Mexicaanse familiecultuur: toen en nu

Inhoudsopgave:

Mexicaanse familiecultuur: toen en nu
Mexicaanse familiecultuur: toen en nu
Anonim
gelukkige familie die buiten loopt
gelukkige familie die buiten loopt

Elke cultuur heeft een unieke reeks waarden, tradities en normen die hen onderscheiden van andere culturen over de hele wereld. De Mexicaanse familiecultuur is net zo levendig en rijk als de inwoners van het land zelf. Mexicaanse families functioneren onder het uitgangspunt van hechte, multigenerationele verwanten, die hun religieuze overtuigingen eren en hun tradities en feestdagen koesteren. Hoewel deze mensen geworteld zijn in manieren uit het verleden, blijven ze evolueren en veranderen met de moderne tijd, waarbij ze oud en nieuw verweven om een ingewikkeld weefsel van de familiecultuur te vormen.

Oorsprong van de Mexicaanse familie

Familie in Mexico heeft lange, diepe wortels die zelfs verder teruggaan dan de precolumbiaanse tijdperken. Om trends in de huidige Mexicaanse familiecultuur beter te begrijpen, is het belangrijk om naar het verleden te kijken.

Inheemse Mexicaanse gezinnen

Azteken, Maya's, Olmeken en Zapoteken hadden allemaal goed georganiseerde samenlevingen waarin het gezin een essentieel onderdeel was. Familie dicteerde in de pre-Columbiaanse tijd de maatschappelijke structuur en speelde een belangrijke rol bij het handhaven van de orde in gemeenschappen. De inheemse Mexicaanse gezinsstructuur is meestal:

  • Patriarchaal: Een vader of grootvader zou het hoofd van het huishouden zijn. Hij zou de leiding hebben over de organisatie, het goede functioneren en de spirituele rituelen ervan.
  • Patrilineair: De mannen in de familie dragen de familienaam en afstamming.
  • Uitgebreid: twee, drie of meer kerngezinnen (vader, moeder, kinderen) woonden samen in één huishouden.
  • Georganiseerd: iedereen had een rol. De mannen leerden jongens hun rollen en verantwoordelijkheden. Meisjes leerden van de vrouwelijke oudsten.
  • Spiritueel: Het gezinsleven draaide om frequente rituelen, ceremonies en vieringen.
  • Gestructureerd: uitgebreide huishoudens vormden gemeenschappen. Strikte hiërarchieën en orde waren van cruciaal belang voor het goed functioneren en voortbestaan van het gezin en de gemeenschap. De samenleving werd gemodelleerd door de gezinsstructuur en omgekeerd.

Katholieke invloeden op de Mexicaanse familie

De Spaanse kolonisatie ging hand in hand met indoctrinatie door de katholieke missies. De katholieke invloed bracht echter geen grote veranderingen in de bestaande gezinsstructuur teweeg, vooral omdat de waarden vergelijkbaar waren. Rituelen en spirituele waarden waren al een belangrijk onderdeel van de pre-Columbiaanse families in Mexico, dus het is niet verrassend dat de waarden zo gemakkelijk samengingen.

Veranderingen die wel hebben plaatsgevonden, zijn onder meer:

  • Een beperking op polygamie
  • Katholieke rituelen werden vervangen door inheemse rituelen

Katholieke invloeden veranderden vooral de spirituele praktijken en de sociale structuur in een structuur waarin de Kerk het gezag had. De samenstelling van de Mexicaanse families na de Conquista bleef patriarchaal, uitgebreid, georganiseerd en gestructureerd. Deze orde vormt de basis voor de traditionele Mexicaanse familiewaarden die vandaag de dag in acht worden genomen.

De traditionele Mexicaanse familie

Tot 1910 was de katholieke kerk het bestuursorgaan van Mexico, wat betekent dat de kerk en de staat één waren. Dus als u in de kerk trouwde en uw kinderen doopte, was u wettelijk getrouwd en waren uw kinderen wettelijk geregistreerd. Vijfhonderd jaar van dit soort regeren versterkte de waarden van het katholieke gezin in het hele land, zelfs nadat de kerk en de staat gescheiden waren.

Traditionele familierollen

Mexico kent van oudsher een patriarchale familiestructuur. Er zijn gedefinieerde rollen voor moeders, vaders, broers en zussen in Mexicaanse gezinnen. Elke rol speelt een andere, maar even belangrijke en noodzakelijke rol in het Mexicaanse gezinsleven.

Mannen en Dames

Marianismo (afkomstig van het Maagd Maria-model) was de term voor de aparte rol van vrouwen in de Mexicaanse familiecultuur, terwijl machismo de term was voor de traditionele rol van mannen. Vrouwen speelden doorgaans een onderdanige en afhankelijke rol in de huwelijksrelatie volgens de katholieke leer, en mannen kregen de rol van 'leider van alles' volgens oude inheemse gebruiken gecombineerd met de katholieke traditie. Tegenwoordig wordt deze rol jefe de familia genoemd en wordt deze gebruikt voor de persoon die het hoofd van het huishouden is.

Moedersrollen

De rol van een moeder werd gezien als het hart van het gezin. Ze kookte, maakte schoon en zorgde fulltime voor de kinderen. Soortgelijke verantwoordelijkheden werden ook van dochters verwacht, omdat het hun taak was om van hun moeder te leren hoe ze een vrouw moesten zijn.

De rollen van vaders

Mexicaanse vaders namen de leiding over gezinsbeslissingen, en hun gezag werd zelden uitgedaagd door de moeder of de kinderen. Machismo wordt gedefinieerd als het soort gedrag dat overeenkomt met traditionele ideeën over mannen die sterk en krachtig zijn. Deze ideologie belemmert nog steeds de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid in Mexico, maar is niet meer zo wijdverbreid als vroeger dankzij de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid.

Tegenwoordig is de dynamiek in Mexicaanse gezinnen veranderd en zijn de ouderschapsrollen wat egalitairer, maar het hangt in grote mate af van de opvoeding van beide ouders en de rollen die zij binnen hun gezin op zich willen nemen. Veel gezinnen blijven zich aangetrokken voelen tot oudere praktijken met betrekking tot genderrollen, terwijl anderen nieuwere manieren van denken hebben omarmd.

Huishoudens met meerdere generaties

Familismo, zoals gerapporteerd door de CDC, is de waarde van het gezin boven individuele behoeften. In Mexico waren gezinnen met meerdere generaties die in één huishouden woonden gebruikelijk. Verschillende veranderingen hebben ertoe geleid dat generaties huishoudens van elkaar scheidden. Deze wijzigingen omvatten:

Latijnse senior man serveert het eten aan zijn familie aan de eettafel
Latijnse senior man serveert het eten aan zijn familie aan de eettafel
  • Algemene verstedelijking
  • Migratie uit het buitenland
  • Langere levensverwachting

Hoewel uitgebreide families tegenwoordig in aparte huishoudens leven, is familie onder veel moderne Mexicanen de hoogste prioriteit.

Grote uitgebreide gezinnen

Uitgebreide gezinnen kunnen groot zijn, aangezien koppels 10 tot 12 kinderen kunnen verwelkomen. Zelfs na de jaren zeventig werd het krijgen van vijf kinderen als modern beschouwd en als een teken van anticonceptiegebruik. Naast de kinderen woonden er minstens één of twee groepen grootouders, en soms zelfs meer familieleden (zoals broers en zussen en hun echtgenoten), in één huishouden.

Jefe de Familia

Gezinnen met meerdere generaties benoemden een leider en besluitvormer (meestal de kostwinnende man). Volgens EveryCulture.com werd de besluitvorming genomen door deze ene leider of jefe de familia, op de voet gevolgd door de andere oudere mannen, de moeder (vrouw van de kostwinner), de vrouwen van de oudsten, de jongere mannelijke leden, en ten slotte de meisjes van de familie. Hoewel de gezinsgrootte is afgenomen, de rollen zijn veranderd en het besluitvormingsproces is geëvolueerd, wordt de term jefe of jefa de familia (gezinsleider) nog steeds gebruikt, zelfs door censusautoriteiten.

Moderne Mexicaanse gezinnen

Everyculture.com suggereert dat terwijl sommige Mexicaanse gezinnen nog steeds de traditionele gezinsopstelling volgen, vele anderen gezinstrends volgen die vergelijkbaar zijn met die in de VS en Europa. Opmerkelijke veranderingen zijn onder meer:

  • Een verschuiving van uitgebreide gezinnen naar kerngezinnen (twee ouders en hun nakomelingen)
  • Een stijging van het aantal vrouwelijke huishoudleiders ten opzichte van mannelijke huishoudleiders
  • Gevarieerdere samenstelling van gezinnen (een verschuiving weg van mannelijke-vrouwelijke nucleaire modellen)

Statistieken over Mexicaanse gezinnen

Een recent onderzoek door het Nationaal Instituut voor Statistiek en Geografie (Instituto Nacional de Estadística y Geografía - INEGI) van Mexico werpt licht op nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het Mexicaanse gezin.

  • Gezinnen die in een gemeenschappelijk huishouden leven, vormen 96,8% van de bevolking.
  • 62,8% van de gezinnen wordt beschreven als twee ouders en hun kinderen.
  • 20% van de gezinnen wordt beschreven als één ouder en hun kinderen.
  • Kernfamilies hebben gemiddeld 3,6 leden; uitgebreide families gemiddeld 5,2 leden.
  • De standaard gezinsgrootte is vier personen.
  • Ongeveer 70% van de gezinnen heeft een mannelijke gezinsleider (jefe de familia).
  • 30% van de vrouwelijke huishoudleiders (jefas de familia) zijn weduwen, 21,7% is gescheiden.
  • Ongeveer 16,5% van de mensen is alleenstaand. 7,4% is gescheiden.
  • Negen van de tien mannelijke huishoudleiders heeft een partner, minder dan een kwart van de vrouwelijke huishoudleiders heeft een partner.
  • Meer dan de helft van de vrouwen die leiding geven aan het huishouden woont in stedelijke gebieden, terwijl in de stad slechts 48% van de mannen leiding geeft aan het huishouden.

Mexicaanse vrouwen en verandering

De belangrijkste veranderingen in de gezinsstructuur van de afgelopen vijftig jaar zijn het gevolg van de empowerment van Mexicaanse vrouwen. Hoewel genderongelijkheid nog steeds een probleem is, is het feit dat veel vrouwen nu gezinsleiders zijn een bewijs van vooruitgang op dit gebied. Veranderingen die deze nieuwe empowerment mogelijk hebben gemaakt, zijn onder meer een bredere toegang tot anticonceptie, betere kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, en de noodzaak van de beroepsbevolking om gebruik te maken van haar vrouwen.

Anticonceptie

De eerste cultuurverandering was het gebruik van anticonceptie. Katholieke gezinswaarden houden in dat een echtpaar net zoveel kinderen krijgt als God toestaat. Dit zou echter voor een jonge bruid op het Mexicaanse platteland in de jaren vijftig de mogelijkheid kunnen betekenen om tien tot twaalf kinderen groot te brengen, nadat ze één tot drie kinderen had verloren door zwangerschapscomplicaties en andere factoren. Natuurlijk zou de moeder zich volledig aan het gezin moeten wijden. De traditionele gezinsstructuur was logisch. Mannen en jongens werkten op het veld en op de boerderij, vrouwen en meisjes zorgden voor het huishouden.

Hoewel in 1951 een Mexicaanse wetenschapper, Eng. Luis Ernesto Miramontes werd een van de drie 'vaders van de pil'. Pas halverwege de jaren zeventig kwamen de pil en andere voorbehoedmiddelen gemakkelijker beschikbaar voor vrouwen. Hierdoor konden vrouwen plannen maken voor een kleiner gezin en beter voor zichzelf en hun gezin zorgen. Nadat anticonceptie op grote schaal beschikbaar was geworden, werden vijf kinderen per gezin voor veel vrouwen een ideaal aantal. Het ideale aantal kinderen is echter blijven afnemen totdat één tot twee kinderen per gezin het huidige ideaal werd.

Onderwijsdiensten voor Mexicaanse vrouwen

Hoewel het land nog steeds veel machismo-houdingen heeft, lieten vrouwen de marianismo-houding varen toen dit niet langer haalbaar was. Tot ongeveer de jaren tachtig was het vrij gebruikelijk dat vrouwen de middelen hadden om naar de universiteit te gaan zonder serieus de intentie te hebben om aan de slag te gaan. De grote economische crisis van het begin van de jaren negentig zorgde er echter voor dat meer vrouwen aan de slag gingen, omdat echtparen probeerden genoeg loon te verdienen om hun gezin te onderhouden. Dit bracht een revolutie teweeg in de manier waarop mensen naar onderwijs keken. Sindsdien heeft 40 tot 50% van de vrouwen in het hele land, zowel van het platteland als van de stad, gestaag hun diploma behaald en het beroep van hun keuze actief uitgeoefend.

Koppels met vergelijkbare opleidingsachtergronden, gelijke kostwinningscapaciteiten en een meer verstedelijkt Mexico maakten plaats voor meer egalitaire huwelijken, kleinere kerngezinnen en veranderingen in de familietraditie.

Lachende vrouw in afstudeerjurk staande op de veldcampus
Lachende vrouw in afstudeerjurk staande op de veldcampus

Verandering en traditie

Hoewel het moderne Mexicaanse gezin niet helemaal de traditionele richtlijnen volgt die ooit door de precolumbiaanse en katholieke voorouders van Mexico waren opgesteld, zijn er nog steeds veel tradities die een belangrijk onderdeel van de gezinscultuur vormen. Religieuze festiviteiten zijn een belangrijk onderdeel van het gezinsleven en worden tegenwoordig in heel Mexico gezien en gevierd.

Peregrinaciones of bedevaarten

Volgens Ethnomed.org wordt de Maagd van Guadalupe beschouwd als de patroonheilige van Mexico. Elk jaar worden er van begin december tot 12 december peregrinaciones gehouden ter ere van de Maagd van Guadalupe. Mensen reizen niet alleen naar de belangrijkste kathedraal die ter ere van haar is gebouwd, maar ook naar elke kerk of tempel die aan haar is gewijd.

Er zijn ook duizenden steden vernoemd naar heiligen, zoals San Juan, en elke stad organiseert jaarlijks een feest met peregrinaciones voor zijn beschermheilige. Hoewel individuen deze vieringen wel bijwonen, proberen gezinnen vaker wel dan niet samen aanwezig te zijn.

Dia de Los Muertos

Een andere precolumbiaanse traditie die door de katholieke kerk is geaccepteerd (door deze samen te voegen met een bestaande christelijke traditie) is de Dag van de Doden, die elk jaar in november wordt gevierd. Families plaatsen thuis een altaar voor overleden dierbaren en gaan op 1 en 2 november hun graven schoonmaken en aankleden. Dit is een familieaangelegenheid, en het kan een heel familiefeest zijn, of een klein samenzijn om herinneringen op te halen en te koesteren van degenen die een kop warme chocolademelk en een stuk Pan de Muerto (suikerbrood) hebben gepasseerd.

Een dag van de doden in Mexico
Een dag van de doden in Mexico

Santos of naamgenootverjaardagen

Net als steden zijn veel Mexicanen vernoemd naar een heilige. Wanneer de verjaardag van die heilige aanbreekt, is de speciale persoon dus geneigd om telefoontjes, sms-berichten en af en toe een traktatie te ontvangen om te vieren.

Quinceañeras

Jonge, Mexicaanse vrouwen worden op hun 15e verjaardag geëerd met een quinceañera-feest. Tijdens de viering verruilt de vader van het meisje plechtig haar platte, kinderachtige schoenen voor een ingetogen paar bescheiden schoenen met hoge hakken om haar overgang naar het vrouwzijn aan te duiden. Het evenement is vol sentiment terwijl de jonge vrouw met haar vader danst en de gasten toekijken.

Bruiloftstradities

Mexicaanse huwelijkstradities zijn ook een uiting van ontroerende tradities van een liefdevolle cultuur van mensen. Van het eren van vrienden en familie met sponsorrollen en het verwelkomen van elkaar met de lazos tot het beloven voor elkaar te zorgen met de arras: Mexicaanse huwelijksceremonies zijn rijk aan geschiedenis en traditie en vooral liefde.

Bruidspaar en muzikanten in Mexico
Bruidspaar en muzikanten in Mexico

Dagelijks leven

Hoewel het gezin veranderd is, blijft het het belangrijkste aspect van het leven in het moderne Mexico. De moderne Mexicaanse familie houdt veel traditionele waarden levend door ze op nieuwe manieren te vieren.

Bijeenkomsten, verjaardagen en vieringen

Hoewel uitgebreide gezinshuishoudens niet de norm zijn, hebben uitgebreide familieleden de neiging om bij elkaar in de buurt te wonen. Als gezinnen verder uit elkaar wonen, maken de leden regelmatig uitstapjes om elkaar te bezoeken. Een wekelijks diner, lunch of brunch waarbij het hele gezin samenkomt, is een veel voorkomende gebeurtenis. Deze bijeenkomsten zijn meestal grote convivios (bijeenkomsten) waarbij één grote ma altijd wordt bereid (zoals pozole en andere Mexicaanse lekkernijen), of iedereen brengt iets mee om te delen. Daarnaast zijn er verjaardagsfeestjes met piñata's en snoep, en belangrijke feesten in de Mexicaanse cultuur, zoals quinceañeras, bruiloften en jubilea. Deze mijlpalen worden samen gevierd waarbij de uitgebreide families van iedereen meedoen aan het geluk.

Jonge volwassenen

Duur onderwijs en de hoge kosten van levensonderhoud zorgen ervoor dat alleen studenten uit de hogere middenklasse hun ouderlijk huis verlaten om naar de universiteit te gaan. Plattelandsstudenten kunnen ook hun families verlaten om onderwijs te volgen, maar dat is eerder een opoffering voor een betere toekomst dan een overgangsrite. De meeste universiteitsstudenten uit de middenklasse met toegang tot lokale hogescholen en universiteiten zullen bij hun ouders blijven wonen, en velen blijven dat doen, zelfs nadat ze zijn afgestudeerd en zich bij de beroepsbevolking hebben aangesloten. Er rust geen stigma op het leven bij je ouders, zoals in andere gemoderniseerde landen wel het geval zou kunnen zijn. Veel kinderen wonen bij hun ouders totdat ze trouwen of voldoende inkomen hebben om de kosten van het huishouden te dekken.

Ouderenzorg

Volwassen kinderen hebben de neiging om hun hele leven nauwe relaties met hun ouders te onderhouden. Grootouders zijn betrokken bij de zorg voor hun kleinkinderen, en het is gebruikelijk om hechte families van meerdere generaties te zien die geen huishouden delen, maar wel veel tijd samen doorbrengen. Als ouders bejaard worden, trekken ze vaak bij hun volwassen kinderen in, of trekken de volwassen kinderen bij de ouders in. Wie waarheen verhuist, heeft meer te maken met economische zaken en gemak dan met voorkeur. Volwassen kinderen proberen zo lang mogelijk voor hun ouders te zorgen en nemen alleen hun toevlucht tot verpleeghuizen of voorzieningen als de ouder medische hulp nodig heeft.

Evolutie van de gezinscultuur

In Mexico blijft de cultuur evolueren naarmate mensen uit andere landen deel gaan uitmaken van de bevolking en nieuwe manieren van denken introduceren. GlobalSecurity.org suggereert dat deze invloeden hebben geresulteerd in veranderingen in de houding ten aanzien van familierelaties, vooral tussen echtgenoten en echtgenotes, waarbij de rollen minder gedefinieerd en flexibeler worden.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meldt dat Mexicanen tegenwoordig een hoger dan gemiddelde levenstevredenheidsscore claimen, waarbij vrouwen een hoger niveau van tevredenheid ervaren dan mannen. Deze vooruitgang doet zich echter vooral voor in de stedelijke delen van het land, en traditionele huwelijksrelaties blijven populair op het platteland. Zoals bij elke nationaliteit hebben individuele gezinnen hun waarden, maar in veel regio’s zijn er nog steeds overblijfselen van de traditionele familiecultuur en het belang van gezinswaarden in Mexico.

Mexicaanse familiecultuur in beweging

Familiebanden zijn sterk in de Mexicaanse cultuur en dat is al eeuwen zo. De moderniteit brengt veel verandering met zich mee, maar hoewel Mexicaanse gezinnen altijd geworteld zullen zijn in traditie en overtuigingen, breiden ze ook hun manier van denken en leven uit en bedenken ze opnieuw hoe Mexicaanse gezinnen er in de wereld van vandaag uitzien.

Aanbevolen: