Hosta-plantenvariëteiten en hoe je ze kunt laten groeien

Inhoudsopgave:

Hosta-plantenvariëteiten en hoe je ze kunt laten groeien
Hosta-plantenvariëteiten en hoe je ze kunt laten groeien
Anonim
Veel mooie hosta's
Veel mooie hosta's

Het is moeilijk om een schaduwrijke tuin te vinden zonder hosta's. Planten worden voornamelijk gekweekt vanwege hun dichte hopen grote, kleurrijke bladeren. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan bladkleuren, van groen en wit tot geel of blauw. Velen hebben bonte bladeren.

Het is geen wonder dat hosta's zo populair zijn onder tuiniers; Er zijn maar weinig vaste planten die zo zorgeloos zijn. De planten gedijen in de schaduw, maar veel planten doen het ook heel goed in de zon. Qua grond zijn ze niet zo kieskeurig. Eenmaal gevestigd, geven de bladeren zo veel schaduw aan de grond dat ze het meeste onkruid verdringen. Ze hoeven nooit te worden verdeeld, maar kunnen gemakkelijk worden verdeeld om meer te produceren.

Hoewel ze worden gekweekt vanwege hun blad, bloeien ze wel. Ze sturen hoge stengels omhoog met trossen trechtervormige bloemen. Bloemen bloeien tijdens de zomer in de kleuren wit, lavendel en blauw.

Planten variëren sterk in grootte. De grootste variëteiten zijn drie tot vier voet lang; de kleinste zijn minder dan twintig centimeter. De meest voorkomende bladvormen zijn hart- of lancetvormig, maar sommige cultivars hebben smallere bladeren.

Waar hosta's groeien

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Hosta

Gemeenschappelijke naam- Weegbree Lily

Planting tijd- Lente, zomer, herfst

Bloeitijd- Zomer

Gebruik - Decoratief, bodembedekkers, snijbloemen

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Liliopsida

Bestelling-Liliales

Familie- Liliaceae

Geslacht - Hosta

Beschrijving

Hoogte-20 cm tot 1,20 meter

Spread- 30 cm tot 1,5 meter

Gewoonte- Heuvel

Textuur- Vet

Groeipercentage- Gemiddeld

Blad- Hart- of lansvormig, kleur varieert

Bloem - Wit, lavendel, blauw

Cultivatie

Lichtvereiste-Schaduw of halfzon

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie - Gemiddeld

De meeste soorten groeien het beste op een halfschaduwplek met goed doorlatende, vruchtbare grond. Sommige doen het ook goed in de zon. Geelbladige variëteiten vertonen doorgaans een betere kleur als ze 's ochtends in de volle zon staan. Planten zijn winterhard in de zones 3 tot en met 8.

Hosta's zien er geweldig uit in veel tuinsituaties. Ze zijn aantrekkelijk geplant onder bomen als bodembedekkers. Ze zien er goed uit aan de voorkant van een gemengde border. De planten mengen zich ook goed met varens of met wilde bloemen in het bos, zoals bloedend hart en Virginia-hyacinten. Accentbeplantingen met groepen kleurrijke impatiens. Ze zien er ook goed uit in containertuinen.

Met zoveel verschillende soorten is het gemakkelijk om een interessante tuin te creëren. Probeer bonte en effen gekleurde bladeren of gele en blauwe soorten te mengen. Omring grote planten met kleine en middelgrote versies. Plaats hoge, vaasvormige planten achter kleinere, laagblijvende versies, zodat het hogere blad als een bladerdak boven de kleinere soorten uitsteekt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Groeiend

Zorg ervoor dat je bij het planten ruimte laat om te groeien. Het kan een jonge plant drie tot zes jaar kosten om te rijpen tot zijn ronde, volle uiterlijk. Houd er rekening mee dat een nieuwe tuin er in het tweede, derde jaar en daarna beter uit zal zien. Als planten te vol worden, worden ze gemakkelijk verdeeld.

Slakken zijn de enige grote plaag die gedijt in de vochtige, schaduwrijke gebieden waar naaktslakken dol op zijn. De bestrijding van naaktslakken omvat het handmatig plukken, vallen en afschrikmiddelen zoals diatomeeënaarde of gebroken eierschalen die onder de planten worden verspreid.

Het wild vindt de bladeren soms ook moeilijk te weerstaan. Als u problemen heeft met herten of konijnen, moet u mogelijk uw planten beschermen. Scheid met een hek of probeer een spray zoals Deer-off of Liquid Fence.

Verzamelen

Hosta's zijn populair bij verzamelaars omdat er zoveel ongebruikelijke variëteiten zijn. Plantenveredelaars en verzamelaars komen elk jaar met nieuwe cultivars uit. Het is gemakkelijk om verslaafd te raken! Zelfs als je geen serieuze verzamelaar bent, is het leuk om een paar verschillende soorten uit te proberen. Hier zijn slechts enkele van de meest populaire.

Blauw

  • Hosta sieboldiana var. elegans is de klassieke grote blauwe plant, die 2 tot 2,5 meter hoog en 1,20 meter breed wordt. Blauwgrijze bladeren zijn gebobbeld. Lila bloemen, die midden in de zomer verschijnen, zijn zelden hoger dan de bladeren.
  • 'Halcyon' is een elegante, middelgrote blauwe plant met puntige bladeren. 'Halcyon' kan 50 cm hoog en 40 cm breed worden.
  • 'Blue Umbrellas' is de beste blauwe variëteit voor een zonnige standplaats. Grote bladeren zijn gebogen op stijve stengels. Hij wordt 24 inch hoog en 40 inch breed.
  • 'Krossa Regal' is erg dramatisch. De blauwgroene bladeren vormen een rechtopstaande, vaasvormige klomp. Lavendelbloemen in het middenseizoen worden gedragen op stengels tot 2 meter hoog. Hij kan 1 meter hoog en 1,20 meter breed worden.

Geel en goud

  • 'August Moon'heeft uniform gerimpelde gele bladeren die het hele seizoen hun kleur behouden. Het produceert de beste bladkleur als het in de zon wordt gekweekt. Midzomerbloemen zijn lilawit. 'August Moon' wordt 50 cm hoog en 28 cm breed.
  • 'Sum and Substance' heeft enorme, glanzende, goudkleurige bladeren met een stevige structuur die een grote impact hebben in elke tuin. Lavendelbloemen worden midden in de zomer geproduceerd op stelen van 48 inch. Het wordt 32 centimeter hoog en 1,5 meter breed.
  • Hosta Fortunei var. albopicta heeft een opvallende kleur. Crèmegele bladeren hebben een onregelmatige groene rand, die in de zomer tweekleurig groen wordt. Het produceert lavendelbloemen in de zomer en wordt 50 cm hoog en 60 cm breed.

Wit tot crème bont

  • 'Francee' heeft donkergroene ronde bladeren met duidelijke, dunne witte randen. Midden in de zomer draagt hij lavendelbloemen ver boven het gebladerte. Deze grote strooier wordt 60 cm hoog en 90 cm breed.
  • 'Patriot' is een van de meest opvallende bonte soorten. De brede bladeren zijn rijk, donkergroen met een brede crème tot witte rand. Het produceert lavendelbloemen midden tot laat in de zomer en wordt 20 inch hoog en 30 inch breed. 'Patriot' doet het goed in halfschaduw, maar verdraagt volle zon.
  • 'Wide Brim' heeft grote, gebobbelde, donkergroene bladeren met zeer brede crèmekleurige tot witte randen. Het is een krachtige, compacte en aanpasbare groeier. Witte bloemen steken midden in de zomer op slanke stengels boven het gebladerte uit. Het wordt 24 centimeter hoog en 3 voet breed. De bladeren van 'Wide Brim' zijn uitstekend geschikt voor snijbloemstukken

Andere planten om met hosta's te kweken

  • Varens
  • Narcissen
  • Impatiens
  • Tulp

Aanbevolen: