Vintage Hamilton-horloges: een basisgids voor verzamelaars

Inhoudsopgave:

Vintage Hamilton-horloges: een basisgids voor verzamelaars
Vintage Hamilton-horloges: een basisgids voor verzamelaars
Anonim
Het Hamilton-horloge van Elvis
Het Hamilton-horloge van Elvis

De vintage Hamilton-horloges staan bekend om hun typische Amerikaanse design en zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren. De historische horlogefabrikant die deze accessoires tot leven heeft gebracht, heeft zo'n unieke collectie polshorloges gecreëerd dat er voor ieders persoonlijke stijl een perfect vintage Hamilton-horloge bestaat. Voordat u de veilingaanbiedingen voor vintage Hamilton-horloges gaat doorzoeken, moet u vertrouwd raken met het bedrijf en de vele polshorloges die ze in de loop der jaren hebben uitgebracht.

Hamilton Bekijk geschiedenis

De Hamilton Watch Company werd officieel opgericht in 1892 in Lancaster, Pennsylvania, en is vernoemd naar een prominente politicus uit Pennsylvania, James Hamilton. Toch bepaalden de vroege vorderingen van het bedrijf in de kunst van de uurwerken de missie en het merk van het bedrijf.

Hamilton-horloges
Hamilton-horloges

Hamilton-zakhorloges en het Amerikaanse spoorwegsysteem

Het bedrijf heeft zijn eigen identiteit in de horlogebranche ontwikkeld door zich te concentreren op nauwkeurigheid, en het Broadway Limited-zakhorloge van het bedrijf heeft bijgedragen aan het verminderen van het toenemende aantal spoorwegongevallen/dodelijke slachtoffers aan het einde van de 19e eeuw. Omdat de Amerikaanse spoorwegindustrie in die tijd een hoge vlucht nam, kon het bedrijf zijn plaats onder andere uurwerkfabrikanten veiligstellen als maker van 'the Watch of Railroad Accuracy'.

Vintage Hamilton-zakhorloge
Vintage Hamilton-zakhorloge

Hamilton-horloges en het leger

Het bedrijf ging nog een stap verder in zijn toewijding aan het ondersteunen van het Amerikaanse industrialisme tijdens de Eerste Wereldoorlog door de erkende leverancier van zakhorloges te worden voor alle takken van het Amerikaanse leger. Een paar decennia later nam Hamilton de precaire beslissing om alle consumentenproductie stop te zetten om de Amerikaanse oorlogsinspanningen in de Tweede Wereldoorlog te ondersteunen.

Hamilton-horloges en vliegreizen

In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog begon Hamilton polshorloges te produceren en veranderde hij van het favoriete horloge van de rails naar het favoriete horloge van de lucht. In de jaren dertig werkte het bedrijf samen met de grootste luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten om hun piloten te ondersteunen terwijl ze de wereld rond reisden, en de Hamilton Watch Company is nog steeds een voorkeursmerk van piloten.

Verzamelbare vintage Hamilton-horloges

Een van de nadelen van Hamilton's talloze horlogestijlen is dat het onmiddellijke identificatie een beetje moeilijk maakt voor een beginnende horlogeverzamelaar. Maar zoals bij de meeste horlogefabrikanten stereotiep is, kun je de naam van het merk op de wijzerplaat van bijna alle Hamilton-horloges vinden. Dit is echter waar de overeenkomsten tussen de verschillende stijlen ophouden; maar als u kennis maakt met enkele van deze iconische stijlen, krijgt u een geweldige basis waarop u kunt voortbouwen.

Het Hamilton emaille horlogetrio

Een van de meest luxueuze horlogeseries uit de productiegeschiedenis van Hamilton is hun trio horloges met geëmailleerde rand: de Coronado, de Piping Rock en de Spur. Deze kleurrijke horloges zijn voorzien van geëmailleerde banden rond de wijzerplaat en zijn zeer verzamelbaar vanwege hun verfijnde art-deco-ontwerp. De meest zeldzame hiervan zijn de 35 Piping-rockhorloges die zijn geschonken aan de honkbalspelers van de New York Yankees die in 1928 de World Series wonnen. Hoewel een van die horloges op de markt een fortuin zou opbrengen, kan zelfs een 14k witgouden Coronado uit de jaren dertig dat wel doen. bijna $ 3.500 waard zijn.

De Hamilton Ventura

De Ventura uit 1957 is absoluut een van de meest bijzondere horloges die Hamilton ooit heeft geproduceerd en was het eerste elektrische polshorloge van het bedrijf. Ontwerpers lieten zich inspireren door het Atoomtijdperk en creëerden een schildvormige wijzerplaat die lijkt op een pijlpunt die ooit om de pols is geplaatst. Dit horloge was halverwege de eeuw ongelooflijk populair en is zelfs te zien aan de pols van Elvis Presley in zijn film Blue Hawaii.

de Hamilton Ventura, uit 1957
de Hamilton Ventura, uit 1957

De Hamilton Altair

Een ander Hamilton elektrisch horloge uit het midden van de 20deeeuw, de Altair heeft een originele asymmetrische kast ontworpen door de beroemde industrieel ontwerper Richard Arbib. Er zijn ooit slechts 1.600 van deze horloges geproduceerd, en elk exemplaar werd verkocht met een metalen of leren band. Deze beperkte uitgave maakt de Altair tot een van de meest begeerde vintage Hamilton-horloges die er zijn. In feite werd onlangs een vintage Hamilton Altair gekocht voor bijna $ 3.500.

De Hamilton Pulsar

The Hamilton Watch Company schreef geschiedenis in 1970 toen het zijn Pulsar Time-horloge in première bracht voor een publiek over de hele wereld tijdens The Tonight Show. De Pulsar P2 2900 was het eerste horloge met een digitaal LED-display, en de felrode cijfers die een zwakke gloed op de metalen band wierpen, waren een echte demonstratie van de belichaming van de toekomst van het bedrijf.

Vintage Pulsar-model
Vintage Pulsar-model

De verzamelbaarheid van vintage Hamilton-horloges

Hamilton's gevarieerde optredens in transport-, militaire- en filmkringen zorgen ervoor dat hun vintage horloges zo'n grote aantrekkingskracht hebben op verzamelobjecten. Cinefielen houden van Hamilton-horloges vanwege hun diepe wortels in de Amerikaanse filmindustrie (voor het eerst te zien in de film Shanghai Express uit 1932 met Marlene Dietrich en Clive Brook), en moderne piloten vertrouwen op Hamilton-horloges vanwege hun bekende nauwkeurigheid. Het is dus een prestatie op zich om een vintage Hamilton-horloge van hoge kwaliteit te kopen.

Je eigen vintage Hamilton-horloge kopen

Net als bij de meeste vintage kleding zijn staat en leeftijd fundamentele kenmerken die een grote invloed hebben op de waarde ervan. Oudere Hamilton-horloges, zoals het trio met geëmailleerde bezels, zullen allemaal voor een paar duizend dollar worden verkocht. Een 14K gouden Hamilton Spur uit 1929 staat momenteel voor bijna $ 6.000 te koop bij Vintage Hamilton, een detailhandelaar die zich richt op de verkoop van vintage Hamilton-producten. Op dezelfde manier beschouwen verzamelaars de jaren 40 en 60 als de beste productiejaren van het bedrijf, en gelukkig zijn horloges uit deze periode redelijker geprijsd dan die uit het begin van de 20e eeuw. Een 14K gouden Hamilton Fleetwood uit 1952 wordt verkocht voor $900 en een Hamilton Electric Skip Jack wordt aangeboden voor ongeveer $550.

Omarm de slijtage van het leven

De beste kans voor beginnende Hamilton-verzamelaars komt in de vorm van geliefde vintage Hamilton-horloges. Deze horloges dragen de slijtage en krassen van het dagelijks leven op hun kast en band, maar ze bieden de grootste kans voor verzamelaars om normaal dure edities aanzienlijk goedkoper te kopen. Dus als u op zoek bent naar een Hamilton-horloge, maar niet bereid bent een paar duizend dollar uit te geven, kan het vinden van een geliefd horloge wellicht het beste bij u passen. Als u geïnteresseerd bent in andere mooie horloges, lees dan meer over de horlogewaarden van W altham.

Aanbevolen: