Een woonkamer inrichten: een stapsgewijze handleiding

Inhoudsopgave:

Een woonkamer inrichten: een stapsgewijze handleiding
Een woonkamer inrichten: een stapsgewijze handleiding
Anonim
Woonkamer huis interieur
Woonkamer huis interieur

Weten hoe je je woonkamer moet inrichten, is eenvoudig als je een stapsgewijs proces volgt. U moet weten met hoeveel ruimte u moet werken, welk kleurenschema u wilt gebruiken, welke speciale meubelstukken of kunst u wilt gebruiken en welk thema u wilt volgen. De aanpak van elk woonkamerontwerp begint met afmetingen.

Stap één: metingen uitvoeren

Het eerste dat u moet doen bij het ontwerpen van een woonkamer, is het uitvoeren van metingen. Je hebt een flexibel meetlint, potlood en papier nodig.

  1. Teken een ruwe indeling van de kamer, met vermelding van de ramen en deur(en), open haard en eventuele ingebouwde elementen, zoals planken, kasten of boekenkasten.
  2. Meet met het flexibele meetlint de lengte en breedte van uw kamer. Als de vorm afwijkend is, meet dan langs de basis van elke muur.
  3. Zet elke meting over naar uw kamerindeling. Je kunt de decoratieartikelen op schaal kiezen, afhankelijk van of je woonkamer klein, middelgroot of groot is.

Stap twee: Kleurenschema

De kleuren die je in je woonkamer wilt gebruiken, beginnen bij de muren, aangezien dit je grootste oppervlak is, gevolgd door de vloer. Als u geen kleur in gedachten heeft, kunt u bijvoorbeeld kleursuggesties gebruiken voor het feng shui-interieurontwerp, of u wilt misschien uw favoriete kleur gebruiken en twee andere kleuren selecteren die daarbij passen. Dit wordt het kleurenschema voor uw woonkamer.

  • Beslis welke kleur je hoofdkleur wordt en gebruik deze op de muren. Denk ook goed na over de verfafwerking voor uw woonkamer.
  • De kleur van de sierverf kan wit of gebroken wit zijn. Mogelijk geeft u er de voorkeur aan om een lichtere of donkerdere waarde van de muurkleur of een andere kleur te gebruiken.
  • Het plafond wordt vaak genegeerd en wit geverfd, maar je kunt je plafond in andere kleuren schilderen.
Mooie woonkamer in landgoedhuis
Mooie woonkamer in landgoedhuis

Stap drie: muurbehandeling

Zodra u uw kleurenschema heeft gekozen, moet u beslissen over het type muurbehandeling voor uw woonkamer. Misschien wilt u een van de muurverfafwerkingen, stencils, uit de vrije hand en stempels of behang gebruiken.

Stap vier: beslis over de stijl van de woonkamer

Voordat je verder gaat, moet je beslissen welke stijl van woonkamer je wilt. Bepaal eerst of u een formele of informele inrichting wenst. Van daaruit kunt u de historische stijl kiezen die u het beste aanspreekt, zoals Frans country, Craftsman, Victoriaans, vintage, traditioneel, transitioneel, modern, eigentijds en andere stijlen.

Stap vijf: kies het type vloer

Als je een volledige renovatie van je woonkamer uitvoert, inclusief vloeren, dan moet je een aantal keuzes maken. Sommige mensen willen alleen vloerbedekking in huis, terwijl anderen de voorkeur geven aan harde oppervlakken, zoals tegels, steen, marmer, hardhout of vinyl. Bepaal welke vloeroppervlaktebehandeling u wilt en beslis vervolgens over de kleur, stijl en of u lichte of donkere vloeren wilt.

Woonkamer met gele muren
Woonkamer met gele muren

Hardhouten vloeren

Hardhouten vloeren zijn een goede investering met talloze houtsoorten en afwerkingen. Als u kiest voor een houten vloer, kunt u overwegen om accenten op hardhouten vloeren te plaatsen. U moet zeker manieren onderzoeken om te besparen op hardhouten vloeren.

Kapijten

Kapijten voegen kleur, patronen en diepte toe aan een woonkamer. Het is gemakkelijker om meubels te kiezen die bij een vloerkleed passen, dan andersom. Er zijn twee ontwerprichtingen als het om karpetten gaat.

  • De eerste is om een vloerkleed te kopen dat groot genoeg is zodat in ieder geval de voorpoten van het meubilair er veilig op passen.
  • Het betere uiterlijk, de tweede gedachtegang is dat alle poten van het meubilair op het vloerkleed moeten passen, met niet minder dan 45 cm aan zichtbare vloer tussen het vloerkleed en de muren. Alles minder betekent dat je mooie vloer bedekt zal zijn omhoog.
  • Als u voor de tweede keuze kiest, wilt u dat het vloerkleed minstens 15 cm voorbij de meubelpoten uitsteekt, zodat het niet lijkt alsof het vloerkleed niet groot genoeg is.
  • En tot slot: gebruik nooit een klein kleedje tussen meubels, zoals een salontafeleffect waarbij de meubelpoten er niet op rusten. Dit zal er vreemd uitzien en de indruk wekken dat het vloerkleed zweeft en dat dit het volledige budget is dat u zich kunt veroorloven.

Stap zes: selecteer meubels voor uw woonkamer

Zodra je een duidelijk idee hebt van het kleurenschema en de stijl van de woonkamer die je wilt, is het tijd om het meubilair te kiezen. De historische stijl die u voor uw woonkamer wenst, zal uw meubelkeuzes bepalen. Houd er rekening mee dat veel mensen de namen woonkamer en familiekamer met elkaar verwisselen.

Elegante gebloemde rieten fauteuil
Elegante gebloemde rieten fauteuil

Kies meubelstukken

Beslis welke meubelstukken je nodig hebt, zoals een bank, bijzetstoelen, bijzettafels, salontafel en andere meubelstukken. Gebruik de afmetingen van elk stuk om er zeker van te zijn dat ze in uw woonkamer passen. Een manier om te bepalen welk zitmeubilair u nodig heeft, is door te bedenken hoeveel mensen u dagelijks moet huisvesten.

  • Informele woonkamers kunnen fauteuils, losse elementen, chaise sectionele banken en verstelbare banken bevatten.
  • Formele woonkamers kunnen bestaan uit een bank, loveseat en bijzetstoel(en).
  • Beslis of je houten en gestoffeerde meubels of strikt gestoffeerde meubels wilt.
  • Afhankelijk van uw stijlkeuze, moet u mogelijk kiezen voor lederen bekleding of voor stoffen bekleding.
  • U kunt meubelstoffen afstemmen op uw kleuren en specifiek op het vloerkleed dat u heeft geselecteerd.

Beslis over de inrichting van je woonkamer

Je kunt je woonkamermeubilair op verschillende manieren rangschikken. Het helpt om naar verschillende indelingen te kijken voordat u beslist hoe u elk meubelstuk wilt plaatsen.

Stap zeven: raambekleding voor uw woonkamer

Het type raambekleding dat u voor de woonkamer maakt, speelt een belangrijke esthetische rol. De juiste raamdecoratie kan uw kamerontwerp verbeteren en samenbrengen. De verkeerde kan een goed gepland woonkamerontwerp vernietigen.

Gezellige woonkamer in strandstijl met open haard
Gezellige woonkamer in strandstijl met open haard

Overwegingen met natuurlijk licht

Bij het bepalen hoe je de ramen moet decoreren, moet je rekening houden met het soort natuurlijk licht dat er doorheen komt. Als de kamer middagzon ontvangt, heeft u wellicht een manier nodig om de intensiteit van de stralen af te leiden. Jaloezieën en zonneschermen zijn goede keuzes. Er zijn veel soorten om te overwegen.

Gordijn- en draperiestijlen

Je kunt gordijnen of gordijnen gebruiken om de formele of informele stijl van je woonkamer voort te zetten. Misschien wilt u een volant boven het raam plaatsen. Tiebacks worden vaak gebruikt voor gordijnen of gordijnen bij het gebruik van mini-jaloezieën, houten jaloezieën of zonneschermen. Door raambekleding in lagen te combineren, krijgt u verschillende looks en krijgt u meer controle over natuurlijk licht.

Stap Acht: Opties voor kunstmatige verlichting

Net zoals je stoffen, kleuren en texturen in lagen wilt aanbrengen, kan het toevoegen van verschillende soorten verlichting het ontwerp van je woonkamer diepte geven. Er zijn verschillende soorten verlichting waar u rekening mee kunt houden, zoals inbouwspots met een dimmer, een plafondlamp, tafellampen, buffetlampen en staande lampen. Al deze verlichtingsarmaturen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen.

Modern stijlvol interieur
Modern stijlvol interieur

Stap negen: muurkunst in de woonkamer

Wanneer je muurkunst aan je woonkamer toevoegt, wil je het belangrijkste middelpunt van de kamer bepalen. Een open haard is bijvoorbeeld een centraal punt, of een ingebouwde boekenkast kan het belangrijkste ontwerpinteressepunt zijn. Je kunt beginnen met het focuspunt als het gaat om het selecteren en toevoegen van kunstwerken.

modern woonkamerinterieur
modern woonkamerinterieur

Bepaal welke muren je wilt versieren

Muurkunst kan schilderijen, foto's, reliëfkunst, metalen of houten platen, gebeeldhouwde objecten, medaillons, enz. omvatten. Hoewel de muurruimte het grootste harde oppervlak in uw woonkamer is, hoeft u dit niet te doen bedek elke centimeter met kunstwerken. Bepaal wat elke muur moet hebben en breng deze in evenwicht met eventuele meubels tegen de muur, zoals een server, boekenkast, bureau of andere meubelstukken. Als een wandgalerij ideaal is, maak er dan een door de framevormen en objectvormen in balans te houden.

Stap Tien: Accessoires voor uw woonkamer

Je moet je woonkamer van accessoires voorzien met twee doelstellingen. De eerste is om je kleuren te herhalen, vooral je accentkleur, om de aandacht (aandacht) dieper de kamer in te trekken. Dat kan met kunstobjecten, vazen met bloemen, planten, beeldjes, spiegels, rekken en foto's met lijst. Kussens worden beschouwd als accessoires en moeten worden geselecteerd op maat, vorm, kleuren en patronen.

Woonkamer Interieur Design Huis
Woonkamer Interieur Design Huis

Beslissen over hoe je een woonkamer gaat inrichten

Zodra u een duidelijk idee heeft van de stappen die u moet nemen om een woonkamer in te richten, kunt u naar elk afzonderlijk item gaan zoeken. U zult snel ontdekken dat het zeer de moeite waard is om een woonkamerruimte in te richten die uw persoonlijkheid en persoonlijke stijl weerspiegelt.

Aanbevolen: