Hoe je een beloningssysteem voor kinderen opzet dat echt werkt

Inhoudsopgave:

Hoe je een beloningssysteem voor kinderen opzet dat echt werkt
Hoe je een beloningssysteem voor kinderen opzet dat echt werkt
Anonim
twee kleine meisjes die een klusschema vasthouden
twee kleine meisjes die een klusschema vasthouden

Wanneer kinderen onsmakelijk gedrag beginnen te vertonen, beginnen ouders naar strootjes te grijpen en doen ze wat ze kunnen om dit gedrag te blussen. Een veelgebruikt wapen tegen gemeenheid en meltdowns is een beloningssysteem. Als ze correct worden geïmplementeerd, kunnen beloningssystemen voor kinderen negatief gedrag elimineren en vervangen door positief gedrag.

Wat is een beloningssysteem voor kinderen?

Een beloningssysteem is een systeem dat is opgezet om kinderen aan te moedigen negatief gedrag te vervangen door positief gedrag. Ze leren dit te doen via positieve bekrachtiging. Wanneer kinderen positieve feedback krijgen op gewenst gedrag, worden ze uiteindelijk aangetrokken tot gedrag dat eerder negatief gedrag vertoonde. Beloningen worden uiteindelijk verdiend wanneer kinderen een specifiek doel op hun beloningsschema bereiken, wat hen verder motiveert om van negatief naar positief over te schakelen.

Soorten algemene beloningssystemen

Er zijn verschillende soorten beloningssystemen die ouders, verzorgers of leraren kunnen gebruiken om kinderen te helpen negatief gedrag te verminderen en positief gedrag te versterken.

Stickerdiagram

Stickerdiagrammen worden vaak gebruikt in beloningssystemen voor jongere kinderen. Wanneer er sprake is van positief gedrag, wordt er een sticker in een specifiek vakje geplakt waarop het succes wordt vermeld. Kinderen verdienen stickers totdat ze het gewenste aantal bereiken, en vervolgens verdienen ze een beloning voor de verdiende stickers.

meisje wijzend naar stickergrafiek
meisje wijzend naar stickergrafiek

Puntensysteem

Oudere kinderen kunnen werken met puntensystemen. Er worden punten verdiend voor positief gedrag vermeld op het gedragssysteemschema. Punten worden ingeruild voor beloningen. Afhankelijk van de complexiteit van het diagram en de ontwikkeling van het kind, kan voor elk opgemerkt positief gedrag één punt worden verdiend. Als er meer dan één gedrag op het diagram wordt geïdentificeerd, kunnen verschillende gedragingen een verschillend aantal punten waard zijn.

Token Economy-systeem

In symbolische economieën verdienen kinderen de hele dag punten voor positief gedrag. Punten kunnen aan het einde van de dag of de week worden ingewisseld voor verschillende items. De aangeboden items zijn allemaal items die kinderen zouden willen verdienen. Items in een symbolische economie hebben verschillende waarden. Een funky nieuwe gum kost misschien vijf punten, maar een klein knuffeldier kan 25 punten waard zijn. Kinderen leren dat als ze grotere spullen willen, ze over een langere periode positiever gedrag of taken moeten uitvoeren, waarbij ze soms moeten wachten tot ze een aankoop doen.

tastbare systemen

Een tastbaar en duidelijk beloningssysteem voor kinderen zijn de tijdloze knikkers in een pot. Elk kind in uw gezin krijgt een eigen potje. Voor elk kind wordt één positief gedrag geïdentificeerd. Wanneer een volwassene getuige is van het gedrag, gaat er een knikker in de pot. Wanneer het gewenste aantal knikkers is bereikt, wordt er een beloning gegeven. Een andere versie van dit systeem is het verdienen van blokken. Elke keer dat positief gedrag wordt opgemerkt, wordt er een blok aan een groeiende toren toegevoegd. Wanneer aan de blokkentoren het aangegeven aantal blokken is toegevoegd, wordt de eerder overeengekomen beloning gegeven.

Pot met oude knikkers
Pot met oude knikkers

Soorten beloningen

Niemand werkt gratis in deze wereld. Kinderen zijn eerder geneigd om te blijven doen wat u van hen vraagt als ze iets verdienen voor het werk dat ze in hun gedragsverandering hebben gestoken. Als het om beloningen gaat, moet de persoon die het beloningssysteem instelt, kijken naar wat wenselijk is voor het kind. Wat willen ze verdienen? Beloningssystemen crashen en verbranden maar al te vaak wanneer ouders of leraren een beloning aanbieden die het kind niet persoonlijk motiveert. Voordat u een beloningssysteem implementeert, moet u zich verdiepen in de items of activiteiten waar kinderen naartoe willen werken. Bedenk dat kinderen net zo dynamisch zijn als een mens. Hun interesses veranderen en soms willen ze niet langer proberen de afgesproken beloning te verdienen. Wanneer dit gebeurt, verander dan de prijs.

  • Teriële voorwerpen- Sommige kinderen willen hun gedrag proberen te veranderen om tastbare voorwerpen te verdienen, zoals klein speelgoed, kleding of snoep.
  • Activiteiten- Een op activiteiten gebaseerde beloning kan een ijsje zijn, extra vrije tijd voor het slapengaan of langere schermtijd.
  • Big-Ticket Items - Oudere kinderen leren dat ze beloningen kunnen uitdelen en niet langer onmiddellijke bevrediging nodig hebben als een doel is bereikt. Ze kunnen hun verdiende punten sparen en deze inzetten voor een grotere beloning in systemen zoals symbolische economieën.

Beloningssystemen voor jonge kinderen opzetten

Bij het opzetten van een beloningssysteem voor jonge kinderen zijn er enkele cruciale elementen waar u goed op moet letten, zodat uw systeem en uw kind succesvol zijn.

Versterking moet onmiddellijk plaatsvinden

Als je vervangend gedrag opmerkt waar je zo naar verlangt, maak er dan een mondelinge notitie van. Je wilt kinderen betrappen op goed gedrag, zodat ze kunnen profiteren van het warme en vage gevoel dat ze krijgen als ze mondeling worden geprezen omdat ze het goede doen. Als u uw kind een gewenste taak of gewenst gedrag ziet uitvoeren, plak dan de sticker onmiddellijk op het schema en koppel deze aan lovende woorden.

Focus slechts op één gedrag tegelijk

Jonge kinderen moeten zich slechts op één vervangend gedrag of nieuwe vaardigheid tegelijk concentreren. Het toevoegen van te veel taken of gedragingen aan een beloningssysteem kan voor jonge kinderen verwarrend en overweldigend zijn. Neem de tijd vóór de implementatie en beslis welke taak of welk gedrag absolute prioriteit heeft. Concentreer u op het gedrag/de vaardigheid en zodra dit is bereikt en onderhouden, gaat u over op een nieuw gedrag.

Gebruik veel positieve lof

Kinderen horen graag hoe geweldig ze zijn, en positieve complimenten doen wonderen voor jonge kinderen. Zorg ervoor dat u niet zomaar een sticker op een kaart plakt als u merkt dat het gewenste gedrag plaatsvindt. Vaak merken volwassenen ze op, maar kinderen niet. Maak hun voortgang zichtbaar met woorden.

Houd de woordenschat eenvoudig

Kleine kinderen hebben een beperkte woordenschat, en het opnemen van geavanceerd jargon over beloningssystemen en gedragsgrafieken kan de wateren vertroebelen en dwarsbomen wat u probeert te doen. Houd uw woorden eenvoudig en uw doelen duidelijk en beknopt.

Betrek kinderen bij het proces

Laat kleine kinderen leren dat ze echt hun eigen lot in handen hebben. Mensen hebben de neiging zich steviger vast te houden aan dingen waarvan zij zich sterk eigenaar voelen. Manieren om kleine kinderen te betrekken bij beloningssystemen kunnen zijn:

  • Vraag ze waarvoor ze willen werken
  • Laat ze de sticker fysiek op hun kaart plakken
  • Vraag ze of ze de ingevulde kaarten willen bewaren of aan de muur willen hangen
  • Bespreek de voortgang regelmatig met hen
kinderen schrijven een lijst met klusjes
kinderen schrijven een lijst met klusjes

Blijf consistent

Consistentie is koning als het gaat om beloningssystemen. Kinderen leren nieuwe vaardigheden en gedrag door herhaling, dus zorg ervoor dat u zich hieraan houdt als u de route van het beloningssysteem volgt. Kinderen zullen verwachtingen en vertrouwen ontwikkelen terwijl ze nieuwe vaardigheden en gewenst gedrag verwerven.

Beloningssystemen opzetten voor oudere kinderen

Oudere kinderen kunnen voortbouwen op eenvoudige systeemconcepten door meer gedragingen in het systeem te integreren, stickers te vervangen door punten en door punten te verwijderen en er punten aan toe te voegen.

Neem verschillende gedragingen, vaardigheden of taken op

Naarmate kinderen ouder worden en meer cognitie ontwikkelen, kan meer dan één taak, karwei of gedrag in een beloningssysteem worden opgenomen. Blijf prioriteiten stellen waar kinderen aan moeten werken en zorg ervoor dat alles wat in het systeem wordt opgenomen, haalbaar is voor jonge en oude kinderen.

Punten toevoegen en verwijderen

Jongere kinderen kunnen knikkers in een pot of stickers gebruiken om goed gedrag of geleerde vaardigheden aan te duiden. Oudere kinderen kunnen overstappen op een op punten gebaseerd beloningssysteem. Ze verdienen punten voor het herkende positieve gedrag. Verschillende gedragingen kunnen verschillende hoeveelheden punten waard zijn. Bovendien kunnen oudere kinderen punten verdienen en worden er punten ingetrokken als ze terugkeren naar negatief gedrag.

Creëer een complexer beloningssysteem

Terwijl kleine kinderen werken voor één enkele beloning zodra hun doel is bereikt, kunnen oudere kinderen complexere beloningssystemen gebruiken. Kinderen kunnen leren hun punten te gebruiken of te sparen en te sparen voor grotere items. Ze hebben misschien meer keuzes in beloningen en leren het concept van uitgestelde bevrediging.

Beoordelingssysteem aan het einde van elke dag

Het is nog steeds belangrijk om aan het eind van de dag contact te maken met kinderen die aan beloningssystemen werken. Bespreek wat goed werkte, wat moet worden verbeterd en hoe ver ze verwijderd zijn van hun doelen.

Monitor voor verzadiging

Het kan een grotere uitdaging zijn om te weten wanneer een ouder kind het niet langer belangrijk vindt om aan een doel of beloning te werken; het monitoren van beloningsverzadiging is dus cruciaal voor het succes van een beloningssysteem. Als je ziet dat oudere kinderen niet langer gemotiveerd zijn om punten en beloningen te verdienen, kan dit komen doordat de beloning zijn glans heeft verloren. Bespreek nieuwe beloningen waar kinderen wellicht eerder naartoe willen werken.

Gedragsbeloningssystemen kunnen elimineren of vervangen

Sommige gedragingen werken beter met beloningssystemen dan andere. Eenvoudig negatief gedrag zal gemakkelijker te focussen en te vervangen zijn met behulp van een gedragssysteem, en eenvoudig positief gedrag zal gemakkelijker vast te stellen zijn dan complexere gedragingen.

Nieuw gedrag geleerd

Beloningssystemen werken vaak goed als kinderen een nieuwe vaardigheid proberen te leren, zoals:

  • Het potje gebruiken
  • De hele nacht in hun kamer slapen
  • Om de beurt
  • Speelgoed opbergen na het spelen
  • Opdrachten voltooien
  • Aankleden

Een einde maken aan negatief gedrag

Als een kind negatief gedrag vertoont dat je wilt verminderen of waar je vanaf wilt, zijn beloningssystemen nuttig. Op deze manier kunt u, om een beloningssysteem te gebruiken, stickers, punten of knikkers aanbieden voor wenselijker gedrag dat het negatieve gedrag vervangt. Als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat je wordt geslagen, beloon kinderen dan voor zachtere aanrakingen of gebruik woorden in plaats van geweld als ze geïrriteerd raken. Negatief gedrag dat kan worden verminderd via beloningssystemen is:

  • Gewelddaden (slaan, schoppen, bijten, krabben)
  • Terugpraten
  • Schreeuwen
  • Weigering om gevraagde taken uit te voeren
  • Weglopen van een volwassene

Dagelijkse taken en klusjes verwezenlijken

Hoewel beloningssystemen vaak worden gebruikt om negatief gedrag te vervangen door positief gedrag of om nieuwe vaardigheden aan te leren, kunnen ze ook worden gebruikt voor alledaagse taken en klusjes. Als uw kinderen zich bezighouden met dagelijkse taken, kunnen beloningssystemen hen motiveren om de gewenste taken consequent uit te voeren. Taken die kunnen worden uitgebreid via beloningssystemen zijn onder meer:

  • Je bed opmaken
  • Je kamer schoonmaken
  • De vuilnis buiten zetten
  • Huisdieren voeren
  • Wasgoed opbergen
  • Verschillende aspecten van hygiëne (gezicht wassen, douchen, haar of tanden poetsen)

De voordelen van beloningssystemen

De voordelen van een goed uitgevoerd beloningssysteem zijn uitgebreid. Kinderen leren onafhankelijkheid en ontwikkelen zelfvertrouwen naarmate ze negatief gedrag verminderen en positief gedrag ontwikkelen of nieuwe vaardigheden verwerven. Door het goede te benadrukken in plaats van te focussen op het slechte, kunnen kinderen een beter zelfbeeld ontwikkelen. Ouders die beloningssystemen gebruiken, merken dat ook zij er veel baat bij hebben. Ze zien hun kinderen dagelijks vooruitgaan, en dit kan de angsten rond negatief gedrag verminderen. De relaties tussen ouders en kinderen verbeteren wanneer beloningssystemen worden geïmplementeerd, omdat beter gedrag vaker voorkomt en ruzies en stressniveaus afnemen. Weten wat u moet doen en hoe u dit moet doen, blijft de sleutel tot het succes van een beloningssysteem. Als u het concept eenmaal onder de knie heeft, kunt u veel negatief gedrag bij uw kinderen overwinnen.

Aanbevolen: