32 Meditatietuinideeën voor een rustige buitenruimte

Inhoudsopgave:

32 Meditatietuinideeën voor een rustige buitenruimte
32 Meditatietuinideeën voor een rustige buitenruimte
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Ontsnap naar een oase in je eigen achtertuin met een meditatietuin die is ontworpen om je te helpen rust en focus te vinden. Creëer een zentuin of meditatieve tuin die je helpt stress los te laten, naar binnen te kijken en alle voordelen te plukken van tijd doorbrengen in de natuur. Met creatieve tips en professionele begeleiding ontwerp je de meditatietuin waar je ziel naar verlangt.

Definieer uw tuin met muren

Afbeelding
Afbeelding

In grote en kleine buitenruimtes kun je altijd een beetje privacy en definitie voor je tuin creëren met behulp van slim geplaatste wanden. Voor een natuurlijke aanpak kunt u denken aan dikke struiken zoals buxus of bloeiende heggen zoals seringen. Variaties van hulst- en bessenstruiken werken ook goed. Als je een houten of metalen element aan je meditatietuin wilt toevoegen en zo de Zen van je ruimte wilt vergroten, overweeg dan om een houten muur of metalen hekwerk te gebruiken met rondingen in plaats van scherpe randen voor balans.

Voeg een pad toe voor een duidelijke richting

Afbeelding
Afbeelding

Meditatie kan plaatsvinden voordat je ooit gaat zitten, dus definieer de reis door je meditatietuin duidelijk. Voeg een stenen of betonnen pad toe aan je meditatietuin dat een duidelijke richting geeft aan de centrale focus van de ruimte. In plaats van een recht pad kun je overwegen om rondingen toe te voegen voor visuele interesse en een meer open gevoel. Gebruik natuurstenen in verschillende kleuren en vormen om de balans en zen van je meditatieve tuin te versterken.

Heb een centrale meditatieruimte

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel je meditatieve tuin moet aanvoelen als de ideale meditatieruimte, waar je ook bent, is het een goede gewoonte om een centrale meditatieruimte in te richten die bedoeld is als de meest rustige en vredige plek in de tuin. Er zijn twee manieren om dit te bereiken. Je kunt een lineaire aanpak proberen door je meditatieruimte aan de rand van je tuin te plaatsen. Door extra struiken of bomen aan dit gebied toe te voegen, krijgt u extra definitie aan uw tuinmuur.

Een andere optie is om een cirkelvormig meditatiegebied in het midden van je tuin te ontwerpen. Deze aanpak creëert een optimale flow voor uw tuin en versterkt uw eigen gecentreerde meditatie. U kunt een stenen gebied of zelfs een gazon in het midden van uw tuin creëren, omringd door kronkelende paden, zodat uw tuin doelgericht en gecentreerd aanvoelt.

Incorporeer stromend water

Afbeelding
Afbeelding

Een stromend waterornament bedekt niet alleen het waterelement voor balans, maar voegt ook mooie en ontspannende geluiden toe aan je meditatietuin. Je kunt een kleine vijver toevoegen als de ruimte het toelaat, of een paar kleine fonteinen toevoegen om hetzelfde doel op kleinere schaal te bereiken. Tuinwatervalfuncties zijn ook een goede optie. Je kunt zelfs een paar vogelbadjes toevoegen en genieten van de spetterende geluiden van verschillende gevederde vrienden.

Gebruik buitenvloerkleden voor textuur en kleur

Afbeelding
Afbeelding

Buitenvloerkleden zijn een geweldige manier om meer kleur en textuur in uw tuin te brengen. Gebruik deze in lagen in je centrale meditatieruimte om zachtheid en inspirerende patronen in je beoefening te brengen. Je kunt ook vloerkleden in je tuin plaatsen, in de buurt van de zithoek, ingangen en plekken die je graag in de kijker zet. Tapijten zijn ook geweldig om onder je yogamat te gebruiken om deze schoon te houden en extra kussen toe te voegen aan het buitenterrein.

Selecteer de zitplaatsen waar u van houdt

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel je meditatiebeoefening gepaard kan gaan met het gebruik van een mat of het plaatsnemen op de grond, is het nog steeds een goed idee om een of twee zitmogelijkheden in te bouwen. Je kunt deze op plekken langs je tuinpad plaatsen waar je misschien even wilt blijven hangen of wat tijd wilt doorbrengen met mediteren. Denk aan banken van metaal, beton of hout om verschillende elementen aan uw tuin toe te voegen. U kunt ook kiezen voor tuinmeubilair zoals rieten stoelen of metalen glijders. Welke zitplaats je ook uitnodigt om te zitten en te ontspannen, dat is de beste zitplaats voor je meditatieve tuin.

Een houten lattenmuur toevoegen

Afbeelding
Afbeelding

Een lattenwand in je tuin is een geweldige manier om extra privacy, een evenwichtige hoogte en een extra houten element te creëren. Deze toevoeging biedt een plek waar klimplanten kunnen gedijen of een prachtige achtergrond voor een tuinbank.

Houd het traditioneel met stenen elementen

Afbeelding
Afbeelding

In traditionele Zen-tuinen zie je eerder stenen dan water. Je kunt kleine steentjes gebruiken in plaats van een waterelement, of je kunt extra stenen elementen in je tuin toevoegen. Zoek naar grote rotsen die je inspireren, stenen beelden die je beoefening aanmoedigen, of een rotssculptuur waar je van houdt.

Verhoog uw yogapraktijk met een verhoogd terras

Afbeelding
Afbeelding

Als je meditatieve tuin zich uitstrekt tot voorbij de patio van je huis, heb je al alles wat je nodig hebt voor een yoga-ervaring op een hoger niveau. Als uw tuin zo’n plek mist, overweeg dan om een verhoogd terras in het midden van uw tuin aan te leggen. Dit is niet alleen geweldig voor je meditatie- of yogapraktijk, maar het kan ook een geweldige plek zijn om achterover te leunen en te ontspannen.

Stimuleer een vreugdevolle reis met een kleine brug

Afbeelding
Afbeelding

Of het nu over een klein stromend water gaat of over een bloembed vol bloemen, een kleine loopbrug zal uw tuin interessanter maken. Een brug over kiezels of zand is de perfecte aanvulling op een Zen-tuinelement.

Kies mooie keramiek

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel keramiek misschien een klein decoratief element is, kan het mooie details toevoegen aan je meditatietuin. Je kunt dit materiaal gemakkelijk verwerken in potplanten of een keramische tuindecoratie. Je kunt keramische tegels in de buurt van je waterpartij gebruiken of ze verwerken in kunst die je meditatieve beoefening inspireert.

Ga groot met een tuinhuisje

Afbeelding
Afbeelding

Het luxe kenmerk van elke tuin, een tuinhuisje, biedt prachtige architectonische details en is de perfecte plek om te stoppen en na te denken. U kunt een klein tuinhuisje kiezen dat gemakkelijk in uw tuin kan worden genesteld, of u kunt de verhoogde patio van een centrale meditatiezone uitbreiden met balken, een dak en ingebouwde zitplaatsen, zodat u een tuinhuisje krijgt dat een groot statement maakt.

Zoek naar mogelijkheden om Lattice te gebruiken

Afbeelding
Afbeelding

Latticework is een klassieke tuintoepassing die betaalbaar en veelzijdig is. Om nog maar te zwijgen: het brengt meer houtelementen naar je meditatietuin en moedigt de groei van wijnstokken aan. Je kunt kiezen voor een klassieke uitstraling met een wit rooster of gebeitst hout. U kunt zelfs diepte en verfijning aan uw tuin toevoegen door een rooster te gebruiken met donkere tinten groen of zwart.

Inspireer beweging met een schommel of hangmat

Afbeelding
Afbeelding

Ontspanning en een beetje plezier kunnen naast elkaar bestaan in je meditatietuin. Een tuinschommel is een geweldige manier om beweging in uw tuin te brengen en de omarming van beweging voor uzelf aan te moedigen. Je kunt ook een hangmat gebruiken om beweging te creëren die je ook uitnodigt om uit te rusten en naar binnen te kijken terwijl je geniet van je tuin.

Voeg een pagode toe aan je tuin

Afbeelding
Afbeelding

Een must voor elke meditatietuin is minstens één pagodestructuur. Een pagode is elk bouwwerk gemaakt van steen, hout of baksteen en lijkt vaak op een toren. Voor een meditatieve tuin kan uw pagode een klein of groot middelpunt van de ruimte zijn. Een pagode kan een eenvoudige structuur van onregelmatige stenen zijn of lijken op een meer gestroomlijnde structuur die sierlijk en gedetailleerd is. Voeg deze structuur toe in de buurt van je meditatieruimte of het centrale middelpunt van je tuin.

Maak een statement met metaal

Afbeelding
Afbeelding

Metalen elementen in je meditatietuin kunnen beweging of structuur creëren, afhankelijk van welke stukken je selecteert. Artistieke en abstracte metalen structuren zullen de beweging van de natuur in uw tuin aanvullen. Meer gestructureerde stukken zoals hekwerken, bogen, hekjes en tuinluifels zullen andere elementen in je meditatieruimte in balans brengen.

Creëer aangename geluiden met windgong

Afbeelding
Afbeelding

Of het nu gemaakt is van hout, metaal of riet, windgongjes zorgen ervoor dat veel tuinen speels aanvoelen. Hang een windgong op in de buurt van de delen van uw tuin waar u graag vertoeft. In plaats van ze in een verzameling op te hangen, probeer verschillende windgongjes door je tuin te plaatsen voor balans en prachtige geluiden, waar je ook stapt.

Breng uw tuin in evenwicht met bonsaibomen

Afbeelding
Afbeelding

Bomen die in een pot worden gekweekt en die prachtige bloemen, bladeren of fruit kunnen dragen, zijn de perfecte plantenkeuze voor een meditatietuin. Omdat je bonsaiboompjes in potten kunt kweken, zijn ze perfect voor vrijwel elke tuin of locatie. Bonsaibomen kunnen geluk, harmonie en vrede brengen in uw meditatietuin.

Siergras kweken

Afbeelding
Afbeelding

Siergras in een meditatietuin biedt meerdere voordelen voor je meditatiebeoefening. Siergras is vaak gemakkelijk te kweken en zorgt voor een prachtige natuurbeleving tijdens de zachte bries van warme seizoenen. Zie het als natuurlijke witte ruis voor je meditatietuin. Probeer Japans bosgras of zebragras om textuur en beweging toe te voegen aan je meditatietuin.

Breng geluk in je tuin met bamboe

Afbeelding
Afbeelding

Een plant die iedereen kan kweken, bamboe is een gemakkelijke beslissing voor je meditatietuin. Bamboe staat vooral bekend om het brengen van geluk in ruimtes, en je meditatietuin is de perfecte plek om deze heilzame plant toe te voegen. Je kunt bamboe direct in de grond planten of trots in potten tentoonstellen. Bamboe is ook een geweldige plant voor het creëren van muren in en rond je meditatietuin.

Gebruik planten om wilde dieren naar je meditatietuin te lokken

Afbeelding
Afbeelding

Vul je meditatieve tuin met het getjilp van je lokale vogels en de prachtige kleuren van vlindervleugels door planten toe te voegen die dieren in het wild aantrekken. Madeliefjes, zonnehoed en aster nodigen vogels uit om zich in uw tuin te verzamelen. Narcissen, salie en lavendel zullen vlinders uit jouw regio aanmoedigen om zich thuis te voelen. Goudsbloemen staan ook bekend om het tekenen van zowel vogels als vlinders. Voor meer dieren in het wild kun je vingerhoedskruid en stokroos proberen om kolibries en zonnebloemen aan te trekken om bijen aan te trekken.

Creëer focus in uw tuin met opvallende planten

Afbeelding
Afbeelding

Om de perfecte omgeving te creëren om de focus tijdens je meditatie te stimuleren, zoek je naar planten en bloemen met opvallende kenmerken zoals kleur, vorm en hoogte. De kleuren en lineaire vorm van leeuwebekken zorgen voor een evenwichtige focus in uw tuin. De opvallende hoogte van zonnebloemen of de gedurfde kleuren van dahlia's zullen prachtige aandachtspunten toevoegen aan je meditatieoase.

Voeg hoogte toe met klimplanten

Afbeelding
Afbeelding

Verhoog uw meditatietuin met de elegante beweging en hoogte van klimplanten. Boston-ranken, klimrozen en klimhortensia voegen allemaal een mooie hoogte toe aan de verticale details van uw tuin. Plaats deze in de buurt van palen, muren, roosters of hekjes om ze aan te moedigen te gedijen.

Breng je meditatietuin naar binnen

Afbeelding
Afbeelding

Of je nu strenge winters, zinderende zomers of een gebrek aan ideale buitenruimte hebt, een meditatietuin binnenshuis kan je helpen de Zen van de natuur binnen de muren van je huis te omarmen. Ontwerp uw meditatietuin binnenshuis zorgvuldig, zodat deze een toegankelijke plek is waar u rust, balans en introspectie kunt zoeken.

  • Creëer een meditatieruimte in een serre door het natuurlijke licht te omarmen en potplanten te gebruiken om de buitenkant naar binnen te halen.
  • Voeg kiezelstenen en een waterfontein toe om de elementen van de natuur in je ruimte naar een hoger niveau te tillen.
  • Verander je logeerkamer in een meditatietuin met planten die geschikt zijn voor weinig licht en binnenshuis.
  • Voeg kunst toe die is geïnspireerd door de natuur, balans en vrede.
  • Versterk het natuurlijke licht zoveel mogelijk en hang plantenmanden aan het plafond om jezelf te omringen met de natuur.
  • Gebruik een buitenschuur, kas, poolhouse of gastenverblijf om de scheiding van uw huis te behouden die een buitentuin zou bieden.
  • Voeg een mini-zentuin toe aan je binnenruimte met kiezelstenen of zand om meditatie aan te moedigen.
  • Ruim zoveel mogelijk op en verwijder alle elementen die afleidend, overdreven stimulerend of in strijd zijn met de sfeer van uw tuin.
  • Voeg kaarsen, etherische olieverspreiders of wierook toe zodat je kunt genieten van de aroma's van de natuur.

Vind vrede en kalmte in de meditatietuin van je dromen

Afbeelding
Afbeelding

Het belangrijkste om te onthouden bij het ontwerpen en plannen van je meditatietuin is om de elementen op te nemen waar je echt van houdt. Geef alle elementen door die geen waarde toevoegen aan je meditatieve beoefening en bespaar ruimte en budget voor de dingen die de sfeer creëren waar je naar verlangt. Met een plan in gedachten en alle elementen die je meditatie inspireren, zal je tuin al snel je meest rustgevende en vredige omgeving worden.

Aanbevolen: