Hoe speel je de Lap Steel-gitaar?

Inhoudsopgave:

Hoe speel je de Lap Steel-gitaar?
Hoe speel je de Lap Steel-gitaar?
Anonim
Man speelt steelgitaar
Man speelt steelgitaar

De lap steel-gitaar is een uniek instrument, en degenen die erop spelen kunnen alleen zelf als uniek worden beschouwd. Hoewel de theorie achter het spelen van lap steel sterk lijkt op die van andere soorten gitaren, moet een speler over speciale kennis en vaardigheden beschikken om succes te behalen.

Lap Steel-gitaarbasis

De lap steel-gitaar is een van de weinige verschillende soorten gitaren die tot de "steel" -familie behoren. Anderen zijn onder meer de resonator, console steelgitaar en pedal steel gitaar. De lapsteel verschilt van deze instrumenten doordat het bedoeld is om te worden bespeeld terwijl u op de schoot van de speler rust.

Stalen gitaar slide
Stalen gitaar slide

Wat steelgitaren onderscheidt van standaard akoestische en elektrische gitaren is dat ze worden bespeeld met een slide (of "staal") in de frettenhand, waarmee de speler een constant bereik aan toonhoogtes kan creëren. Standaardgitaren kunnen ook met slides worden bespeeld, maar vooral de constructie van de lap steel blijkt bijzonder voordelig. De snaren zijn zeer hoog boven de toets geplaatst, die in werkelijkheid geen frets heeft. Daarom vertrouwt de speler op markeringen om de toonhoogtes op en neer in de hals van de gitaar te lokaliseren.

Ontdek de technieken

Voordat je aan de slag gaat met de lap steel-gitaar, bekijk deze video voor de basistechnieken die je moet beheersen. Volg daarna de onderstaande stappen om de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om met vertrouwen te spelen.

Met dit basisbegrip in gedachten, zouden de volgende stappen je goed op weg moeten helpen om te leren hoe je lapsteel speelt.

1. Leer muziektheorie

De overgrote meerderheid van de mensen die de lap steel-gitaar willen leren, zal deze stap al van de lijst hebben aangevinkt. Als je echter niet bekend bent met de muziektheorie (akkoorden, toonladders, ritme, tempo, enz.), zul je er een basiskennis van willen krijgen voordat je verder gaat.

2. Luister naar populaire muziek met steelgitaaronderdelen

Stalen gitaren hebben een heel apart geluid en een heel aparte speelstijl. Dit zijn dingen die niet echt kunnen worden begrepen zonder te luisteren naar populaire liedjes die gebruik maken van de diensten van een steelgitaar.

  • Een goed nummer om mee te beginnen is Sleepwalk van Santo en Johnny, een van de eerste populaire deuntjes uit de jaren vijftig waarin de Hawaïaans geïnspireerde speelstijl wordt getoond die vaak wordt geassocieerd met steelgitaren.
  • De meeste mensen zullen de steelgitaar terecht associëren met countrymuziek. Moderne countrymuziek bevat nog steeds vaak een steelgitaar in de arrangementen, maar een student kan beter gediend zijn door op zoek te gaan naar meer klassieke artiesten, zoals Hank Williams.
  • Jerry Douglas is zonder twijfel een van de beste steelgitaristen ter wereld. Hij speelt voornamelijk op een resonator (ook bekend als een dobro). Elk nummer waarop hij speelt, bevat fantastische voorbeelden van de soorten geluiden die het instrument kan produceren.
  • Een nummer dat specifiek de elektrische lap steel laat horen is Ground On Down van Ben Harper. Dit deuntje wordt gespeeld in een meer bluesstijl, wat de verbazingwekkende veelzijdigheid van het instrument aangeeft.

3. Experimenteer met stemmingen en akkoordconfiguraties

Vanwege de ontwerpsterkte van lap steel gitaren (de hals en body zijn één massief stuk), kunnen ze in veel verschillende configuraties worden gestemd. De meeste van deze configuraties zijn open stemmingen, wat betekent dat als de gitaar wordt getokkeld zonder dat er snaren worden beroerd, deze een akkoord zal vormen.

Sommige veel voorkomende lap steel-stemmingen zijn:

  • Open G
  • Open A
  • Hawaïaans A
  • Lage bas G
  • Open E
  • C6
  • G6

De lap steel produceert dezelfde akkoorden als elk instrument, namelijk A tot en met G en hun verschillende configuraties. De stemming van de gitaar bepa alt uiteindelijk de manier waarop een akkoord wordt gespeeld, en voor elke stemming zijn er meerdere manieren om hetzelfde akkoord te spelen. Er zijn online akkoordzoekers beschikbaar om u te helpen bij het vinden van deze verschillende configuraties.

4. Leer vingerpicken en akkoordgrepen

Stalen plectrums
Stalen plectrums

Een van de moeilijkste aspecten van het spelen van de lapsteel-gitaar is de vingerpluktechniek. De overgrote meerderheid van de lap steel-spelers zal hun plukhand uitrusten met een brede en platte plectrum op hun duim en kleinere, wendbare plectrums op de rest van hun vingers. Wennen aan het gevoel van deze keuzes kan op zichzelf een uitdaging zijn. De vingers moeten wendbaar genoeg zijn om vrijwel onafhankelijk tussen de snaren te kunnen bewegen zonder ongewenste noten te tokkelen.

Een lap steel-speler moet ook de akkoordgrepen beheersen met zijn of haar plukhand. Dit is behoorlijk anders dan een standaardgitaar, waarop een muzikant gewoonlijk akkoorden speelt door simpelweg op de snaren te tokkelen. Ervaren lap steel-spelers raden aan vijf tot tien minuten per dag te besteden aan het oefenen van deze grepen zonder zelfs maar een akkoord op het instrument te spelen.

5. Leer diatechnieken

Een ander uitdagend detail van het spelen van lap steel zijn de verschillende slide-technieken die nodig zijn om akkoorden en frasen te spelen. Een van de belangrijkste nadelen van een slide is het onvermogen om noten tegelijkertijd op veel verschillende frets te spelen, wat vingers relatief gemakkelijk kunnen doen. Lap steel-spelers compenseren dit door akkoorden in verschillende zones te spelen en slide-slants te gebruiken. Een slide-slant treedt op wanneer een speler de slide schuin houdt om snaren op verschillende frets te bespelen. Het kan een van de moeilijkste concepten zijn om te begrijpen voor een beginnende lap steel-speler.

Een andere onderscheidende slide-techniek is de glissando. Dit is het ‘opduikende’ geluid dat zo vaak wordt gebruikt bij het spelen van steelgitaren. De truc is om te leren hoe je deze mogelijkheid niet te veel gebruikt.

6. Leer hoe u kunt vegen met een volumepedaal

gitaar pedaal
gitaar pedaal

Samen met de glissando is het meeslepende geluid dat door een volumepedaal wordt gecreëerd een van de meest opvallende geluiden die uit een lap steel-gitaar komt. Het gebruik van een volumepedaal is niet beperkt tot steelgitaarspel (het wordt ook veel gebruikt bij orgels), maar de meeste, zo niet alle lap steel-spelers zullen er mee spelen. Een leerling van de lapsteelgitaar moet een lijn in het zand kunnen trekken tussen overmatig gebruik van de volume sweep en precies de juiste hoeveelheid gebruiken.

Meer bronnen

Er zijn nog veel meer acties die moeten worden ondernomen om een goed onderlegde speler te worden. Hier zijn meer bronnen die u op weg kunnen helpen:

  • Lapsteelin' - Een online bron van Mike Neer met videolessen en bladmuziek om mee te spelen.
  • Brad's Page of Steel - Een webpagina gewijd aan alles wat met lap steel te maken heeft, inclusief tabulaturen, stemmingen en bronnen voor alle aspecten van het spelen.
  • De Hal Leonard Lap Steel Guitar Method door Hal Leonard - Dit paperbackboek is een geweldig hulpmiddel voor beginnende spelers en wordt geleverd met een CD met 95 nummers om mee te spelen.
  • Iedereen kan C6 Lap Steel Gitaar van Mel Bay spelen - Dit is een dvd-cursus vol lessen voor beginners.

Oefenen en plezier hebben

De lapsteel is zeker geen gemakkelijk instrument om te bespelen. Er moeten veel verschillende technieken tegelijk worden gebruikt om het karakteristieke geluid goed te produceren. De enige manier om deze onder de knie te krijgen is door voortdurend te oefenen.

Laat je echter niet afschrikken. Een belangrijk feit over de lapsteelgitaar is dat hij ontzettend leuk is om te spelen. Voor degenen die zich graag toeleggen op uitdagende activiteiten, zal het moeilijk zijn om er een te vinden die net zo lonend is als de lapsteel. Als je eenmaal praktische kennis van het instrument hebt verworven, staat er als muzikant een geheel nieuw spectrum aan mogelijkheden open. Om nog maar te zwijgen: een groot aantal nieuwe bands zullen jouw diensten nodig hebben.

Aanbevolen: