Meest waardevolle porseleinen beeldjes & Hoe je ze kunt herkennen

Inhoudsopgave:

Meest waardevolle porseleinen beeldjes & Hoe je ze kunt herkennen
Meest waardevolle porseleinen beeldjes & Hoe je ze kunt herkennen
Anonim

Leer op welke merken en stijlen u moet letten terwijl u winkelt of uw servieskast opruimt.

porseleinen beeldjes wachten om tentoongesteld te worden in de vitrines
porseleinen beeldjes wachten om tentoongesteld te worden in de vitrines

Weet je nog dat iedereen porseleinen beeldjes verzamelde? Als je net als wij bent: de porseleinkast van je oma stond er vol mee. Het punt is dat niet al die schoonheden geld waard zijn. Het leren herkennen van waardevolle porseleinen beeldjes is een belangrijke vaardigheid, of je nu in de antiekwinkel aan het snuffelen bent of je kasten aan het opruimen bent.

Het voorspellen van de waarde van beeldjes kan een hele uitdaging zijn, waarbij sommige ooit populaire ontwerpen veel minder opbrengen dan hun oorspronkelijke verkoopprijs op een veiling. Bepaalde lijnen en modellen zijn echter bijzonder waardevol en kunnen voor de juiste verzamelaar een schokkend bedrag waard zijn. Houd deze schoonheden in de gaten terwijl je het aanbod bekijkt in je plaatselijke antiekwinkel of online.

Vijf superwaardevolle porseleinen beeldjes

Bepaalde beeldjes kunnen voor veel geld worden verkocht. We hebben het over duizenden dollars. Hoewel je misschien niet één van deze exacte stukken in je collectie hebt, kunnen ze een aantal nuttige aanwijzingen bieden over wat de waarde van antieke beeldjes vergroot. Dit zijn enkele van de hoogste prijzen die de afgelopen jaren op veilingen zijn gezien.

Porseleinen beeldje Waarde
Meissen Great Trap-model $1 miljoen
Lomonosov porseleinfabriek Midden-Oosterse vrouw $26, 290
Franse Ormolu en Samson $ 5, 850
Met ijzer versierde beeldjes uit de Choson-periode $4, 750
Paar Meissen-luipaard $2.000

Meissen Grote Trap Model Beeldje

Een van de meest waardevolle porseleinen beeldjes die ooit zijn verkocht was de Grote Trap (nee echt, dat is de naam van een vogel). Dit unieke stuk is gemaakt door Meissen en vervaardigd door de beste ontwerpers in de lijn, Johann Jakob Kirchner. Samen met collega-ontwerper Johann Joachim Kändler zijn zijn stukken het meest waardevol, net als veel vroege stukken. Een stuk uit 1732 van Kirchner van een vogel genaamd Great Trap, verkocht op een Christie's-veiling in 2015 voor 842.500 Britse pond ($ 1.071.209), ondanks tekenen van restauratie en reparatie.

Snelle tip

Uitzonderlijk mooie beeldjes met gevoel voor leven en beweging zijn veel waard, dus zoek naar beeldjes die bijna levend lijken. Ze kunnen veel waard zijn.

Lomonosov Porseleinfabriek Midden-Oosten Vrouw Beeldje

Porseleinfabriek van Lomonosov, 20e eeuw
Porseleinfabriek van Lomonosov, 20e eeuw

Dit Russische beeldje uit het begin van de 20e eeuw toont een vrouw in traditionele kleding uit het Midden-Oosten. Het is iets minder dan negen centimeter hoog en is een zeldzaam stuk gemaakt met ongelooflijke details. Het vakmanschap is prachtig, en dat draagt bij aan de waarde, net als het duidelijke fabrieksmerk. Lumonosov-beeldjes worden vaak voor duizenden verkocht. Dit stuk werd in 2009 op een veiling verkocht voor $ 26.290.

Frans Ormolu en Samson porseleinen beeldje

Dit voortreffelijk mooie antieke Franse beeldje, dat in 2007 voor ongeveer $ 5.850 werd verkocht, is duidelijk een kunstwerk. Een klein meisje staat omringd door bloemen en een verguld baldakijn, en het stuk is ongeveer twintig centimeter hoog. Een groot deel van de waarde is de ongelooflijke staat ondanks de leeftijd, evenals het duidelijk hoogwaardige vakmanschap.

Met ijzer versierde beeldjes uit de Choson-periode

De Choson-periode in Korea zag een aantal verbazingwekkende kunst en beeldhouwkunst. Deze set van twee beeldjes dateert uit de 16e of 17e eeuw. Ze zijn klein, slechts ongeveer tien centimeter hoog, en bevatten een persoon en een paard. Ze zijn versierd met een ijzerglazuur en zijn duidelijk met de hand gemaakt. Het unieke karakter hiervan, plus hun leeftijd, draagt bij aan de waarde. Ze werden in 2007 verkocht voor ongeveer $ 4.750.

Paar Meissen Luipaardbeeldjes

Een set van twee prachtig gedetailleerde luipaardbeeldjes van de beroemde fabrikant Meissen werd in 2020 voor ongeveer $ 2.000 verkocht. Ze zijn gemaakt aan het eind van de 19e eeuw en hebben mooie details op de gezichten. Meissen-beeldjes zijn vaak de meest waardevolle.

Snelle tip

Beeldjes hoeven geen antiek te zijn om geld waard te zijn. Moderne voorbeelden van ontwerpers als Carl Barks kunnen voor duizenden dollars worden verkocht, en Lladro-beeldjes kunnen ook voor honderden of duizenden dollars worden verkocht. Zelfs als een beeldje niet oud is, kan het nog steeds waardevol zijn.

Een waardevol beeldje vinden

Zoals je kunt zien, komt er veel kijken bij de waarde, en alleen maar kijken naar wat een verkoper ergens voor vraagt, geeft je niet veel informatie over wat het daadwerkelijk waard is. Zo zag ik onlangs bij een plaatselijke antiekwinkel een hondenbeeldje met een prijskaartje van enkele honderden dollars. Hij zat onder het stof en er was duidelijk niet veel belangstelling van kopers. In plaats van naar de vraagprijzen te kijken, kun je beter kijken naar waarvoor vergelijkbare stukken daadwerkelijk worden verkocht. Je kunt ook kijken naar beeldjes met deze kenmerken:

  • Gesigneerde en genummerde stukken
  • Beeldjes van fabrikanten van superverzamelobjecten (daarover zo meer)
  • Stukjes in uitstekende staat zonder zichtbare schade
  • Antieke beeldjes of vintage stukken die echt hun plaats in de geschiedenis laten zien
  • Grotere stukken
  • Beeldjes met uitzonderlijke schoonheid

Merken van antieke porseleinen beeldjes die vaak geld waard zijn

Hoewel er geen vaste regel bestaat over welke beeldjes het meest waardevol zijn, vallen bepaalde merken op omdat ze meer waard zijn. Als je een exemplaar van een van deze merken hebt, overweeg dan om er meer in detail naar te kijken.

Vroege Meissen-beeldjes

Meissen-porselein
Meissen-porselein

Duitse beeldjes zijn goed vertegenwoordigd als het gaat om de lijsten met de meest waardevolle stukken, en Meissen staat bovenaan. Meissen, opgericht in 1710 in Duitsland, heeft volgens Christie's altijd een van de beste reputaties gehad op het gebied van fijne kwaliteit, mooie porseleinen beeldjes. Het veilinghuis meldt dat verschillende speciale exemplaren voor $200.000 of meer zijn verkocht, en dat zelfs meer gewone stukken regelmatig honderden dollars opbrengen.

Grote Capodimonte-stukken

Capodimonte-porselein
Capodimonte-porselein

Het Italiaanse porseleinbedrijf Capodimonte staat bekend om zijn prachtig vervaardigde huishoudelijke artikelen, kroonluchters en beeldjes. Collectors Weekly meldt dat het bedrijf in 1743 werd opgericht op voorstel van Maria Amalia van Saksen, de kleindochter van de stichter van Meissen en later de koningin van Spanje. Vroege beeldjes zijn wit of ivoor en hebben een glanzend glazuur, maar latere voorbeelden zijn fantastisch gekleurd en gedetailleerd. Vooral grote stukken kunnen waardevol zijn, net als die met zeldzame taferelen. Het is niet ongebruikelijk dat stukken honderden dollars opbrengen.

Dresden kanten beeldjes

Antiek porseleinen beeldje
Antiek porseleinen beeldje

De kantfiguren uit Dresden behoren tot de meest delicate beeldjes op de antiekmarkt en zijn vaak voorzien van porseleinen kant en tule die deze fragiele stukken een gevoel van beweging en realisme geven. Ambachtslieden maakten deze delicate kantgedeelten door echt kant en tule in slip te dopen, deze aan het beeldje te bevestigen en vervolgens te bakken. De hitte zou de stof verbranden, maar het porseleinen gedeelte ervan achterlaten. Omdat dit porseleinen kant zo delicaat was, is het moeilijk om antieke exemplaren in onberispelijke staat te vinden. Zelfs kleine figuren met een kleine schade zijn $ 100 of meer waard. Als je echter een beeldje in uitstekende staat met meerdere figuren kunt vinden, kan het duizenden dollars waard zijn.

Zeldzame Sevres-beeldjes

Sevres-beeldjes
Sevres-beeldjes

Sevres-porselein behoort volgens de Christie's tot de meest unieke en subtiel gedecoreerde porseleinen. Hoewel een groot deel van het werk van deze fabriek werd besteed aan serviesgoed, theeserviezen, vazen en andere soortgelijke voorwerpen, zijn er ook enkele beeldjes. Dit zijn vaak figuurlijke afbeeldingen van mensen met verfijnde details en een helder glazuur. Afhankelijk van de staat kunnen deze beeldjes honderden dollars waard zijn. Degenen in grote maten en met vergulde details kunnen op een veiling de hoogste dollar opbrengen.

Beeldjes van Royal Nymphenburg

Een belangrijke Nymphenburg-figuur van Pierrot uit de Commedia dell'arte
Een belangrijke Nymphenburg-figuur van Pierrot uit de Commedia dell'arte

Royal Nymphenburg maakt sinds de 18e eeuw porseleinen schalen en beeldjes en staat bekend om zijn verbluffende details en thema's geïnspireerd door de natuur en mythologie. Je vindt er alles, van herten tot Griekse goden en godinnen. Er zijn reproducties van de vroegste porseleinontwerpen, maar als je een echt stuk vindt, kan het veel waard zijn. De beste Nymphenburg-beeldjes worden regelmatig op 1st Dibs verkocht voor $ 10.000 of meer, en je kunt meer gebruikelijke stukken vinden voor honderden dollars. Sotheby's schatte de waarde van een Nymphenburg-damebeeldje uit het midden van de 18e eeuw op tussen de 80.000 en 120.000 Britse ponden (ongeveer $ 122.800 en $ 184.200).

Snelle tip

Hoe zit het met dat Hummel-beeldje dat je oma had? Velen zijn tegenwoordig niet super waardevol, maar er zijn een paar Hummels die veel geld waard zijn.

Weet wat het speciaal maakt

De sleutel tot het vinden van waardevolle beeldjes is weten wat je zoekt. Bestudeer porseleinmerken en leer wat een beeldje geweldig maakt. Over het algemeen is de fabrikant belangrijk, maar ook de details en schoonheid van het werk maken een groot deel uit van wat het speciaal maakt. Als je iets prachtigs ziet dat je aanspreekt, kan dit betekenen dat het stuk ook waarde heeft voor andere mensen.

Aanbevolen: