Antiek verzamelen: een praktische gids voor beginners

Inhoudsopgave:

Antiek verzamelen: een praktische gids voor beginners
Antiek verzamelen: een praktische gids voor beginners
Anonim
vrouw die antiek verzamelt
vrouw die antiek verzamelt

Het verzamelen van antiek hoeft niet intimiderend te zijn, en het hoeft niet duur te zijn. Als je een beginner bent, een nieuwe hobby overweegt, of een stukje geschiedenis aan je huis wilt toevoegen met de perfecte antiekcollectie, dan kunnen deze tips je op weg helpen.

Begin met het verzamelen van antiek waar je van houdt

Van munten tot klokken en stripboeken, er zijn duizenden verschillende soorten antiek om te verzamelen. Als je van antiek houdt, is weten waar je van houdt de sleutel tot het kiezen van het juiste verzamelobject. Misschien wilt u een verzameling antiek zilver als u van entertainment houdt tijdens de vakantie, of misschien wilt u gewoon uw huis vullen met een verscheidenheid aan antieke meubelen. Voordat u begint met het onderzoeken van artikelen of het doornemen van de waren in een antiekwinkel, moet u even nadenken over wat u leuk zou kunnen vinden. Je kunt beginnen door jezelf deze vragen te stellen:

  • Wat bent u van plan te doen met uw antiekcollectie? Ga je deze items bij je thuis gebruiken?
  • Is er een tijdperk waar je vooral van geniet? Hou je bijvoorbeeld van items uit de Victoriaanse periode?
  • Ben je gefascineerd door specifieke soorten tijd, zoals naaigerelateerd antiek of handgereedschap?
  • Wat voor dingen vallen je op als je door een vlooienmarkt of winkel loopt? Wat hebben deze dingen gemeen?

Begrijp wat 'antiek' werkelijk betekent

Om een item als 'antiek' te kunnen beschouwen, moet het in de meeste gevallen minstens 100 jaar oud zijn. Iets jonger dan dat kan nog steeds verzamelbaar en waardevol zijn, maar het is 'vintage'. Het begrijpen van dit onderscheid is erg belangrijk als u antiek gaat kopen of verkopen, omdat de leeftijd van een item een belangrijke factor kan zijn bij het bepalen van de waarde ervan.

Oude metalen servies verzamelobjecten
Oude metalen servies verzamelobjecten

Ken uw doel bij het verzamelen van antiek

Als je aan de slag gaat, is het ook belangrijk om rekening te houden met je motivatie. Waarom wil je beginnen met het verzamelen van antiek? Het antwoord op deze vraag kan van invloed zijn op de manier waarop u kopen en verkopen benadert, het soort antiek dat u van plan bent te verzamelen en hoe u het verzamelproces aanpakt. Dit zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom u misschien een antiekcollectie wilt starten:

  • Fun- Dit is een fantastische hobby en er zijn allerlei dingen om te verzamelen. Als je het gewoon voor de lol doet, hoef je je minder zorgen te maken over de waarde van de items of hun geschiedenis. Je kunt gewoon genieten van de spanning van de jacht.
  • Investering - Afhankelijk van wat u wilt verzamelen, zijn er bepaalde soorten antiek die waardevol kunnen zijn. Als je een van deze waardevolle antiquiteiten kunt leren herkennen en het voor een goede prijs kunt krijgen, kan het een geweldige investering zijn.
  • Decoratie - Decoreren met antiek is een prachtige manier om een gevoel van geschiedenis aan je huis toe te voegen. U kunt ervoor kiezen antiek uit een specifiek tijdperk te verzamelen of eenvoudigweg stukken selecteren die bij uw decoratiestijl passen. Je kunt ook verzamelobjecten gebruiken om in je interieur te gebruiken, of ze combineren met investeringsstukken.

Leer hoe antieke waarden werken voordat u koopt

Of je nu investeringsstukken koopt of gewoon plezier hebt, het is belangrijk dat je leert hoe antieke waarden werken. Verkopers kunnen elke gewenste prijs voor een artikel vragen, maar dat betekent niet dat het stuk zoveel geld waard is. Dit is niet zoiets als iets kopen in een gewone winkel; je moet nadenken of de vraagprijs eerlijk is. Er zijn verschillende manieren om de waarde van antiek te bepalen. Hier zijn enkele factoren die antieke waarden kunnen beïnvloeden:

  • Rarity - Hoeveel van dit item zijn er?
  • Conditie - Is hij in goede staat, of is hij veel versleten of beschadigd?
  • Age - Hoe oud is dit stuk?
  • Kwaliteit - Is het goed gemaakt en zijn de beste materialen gebruikt?
  • Provenance - Wat weet je over de geschiedenis van dit item?

Begrijp welk antiek je niet moet verzamelen

Net zoals het belangrijk is om na te denken over wat je graag zou willen verzamelen, is het ook essentieel dat je weet wat je niet zou moeten verzamelen. Het is illegaal om bepaalde soorten antiek te kopen of verkopen, dus u moet zich verre houden van transacties waarbij deze antiekstukken betrokken zijn. Hier zijn enkele voorbeelden waarmee u rekening moet houden:

  • Ivory - Blijf als beginner weg van alles wat gemaakt is van olifanten- of walrusivoor. Het is illegaal om veel antieke ivoren stukken te verkopen.
  • Adelaarsveren - Op dezelfde manier is het meestal illegaal om antiek te verkopen waarin adelaarsveren zijn verwerkt.
  • Inheemse artefacten - Er zijn enkele zeer specifieke wetten met betrekking tot het kopen en verkopen van Indiaanse artefacten. De legaliteit hangt af van waar het stuk vandaan komt, dus als beginnende verzamelaar kun je deze beter vermijden.

Leer een nep herkennen

Als je antiek verzamelt dat mensen vaak reproduceren, zoals felbegeerd aardewerk of munten, is het essentieel dat je leert hoe je nep kunt herkennen. Dit kan variëren afhankelijk van het stuk. Als u bijvoorbeeld antiek depressieglas verzamelt, neem dan de tijd om meer te weten te komen over specifieke stukken die waarschijnlijk nagemaakt zijn. Over het algemeen is alles wat er te nieuw uitziet of de kenmerken van moderne productie draagt, waarschijnlijk een reproductie of mogelijk nep. Als iets er nieuw uitziet, kan dat heel goed het geval zijn.

Besef dat het verzamelen van antiek niet duur hoeft te zijn

Veel mensen gaan ervan uit dat het verzamelen van antiek een dure hobby is, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Er zijn zelfs veel items die je voor vijf dollar of minder kunt verzamelen. Begin met iets waar je van houdt en geniet gewoon van het opbouwen van een verzameling. Je leert gaandeweg en je zult ook een geweldige tijd hebben. Krijg nu enkele tips over de soorten antiek en verzamelobjecten waar u op moet letten.

Aanbevolen: