Antieke keukenklokken die de tand des tijds hebben doorstaan

Inhoudsopgave:

Antieke keukenklokken die de tand des tijds hebben doorstaan
Antieke keukenklokken die de tand des tijds hebben doorstaan
Anonim
vintage kookwekker
vintage kookwekker

Antieke keukenklokken kunnen een gevoel van tijdloze stijl toevoegen aan uw moderne ruimtes met hun kleine formaat en ingewikkelde vakmanschap. Of u nu op zoek bent naar de perfecte plek op uw schoorsteenmantel voor dat familiestuk, of u heeft de juiste plek in gedachten en weet niet waar u moet beginnen met zoeken, u bent gedekt. Bekijk hoe deze keukenklokken zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld en veranderd, en wat u kunt verwachten voor een van deze tijdloze items.

Tijd houden in de keuken

Zonder de gemakken van digitale kookwekkers en ingebouwde kachel- en magnetronklokken moesten historische families zich aanpassen aan de technologieën die voor hen beschikbaar waren. Dit betekende het ontwikkelen van een specifieke klokstijl die in de krappe ruimtes van hun kleine keukens kon passen. Zo werden er verschillende antieke keukenklokken ontwikkeld, zowel aan de muur als op de schoorsteenmantel.

Stijlen van antieke keukenklokken

Aangezien antieke keukenklokken bedoeld waren om door het hele huis goed hoorbaar te zijn, maar zo min mogelijk ruimte in beslag moesten nemen, creëerden fabrikanten kleine, maar duurzame ontwerpen. Over het algemeen werden deze klokken op schoorsteenmantels in de keuken of op muren in het zicht van de keuken geplaatst. Enkele van de meest iconische stijlen die je tegen kunt komen zijn:

  • Peperkoekstijl- te herkennen aan hun geperste vleugels en lichtgekleurd hout
  • Tambour-stijl - te herkennen aan hun trommelvormige koffers met verlengde horizontale basis
  • Koetsstijl - herkenbaar aan hun rechthoekige, lantaarnvormen
  • Barrister-stijl - te herkennen aan de rollen van de advocatenpruik aan de rand van het bovenste stuk van de klokken
Antieke pendule
Antieke pendule

De meest populaire antieke keukenklok

Misschien wel de meest populaire antieke keukenklok is de Amerikaanse peperkoekkeukenklok, een goedkope plankklok die specifiek op de markt werd gebracht voor Amerikaanse gezinnen uit de lagere en middenklasse. Deze klokken waren meestal gemaakt van eikenhout of walnoot en hadden sierlijke, geperste ontwerpen en koperen slingers. Omdat ze ieder half uur zouden staken, konden Amerikaanse vrouwen het koken en bakken combineren met andere huishoudelijke taken, zonder bang te hoeven zijn dat ze een van hun gerechten te veel zouden koken of verbranden. Een deel van de aantrekkingskracht van deze klokken op moderne verzamelaars zijn de vele verschillende ontwerpen met unieke motieven, reliëfsnijwerk en geometrische vormen. Hier zijn een paar voorbeelden van de grote verscheidenheid aan peperkoekklokken die werden geproduceerd.

  • Deze peperkoekklok uit New Haven met zijn toren en schuine, valkachtige vleugels
  • Deze Gilbert-peperkoekklok met geschilderde Griekse figuren en afgeronde gravures
  • Deze Gilbert-peperkoekklok met zijn lichtoranje vlek en uitgebreide uitsparingen
  • Deze Waterbury-peperkoekklok met zijn door de heupen en gevels beïnvloede ontwerp
Ouderwets keukenassortiment
Ouderwets keukenassortiment

Keukenklokken worden kleiner

Toen innovatie de westerse cultuur in het begin van de 20eeeeuw stormenderhand veroverde, werden keukenapparatuur aangepast om beter bij deze strakke, moderne invloeden te passen. Keukenklokken werden beïnvloed door deze ontwerpveranderingen en tegen de jaren twintig waren keukenklokken teruggebracht tot klokken die in de palm van je hand pasten. Neem bijvoorbeeld deze Art Deco keukenklokken die eigendom zijn van het National Museum of American History. Voor het moderne publiek lijken deze klokken op de klassieke nachtkastjes of bureauwekkers die de grootouders of overgrootouders van veel mensen bezaten, waardoor ze bijzonder aantrekkelijk zijn voor hedendaagse verzamelaars.

Klok op schoorsteenmantel
Klok op schoorsteenmantel

Antieke keukenklokwaarden

Over het algemeen zijn antieke keukenklokken tussen de €100 en €350 waard, afhankelijk van hun stijl, leeftijd en of ze werken of niet. Verrassend genoeg kunnen zelfs klokken waarvan de uurwerken opnieuw zijn opgebouwd, relatief betaalbaar zijn. Eén klokkenreparateur heeft bijvoorbeeld een herbouwde Ingraham-pendule voor $ 350 op hun website staan. Op dezelfde manier werd onlangs op een online veiling een felbegeerde antieke peperkoekklok verkocht voor $ 150. Als u uw eigen antieke keukenklok wilt kopen, is het belangrijkste om te onthouden dat u de bewegingen van de klok controleert en nagaat of de mechanismen volledig functioneel zijn; als de klok wordt verkocht zoals hij is, dan zou de prijs van de verkoper dat op passende wijze moeten weerspiegelen. Als je op zoek bent naar keukenklokken die goedkoper zijn, wend je dan tot de eerder genoemde kleinere vintage schoorsteenmantelklokken, want die kun je gemakkelijk vinden bij je plaatselijke antiekwinkels voor minder dan $ 50 per stuk.

Plankklok of schoorsteenklok
Plankklok of schoorsteenklok

De tijdloze aantrekkingskracht van uurwerken

In tegenstelling tot de technologie van weleer zijn antieke keukenklokken prachtige verzamelobjecten die daadwerkelijk een modern doel kunnen dienen. Met hun intonaties van een uur of een half uur kunnen deze klokken een gevoel van het verleden in uw huis brengen zonder veel ruimte in beslag te nemen. Of u nu wel of niet een van deze antieke keukenklokken boven de schoorsteenmantel van uw woonkamer of op een oude taartkluis in uw keuken wilt plaatsen, deze stukken zullen uw antieke esthetiek zeker op een subtiele en verfijnde manier met elkaar verbinden. Voor meer informatie over antieke uurwerken, bekijk de mantelklokken van Seth Thomas.

Aanbevolen: