11 best ruikende bloemen voor een geurig aroma in uw tuin

Inhoudsopgave:

11 best ruikende bloemen voor een geurig aroma in uw tuin
11 best ruikende bloemen voor een geurig aroma in uw tuin
Anonim
bloementuin thuis
bloementuin thuis

Een van de beste dingen aan het kweken van bloemen is dat je de tuin inloopt en omringd wordt door de geur van die heerlijke bloemen. Natuurlijk geuren sommige bloemen dieper dan andere, en de best ruikende bloemen zijn meestal de bloemen die geuren opwekken in parfums, lotions, kaarsen en andere voorwerpen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om veel van de best ruikende bloemen in je eigen tuin te kweken.

De best ruikende bloemen om in uw tuin te laten groeien

Als je van geuren houdt, is het de moeite waard om enkele van de meest geurige bloemen aan je tuin toe te voegen. Het draagt alleen maar bij aan de prachtige, zintuiglijke ervaring terwijl u omringd bent door de kleur en schoonheid van uw tuin, evenals door de heerlijke geuren.

Dianthus

Omzoomde roze Dianthus-bloem
Omzoomde roze Dianthus-bloem

Dianthus, ook bekend als roze, is een bloeiende bloem in de vroege zomer en heeft een zoete, licht kruidige geur die doet denken aan kruidnagel. Je kunt dianthus in vele kleuren vinden, waaronder roze, witte, rode en lavendeltinten. Dianthus is winterhard in de zones 3 tot en met 9 en is verkrijgbaar in verschillende maten, van kleine variëteiten die slechts ongeveer 2 centimeter lang worden, tot grotere soorten die bosjes vormen van 18 centimeter lang en 24 centimeter breed.

Dianthus heeft een plek nodig met volle zon tot lichte schaduw en goed doorlatende grond. Dit is een prachtige plant om aan de randen van borders of langs paden te plaatsen waar de geur je zal omringen terwijl je door de tuin loopt.

Gardenia

gardenia-bloemstruik
gardenia-bloemstruik

Er is een reden dat er zoveel op gardenia geïnspireerde parfums zijn. De bedwelmende, exotische geur van gardenia’s is zeker een genot in de tuin. Deze prachtige bloemen bloeien in wit en geel, en zijn winterhard in de zones 7 tot en met 11. Degenen in koudere klimaten zullen kleinere soorten gardenia moeten kweken die geschikt zijn voor containers en ze vervolgens in de winter binnenshuis moeten brengen.

Gardenia's hebben volle zon en zure grond nodig om goed te groeien.

Oosterse lelie

Stargazer Oosterse Lelie in de tuin
Stargazer Oosterse Lelie in de tuin

Oosterse lelies, zoals de geliefde 'Stargazer'-lelie, zijn ongelooflijk geurig; ze parfumeren de lucht in de zomertuin met hun sterke, zoete geur. Oosterse lelies zijn verkrijgbaar in witte, rode, roze of tweekleurige bloemen en hebben vaak enorme, sterk geurende bloemen.

Oosterse lelies groeien uit bollen die je in de herfst plant. Ze komen het jaar daarop op en bloeien in de zomer, en komen jaar na jaar terug. Ze zijn winterhard in de zones 4 tot en met 9 en hebben volle zon en goed doorlatende grond nodig.

Roos

Rozenstruik
Rozenstruik

Rozen zijn een must voor een geurige tuin. Hun klassieke, licht kruidige geur is een van de bekendste geuren, en met goede reden. Rozen zijn meerjarige struiken en er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, van miniatuurrozen tot enorme klimrozen en klimrozen. Het type roos dat je kunt laten groeien, hangt grotendeels af van je winterharde zone, hoewel rozen over het algemeen winterhard zijn in zones 3 tot en met 10, afhankelijk van het type en de cultivar. Ze zijn verkrijgbaar in bijna elke kleur die je maar kunt bedenken, en vormen natuurlijk ook prachtige snijbloemen.

Rozen hebben volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond nodig. Ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde plagen en schimmelproblemen, maar door de juiste roos te kiezen voor jouw klimaat en omstandigheden en ze een plek te geven met goede luchtcirculatie, kun je ze al een heel eind gezond houden.

Zoete Erwt

zoete erwten in de tuin
zoete erwten in de tuin

De delicate, zachte geur van zoete erwten is een ouderwetse geur waar veel tuiniers dol op zijn. Siererwten worden meestal als eenjarige planten gekweekt, maar velen van hen zijn betrouwbare zelfzaaiers, wat betekent dat, als ze op een plek worden geplant waar ze goed groeien, je kunt verwachten dat er elk jaar nieuwe zullen ontkiemen en groeien.

Sweet erwten zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, waaronder wit, roze, paars, magenta en blauwachtige tinten. Ze groeien goed in de volle zon tot halfschaduw en groeien het beste bij koele temperaturen; warm weer betekent meestal het einde van hun bloeiseizoen.

Lelietje-van-dalen

lelietje-van-dalen bloem
lelietje-van-dalen bloem

Voor zulke kleine bloemen heeft het lelietje-van-dalen een zware klap qua geur. De kleine, klokvormige witte bloemen worden gedragen op stengels die ongeveer 20 cm hoog worden, over donkergroen blad. Ze vormen een mooie bodembedekker en groeien het beste in pariëtale tot volle schaduw. Lelietje-van-dalen bloeit in de vroege zomer en is het beste als het in massa's of bosjes wordt geplant.

Lelietje-van-dalen is winterhard in zones 3 tot en met 9.

Eén ding om in gedachten te houden is dat het lelietje-van-dalen giftig is voor mensen en huisdieren, dus het is een goed idee om het op een plek te planten waar er niet aan geknabbeld wordt door huisdieren of kinderen.

Hyacint

hyacint in containers
hyacint in containers

De geur van hyacinten is anders dan alle andere voorjaarsbloeiende bloembollen. Op warme dagen zweeft hun geur door de tuin en is het een genot om er omheen te werken. Zelfs wieden is leuker als er hyacinten in de buurt bloeien.

Hyacinten zijn verkrijgbaar in vele kleuren, waaronder wit, verschillende tinten roze, paars en zelfs rood of geel. Ze groeien prachtig in tuinbedden of in containers. Net als andere voorjaarsbloeiende bloembollen worden ze in de herfst geplant in gebieden met koude winters. Als u in een warmere zone woont, moet u de bollen een paar weken in de koelkast bewaren voordat u ze plant, zodat ze kunnen bloeien.

Hyacinten groeien het beste in de volle zon tot lichte schaduw. Na een paar jaar zullen ze minder krachtig bloeien, dus plant elke twee jaar een paar nieuwe bollen om ervoor te zorgen dat je in de lente voldoende bloei hebt.

Lila

Lila struik in de tuin
Lila struik in de tuin

Seringen groeien op struiken die in de loop van de tijd behoorlijk groot kunnen worden en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Meestal zijn ze te vinden in de kleuren wit, paars en roze, hoewel je soms ook diepere, krachtigere kleuren kunt vinden. De geur van seringen is zacht, schoon en een beetje zoet.

Seringen bloeien in de vroege zomer, en als je goed plant, kun je variëteiten vinden die op verschillende tijdstippen bloeien, zodat je de hele vroege zomer door kunt bloeien.

Seringen zijn over het algemeen winterhard in de zones 3 tot en met 7. Ze groeien het beste in de volle zon tot halfschaduw en zijn niet kieskeurig wat betreft grond, zolang deze maar goed gedraineerd is.

Heliotroop

Heliotroop bloemstruik
Heliotroop bloemstruik

De bloemen van heliotroop hebben een donkerpaarse kleur en zijn absolute magneten voor bestuivers, inclusief vlinders. Hun geur is licht bloemig, met hints van vanille en anijs. Heliotroop wordt in de meeste gebieden jaarlijks gekweekt, alleen winterhard in Zone 10 - 11.

Heliotroop wordt één tot vier voet lang en bloeit de hele zomer, tot aan de vorst. Je kunt ermee beginnen vanuit zaad, wat vaak de meest betrouwbare manier is om ze te verkrijgen, omdat ze niet altijd verkrijgbaar zijn in kwekerijen en grote thuiscentra. Ze hebben volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond nodig. Ze kunnen redelijk goed tegen warme, droge omstandigheden en zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken als ze eenmaal in de tuin zijn gevestigd. Heliotrope maakt ook prachtige snij- of droogbloemen.

Lavendel

lavendel in de tuin
lavendel in de tuin

Lavendel is een klassieker, en met goede reden. De geruststellende geur, mooie bloemen en de neiging om met weinig zorg van de tuinman te groeien als hij op een plek wordt geplant die hij leuk vindt, maakt dit een must-have voor veel tuinders.

Lavendel is verkrijgbaar in de klassieke lichtpaarse kleur die vaak wordt geassocieerd met deze bloem, maar je kunt hem ook vinden in verschillende tinten paars, roze en wit. Sommige lavendels kunnen de koude winters niet goed aan, terwijl andere winterhard zijn voor Zone 3; je zult er zeker van willen zijn dat je een variëteit plant die goed zal groeien in jouw omgeving.

Lavendel heeft volle zon en goed doorlatende grond nodig. Hij groeit goed op zandgrond of leem. Als je kleigrond hebt, moet je deze aanpassen, omdat lavendel helemaal niet goed groeit in zware, natte grond en zal rotten.

Je kunt sommige lavendelvariëteiten uit zaad kweken, maar de meest betrouwbare manier om lavendel te kweken is door plantjes te kopen, die je meestal gemakkelijk kunt vinden bij je plaatselijke kwekerij of tuincentrum.

Mock Oranje

nep-sinaasappelplant
nep-sinaasappelplant

Mock orange is een struik die winterhard is in de zones 4 tot en met 8. Hij bloeit in het late voorjaar en de witte bloemen hebben een geurige citrusgeur die doet denken aan sinaasappels. Het enige nadeel aan deze plant is dat hij maar ongeveer twee weken bloeit. Wanneer de nep-sinaasappel niet in bloei staat, is het nog steeds de moeite waard om te kweken, omdat de glanzende, donkergroene bladeren een aantrekkelijke achtergrond vormen voor andere tuinplanten.

Nep-sinaasappelen worden ongeveer 1,20 tot 2,5 meter hoog, afhankelijk van de variëteit, en groeien het beste in de volle zon tot halfschaduw en in vochtige, goed doorlatende grond.

Dit zijn redelijk zorgeloze planten, zolang ze maar op de juiste plek worden geplant. Ze hebben baat bij een beetje jaarlijkse snoei nadat ze zijn uitgebloeid om hun vorm te behouden.

Geurige bloemen uit je eigen tuin

Het mooie aan het kweken van deze supersterbloemen is dat veel ervan ook geweldige snijbloemen zijn, zodat je ervan kunt genieten in je tuin, maar ook in bloemstukken en boeketten. Sommige, zoals lavendel, rozen en heliotroop, zijn ook geweldige droogbloemen om te gebruiken in eeuwige arrangementen en potpourri's, zodat je het hele jaar door van de lekkerst ruikende bloemen kunt genieten.

Aanbevolen: