Waarom je kinderen niet moet dwingen anderen te knuffelen

Inhoudsopgave:

Waarom je kinderen niet moet dwingen anderen te knuffelen
Waarom je kinderen niet moet dwingen anderen te knuffelen
Anonim
Kleuterdochter geeft een droevige knuffel aan haar vader
Kleuterdochter geeft een droevige knuffel aan haar vader

Je hebt een spelletjesavond met het hele gezin gepland en je deurbel gaat om de aankomst van je gasten aan te geven. Dierbaren staan in de deuropening en openen hun armen om een dikke knuffel van jou en de kinderen te ontvangen om hen te begroeten. Of er loopt een etentje ten einde en vrienden verzamelen zich verwachtingsvol bij de deur, wachtend op een afscheidsknuffel. Maar wat zou je doen als je kind naar zijn open armen keek en zei: "Nee, dank je?"

Sommige mensen accepteren misschien de weigering van hun kind, terwijl anderen erop aandringen dat hun kind een knuffel geeft om beleefd te zijn. Een kind dwingen een ongewenste knuffel te geven of te ontvangen kan eenvoudig en onschuldig lijken. Het forceren van ongewenste knuffels kan er echter voor zorgen dat de gevoelens van uw kind er niet toe doen. Bekijk deze gids voor meer informatie over wat kinderen leren van gedwongen knuffelen.

Je moet je kinderen niet dwingen om knuffels te geven

Knuffels kunnen extreem eenvoudig lijken. Je steekt je armen uit, slaat ze om de ander heen, blijft een paar seconden stil en boem, je bent klaar! Het is een relatief eenvoudige reeks gebeurtenissen. Als je echter geen knuffel van de ander wilt geven of ontvangen, kan de handeling ongemakkelijk of stressvol zijn.

Heb je ooit iets moeten doen wat je eigenlijk niet wilde? Het veroorzaakt waarschijnlijk een brok in uw keel en een put in uw maag. Denk eens na over het gevoel dat deze gedwongen keuzes je gaven. Het geven of ontvangen van een ongewenste knuffel is vergelijkbaar, maar kan tien keer versterkt worden omdat het een handeling is waarbij je lichaam rechtstreeks betrokken is.

De actie is intiem en persoonlijk, en het voelt niet altijd goed voor iedereen. Vooral voor kinderen die persoonlijke ruimte tussen zichzelf en anderen willen behouden. En uiteindelijk is dat een voorkeur die respect verdient.

Dwing kinderen niet om iemand te knuffelen omdat

Als je een kind iemand laat knuffelen, geef je het goede voorbeeld en leer je hem/haar levenslessen die misschien niet echt in hun belang zijn, ook al heb je alleen maar de beste bedoelingen. Hun afkeer en ongemak in combinatie met jouw aandrang om iemand een knuffel te geven, staat voor niemand gelijk aan een gezonde interactie.

Het forceren van knuffels neemt de lichamelijke autonomie van een kind weg

Als je iemand een knuffel laat geven of ontvangen, vertel je hem wat hij met zijn lichaam moet doen. Op dit moment mogen ze niet zelf beslissen over wie ze aanraakt, of hoe.

Het neemt hun recht op toestemming weg en ondermijnt de praktijk. En het leert kinderen dat ze het niet met elkaar eens hoeven te zijn voordat iemand ze aanraakt.

Het forceren van knuffels leert kinderen dat ze zich hieraan moeten houden

Het kan een goede eigenschap zijn om te leren instructies op te volgen. Er zijn echter verschillende gevallen waarin je wilt dat een kind zelf beslist wat goed en fout is, ondanks wat een volwassene hem of haar vertelt. Wanneer een kind gedwongen wordt iemand te knuffelen, leert het hem of haar dat hij of zij altijd moet doen wat volwassenen hem opdragen om respectvol te zijn, zelfs als dat niet goed voelt. Je moet een kind echter niet vragen iets te doen dat niet goed voor hem/haar is.

Het forceren van knuffels is een voorbeeld dat de behoeften van een kind er niet toe doen

Kinderen zijn ook mensen. Ze hebben, net als iedereen, hun eigen wensen en behoeften. Als een kind iemand echter niet wil knuffelen en daartoe wordt gedwongen, worden deze eigenschappen ondermijnd.

Het laat niet alleen zien dat de voorkeuren voor de persoonlijke ruimte van een kind minder belangrijk zijn, het laat ook specifiek zien dat ze minder belangrijk zijn dan de persoon die ze gedwongen worden te knuffelen, en ook de persoon die hen dwingt de knuffel. Meestal zijn deze mensen familieleden, goede vrienden of zelfs ouders.

Als een kind leert dat zijn behoeften minder belangrijk zijn dan de behoeften van anderen, kan dit negatieve gevolgen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld misschien niet in staat om voor hun behoeften te pleiten, of ze kunnen gedrag ontwikkelen dat mensen tevreden stelt om anderen tevreden te houden.

Het forceren van knuffels laat kinderen zien dat 'goed' zijn betekent dat ze hun gevoelens negeren

Als een kind een knuffel weigert, krijgt het soms een berisping van een volwassene omdat het niet aardig is tegen anderen. Als het kind vervolgens de ongewenste knuffel geeft, krijgt het een compliment omdat het goed en vriendelijk is.

Dit moedigt kinderen aan om dingen te doen waardoor ze zich ongemakkelijk voelen, zodat ze complimenten krijgen en als een goed kind worden beschouwd. Op dezelfde manier waarop mensen zeiden dat 'schoonheid pijn is', leert gedwongen knuffelen kinderen dat 'vriendelijkheid ongemakkelijk is'.

Het forceren van knuffels vertelt kinderen dat ze geen grenzen mogen stellen

Het lijkt op dit moment misschien niet zo, maar als je kind zegt dat hij iemand geen knuffel wil geven, stelt hij een grens. Ze laten je weten dat ze zich ongemakkelijk voelen bij de situatie en dat ze niet willen dat deze voortduurt.

Als een kind gedwongen wordt iemand te knuffelen, kan het een voorbeeld zijn dat het geen grenzen mag stellen. En misschien nog wel belangrijker: als ze een grens proberen te stellen, wordt die niet gerespecteerd.

Als dit is vastgesteld, vindt uw kind het misschien niet leuk om andere grenzen in het leven te stellen, omdat hij denkt dat deze toch niet gerespecteerd zullen worden. Hoe kan een kind verwachten dat een vriend of vreemdeling zijn grenzen respecteert als zijn eigen ouders of familieleden dat niet doen?

Praat met je kinderen over waarom ze niet graag knuffels geven

Of je kind nu knuffels geeft aan iedereen in de kamer, of zijn knuffels bewaart voor een select groepje, het kan nuttig zijn om er een gesprek over te hebben. Je kunt meer te weten komen over hun voorkeuren en antipathieën, en ze leren hoe ze de grenzen van anderen moeten respecteren en hun eigen grenzen kunnen stellen.

Plan een tijd om te praten

Reserveer wat tijd om een gesprek met uw kind te voeren over grenzen, persoonlijke ruimte en het voldoen aan zijn eigen behoeften. Je hoeft niet te wachten tot nadat je kind een situatie met een ongewenste knuffel heeft meegemaakt. U kunt zelfs van plan zijn een gesprek met hen te voeren over al deze onderwerpen, zodra zij met dierbaren in contact komen. Het is nooit te vroeg om kinderen te leren over persoonlijke ruimte en het respecteren van anderen.

Vader en moeder praten met hun zoon
Vader en moeder praten met hun zoon

Ontdek hoe ze zich voelen

Er zijn schijnbaar eindeloos veel redenen waarom uw kind iemand misschien niet wil knuffelen. Maar de enige manier waarop je er meer over te weten komt, is door met ze te praten.

Je kunt ze rechtstreeks vragen of ze het geven van knuffels in het algemeen niet leuk vinden, of dat er bepaalde mensen of situaties zijn waardoor ze zich ongemakkelijk voelen. Luister naar wat ze je vertellen en doe dan je best om in de toekomst aan hun behoeften te voldoen.

Enkele redenen waarom uw kind het misschien niet leuk vindt om knuffels te geven zijn:

  • Ze houden er gewoon niet van om aangeraakt of geknepen te worden
  • Ze houden er niet van om te horen wat ze met hun lichaam moeten doen
  • Ze voelen zich niet op hun gemak bij het tonen van genegenheid
  • Ze houden niet van degene die je om de een of andere reden vraagt
  • Ze houden niet van afscheid
  • Ze nemen liever op een andere manier afscheid
  • Ze zijn verlegen in de buurt van anderen
  • Ze hadden eerder een slechte ervaring als ze een knuffel gaven of ontvingen

Vraag hoe u ze kunt ondersteunen

Nadat je erachter bent gekomen waarom je kind niet graag knuffels geeft, valideer dan hoe hij zich voelt en bedank hem of haar voor het delen van zijn gedachten met jou. Vraag vervolgens wat u in de toekomst kunt doen om ervoor te zorgen dat ze zich gesteund voelen.

Ze vragen je misschien om in de buurt te zijn als dierbaren na evenementen om knuffels vragen. Of ze kunnen je vragen om voor hen op te komen als een familielid om een knuffel blijft vragen nadat hij of zij heeft geweigerd. Misschien willen ze je ook gewoon horen zeggen dat het goed is. Maak samen een plan over hoe we verder kunnen gaan.

Leer uw kind hoe u een knuffel kunt weigeren

Als uw kind nog nooit eerder een ongewenste knuffel heeft mogen weigeren, kan het moeilijk voor hem of haar zijn om te begrijpen dat het oké is om 'Nee' te zeggen. U kunt van deze leermogelijkheid gebruik maken om uw kind in staat te stellen zijn behoeften te uiten en beleefd te zijn als hij een verzoek weigert.

Je kunt je kind niet alleen vertellen dat hij of zij een knuffel, kus of enige andere vorm van fysieke aanraking mag weigeren, maar je kunt ook bij hem/haar de volgende keer dat iemand erom vraagt, contact opnemen.

Als een oom bijvoorbeeld zijn armen uitstrekt om eenvoudig aan uw kind te vragen: 'Heb je nu zin om een knuffel te geven? Je kunt nee zeggen.' Kijk vervolgens hoe uw kind reageert. Dit kan hen eraan herinneren dat ze een keuze hebben en dat ze niet verplicht zijn om zich hieraan te houden.

Zeg beleefd "Nee"

Een van de eerste dingen die u kunt doen om uw kind te helpen een knuffel te weigeren, is door hem te leren beleefd te weigeren. Dit kan zo simpel zijn als: "Nee, dank je."

Moedig uw kind vervolgens aan om afscheid te nemen op een manier die hij of zij prettig vindt. Ze kunnen zelfs tegen dierbaren zeggen: "Ik hou niet van knuffels, maar ik hou wel van high-fives", en dan het familielid een high-five geven als ze naar buiten gaan.

Houd stand in hun beslissing

Een geliefde vraagt misschien aan je kind: "Waarom?" of "Mag ik er niet maar één hebben?" nadat ze weigeren. Dit kan ertoe leiden dat uw kind zich onder druk gezet voelt om zijn antwoord te veranderen en de persoon toch een knuffel te geven, ondanks het feit dat hij of zij dat niet wil.

Laat uw kind weten dat hij of zij niet van gedachten hoeft te veranderen alleen maar omdat iemand zijn beslissing in twijfel trekt. Moedig uw kind aan om te reageren met: 'Nee, dank u. Ik wil niet', en ga verder met het andere afscheid.

Je kind hoeft niemand een verklaring te geven omdat hij geen knuffel wil geven. Het kan echter nuttig zijn om uw kind te laten weten dat sommige mensen vragen zullen hebben en dat ze bereid moeten zijn om mogelijk een tweede keer nee te zeggen.

Kies een andere manier om hallo en tot ziens te zeggen

Knuffelen is niet de enige manier om afscheid te nemen van iemand of om hem of haar te laten weten dat je om iemand geeft. Praat met uw kind over verschillende manieren om afscheid te nemen, waardoor hij of zij meer persoonlijke ruimte krijgt en zich meer op zijn gemak voelt. Vervolgens kunnen ze een afscheid kiezen dat bij hen past. Enkele extra manieren om afscheid te nemen zijn:

Gelukkig meisje dat high five geeft aan vader voor auto op zonnige dag
Gelukkig meisje dat high five geeft aan vader voor auto op zonnige dag
  • Blaas een kus
  • Vuistbult
  • Handdruk
  • High-five
  • Wave

Dwing kinderen niet om te knuffelen

Hoewel een knuffel onbelangrijk lijkt, is dat niet noodzakelijk waar. Kinderen zijn als sponzen en nemen voortdurend nieuwe informatie op uit de wereld om hen heen. De lessen die ze leren en de dingen die ze waarnemen als ze gedwongen worden iemand te omhelzen, kunnen andere aspecten van hun leven beïnvloeden.

Het is oké als je je kind in het verleden hebt aangemoedigd om knuffels te geven als hij of zij weigerde. Hoogstwaarschijnlijk heeft iedereen dat. Dat betekent niet dat het te laat is om er nu nog een gesprek met je kind over te hebben. Praat met ze, kijk hoe ze zich voelen en werk dan samen om erachter te komen hoe je de dingen in de toekomst kunt veranderen. U kunt uw kind aanmoedigen om één vredesteken of een geheime handdruk tegelijk voor zichzelf te bepleiten.

Aanbevolen: