Retro ruimtekunst en zijn inspiraties verkennen

Inhoudsopgave:

Retro ruimtekunst en zijn inspiraties verkennen
Retro ruimtekunst en zijn inspiraties verkennen
Anonim
Retro astronautenpaar op een planeet met een raketachtergrond
Retro astronautenpaar op een planeet met een raketachtergrond

" Space, the Final Frontier" fascineert zowel jonge als oude geesten sinds het begin der tijden, en de vintage sciencefictionmedia en retro ruimtekunst uit het midden van de eeuw dienen allemaal als visuele herinneringen van hoe mensen zich vroeger de ruimte voorstelden. Van populaire televisieseries als Star Trek tot de heldendaden van echte astronauten in het ruimtevaartprogramma van NASA, het midden van de 20e eeuw was vol van ideeën over verkenning en alles buiten de aarde. Deze avontuurlijke periode inspireerde alle soorten kunst, waarvan vele stukken vandaag de dag begeerd worden en met trots tentoongesteld worden.

Het ruimtetijdperk

Hoewel de fascinatie van de mensheid voor de ruimte zeker niets nieuws is, maakte de mondiale ruimterace die in de jaren zestig plaatsvond het onderwerp kosmische ruimte en haar mogelijkheden onontkoombaar. Terwijl de USSR en de Verenigde Staten vochten om de beste wetenschappers, wiskundigen en piloten in dienst te nemen om de meest geavanceerde ruimtevaartorganisatie te creëren, haalden filmmakers, kunstenaars en schrijvers de ruimte uit de lucht en plaatsten deze in het huis van de gemiddelde mens. Omdat dit een echt mondiaal fenomeen was, werd kunst met ruimte-indringers, asteroïden en ruimteschepen gemaakt door landen over de hele wereld, waardoor deze kunstwerken enorm diverse en fantasierijke verzamelobjecten waren.

Ruimteschipillustratie op blauwgroen achtergrond
Ruimteschipillustratie op blauwgroen achtergrond

NASA en de kunst

Interessant genoeg begreep de gespecialiseerde ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Staten, NASA, hoe investeren in de kunst hun populariteit zou kunnen vergroten en Amerikaanse burgers zou kunnen aanmoedigen hun initiatieven te steunen - vooral toen deze initiatieven nogal duur uitgroeiden. Uit bewijsmateriaal uit 1962 blijkt dat het bureau erover nadacht kunstenaars in te zetten om een menselijke connectie te creëren met de enorme kilte van de ruimte. Dit kwam tot uiting in iconische Amerikaanse artiesten, zoals Norman Rockwell, die samenwerkten met NASA om de Space Race tot leven te brengen. Het resultaat was een beweging die de multimediale sci-fi-trend op gang bracht en resulteerde in een unieke visuele campagne.

Astronaut en maaneenheid
Astronaut en maaneenheid

Verschillende soorten retro ruimtekunst

Tijdens je zoektocht naar de perfecte retro ruimtekunstposter kom je mogelijk opties tegen in een breed scala aan verschillende media, die elk verschillende kosten hebben. De meest voorkomende soorten die je kunt tegenkomen zijn:

  • Prints/lithografieën
  • Tijdschriftillustraties
  • Filmposters
  • Boekomslagen
  • Stripverhalen

Populaire makers van retro ruimtekunst

Aangezien er in deze periode zo'n overvloed aan kunst over de ruimte en haar wonderen was, is het aantal kunstenaars dat aan deze beweging heeft bijgedragen eindeloos. Er waren echter een paar onderscheidende kunstenaars wier werk deze rage uit het midden van de eeuw domineerde.

Artistieke weergave van Apollo 15-subsatelliet
Artistieke weergave van Apollo 15-subsatelliet

Robert E. Gilbert

Robert E. Gilbert was een tijdschriftillustrator die voornamelijk actief was tussen de jaren vijftig en zeventig; hij creëerde vaak stukjes ruimtelandschap voor sciencefictionpublicaties. Zijn stukken hebben vaak een surrealistische kwaliteit, waarbij elk stuk een kenmerkende vreemdheid vertoont. Je kunt veel voorbeelden van zijn werk bekijken op de Artisans-website, die het grootste deel van de inhoud van zijn nalatenschap heeft verworven.

Davis Meltzer

Davis Meltzer kwam uit een kunstenaarsfamilie en werd op zichzelf een gerespecteerd illustrator. Hij ontwierp postzegels en boekomslagen en werkte zelfs samen met NASA in de propagandacampagne van hun ruimteprogramma. Zijn populariteit bereikte in deze tijd een hoogtepunt en zijn illustraties hielpen de wereld een toekomst voor te stellen in de diepste delen van de oceaan en de verste uithoeken van de ruimte. Hoewel zijn naam niet zo wordt herinnerd als die van Van Gogh of Monet, hebben zijn matte kleuren en nauwkeurige illustraties de tand des tijds doorstaan.

Chesley Bonestell

Chesley Bonestell, bijgenaamd de 'Vader van de moderne ruimtekunst', was een Amerikaanse schilder die via zijn Collier-serie 'Man Will Conquer Space Soon!' steun probeerde te verwerven voor het ruimtevaartprogramma uit het midden van de eeuw. Aangemoedigd door zijn obsessie met astronomie, repliceren zijn schilderijen de ontzagwekkende enorme omvang van de ruimte, en zijn werk heeft nog lang na zijn dood in 1986 de sciencefictionkunst en -kunstenaars beïnvloed.

Retro ruimtekunstwaarden

Als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van deze lucht- en ruimtevaartartefacten, zul je merken dat de meeste beschikbare stukken afkomstig zijn uit sciencefiction- en luchtvaarttijdschriften of full-size afdrukken zijn van deze kleinere illustraties. Werken die verband houden met iconische momenten in de publiciteitscampagne rond de ruimterace, zoals Wernher von Brauns archief van Collier's "The Man Will Conquer Space Soon!" editie, hebben hoge geschatte waarden, maar aangezien deze kunst nogal moeilijk te traceren is, zijn andere schattingen afhankelijk van het belang van de koper en de staat van de stukken. Helaas bestaat er een aanzienlijke goedkope reproductiemarkt die de digitale ruimte domineert; Daarom vind je waarschijnlijk alleen vintage ruimtekunst in de vorm van oude tijdschriften en boeken op websites als Etsy en Ebay. Als je echter een beperkt budget hebt, kun je deze reproducties voor ongeveer $ 10 per stuk krijgen.

Retro ruimtekunst en moderne ruimtes

Het is niet verwonderlijk dat de kenmerkende stijl van retro-ruimtekunst nog steeds wordt nagebootst door moderne kunstenaars, filmmakers, interieurontwerpers en zakenvrouwen. Retrofuturisme geeft hedendaagse mensen de mogelijkheid om verbinding te maken met hun bijzondere liefde voor de ruimte en de kijk daarop uit het verleden door deze "knallende neonkleuren, slank staal en ronde geometrische vormen" op te nemen die met de stijl geassocieerd zijn geworden. Dus als je een van deze zeldzame historische stukken niet kunt vinden, kun je nog steeds je hele woonruimte uitrusten met, nou ja, ruimte.

Aanbevolen: