Een gezinseconomiesysteem creëren dat voor iedereen werkt

Inhoudsopgave:

Een gezinseconomiesysteem creëren dat voor iedereen werkt
Een gezinseconomiesysteem creëren dat voor iedereen werkt
Anonim
vader beta alt zoon voor klusjes
vader beta alt zoon voor klusjes

Een gezinseconomiesysteem functioneert op de vooronderstelling dat ouders hun gezinsleden betalen voor de klusjes en plichten die zij uitvoeren. Je kunt thuis een eenvoudig gezinseconomisch systeem creëren en implementeren door de echte wereldeconomie na te bootsen. Volg een paar eenvoudige stappen om een aangepaste gezinseconomie te creëren die uw kinderen belangrijke levenslessen leert en tegelijkertijd uw huishoudelijke taken verlicht.

Wat is een gezinseconomiesysteem?

Richard en Linda Eyre zijn het duo achter Values Parenting, die hielpen bij het pionieren van het idee van een gezinseconomiesysteem. Hun idee van een gezinseconomie is een inclusief systeem dat een deel van het inkomen van de ouders rechtstreeks onder de kinderen verdeelt als ze ervoor kiezen om te helpen met het onderhoud en beheer van het huishouden.

  • Je neemt het geld dat je normaal gesproken zou uitgeven aan de behoeften van je kinderen en geeft het rechtstreeks aan hen om uit te geven als ze het verdienen.
  • Het geeft kinderen de kans om thuis geld te verdienen en het vervolgens uit te geven of te sparen op de manier die zij willen.
  • Het stelt kinderen in staat om goede financiële en gezinsbeslissingen te nemen en levensvaardigheden te leren.
  • Het geeft ouders een manier om de oneindige 'wensen'-lijsten van kinderen te beheren.
  • Zie het alsof uw kinderen een goede, bij hun leeftijd passende baan hebben en toegang hebben tot een persoonlijke bank.

Op welke leeftijd kunnen kinderen deelnemen aan een gezinseconomie?

De Eyres adviseren om een gezinseconomie te starten met kinderen als ze acht worden, maar andere ouders kiezen ervoor om het systeem te gaan gebruiken met kinderen vanaf vijf jaar. Om dit type systeem te laten werken, moeten kinderen kunnen lezen, schrijven en eenvoudig optellen en aftrekken. Het is aan jou om te beslissen wanneer je kinderen er klaar voor zijn.

Belang van een gezinseconomie

In eerste instantie kan het opzetten van een systeem voor de gezinseconomie aanvoelen als meer werk voor ouders, maar als je systeem eenmaal operationeel is, kan het aanzienlijke voordelen hebben, terwijl je de dagelijkse eisen van je persoonlijke bord neemt. Enkele van de vaardigheden en waarden die kinderen leren via het economische systeem van het huishouden zijn:

  • Dankbaarheid
  • Motivatie om mee te doen
  • Zelfmotivatie
  • Een chequeregister gebruiken
  • Betere tijdmanagementvaardigheden
  • Rente verdienen op spaargeld
  • Een gevoel van eigenaarschap
  • Uitgestelde bevrediging
  • Slimme financiële beslissingen nemen
vader beta alt zoon voor klusjes
vader beta alt zoon voor klusjes

Stappen om een gezinseconomiesysteem te creëren

Het belangrijkste om te onthouden bij het creëren van uw eigen gezinseconomie is flexibel zijn. Er bestaat geen magische formule of precieze manier om een van deze te maken. U moet rekening houden met het budget van uw gezin en het ontwikkelingsniveau van elk kind om een systeem te creëren dat bij uw gezin past. Het is volkomen normaal om een systeem van een gezinseconomie in kaart te brengen, om later te beseffen dat je er wijzigingen in moet aanbrengen om het systeem optimaal te laten functioneren.

Maak een lijst met klusjes en taken

Hoewel dit geen gedragssysteem is, kunnen taken items omvatten die als gedrag worden beschouwd, zoals aankleden in de ochtend. Kinderen verdienen geen geld per taak, maar één punt per taak of taakcluster, en vervolgens geld voor puntenbereiken.

  1. Maak een lijst met huishoudelijke taken met alle taken die het huis schoon, veilig en georganiseerd houden. Druk één exemplaar af.
  2. Maak een lijst met kinderklusjes en huishoudelijke taken waarvan u weet dat uw kinderen deze zelf kunnen doen. Dit kunnen educatieve activiteiten zijn, zoals 30 minuten leestijd of het oefenen van handschrift. Druk één exemplaar af.
  3. Maak een lijst van de zelfzorgtaken en activiteiten die uw kind elke dag moet doen, zonder de mogelijkheid om deze over te slaan. Deze kunnen in clusters worden gegroepeerd, waarbij elk cluster één punt waard is. Items kunnen zelfzorgtaken omvatten, zoals ontbijten, tanden poetsen en 's ochtends aankleden.
  4. Niet alle klusjes en taken zullen deel uitmaken van het optionele betaalde systeem.

Beslis over de financiële details

Het bedrag dat uw kinderen elke week kunnen verdienen, bepa alt u helemaal zelf. Er moet een vast bedrag zijn dat ze aan het einde van elke week kunnen verdienen. Sommige gezinnen kiezen ervoor om te betalen op basis van leeftijd, zodat een achtjarige acht dollar kan verdienen. U moet ook beslissen over de puntenreeksen en wat het kind voor elk punt verdient. Zelfs als het maar twee punten krijgt, wilt u dat het een deel van zijn geld verdient.

Kies een begin van de werkweek en een betaaldag

Bepaal op welke dag de werkweek van uw kind begint en eindigt en op welke dag hij of zij betaald krijgt. Het standaardrooster is een werkweek van maandag tot en met vrijdag, waarbij zaterdag als betaaldag geldt. Een werkweekschema is bedoeld om kinderen verantwoordelijk te houden voor het tijdig uitvoeren van klusjes en taken en om ouders verantwoordelijk te houden voor het erkennen van die inspanningen.

jongen die schoonmaakt en klusjes doet
jongen die schoonmaakt en klusjes doet

Maak een wekelijks of maandelijks schema

Je kunt een afdrukbaar gezinskarweienschema aanpassen of een geheel nieuw schema maken waarin al je relevante informatie wordt verzameld en geordend. Plan voor elke dag vier tijdsblokken. Elk blok kan meer dan één activiteit bevatten, maar elk blok is één punt waard als het voltooid is. Het schema moet het volgende bevatten:

  • De naam van het kind
  • De dagen van de week met de betaaldag genoteerd
  • Een soort selectievakjes waarin uw kind kan aangeven dat het een taak heeft uitgevoerd
  • De verwachte taken voor elke dag en ruimte voor optionele taken
  • De details van het systeem, inclusief hoeveel punten er elke dag en elke week mogelijk zijn, en hoeveel geld het kind deze week kan verdienen

Verzamel uw bankbenodigdheden

Om te beginnen kunt u een eenvoudige bank exploiteren die werkt als een echte betaalrekening. Later, als uw systeem goed werkt, kunt u een besparingsoptie introduceren. De benodigde standaardbenodigdheden staan vermeld, maar u kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld spreadsheets of dagboeken te gebruiken als dat voor uw gezin beter werkt. Wat je nodig hebt om aan de slag te gaan zijn:

  • Een afgesloten doos met een gat om items in te laten vallen
  • Een chequeregister voor elk kind
  • Valse cheques voor elk kind
  • Kleine kaarten, elk met het nummer één-vier erop geschreven, of tellers zoals pokerchips
  • Contant
Grootvader en kleinzoon spelen met kassa
Grootvader en kleinzoon spelen met kassa

Organiseer een familiebijeenkomst om het systeem te introduceren

Nadat je alle details voor je systeem hebt geregeld, is het tijd om het plan aan de kinderen te onthullen. Een familiebijeenkomst is een goed moment om het economische systeem te introduceren, omdat u tijdens het gesprek waarschijnlijk de onverdeelde aandacht en tijd van uw kinderen zult hebben om vragen te beantwoorden.

  1. Leg de kinderen uit dat je denkt dat ze oud genoeg zijn om geld te gaan verdienen en te beslissen hoe ze dat gaan uitgeven. Introduceer het idee van een gezinseconomiesysteem en hoe het net is alsof je naar je werk gaat en een bankrekening gebruikt.
  2. Laat uw kinderen de lijst met huishoudelijke taken zien, zodat ze kunnen zien hoeveel werk er nodig is om een huishouden te runnen. Leg uit dat als iedereen meewerkt om de lijst compleet te maken, het hele gezin meer vrije tijd en meer zakgeld heeft.
  3. Laat uw kinderen zien hoeveel geld u uitgeeft aan hun wensen en behoeften. Leg uit dat u hen dit geld nu gaat laten verdienen en het op de manier die zij zelf willen uitgeven. Als je regels hebt over waar ze geen geld aan kunnen uitgeven, leg dat dan nu uit.
  4. Laat kinderen het schema zien dat je hebt gemaakt en leg elk onderdeel ervan uit. Zorg ervoor dat u benadrukt dat dit systeem optioneel is. Als kinderen geen geld willen verdienen, hoeven ze niet mee te doen, maar als ze niet meedoen, mag jij beslissen hoe je geld aan hun ‘wensen’ besteedt.
  5. Hang de grafieken, lijsten en het schema in een gemeenschappelijke ruimte van het huis. Dit is waar de informatie over de gezinseconomie blijft. Leg uit dat zodra het systeem op gang komt, kinderen verantwoordelijk zullen zijn voor het onthouden van deze dingen, terwijl ouders niet veel herinneringen zullen aanbieden. De eerste twee weken dat u het systeem gebruikt, kunnen meer expliciete aanwijzingen en herinneringen van ouders bevatten, terwijl kinderen aan deze nieuwe routine gewend raken.
  6. Stel 's avonds een tijdstip in, bijvoorbeeld voordat de bedtijdroutines beginnen, om elke dag af te spreken. Vertel de kinderen dat u elke avond om deze tijd de bank (het kluisje) verlaat. Ze laten je zien wat ze die dag hebben gedaan en je geeft ze een nummerkaart of tellers die gelijk zijn aan het aantal punten dat het kind die dag heeft verdiend, om op de bank te zetten.
  7. Op uw betaaldag, wanneer u de bank opent, tellen kinderen hun punten voor de week en tellen ze op. Dit nummer gaat in hun chequeregister.
  8. Als uw kind contant geld wil, schrijven ze u een cheque uit en geeft u ze contant geld.
  9. Als ze geen contant geld willen, zijn ze verantwoordelijk voor het meebrengen van hun chequeregister naar de winkels en het uitschrijven van een cheque aan jou voor alle aankopen die ze doen. U doet de daadwerkelijke aankoop en zij trekken deze af van hun chequeregister.
  10. Geef elk kind zijn chequeregister. Het is handig om ze te beginnen met wat geld op de rekening. Het hoeft niet veel te zijn, maar als je al een paar dollar op de bank hebt staan, kan dat al een motiverende factor zijn.

Geef het systeem de tijd om te werken

Het starten van een gezinseconomiesysteem kost tijd en geduld. Nadat u het systeem heeft uitgelegd, biedt u in de eerste paar weken enkele herinneringen aan, maar niet te veel herinneringen. Het kan wel zes maanden duren voordat het systeem onderdeel wordt van uw gezinsroutine.

Wat een gezinseconomiesysteem niet is

Hoewel een huishoudelijke economie kan lijken op een klusjessysteem of een systeem voor gedragsbeheer, is het eigenlijk meer een beloningssysteem. Om deze economie goed te laten werken, moet deze om de juiste reden worden gebruikt. Een gezinseconomiesysteem is niet:

  • Een manier om kinderen al het huishoudelijk werk te laten doen
  • Een truc om kinderen hun klusjes te laten doen
  • Een gedragsmanagementsysteem
  • Een op beloning gebaseerd klusjessysteem
  • Een manier om te voorkomen dat je spullen voor je kinderen koopt
  • Een toeslagensysteem
  • Een gratis voor iedereen voor kinderen om onbeperkt geld te verdienen

Samenwerking als gezinsgeld

Elk kind en gezin is anders, dus het afstemmen van de huishoudeconomie op een valuta die uw kinderen aanspreekt, is van cruciaal belang. Familie-economiesystemen helpen kinderen waardevolle levensvaardigheden te leren over geld en samenwerking, maar ze helpen ouders ook deze lessen te leren.

Aanbevolen: