10 creatieve activiteiten voor kinderen om hun verbeelding op te bouwen

Inhoudsopgave:

10 creatieve activiteiten voor kinderen om hun verbeelding op te bouwen
10 creatieve activiteiten voor kinderen om hun verbeelding op te bouwen
Anonim

De fantasie van je kind gaat de vrije loop met deze geweldige activiteiten!

Moeder en dochter maken thuis bloemen van papier
Moeder en dochter maken thuis bloemen van papier

Wist je dat wanneer een kind zijn verbeeldingskracht gebruikt, dit zijn taal- en sociale vaardigheden vergroot en zelfs zijn probleemoplossend vermogen kan verbeteren? Kinderen gedijen in omgevingen die originaliteit en expressie mogelijk maken; daarom zijn creatieve activiteiten voor kinderen zo ongelooflijk belangrijk. Deelnemen aan fantasiespel, verbeeldingskracht opbouwen en creativiteit bevorderen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van uw kind in de vroege peuterjaren, maar het is ook buitengewoon nuttig voor hem om deze activiteiten tot in de middelbare kindertijd voort te zetten. Probeer deze grappige manieren om de nieuwsgierigheid van uw kind in de wereld van fantasie te prikkelen!

1. Doe mee aan open spel om fantasie op te bouwen

Montessorischolen zijn niet voor niets succesvol: ze richten zich op zelfstudie, praktijkgericht leren dat aansluit bij de wens van een kind om te leren en de wereld te verkennen. Deze lesstijl is een geweldige manier om de verbeelding van een kind aan te wakkeren en creatieve ideeën te bevorderen. Het beste van alles is dat het thuis implementeren van deze techniek eenvoudig is.

Montessori-speelgoed moedigt experimenten aan. Investeer daarom in blokken, speeltorens en balanceerstapstenen. Speelkeukensets en doe-het-zelf-gereedschappen zijn andere geweldige opties. Geef deze spullen allemaal een plekje in je huis. Richt het spel niet. Laat uw kind zelf beslissen hoe hij of zij elke dag wil omgaan. Het allerbelangrijkste: maak deel uit van het proces! Als ze je een kopje geven, doe dan alsof je drinkt. Als ze je een blok overhandigen, stel je dan voor dat het een telefoon is en praat erop. Je wilt dat ze de wereld in een ander licht zien.

2. Stimuleer creativiteit terwijl u uw omgeving verkent

Vader en dochter steken een beekje over
Vader en dochter steken een beekje over

Waar je ook woont, er zijn leuke dingen om buitenshuis te doen die de creativiteit van kinderen bevorderen. Ga naar uw plaatselijke park, dierentuin, museum of aquarium! Ga naar een nationaal bos en maak een wandeling. Ga met uw gezin vissen. Geniet van een avondje sterrenkijken in de achtertuin.

Stel willekeurige vragen wanneer u aan deze activiteiten deelneemt. Wat zou jij doen als bomen helemaal tot in de wolken reikten? Wat is volgens jou de favoriete plek van een dolfijn om te bezoeken? Onthoud dat er geen fout antwoord bestaat! Als je naar het park gaat, bedenk dan leuke scenario's en speel ze uit. Uw kind kan bijvoorbeeld de kapitein van het piratenschip zijn (ook wel de speeltoestellen genoemd) en u kunt de haai zijn die ze probeert te pakken te krijgen.

3. Laat uw kinderen hun eigen verhaal schrijven

Gewoon voorlezen aan uw kind is leerzaam en vermakelijk, maar om de creativiteit aan te moedigen, moet u er een doel van maken om hem of haar deel te laten uitmaken van het proces. Laat uw kind zijn eigen verhaal vertellen aan de hand van de afbeeldingen in het boek. Laat hun gedachten afdwalen en kijk waar het verhaal hen naartoe brengt! Laat je ook inspireren door hun favoriete verhalenboeken. Als ze van Old MacDonald houden, overweeg dan om ze naar een echte boerderij te brengen. Of als The Polar Express regelmatig gelezen wordt tijdens de feestdagen, neem ze dan mee op een treinrit.

4. Houd een knutselpakket bij de hand

Een knutselpakket kan het hele jaar door het begin zijn van zoveel creatieve activiteiten voor kinderen. Om je eigen doe-het-zelfpakket te maken, ga je gewoon naar je plaatselijke handwerkwinkel en pak je voor de leeftijd geschikte items. Deze kunnen variëren van constructie- en vloeipapier tot kralen en pailletten. Vergeet lijm, kindveilige scharen en stiften niet. Je kunt ook huishoudelijke artikelen gebruiken, zoals verhuisdozen, kokers voor papieren handdoeken, gedroogde pasta en pompons.

Zodra je je doos met lekkernijen hebt samengesteld, laat je kind zijn artistieke kant zien. Vraag ze om iets te tekenen of te maken waar ze blij van worden. Geef ze een basisthema en laat ze de rest doen. Dit kunnen onderwerpen zijn als Halloween, Kerstmis, dieren of voedsel. Ze kunnen decoraties voor de feestdagen ontwerpen, meesterwerken maken voor de koelkast, of voorwerpen knutselen voor hun fantasiespelletjes. Het beste van alles is dat naarmate je kinderen groter worden, hun knutselgereedschappen kunnen worden uitgebreid en ze zelfs hun voorkeuren kunnen kiezen.

5. Speel fantasiespelletjes met je kinderen

Elk kind uit de jaren 90 kent het spel The Floor Is Lava. Er is een reden dat het een populaire Netflix-show werd. Dit soort spellen, en variaties daarop, zijn een gemakkelijke manier om de creativiteit van kinderen te bevorderen. Andere opties zijn I Spy, Charades en het Pyramid-spel.

Een andere fantasieactiviteit is om je kinderen een toneelstuk te laten opvoeren. Hiervoor moeten ze een plot bedenken en hun kostuums en rekwisieten maken. Het verbetert onderweg ook hun communicatieve vaardigheden. Dit kan ook dans en muziek omvatten, waarvan is aangetoond dat ze de cognitieve ontwikkeling verder verbeteren.

6. Laat bouwen de creativiteit bevorderen

Vader en zoon spelen thuis met kleurblokken
Vader en zoon spelen thuis met kleurblokken

Bouwsets zoals Lego, Magna-Tiles, Lincoln Logs en K'Nex zijn allemaal spectaculair speelgoed. Deze prikkelen niet alleen de verbeelding van een kind, maar ze leren ook ruimtelijk redeneren en wiskundige vaardigheden, en ze kunnen de concentratie bevorderen. Het beste van alles is dat kinderen met dit eenvoudige speelgoed een eindeloos aantal ontwerpen kunnen maken. Vergeet bovendien het klassieke kussenfort niet. Dit is altijd een favoriet bij fans, zowel voor jongere als oudere kinderen!

7. Mix iets magisch in de keuken

Koken is een geweldige activiteit voor kinderen van alle leeftijden. Het maakt niet uit of u pizza, pasta of een ovenschotel voor het avondeten plant, uw kinderen kunnen een grote rol spelen en tegelijkertijd de creativiteit bevorderen. Kies een reeks ingrediënten die mooi bij elkaar passen, ongeacht welke selectie ze voor hun gerecht kiezen.

Als je bijvoorbeeld pizza maakt, neem dan een selectie sauzen, kazen, toppings en kruiden, evenals een voorgebakken korst. Laat uw kinderen vervolgens creatief aan de slag met hun culinaire brouwsel. Hoe je het ook snijdt, het zal heerlijk zijn!

8. Schrijf je in voor een les die creativiteit stimuleert

Soms is de beste manier om je verbeelding te prikkelen, door ze iets nieuws te laten proberen. Neem uw kinderen mee naar een pottenbakkersles, meld u aan om bloemstukken of kerstkransen te maken, of volg een professionele cursus koekjes versieren bij uw plaatselijke bakkerij. Dit kunnen geweldige momenten zijn waarop uw kinderen kunnen leren en hun creatieve kant kunnen laten zien.

9. Probeer te ontsnappen om de verbeelding te stimuleren

Voor de oudere kinderen die graag puzzels oplossen, kunnen escape rooms een fantastische activiteit zijn om uit te proberen. Een escape room stelt niet alleen de vindingrijkheid op de proef, maar het is ook een subtiele manier om de fantasie van uw kind te prikkelen. Doe dit als gezin of laat uw kinderen samen met hun vrienden de aanwijzingen volgen.

10. Word een beetje nerdy met creatieve wetenschappelijke activiteiten

Meisje en haar moeder doen wetenschappelijk experiment
Meisje en haar moeder doen wetenschappelijk experiment

Wetenschap kan een geweldige kans zijn om uw kinderen te helpen buiten de gebaande paden te denken. Enkele geweldige experimenten en activiteiten die je kunt proberen zijn het bouwen van een aardappelbatterij, het aanleggen van een vlindertuin en het maken van slijm. En voor de kleinere leden van uw gezin: laat ze u helpen met het maken van zelfgemaakt deeg of leer ze over regen en wolken met scheerschuim, kleurstof en water. Deze projecten kunnen zelfs de liefde voor de wetenschap aanwakkeren!

Technieken om het meeste uit creatief spel te halen

Deze activiteiten zijn allemaal geweldige opties voor kinderen van 18 maanden en ouder. Om het meeste uit deze momenten te halen, kunt u er echter ook over nadenken om deze tips toe te passen terwijl u en uw kinderen spelen:

  • Stel uw kinderen open vragen. Deze kunnen serieus, dom of iets daartussenin zijn. Waarom denk je dat de lucht blauw is? Wat is je favoriete kleur en waarom? Wat is iets dat je bang maakt? Deze zullen uw kinderen niet alleen helpen om op nieuwe manieren te denken en de creativiteit aan te moedigen, ze zullen ook authentieke gesprekken op gang brengen en ervoor zorgen dat uw kinderen zich meer op hun gemak voelen om met u over wat dan ook te praten.
  • Betrek alle zintuigen van uw kind. Voeg een verscheidenheid aan texturen toe aan uw knutselwerkjes, zet instrumentale muziek aan tijdens het spelen en voeg beweging toe aan de activiteiten van uw kind om de fantasie op verschillende manieren te stimuleren.
  • Beperk hun speelgoed. Inspiratie wordt meestal gevonden als iemand iets mist. Kies drie tot vijf opties om elke dag mee te spelen. Dit geeft hen de mogelijkheid om de activiteit van hun voorkeur te kiezen, terwijl het out-of-the-box-denken wordt versterkt.
  • Neem je kunst mee naar buiten! Laat uw kinderen het trottoir versieren met krijt of tuinstenen schilderen.

Het aanmoedigen van creativiteit bij uw kinderen begint bij u

Kinderen zijn creatieve wezens, maar ze weten niet altijd waar ze moeten beginnen. Dat is waar jij binnenkomt! Vind kleine manieren om uw kinderen te inspireren en zoek naar mogelijkheden voor fantasierijk spel op onverwachte plaatsen. Dit kan zo simpel zijn als het maken van een doolhof van je oude verhuisdozen of zo complex als het volgen van een cursus houtbewerking. Het doel zou moeten zijn om creatieve activiteiten voor kinderen te vinden waarmee ze nieuwe dingen kunnen leren en hun horizon kunnen verbreden.

Aanbevolen: