenover de persoon die u benadert. Houd er rekening mee dat de persoon het recht heeft om nee te zeggen, dus zorg ervoor dat u vraagt in plaats van eist.

Aanpak

Het is het beste om persoonlijk contact op te nemen wanneer u uw verzoek indient. Bel eerst de persoon en stuur vervolgens een e-mail om de brief te bevestigen en details te geven over waar u de brief naartoe moet sturen, of u hem gaat ophalen, en wanneer u het document nodig heeft. Als u een persoon vraagt die u nog regelmatig op het werk of op school ziet, kunt u uw eerste verzoek ook persoonlijk indienen.

Bewoording

Oefen van tevoren wat u gaat zeggen, zodat u heel duidelijk en attent bent in uw verzoek. Neem zoiets als dit: "Sue, zoals je weet is de belangrijkste reden dat ik XYZ Company verlaat, om fulltime naar school te gaan om mijn studie af te ronden. Ik heb hier zoveel ervaring opgedaan die zeker tot ver in de toekomst waardevol zal blijken te zijn. Ik hoop dat u bereid bent namens mij een referentiebrief te schrijven die ik kan delen met potentiële werkgevers als ik over een paar jaar weer aan het werk wil. Kunt u een korte brief schrijven waarin wordt uiteengezet hoe ik presteren in een professionele omgeving?"

Zodra u uw eerste verzoek heeft ingediend:

  • Als de persoon aan wie u de vraag stelt, weigert, bedank hem of haar dan dat hij of zij de tijd heeft genomen om met u te praten en iemand anders om hulp te vragen.
  • Als iemand het ermee eens is, zeg dan dankjewel en vraag hoe je kunt helpen. In sommige gevallen zult u merken dat de persoon wil dat u hem of haar ideeën geeft over wat u moet zeggen, die u desgevraagd kunt geven.
  • Geef de briefschrijver specifieke schriftelijke details over hoe de brief moet worden geadresseerd - dat wil zeggen of deze aan een specifieke persoon moet worden geschreven of dat u op zoek bent naar een algemeen document 'voor wie het aangaat'.

Voorbereiden op de toekomst

Het veiligstellen van een referentiebrief is een goede manier om je vandaag al voor te bereiden op je toekomstige zoektocht naar een baan. Als u eenmaal een referentiebrief heeft, bewaar deze dan bij uw cv en andere belangrijke werkgerelateerde documenten, zodat u een kopie kunt maken wanneer u de kans krijgt om te solliciteren of te solliciteren voor een nieuwe functie.

Aanbevolen: