Als uw kind een denkbeeldige vriend heeft: een handleiding voor ouders

Inhoudsopgave:

Als uw kind een denkbeeldige vriend heeft: een handleiding voor ouders
Als uw kind een denkbeeldige vriend heeft: een handleiding voor ouders
Anonim
Jong meisje glimlachend naar denkbeeldige monstervriend geschilderd op de muur
Jong meisje glimlachend naar denkbeeldige monstervriend geschilderd op de muur

Je kind heeft je voorgesteld aan zijn nieuwe metgezel, die toevallig onzichtbaar is. Het kan zijn dat u verbijsterd, verward, bezorgd of zelfs geamuseerd bent door de denkbeeldige vriend van uw kind. Ontdek hoe u de komst van de mysterieuze vriend van uw kind kunt navigeren, begrijp de betekenis achter de vriendschap en ontdek of er reden tot bezorgdheid is.

Wat is een denkbeeldige vriend?

Per definitie zijn denkbeeldige vrienden, ook wel bekend als zogenaamde of onzichtbare vrienden, psychologische en sociale constructies waarbij een vriendschap of interpersoonlijke relatie in de verbeelding plaatsvindt in plaats van in het externe, fysieke rijk. Het idee van denkbeeldige speelkameraadjes is niets nieuws. Kinderen spelen al honderden jaren met onzichtbare speelkameraadjes. Er wordt gedacht dat de ontwikkeling en herkenning van denkbeeldige vrienden begon in de 19e eeuw, toen er in de kindertijd een zwaardere invloed werd uitgeoefend op de verbeelding en het spel. Bekende onderzoeken rond het fenomeen dateren uit 1890.

Waarom ontwikkelen kinderen een denkbeeldige vriend?

Er is geen enkele reden waarom een kind besluit vriendschap te sluiten met een verzinsel van zijn verbeelding, en vaak kan de exacte reden een mysterie zijn voor zowel ouders als kinderen. Ongeacht waarom een nieuwe denkbeeldige vriend bij jou in huis komt wonen, zijn onderzoekers het er in grote meerderheid over eens dat ze kunnen blijven, omdat denkbeeldige vriendschappen een normaal onderdeel van de kindertijd zijn.

In grote lijnen hebben onderzoekers vijf mogelijke redenen geïdentificeerd waarom kinderen een nepvriendje creëren.

Probleemoplossing en emotioneel management

Kinderen kunnen hun denkbeeldige vrienden gebruiken bij het leren werken aan probleemoplossende vaardigheden. Misschien zijn ze het niet eens over wat ze moeten spelen. Mogelijk hoort u uw kind trefwoorden of zinsneden gebruiken die gebruikelijk zijn om compromissen te sluiten met betrekking tot de activiteit die voorhanden is. Kinderen kunnen hun denkbeeldige vrienden ook gebruiken als klankbord om hun emoties te leren beheersen en reguleren. In dit scenario is de denkbeeldige vriend waarschijnlijk in de schepping gekomen, zodat het kind iemand heeft om sociale vaardigheden mee te oefenen.

Kinderen kunnen hun denkbeeldige vrienden gebruiken om angst, zorgen en emoties tegenover volwassenen te uiten. Een kind kan zijn verzorger vertellen dat zijn denkbeeldige vriendin Lucy bang is in het donker. In dit geval laat het kind de volwassene via de denkbeeldige vriend weten dat hij of zij bang is voor de duisternis.

Verkenning van idealen

Kinderen leren al op jonge leeftijd doelen en doelstellingen te creëren. Ze kennen waarde toe aan hun doelen en bedoelingen en verkennen deze soms door middel van denkbeeldig spel, met de hulp van een denkbeeldige vriend. Een voorbeeld hiervan kan een jong kind zijn dat ooit als dierenverzorger wil werken. Ze kunnen een dierlijk denkbeeldig vriendje creëren om hen te helpen dit ideaal te verkennen, of ze kunnen een mensachtig speelkameraadje creëren om dieper in dit gewaardeerde levensdoel of doel te duiken.

Creatie van een metgezel voor fantasiespel

Sommige kinderen hebben een specifieke metgezel nodig in rollen voor fantasiespel. Denkbeeldige vriendjes zijn perfect voor dit soort spel, omdat ze kunnen veranderen in wat een kind nodig heeft. Kinderen kunnen de fantasie volledig beheersen, omdat het omgaan met denkbeeldige speelkameraadjes niet dezelfde sociale beperkingen kent als het omgaan met echte mensen. Geen enkele denkbeeldige vriend zal het spel stoppen, het spel veranderen of het spel verlaten, wat aantrekkelijk is voor kinderen die fantasiespelscenario's willen creëren.

Eenzaamheid bestrijden

Het bestrijden van eenzaamheid betekent niet noodzakelijkerwijs dat een kind geen sociale interactie heeft of wanhopig op zoek is naar iemand om mee te praten of te spelen. Creatieve kinderen hebben vaak veel vrienden op school of in andere sociale omgevingen, evenals betrokken ouders. Als ze thuis niet aanwezig zijn, kunnen ze nog steeds een beroep doen op een denkbeeldige vriend om mee te praten of te spelen als ze daar zin in hebben.

Peuter die teddyberen aan tafel voedt
Peuter die teddyberen aan tafel voedt

Verkenning van relatierollen

Het leren van rollen in relaties is een complex concept voor kinderen, en ze kunnen hun denkbeeldige vrienden gebruiken om verschillende rollen en scenario's uit te werken. Ze hebben misschien een jonge denkbeeldige vriend of huisdier waar ze voor zorgen. In dit voorbeeld zouden ze de rol van verzorger en verzorger onderzoeken. Een ander voorbeeld is een denkbeeldige vriend die zich ondeugend gedraagt. Ze kunnen de relatierol op zich nemen van de stem van de rede of van stabilisator, en leren iemand anders te helpen betere, verstandigere keuzes te maken.

Prevalentie van kinderen die denkbeeldige speelkameraadjes creëren

Het aangaan van denkbeeldige vriendschappen is niet alleen normaal, maar ook gebruikelijk. Uit onderzoek is gebleken dat tot 65% van de kinderen onder de zeven jaar een denkbeeldige vriend creëert. Bovendien wordt het net zo vaak aangetroffen bij schoolgaande kinderen als bij kleuters. Psychologen van UW en de Universiteit van Oregon ontdekten dat 31% van de schoolgaande kinderen een denkbeeldige vriend had, terwijl 28% van de kleuters dat ook had.

Zijn de kans groter dat sommige kinderen denkbeeldige vriendjes maken?

Misschien. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde kinderen op een bepaald moment meer geneigd zijn denkbeeldige vrienden te maken.

  • Studies hebben aangetoond dat meisjes vaker denkbeeldige vrienden hebben tijdens de kleuterjaren, maar deze statistiek wordt in de loop van de schoolleeftijd gelijkgetrokken.
  • De oudste kinderen in een gezin en de enige kinderen hebben de neiging denkbeeldige vrienden te maken. Ze hebben waarschijnlijk de tijd en de creatieve ruimte om dit fenomeen dieper te onderzoeken.
  • Zeer sociale en creatieve kinderen hebben meer kans op het creëren van en omgaan met denkbeeldige speelkameraadjes.
  • Kinderen met het Downsyndroom ontwikkelen vaker denkbeeldige vrienden en behouden deze tot in de volwassenheid.

Hoe zien denkbeeldige vrienden eruit?

Aangezien denkbeeldige vrienden worden gecreëerd door het wonder dat de geest van een kind is, is het geen verrassing dat ze vrijwel elke mogelijke vorm kunnen aannemen die je maar kunt bedenken. Zoals opgemerkt in het hierboven aangehaalde onderzoek, keken onderzoekers van de Universiteit van Oregon naar hoe de denkbeeldige vrienden van hun cohorten eruit zagen. Van de studiegroep ontdekten ze dat:

Klein meisje rijden denkbeeldige draak
Klein meisje rijden denkbeeldige draak
  • 57% van de denkbeeldige vrienden van schoolgaande kinderen waren mensen
  • 41% van de vrienden waren dieren
  • Kinderen kunnen meer dan één denkbeeldige vriend tegelijk hebben
  • Niet alle denkbeeldige vrienden zijn 'vriendelijk'. (Het is belangrijk op te merken dat zelfs ondeugende onzichtbare vriendjes een doel voor het kind dienen en niet schadelijk zijn voor het kind).

Misvattingen over denkbeeldige vrienden

Een grote misvatting over kinderen en denkbeeldige vrienden is dat het kind dat een speelkameraadje heeft, problemen heeft of geestesziek is. Voorheen waren psychose en schizofrenie de twee geestesziekten waarvan ouders bang waren dat ze onder de oppervlakte van de fantasierijke uitstapjes van hun kind zouden schuilen. De kans dat de denkbeeldige vriend van een kind een symptoom of teken is van een van deze aandoeningen is ongelooflijk klein. Tekenen van schizofrenie doen zich meestal voor wanneer mensen tussen de 16 en 30 jaar oud zijn, wat betekent dat de periode van denkbeeldige vriendschappen en deze specifieke psychische aandoening niet op één lijn liggen. Hoewel schizofrenie in de kindertijd mogelijk is, en zich meestal manifesteert tussen de leeftijd van 5 en 13 jaar, is deze zelfs zeldzamer dan schizofrenie die op volwassen leeftijd begint, en gaat waarschijnlijk gepaard met andere ernstige symptomen zoals:

  • Paranoia
  • Significante veranderingen in slaap- en eetgewoonten
  • Hallucinaties, visueel of auditief

Onderzoek heeft denkbeeldige vrienden ook in verband gebracht met een dissociatieve stoornis, een stoornis waarbij iemand zich loskoppelt van de realiteit. Net als bij schizofrenie is de kans klein dat een denkbeeldige vriend verband houdt met deze stoornis, en een kind met een van deze stoornissen zou waarschijnlijk ook andere, meer verontrustende gedragingen en symptomen vertonen. Als u zich echter ooit zorgen maakt over de geestelijke gezondheid van uw kind, is het altijd het beste om hierover een professionele mening (of twee) te vragen.

Een laatste misvatting is dat kinderen met denkbeeldige vrienden diep eenzaam zijn. Hoewel kinderen vrienden in hun hoofd creëren om perioden van ruimte op te vullen waarin er niets te doen is, is er geen onderzoek dat het idee ondersteunt dat onzichtbare vrienden voortkomen uit verwaarlozing of isolatie. Kinderen met liefdevolle gezinnen en ruime mogelijkheden voor sociale betrokkenheid zullen waarschijnlijk denkbeeldige vrienden creëren.

De voordelen van denkbeeldige vrienden

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het in de buurt houden van denkbeeldige vrienden, zowel voor kinderen als voor ouders. Deze voordelen omvatten:

  • Verbeterde gespreks- en woordenschatvaardigheden. Een gesprek voeren met een denkbeeldige vriend biedt meer mogelijkheden om gesprekken te oefenen.
  • Bevordert abstract denken.
  • Hulpmiddelen bij coping-mechanismen voor kinderen.
  • Stimuleert vertrouwen. (Er is niets om bang voor te zijn als de trouwe en betrouwbare denkbeeldige sidekick van een kind altijd aanwezig is).
  • Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in jongere jaren denkbeeldige vrienden hadden, opgroeien en als volwassene een grotere creativiteit vertonen.
  • Voordelen voor ouders, omdat ze denkbeeldige vriendjes kunnen gebruiken om gesprekken met kinderen aan te knopen, inzicht te krijgen in wat er in de geest van een kind gebeurt, en te helpen bij overgangsperioden door de denkbeeldige vriend te gebruiken om te troosten of te kalmeren.

Je kind en zijn verbeelding ondersteunen

Nu je weet dat de denkbeeldige vriend van je kind een genormaliseerd aspect van de kindertijd is, en zelfs gunstig voor hun ontwikkeling, is het enige wat je nog hoeft te doen is meespelen. Ondersteun de nieuwe vriendschap van uw kind wanneer dat nodig is. U kunt ervoor kiezen om een plekje aan de eettafel vrij te maken voor de denkbeeldige vriend of een plekje op de bank voor een familiefilmavond. Vraag of de denkbeeldige vriend met jou en je kind wil gaan wandelen, of stel voor dat jullie samen een kunstproject voor de denkbeeldige vriend maken. Zorg ervoor dat u het voorbeeld van uw kind volgt met betrekking tot zijn/haar vriend(in), en geef hem/haar de controle over de verloving. Probeer hier niet het derde wiel te zijn. Ondersteun en stel voor, maar geef uw kind volledige autonomie over hoe het denkbeeldige vriendje in het spel komt.

Meisje verkleed als ridder met denkbeeldige draak
Meisje verkleed als ridder met denkbeeldige draak

Meespelen of niet meespelen?

Meespelen is een goed idee, zolang het kleine vriendje van je kind maar een goede invloed heeft. Als de denkbeeldige vriend ondeugend, ondeugend of beangstigend is, stel dan grenzen. Als uw kind onvermurwbaar is dat zijn denkbeeldige vriend op de muur heeft gekleurd, vertel hem dan dat dit gedrag bij u thuis niet wordt getolereerd en dat de muur moet worden schoongemaakt, ongeacht wie de rommel heeft veroorzaakt. Slecht gedrag mag niet worden getolereerd, niet door uw kind, een echte vriend of iemand met een verstandelijke beperking.

Er kunnen ook sociale situaties zijn waarin denkbeeldige vrienden geen uitnodiging krijgen. Het is prima om uw kind te vertellen dat zijn of haar vriend een tijdje thuis moet blijven. Net zoals je geen huisdier of vaak een favoriet speeltje mee kunt nemen naar bepaalde uitstapjes, hebben denkbeeldige vrienden geen open uitnodiging voor alles wat je gezin doet.

Ten slotte is het volkomen acceptabel om de tijd die uw kind met zijn denkbeeldige vriend doorbrengt te beperken. Je legt tijdsbeperkingen op aan live speelafspraken en activiteiten, en dit kan een grens zijn die je moet opleggen als je kind veel tijd doorbrengt met zijn denkbeeldige vriend.

Wanneer een denkbeeldige vriend een mogelijk probleem aangeeft

De overgrote meerderheid van de kinderen met speelkameraadjes zijn gezonde, goed aangepaste kleine mensjes, en hun denkbeeldige vriend is een normaal aspect van hun ontwikkeling. Bepaalde omstandigheden met betrekking tot denkbeeldige vrienden kunnen echter zorgen veroorzaken en een alarmsignaal doen ontstaan.

  • Wanneer de creatie van een denkbeeldige vriend anderen begeleidt met betrekking tot tekenen en symptomen van een psychische aandoening.
  • Als een kind fantasie niet van realiteit kan onderscheiden. (De overgrote meerderheid van de kinderen is zich er terdege van bewust dat hun vriend een verzinsel is).
  • Wanneer het kind weigert met echte mensen om te gaan en alleen met zijn denkbeeldige vriend omgaat.
  • Wanneer de denkbeeldige vriend uw kind aanmoedigt zichzelf of anderen schade te berokkenen.

Als u een van deze voorvallen opmerkt, zoek dan onmiddellijk professionele hulp. Schrijf uw opmerkingen op, zodat u uw zorgen het beste aan de arts van uw kind kunt doorgeven. Praat met uw kinderarts over wat u bij uw kind waarneemt. Zij kunnen u vervolgens doorverwijzen naar de meest geschikte professional om de situatie aan te pakken, of dat nu een geestelijke gezondheidszorgverlener of een therapeut is.

Aan alle goede dingen komt een einde, zelfs denkbeeldige vrienden

Ouders vragen zich soms af wanneer hun kinderen afscheid zullen nemen van hun denkbeeldige vrienden. Er is geen vaste regel voor wanneer deze vrienden een buiging maken en hun leven verlaten, maar ze gaan wel. Zoals zoveel aspecten van de kindertijd, zijn denkbeeldige vrienden iets waar kinderen uiteindelijk te zijner tijd overheen groeien. Als u dit weet, laat uw kind dan genieten van de vriendschap zolang deze duurt.

Aanbevolen: