Antieke spoelbakken: stijlen die de tand des tijds hebben doorstaan

Inhoudsopgave:

Antieke spoelbakken: stijlen die de tand des tijds hebben doorstaan
Antieke spoelbakken: stijlen die de tand des tijds hebben doorstaan
Anonim
Antieke keukenboerderijgootsteen met hangende potten
Antieke keukenboerderijgootsteen met hangende potten

Veel mensen beschouwen moderne gemakken als vanzelfsprekend en denken nooit na over wat historisch gezien als een luxe zou worden beschouwd, zoals de verschillen tussen antieke keukenspoelbakken en hun hedendaagse tegenhangers. Deze basisproducten van de huishoudelijke culinaire wereld veranderden snel van wastafels gevuld met bronwater naar de stevige, roestvrijstalen aanrechtgootstenen in de hedendaagse keukens.

Gootstenen als middelpunt van de historische keuken

Historische keukens zouden het zonder een of andere spoelbak moeten stellen, een gootsteen die groot genoeg is om iemand aan te kunnen die meerdere ladingen borden met de hand afwast, en groot genoeg om vlees en ingrediënten te bereiden die vervolgens tot heerlijke ma altijden worden bereid. Vroege 'droge putten' konden niet worden geleegd en waren bekleed met lood of zink. Maar toen aan het begin van de twintigste eeuw de ontwikkeling van een meer permanente, 'natte gootsteen' verscheen, begonnen mensen hun keukens aan te passen aan deze centrale middelpunten. Veel van deze vroege spoelbakken waren in hoge mate op maat gemaakt, aangepast aan de lengte van de persoon, om ervoor te zorgen dat wassen geen moeizaam proces zou zijn.

Wassla met water in de gootsteen van een boerderij
Wassla met water in de gootsteen van een boerderij

Soorten antieke spoelbakken

Over het algemeen hebben antieke keukengootstenen over het algemeen een verzamelnaam in de populaire cultuur: boerengootstenen. In massa geproduceerde, inbouwgootstenen die in de meeste moderne huizen aanwezig zijn, werden pas halverwege de 20e eeuw geïntroduceerd en worden daarom niet echt als antiek beschouwd, ondanks veel van hen inclusief antieke kenmerken in hun ontwerpen. Deze unieke antieke spoelbakken kunnen echter worden gepersonaliseerd met kenmerken, materialen en ontwerpen om aan ieders individuele smaak te voldoen, en deze variëteit spreekt hedendaagse verzamelaars aan en maakt ze nogal lucratieve verzamelobjecten.

Boerderijkeukenspoelbakken

Gootstenen voor boerderijkeukens zijn vrij grote, vaak trogvormige spoelbakken die in het begin van de 20ee eeuw in huizen werden geplaatst. Gezien hun grootte waren deze spoelbakken meestal hun eigen apparaat in de keuken en waren ze geschikt voor grote culinaire bereidingen en/of het inmaken en bewaren van voedsel voor toekomstige consumptie. Deze gootsteenstijl heeft een opleving in populariteit gezien onder interieurontwerpers, dus je kunt verwachten dat de marktprijzen voor deze antieke items vrij hoog zullen zijn.

Materialen die worden gebruikt om antieke keukengootstenen te maken

Deze spoelbakken en hun kranen zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder het volgende.

  • Porselein
  • Gietijzer
  • Email
  • Koper
  • Nickle
  • IJzer
  • Messing
Roze hortensia arrangement op een aanrecht
Roze hortensia arrangement op een aanrecht

Aanpasbare kenmerken van antieke keukenspoelbakken

Een grote aantrekkingskracht op antieke keukenspoelbakken is hoe vaak ze zijn aangepast aan de behoeften van de huiseigenaar. Dit zijn enkele van de verschillende functies die mensen konden toevoegen aan hun antieke keukenspoelbakken.

  • Enkele versus dubbele kom - Mensen kunnen ervoor kiezen om een enkele wastafel te hebben of om twee wastafels in het midden te laten toevoegen aan hun gootstenen.
  • Drop-in-stijl - Drop-in-kommen verwijderden een groot deel van de begeerlijke aanrechtruimte die werd geleverd met grote gootstenen en waren beter geschikt voor mensen met veel reeds geplaatste aanrechtruimte.
  • Trogen - Troggootstenen zijn genoemd ter ere van dierentroggen vanwege hun lange, diepe uiterlijk; Deze spoelbakken zijn normaal gesproken voorzien van één wastafel met meerdere wasstations en kranen.
  • Afvoerplanken - Afvoerplanken waren historische droogrekken die in de zijkanten van de spoelbak(ken) konden worden ingebouwd, waar mensen nat keukengerei en borden konden laten drogen.
  • Schort aan de voorkant - Spoelbakken met schort aan de voorkant lieten de voorkant van de gootsteen zien in het interieur van de keuken in een poging de ruimte te laten opgaan in de rest van de ruimte.
  • Backsplash - Sommige mensen hadden ingebouwde backsplashes in hun antieke gootstenen gegoten om hun muren te beschermen tegen dwalende waterdruppels.
  • Kraanzeepbakje - Metalen zeepbakjes, die op de kranen van een gootsteen kunnen rusten, kunnen ook aan antieke keukengootstenen worden toegevoegd.

Evaluatie van antieke spoelbakken

Eerst en vooral zullen antieke keukenspoelbakken die opnieuw zijn afgewerkt of opgeknapt meer kosten dan ongewijzigde spoelbakken. Dit is voor een deel te wijten aan het feit dat deze wijziging betekent dat ze daadwerkelijk in de moderne woning kunnen worden gebruikt. Bovendien behoren antieke keukengootstenen met afdruipplaten tot de meest waardevolle op de markt. Blijkbaar komt dit voort uit de recente populariteit van deze stijl onder hedendaagse interieurontwerpers.

Antieke keukengootstenen op een veiling

Interessant is dat de meeste spoelbakken die je op een veiling tegenkomt doorgaans wit zijn en gemaakt zijn van porselein of gietijzer. Deze spoelbakken worden verkocht voor ergens tussen de $ 200 en $ 750, afhankelijk van hun kwaliteit, grootte en staat. Het is niet verwonderlijk dat zeldzame antieke keukenspoelbakken met unieke kenmerken, zoals kleur, voor veel hogere waarden kunnen worden verkocht. Een antiek aanrecht van jadeïet wordt momenteel bijvoorbeeld op één online veiling aangeboden voor ongeveer $ 2.000. Bovendien zijn antieke keukengootstenen van gietijzer bijzonder wenselijk vanwege hun duurzaamheid en de kans dat ze kunnen worden geschuurd en opnieuw afgewerkt om opnieuw te worden gebruikt. Deze antieke gietijzeren gootsteen wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 1.000. Misschien kom je zelfs gootstenen tegen die zijn uitgerust met hele kasten. Afhankelijk van de staat van de kast kunnen deze ergens tussen de $ 1.000 en $ 2.000 waard zijn, zoals deze porseleinen gootsteen met een eraan bevestigde metalen kast die bijna $ 1.500 kost.

Uw antieke gootsteen opnieuw laten afwerken

Wat de waarde van uw antieke aanrecht aanzienlijk zal verhogen, is door hem opnieuw te laten afwerken en uit te rusten met modern sanitair. Omdat dit voor beginners een moeilijke taak kan zijn, moet u investeren in het laten afwerken van uw antieke gootsteen door een professional. Zoek naar restauratiebedrijven bij u in de buurt die gespecialiseerd zijn in antieke keukengootstenen of antiek sanitair (zoals Dennie's Resurfacing LLC, dat diensten levert aan het Amerikaanse noordoosten) om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten krijgt.

Bescheiden wastafel
Bescheiden wastafel

Je keuken revitaliseren met een antieke gootsteen

Als je gebeten bent door de opknapmicrobe, dan is een gemakkelijke manier om je keuken een nieuw leven in te blazen, het vervangen van je moderne gootsteen door een antieke. Deze grote spoelbakken zijn de perfecte aanvulling voor mensen die graag koken, een slimme vaatwasser hebben of hun vaat hoog willen laten opstapelen voordat ze aan de slag gaan met schoonmaken. Met de opkomst van boerderijchique in het hedendaagse interieurdesign, kan het zijn dat u door de sprong te wagen om een opgeknapte antieke keukengootsteen te plaatsen, wel eens in uw favoriete huishoudtijdschrift of tv-programma kunt verschijnen.

Aanbevolen: