Virtuele versus persoonlijke therapie: voor- en nadelen van elk

Inhoudsopgave:

Virtuele versus persoonlijke therapie: voor- en nadelen van elk
Virtuele versus persoonlijke therapie: voor- en nadelen van elk
Anonim
Psycholoog oefenen met patiënt
Psycholoog oefenen met patiënt

Technologie heeft de manier waarop we leven veranderd. We kunnen in een mum van tijd contact maken met mensen over de hele wereld. We kunnen onze agenda's, onze dagelijkse taken en zelfs onze financiën met één klik op de knop beheren. Technologie heeft ons ook nieuwe manieren gegeven om onze geestelijke gezondheid te beheren.

Als u psychotherapie overweegt, is virtuele therapie nu een optie. Maar is het echt beter dan persoonlijke therapie als het gaat om het omgaan met uw meest gevoelige problemen? Wat zijn de voor- en nadelen van persoonlijke versus virtuele therapie?

Virtuele versus persoonlijke therapie: de wetenschap

Persoonlijke therapie omvat persoonlijke sessies waarbij u samen met uw therapeut uw zorgen bespreekt en een behandeling krijgt. Persoonlijke therapie wordt vaak gezien als traditionele therapie. Het was de enige behandelingsoptie voordat virtuele platforms werden gecreëerd. Tegenwoordig wordt door velen nog steeds de voorkeur gegeven aan persoonlijke therapie. En studies suggereren dat dit misschien nog steeds de gouden standaard is.

Volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of Frontiers in Psychology kan persoonlijke therapie effectiever zijn dan virtuele therapie. Bij het onderzoek uit 2021 waren 1.257 therapeuten betrokken die onlangs waren overgestapt van persoonlijke naar virtuele sessies (telezorg). Er werden gegevens verzameld zodra therapeuten de overstap maakten naar telezorg, maar ook drie maanden later om de verschillen te meten.

De resultaten lieten zien dat therapeuten verschillende uitdagingen ervoeren met virtuele therapie, waaronder problemen met emotionele connectie, afleiding, privacy en grenzen. Dit alles had een negatief effect op de relatie tussen cliënt en aanbieder en op de kwaliteit van de therapie. De uitdagingen vergrootten ook de negatieve houding tegenover teletherapie zelf.

Na drie maanden nam de snelheid waarmee deze uitdagingen zich voordeden af, behalve de afleiding, die toenam.

Wetenschappelijke studies, zoals deze, kunnen ons helpen de voor- en nadelen van elke therapiemethode te evalueren. Maar het succes van de behandeling hangt ook af van uw comfortniveau tijdens de sessies. Overweeg alle voor- en nadelen van virtuele en persoonlijke therapie en overweeg hoe dit uw algehele ervaring kan beïnvloeden.

Persoonlijke therapie: voordelen

Face-to-face sessies voelen voor sommigen ongemakkelijk, maar leiden voor anderen tot een grotere band met de therapeut. Overweeg enkele van deze voordelen van persoonlijke therapie.

Sterkere emotionele band

De persoonlijke aard van face-to-face therapie kan kwaliteiten bieden die therapeuten en hun cliënten kunnen helpen een band van vertrouwen en begrip met elkaar op te bouwen.

Heeft u bijvoorbeeld ooit het gevoel gehad dat u diepere gesprekken met mensen voert als u persoonlijk bij hen bent, in plaats van via de telefoon? Misschien maak je oogcontact of voel je je veiliger als je fysiek dichtbij hen bent. Of misschien voel je je meer aanwezig en kun je beter grip krijgen op de sfeer van de persoonlijke uitwisseling.

Soms kan een face-to-face verbinding mensen helpen zich te ontwikkelen op een manier die hen in staat stelt zich voldoende open te stellen en te praten over wat hen bezighoudt.

Persoonlijke sessies bieden therapeuten ook de mogelijkheid om tijdens een bijeenkomst de lichaamstaal van een cliënt te observeren. De manier waarop u tijdens een gesprek uw lichaam vasthoudt of beweegt, kan inzicht geven in hoe u zich voelt. Het biedt nog een mogelijkheid voor de therapeut om tijdens een sessie nuttigere gesprekken op gang te brengen.

Minder afleiding

Het merendeel van de persoonlijke sessies wordt gehouden op het kantoor van een therapeut. Het kantoor is over het algemeen zo ingericht dat het warm en uitnodigend is en u zich op uw gemak voelt wanneer u de sessie binnenstapt. Meestal kan de therapeut ervoor zorgen dat het rustig is in de kamer en dat afleidingen het werk dat jullie samen doen niet onderbreken.

Als u aan een persoonlijke therapiesessie begint, kan uw therapeut u bovendien vragen om uw telefoon op stil te zetten of deze helemaal weg te leggen. Als u dit doet, zorgt u ervoor dat u uw volledige aandacht aan uw sessie kunt besteden.

Verbeterde privacy

Persoonlijke therapiesessies bieden privacy. Sessies zijn gesloten voor andere personen die niet door de therapeut of de cliënt zelf zijn uitgenodigd. Dus wat er tijdens de sessie wordt gezegd, blijft tussen jou en je therapeut.

Bovendien hebben de meeste therapiebureaus een specifiek beleid dat is ontworpen om de privacy van een cliënt te beschermen. Andere mensen kunnen bijvoorbeeld meestal de kamer niet betreden als de deur tijdens de sessie gesloten is. De gesloten deur kan ervoor zorgen dat u zich meer op uw gemak voelt en dat u zich prettiger voelt bij het delen van gedachten en ervaringen.

Geen extra benodigdheden vereist

Je hebt geen toegang nodig tot een smartphone, laptop of zelfs wifi om een persoonlijke therapiesessie bij te wonen. Het enige wat u hoeft te doen is opdagen en uw best doen om open en eerlijk te zijn.

Hoewel de kosten van therapiesessies aanzienlijk kunnen zijn, vereisen persoonlijke sessies niet dat u beta alt voor extra benodigdheden zoals een laptop of toegang tot internet. Om deze reden kan persoonlijke therapie toegankelijker zijn dan teletherapie, vooral voor mensen met minder middelen. Er zijn enkele programma's die toegang bieden tot geestelijke gezondheidszorg, maar niet noodzakelijkerwijs apparatuur bieden voor virtuele zorg.

Persoonlijke therapie: nadelen

Hoewel er verschillende voordelen zijn die persoonlijke therapie kan bieden, zijn er ook enkele negatieve aspecten als je het vergelijkt met telezorg. Afhankelijk van de unieke behoeften en situatie van een persoon kunnen deze nadelen betekenen dat virtuele sessies beter passen.

Minder therapeuten

Een groot nadeel van persoonlijke therapie is dat het het aantal professionals in de geestelijke gezondheidszorg beperkt waartoe iemand toegang heeft. Toegang kan een groot probleem zijn voor mensen die op het platteland of in gebieden met lage inkomens wonen.

In deze gebieden – vaak ‘gezondheidszorgwoestijnen’ genoemd – is er in het algemeen een beperkt aantal beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en nog minder beroepsbeoefenaren in de geestelijke gezondheidszorg. Er kunnen lange wachtlijsten zijn om naar een therapeut te gaan of het kan zijn dat u enkele uren moet reizen om geestelijke gezondheidszorg te zoeken.

Bovendien kunnen therapeuten in deze gebieden een burn-out krijgen vanwege de grote vraag en zijn ze mogelijk niet in staat om de best mogelijke zorg te bieden. Soms kunnen de lange wachtlijsten mensen er zelfs van weerhouden om hulp te zoeken, omdat ze niet direct toegang hebben tot zorg wanneer ze die nodig hebben.

Reistijd

Persoonlijke therapie vereist dat u een reistijd voor woon-werkverkeer aan uw schema toevoegt. Als het kantoor van uw therapeut in de buurt is, kan de toegevoegde tijd minimaal zijn. Als uw zorgverlener echter verder weg is, kan het zijn dat u door het woon-werkverkeer andere prioriteiten moet stellen om toegang te krijgen tot zorg.

Deze extra tijdsbesteding kan iemand ervan weerhouden een behandeling te vermijden. Of het kan ertoe leiden dat een cliënt gaat samenwerken met een therapeut die in de buurt is, maar niet goed bij hem past.

Virtuele therapie: voordelen

In een virtuele therapiesessie bevinden de therapeut en de cliënt zich niet in dezelfde fysieke kamer. In plaats daarvan delen ze een virtuele online ruimte. Hierdoor kunnen zowel de cliënt als de therapeut in hun eigen omgeving blijven.

Hoewel het gemak van deze opzet aantrekkelijk lijkt, weten we nog niet of het duidelijke voordelen biedt. Het vakgebied van de psychologie verzamelt nog steeds meer informatie over teletherapie om de praktijk beter te begrijpen. Momenteel blijkt uit onderzoek dat er geen verschil is in de uitval van deelnemers tussen virtuele en persoonlijke therapie. Er zijn verschillende redenen waarom mensen de virtuele optie verkiezen.

Verbeterde toegang tot therapeuten

In de meeste gevallen kan virtuele therapie uw toegang tot geestelijke gezondheidszorg vergroten. Met virtuele sessies kunt u aanbieders zien, ongeacht waar ze zich bevinden, waardoor uw toegang tot verschillende soorten therapie en verschillende soorten therapeuten met verschillende achtergronden wordt vergroot. U kunt bijvoorbeeld een aanbieder vinden die uw moedertaal spreekt of die een holistische benadering hanteert die u interesseert.

Telehe alth creëert de mogelijkheid om het bestaan van gezondheidszorgwoestijnen te verminderen (en hopelijk te elimineren). En omdat er meer therapeuten zijn om uit te kiezen, kan dit de tijd die u op de wachtlijst doorbrengt voordat u zorg krijgt, verkorten.

Geen reistijd

Telehe alth is een geweldige optie voor mensen die een volle agenda hebben of die simpelweg niet naar het kantoor van een therapeut willen rijden om zorg te krijgen. Het neemt de stress van het woon-werkverkeer weg en kan het voor mensen gemakkelijker maken om geestelijke gezondheidszorg in hun dagelijkse routines op te nemen. In plaats van dat u van en naar een afspraak hoeft te reizen, heeft u vrijwel overal toegang tot de zorg.

Handiger

Een ander voordeel van virtuele therapie is de flexibele planning. U kunt bijvoorbeeld een telehe alth-sessie plannen voordat u 's ochtends begint met werken, tijdens uw lunchpauze of direct nadat u uitklokt. Een groter gemak zou sommige mensen kunnen aanmoedigen om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te werken en ook de gedachte verlichten dat ze niet genoeg tijd hebben om tegemoet te komen aan de behoeften op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.

Virtuele therapie: nadelen

Omdat virtuele therapie nieuw is, ontbreken er onderzoeken naar langdurige zorg in een virtuele setting. De therapeuten die in het Frontiers-onderzoek uit 2021 werden ondervraagd, waren onlangs overgestapt op virtuele sessies. Ze waren bezig iets nieuws te leren en probeerden sessies in een ander format te houden dan ze traditioneel gewend waren. De impact van bepaalde barrières kan dus groter zijn geweest.

Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste van deze uitdagingen binnen drie maanden door therapeuten konden worden overwonnen. En dat meer ervaren therapeuten minder problemen rapporteerden dan nieuwere professionals.

Uit meer dan één onderzoek is echter gebleken dat virtuele therapie een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van de behandeling. Uit bevindingen van de Journal of Medical Internet Research blijkt dat veel psychotherapeuten geloven dat virtuele therapie tot meer nadelen en risico's kan leiden dan persoonlijke sessies. Bovendien bleek uit het onderzoek dat minder ervaren therapeuten grotere negatieve associaties hadden met telezorg dan meer ervaren zorgverleners.

Verstoorde emotionele verbinding

Volgens het Frontiers-onderzoek rapporteerden therapeuten dat virtuele therapiesessies het moeilijker maakten om een emotionele band tot stand te brengen. Het opbouwen van een goede verstandhouding en het opbouwen van een sterke relatie tussen klant en aanbieder is van cruciaal belang, omdat cliënten hierdoor het gevoel krijgen dat ze gezien, gehoord en begrepen worden.

Als deze verbinding niet sterk is, heb je misschien niet het gevoel dat je je kunt openstellen. Misschien vermijdt u het praten over de gedachten, het gedrag of de levensgebeurtenissen die u in de eerste plaats naar therapie hebben gebracht.

Volgens het onderzoek maakten virtuele therapiesessies het ook moeilijker voor de therapeut om emoties te lezen en zelfs nog moeilijker om empathie te uiten of te voelen tijdens sessies.

Meer afleiding

Uit het onderzoek uit 2021 bleek ook dat telezorgtherapiesessies meer afleiding voor zowel therapeuten als cliënten met zich meebrengen. Tijdens een sessie kan er bijvoorbeeld iemand op de deur kloppen, kunnen er kinderen naar binnen rennen om te zien wat je doet, of kunnen er huisdieren naar boven kruipen om op je schoot te komen zitten. Het kan ook luidruchtig zijn in uw huis, of er kunnen onverwachte gasten arriveren tijdens een gesprek.

Er zijn tal van onderbrekingen die uw aandacht kunnen afleiden van een therapiesessie. Deze afleidingen kunnen het moeilijker maken om de gedachten en problemen aan te pakken die u tijdens uw therapieperiode wilt bespreken.

Technische problemen

Je hoeft geen technologiegoeroe te zijn om virtuele therapie te gebruiken. Maar enige technisch onderlegde ervaring kan nuttig zijn.

Het succes van virtuele therapie is volledig afhankelijk van technologie. Als wifi wordt uitgeschakeld, een computer vastloopt of het telezorgplatform niet consistent werkt, heeft dit gevolgen voor uw sessie. Deze uitdagingen hebben een sterke impact op uw algehele therapie-ervaring.

Bovendien voelen sommige mensen zich om de een of andere reden misschien niet helemaal op hun gemak bij het gebruik van technologie. Of misschien waarderen ze de druk van het voor de camera staan niet, vooral als ze al last hebben van Zoomvermoeidheid door hun werkomgeving.

Geen garantie voor privacy

Het vinden van privacy thuis is niet altijd gemakkelijk. Om deze reden kunnen virtuele therapiesessies een uitdaging zijn, omdat een therapeut de privacy van iemand aan de andere kant van het scherm niet kan garanderen of beschermen.

Sommige mensen hebben misschien niet altijd toegang tot een veilige, rustige en privéruimte waar ze zich op hun gemak kunnen voelen bij het houden van teletherapiesessies. In deze gevallen bent u misschien bang dat andere mensen in huis de kamer binnenkomen of uw privégesprekken met hun therapeut afluisteren. Het gevolg is dat u bepaalde aspecten van uw leven die voor de therapeut belangrijk zijn om te begrijpen, mogelijk niet deelt.

Moeilijker om grenzen te stellen

Volgens het onderzoek uit 2021 meldden therapeuten dat ze meer uitdagingen hadden bij het stellen van grenzen met hun cliënten terwijl ze virtuele therapiesessies faciliteerden.

Het kan voor therapeuten moeilijker zijn om een professionele ruimte in te richten als ze vanuit huis werken. Of het kan voor professionals een uitdaging zijn om bepaalde aspecten van hun eigen persoonlijke leven privé te houden vanwege de mogelijkheid van onderbrekingen door dierbaren aan hun kant van het scherm.

Als het moeilijk is om grenzen te stellen en vast te houden, kan het een uitdaging zijn om een passende cliënt-therapeutrelatie op te bouwen, wat de kwaliteit van de zorg in gevaar zou kunnen brengen.

Vereist extra benodigdheden

Hoewel telezorg iemands toegang tot beschikbare gezondheidszorgaanbieders kan vergroten, kan het op andere manieren de toegankelijkheid negatief beïnvloeden.

Als u bijvoorbeeld virtuele therapiesessies wilt bijwonen, heeft u een computer, een privéruimte en toegang tot internet nodig. Dit lijken voor sommigen misschien gemakkelijke oplossingen. Ze kunnen echter een grotere financiële last en een bron van stress voor anderen veroorzaken.

Hoe u de beste optie voor u kiest

Veel aanbieders bieden zowel virtuele als persoonlijke therapiesessies aan cliënten. Het is dus mogelijk dat u beide instellingen uitprobeert en kijkt welke u het prettigst vindt. Als dit de eerste keer is dat u therapie verkent, weet dan dat het een paar sessies kan duren voordat u zich verbonden voelt met uw therapeut. Wees dus niet ontmoedigd als zowel virtuele als persoonlijke therapie in het begin wat ongemakkelijk voelt.

Het belangrijkste is dat je voor je geestelijke gezondheid zorgt. Navigeren door de voor- en nadelen van virtuele en persoonlijke therapie is slechts een deel van het therapeutische proces. Houd rekening met deze factoren terwijl u besluit welke optie de beste is.

Geef prioriteit aan uw behoeften

Uiteindelijk bent u de enige persoon die weet of persoonlijke of virtuele therapie het beste voor u is. Denk na over de omgeving waarin u zich het prettigst voelt, en houd rekening met uw gevoelens over het gebruik van technologie.

Je kunt de bovenstaande lijst met voor- en nadelen raadplegen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Weeg vervolgens de voor- en nadelen af vanuit uw perspectief. Sommige nadelen hebben misschien geen grote invloed, en bepaalde voordelen kunnen wel een grote impact hebben. Het belangrijkste is dat je nadenkt over je eigen wensen en behoeften, en van daaruit verder gaat.

Evalueer uw schema

Voor veel mensen is tijd een enorme barrière bij de toegang tot geestelijke gezondheidszorg. Het kan dus nuttig zijn om na te denken over uw schema en de hoeveelheid tijd die u aan therapiesessies kunt besteden.

Lijkt het realistisch om de rijtijd van en naar sessies in uw schema in te passen? Is er een professional in de geestelijke gezondheidszorg in de buurt waar u redelijkerwijs naartoe kunt pendelen? Kunt u deze toezegging doen voor de duur van de therapie?

Stel jezelf deze vragen en denk na over hoe je huidige schema je mentaal, fysiek en emotioneel laat voelen. Gebruik deze reflecties vervolgens om u te helpen een beslissing te nemen die het beste bij uw levensstijl past.

Ontdek uw bronnen

Een ander element waarmee u rekening moet houden bij de beslissing tussen persoonlijke en virtuele therapie zijn de middelen die u ter beschikking heeft. Heeft u voortdurend toegang tot een privé, rustige ruimte? Heeft u toegang tot een computer en kunt u verbinding maken met internet? Voelt u zich op uw gemak bij het gebruik van technologie?

Als u op een van deze vragen nee heeft geantwoord, zijn virtuele therapiesessies misschien niet de beste oplossing voor u. Persoonlijke sessies kunnen u wellicht helpen deze valkuilen te vermijden.

Overweeg een verzekering

Hoewel de kosten van therapie kunnen variëren, worden persoonlijke en virtuele therapie meestal tegen vergelijkbare tarieven aangeboden. Het is echter mogelijk dat uw verzekeraar het een of het ander niet dekt. Als een verzekeraar geestelijke gezondheidszorg dekt, werd traditioneel aangenomen dat deze diensten face-to-face zouden worden aangeboden. Maar nu hebben veel verzekeraars de mogelijkheid van virtuele therapie toegevoegd. Maar als u wilt dat een verzekering uw zorg dekt, moet u contact opnemen met uw zorgverlener voor meer informatie over wat wel en niet wordt gedekt.

Zodra u rekening houdt met uw individuele behoeften, voorkeuren en middelen, zou u een beter idee moeten hebben of virtuele of persoonlijke therapie beter bij u zou passen. Als je voor de ene optie kiest en deze blijkt niet zo goed te passen, kun je altijd de andere proberen. Doe het jezelf gemakkelijk en onthoud dat al je inspanningen een daad van zelfzorg zijn.

Aanbevolen: