8 boeken die tieners moeten lezen

Inhoudsopgave:

8 boeken die tieners moeten lezen
8 boeken die tieners moeten lezen
Anonim
Tienermeisje leesboek op bed
Tienermeisje leesboek op bed

De leeslijst van elke tiener moet een goede mix van genres en onderwerpen bevatten, vooral diegene die coming-of-age-thema's aanbieden om de echte wereld te helpen navigeren. Deze leeslijst bevat populaire en bekroonde boeken die jongvolwassenen de kans bieden aan zelfreflectie.

Dread Nation

Dread Nation van Justina Ierland
Dread Nation van Justina Ierland

Scifi ontmoet historisch drama in Dread Nation van Justina Ireland. Deze fantasieroman voor jonge volwassenen, gepubliceerd in april 2018, is al een New York Times Bestseller geworden en heeft verschillende recensies met sterren gekregen. In deze fictieve hervertelling van de geschiedenis eindigt de burgeroorlog in een wapenstilstand omdat blanke mensen voormalige slaven nodig hebben om een nieuwe oorlog tegen de doden te voeren. Hoofdpersoon Jane McKeene is een zwart tienermeisje dat naar een gevechtsschool wordt gestuurd om te leren vechten tegen de ondode puinhoop. De roman presenteert een versie van een zombie-apocalyps die ook spreekt over belangrijke onderwerpen als racisme, feminisme en classisme.

Soldaatjongen

Soldier Boy van Keely Hutton, gepubliceerd in 2017, bestaat uit iets meer dan 300 pagina's non-fictie vermengd met fictie. Een deel van de roman volgt de waargebeurde ervaringen van tiener Ricky Anywar als kindsoldaat in Oeganda tijdens hun burgeroorlog eind jaren tachtig, terwijl het andere deel zich begin jaren 2000 afspeelt en een personage volgt genaamd Samuel terwijl hij wordt gered uit een leven. vergelijkbaar met die van Ricky. Hoewel het onderwerp moeilijk is, onderzoekt het verhaal alle aspecten van de mensheid, hoop, moed en veerkracht die relevant zijn voor het huidige mondiale klimaat. Het kreeg een recensie met een ster van Publisher's Weekly.

Mus

Mussenboek van Sarah Moon
Mussenboek van Sarah Moon

Geestelijke gezondheidsproblemen treffen tieners in recordaantallen, en Sparrow van Sarah Moon helpt lezers insider-toegang te krijgen tot de geest van een tienermeisje dat te maken heeft met intense emotionele pijn. In iets minder dan 300 pagina's maken lezers kennis met Sparrow Cooke uit de achtste klasse, die in Brooklyn, New York woont en troost vindt door zich voor te stellen dat ze vliegt als een vogel. De mensen om haar heen beschouwen dit gedrag als een zelfmoordpoging wanneer ze bovenop een gebouw wordt aangetroffen. Terwijl ze evaluaties en behandelingen doorloopt, deelt Sparrow inzicht in onderwerpen als sociale angst, eenzaamheid, coping-mechanismen en de moed om alles te overwinnen. Sparrow wordt door de Young Adult Library Services Association (YALSA) vermeld in de Top Tien van beste fictieboeken voor jongvolwassenen uit 2018.

The Hate U Give

New York Times Bestseller, The Hate U Give van Angie Thomas onderzoekt het actuele onderwerp van de politie die ongewapende zwarte tieners neerschiet en zich erbij hoort. Starr Carter is de zestienjarige hoofdpersoon die in een arme buurt woont maar aanwezig is een voorbereidende school in een buitenwijk. Als enige getuige van de twijfelachtige moord op haar beste vriendin heeft Starr moeite om erachter te komen wie ze is, waar ze thuishoort en hoe ze lastige onderwerpen als sociale rechtvaardigheid moet benaderen. Hoewel pas in 2017 gepubliceerd, zal er in oktober 2018 een film gebaseerd op het boek verschijnen.

Een boom groeit in Brooklyn

Een boom groeit in Brooklyn Boek
Een boom groeit in Brooklyn Boek

Betty Smith's A Tree Grows in Brooklyn is een klassiek coming-of-age-verhaal met een vrouwelijke hoofdrol. Het boek, gepubliceerd in 2005, werd door PBS geselecteerd als een van de 100 meest geliefde boeken voor The Great American Read. In 1912 is Francie Nolan elf jaar oud en woont bij haar excentrieke familie die vaak problemen ondervindt, maar loyaal en gebonden blijft. De roman bevat sterke vrouwelijke karakters en thema's als familie, armoede, genderrollen en doorzettingsvermogen.

De Gever

De klassieke roman van Lois Lowry, The Giver, werd gepubliceerd in 1993, won de Newberry Medal in 1994 en werd in 2014 verfilmd met Jeff Bridges in de hoofdrol. Ondanks dat het boek al meer dan twintig jaar oud is, blijft het boek resoneren met tieners. lezers. Jonas is een overwegend typische jongen die leeft in een samenleving zonder emoties, zonder vooroordelen en zonder keuzes. Wanneer hij de unieke taak van Giver krijgt toegewezen, krijgt hij de kans om al deze dingen voor het eerst te ervaren en besluit hij het lot van hemzelf en dat van iemand anders te veranderen. Tienerlezers verkennen de rol van het gezin, de samenleving en autoriteit bij het vinden van iemands ware zelf en het worden van die persoon.

De vanger in de rogge

De Vanger in het Roggeboek
De Vanger in het Roggeboek

Tieners die de volwassen wereld om hen heen proberen te begrijpen, hebben te maken met de zestienjarige Holden Caulfield in The Catcher in the Rye van J. D. Salinger. Hoewel gepubliceerd in 1951, onderzoekt het invloedrijke verhaal het tijdloze concept van zelfidentiteit. Nadat hij van school is gestuurd, denkt Holden na over alle aspecten van het leven. Dit klassieke coming-of-age-boek was finalist voor de National Book Award van 1952.

Het absoluut ware dagboek van een parttime Indiaan

Time Magazine's nummer één keuze voor de beste boeken voor jongvolwassenen aller tijden is The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian van Sherman Alexie. De roman uit 2007 volgt tiener Junior die in een indianenreservaat woont en moeite heeft om zijn talenten en ambities te verzoenen met zijn culturele omgeving. De roman is gebaseerd op de ervaringen van de auteur uit het echte leven en gaat over zelfontdekking, handicaps en vriendschap.

Een mondiaal perspectief

Tieners leven tegenwoordig in een wereld die van hen verlangt dat ze denken als wereldburgers en die hen op de voorgrond plaatst bij belangrijke sociale kwesties. Het lezen van dit soort boeken helpt jongeren een breder inzicht te krijgen in de levens van tieners uit verschillende lagen van de bevolking.

Aanbevolen: