Vintage smeedijzeren meubels identificeren

Inhoudsopgave:

Vintage smeedijzeren meubels identificeren
Vintage smeedijzeren meubels identificeren
Anonim
Smeedijzeren stoelen in de achtertuin
Smeedijzeren stoelen in de achtertuin

Als je op zoek bent naar antieke terrassets en andere mooie stukken, helpt het om te weten hoe je vintage smeedijzeren meubels kunt identificeren. Smeedijzer was een populair materiaal in het begin van de 20e eeuw, en het blijft een populair item bij verzamelaars die houden van de vintage stijl en stevige kwaliteit.

Hoe weet ik of meubilair smeedijzer is

Als je eenmaal weet waar je op moet letten, is het identificeren van smeedijzer niet zo moeilijk. Dit zijn enkele kenmerken van smeedijzer die je overal kunt zien, van vintage tuinmeubilair tot antieke metalen bedframes.

Vintage smeedijzeren meubels zijn waardevol

Als je naar een stuk op een rommelmarkt, antiekwinkel of landgoedverkoop kijkt, staat de eerste aanwijzing op het prijskaartje. Volgens Country Living kan een eenvoudige, ongemarkeerde terrasstoel gemaakt van smeedijzer voor minstens $ 100 worden verkocht. Als het een volledige eethoek is of een stuk van een felbegeerde fabrikant, kan het prijskaartje gemakkelijk boven de $ 1.000 liggen. Een voorbeeld is een smeedijzeren gebogen zitbank van S alterini die medio 2020 op eBay werd verkocht voor iets minder dan $ 2.000. Goedkopere prijzen kunnen betrekking hebben op gietijzer, staal of aluminium.

Smeedijzer heeft geen vormlijnen

Smeedijzeren meubelen zijn niet hetzelfde als gietijzeren meubelen, en de eerste stap bij het identificeren van smeedijzeren is het leren zien van het verschil tussen de twee. Vintage gietijzeren meubelen werden gemaakt door gesmolten ijzer in een mal te gieten en dit te laten uitharden. Als het stuk afgekoeld is, opent de fabrikant de mal om deze te verwijderen, en het eindstuk heeft meestal veelbetekenende mallijnen die spreken over de gegoten aard ervan. Dit geldt niet voor smeedijzeren meubelen. Het is gemaakt van ijzer, maar is "gesmeed" door een smid en heeft nooit in een mal gezeten.

Vintage S alterini terrasset
Vintage S alterini terrasset

Vintage smeedijzeren meubels zijn zwaar

Smeedijzer is geen lichtgewicht materiaal. Als u moeite heeft met het verplaatsen van een metalen stoel, kan het zijn dat deze van smeedijzer is. In de jaren zestig raakte smeedijzer gedeeltelijk uit de mode omdat het zo zwaar was. Het werd vervangen door lichtere stalen en aluminium stukken.

Als er roest is, kan het smeedijzer zijn

Smeedijzer is gevoelig voor roest, vooral als het buiten staat en niet regelmatig wordt beschermd met verf of lak. Als je een meubelstuk met roest vindt, kan het vintage gietijzer of smeedijzer zijn.

Vintage Russell Woodard smeedijzer
Vintage Russell Woodard smeedijzer

Smeedijzer voldoet aan de magneettest

Als je je afvraagt of een stuk aluminium of smeedijzer is, probeer er dan een magneet tegenaan te zetten. Als de magneet door het metaal wordt aangetrokken, kan het smeedijzer zijn. Zo niet, dan is het waarschijnlijk aluminium.

Smeedijzeren meubels kunnen een gestructureerd oppervlak hebben

Smeedijzer is "gesmeed" door een smid en heeft vaak hamersporen of andere tekenen van werk in het oppervlak van het metaal. Als het oppervlak ruw maar uniform is, kan het in plaats daarvan gietijzer of staal zijn.

Vintage smeedijzer mag niet worden gemarkeerd

Veel smeedijzeren stukken zijn met de hand gemaakt door smeden en zijn mogelijk niet voorzien van het merkteken van de maker of andere identificerende informatie. Veel bekende ontwerpers en fabrikanten hebben hun stukken zelfs niet gemarkeerd. Maar als je een merkteken kunt vinden, zal het je helpen het stuk te identificeren. Begin door het stuk goed te bekijken, waarbij u speciale aandacht besteedt aan de onderkant, rug en benen. Zoek naar tags, gestempelde of gegraveerde symbolen of zelfs stickers. Als je er een vindt, zoek hem dan online op.

Vintage ijzeren eettafel van Molla
Vintage ijzeren eettafel van Molla

Vintage smeedijzeren meubelfabrikanten

Er zijn verschillende bekende ontwerpers van vintage smeedijzeren meubels, en veel daarvan zijn meer waard dan stukken van individuele ambachtslieden. Omdat stukken vaak ongemarkeerd zijn, kan het kijken naar patroonboeken helpen. Antiek smeedijzeren restauratiebedrijf Iron Renaissance heeft catalogi van de patronen die door veel van de meest begeerde fabrikanten worden gebruikt.

  • S alterini- De S alterini-meubels zijn gemaakt in Brooklyn tussen 1928 en 1953 en omvatten eetsets, loungestoelen met hoge rugleuning en meer.
  • Leinfelder - Dit merk uit Wisconsin uit de jaren dertig had vaak felle verfkleuren, zoals roze, geel en groen.
  • Lee Woodward and Sons - Deze bekende fabrikant uit Michigan maakte in de jaren dertig smeedijzeren meubels, vaak met behulp van unieke patronen.
  • Florentine Craft Studio - Van 1910 tot de jaren dertig maakte dit bedrijf terrassets, sculpturen en meer in hun atelier in New York.

Prachtig Art Deco-meubilair

Als je houdt van de ambachtelijke kwaliteit van vintage smeedijzeren meubels, maar andere materialen wilt ontdekken, zijn er veel unieke handgemaakte art-decomeubelstukken uit hetzelfde tijdperk. Als je eenmaal weet hoe je antiek meubilair kunt identificeren, kun je een geweldig stuk vinden in elk materiaal of elke periode.

Aanbevolen: