13 klassieke YA-boeken die iedereen zou moeten lezen (of herlezen)

Inhoudsopgave:

13 klassieke YA-boeken die iedereen zou moeten lezen (of herlezen)
13 klassieke YA-boeken die iedereen zou moeten lezen (of herlezen)
Anonim

Pak een boek en vind de weg terug naar een bekend verhaal of geniet van de magie van een nieuwe klassieker.

We kunnen commissie verdienen via links op deze pagina, maar we raden alleen producten aan waar we van houden. Bekijk hier ons beoordelingsproces.

Vrouw leest
Vrouw leest

Misschien kweek je een boekenwurm, heb je nog een niet zo kleine tienerboekenwurm in je leven, of ben je zelf een nooit herstelde boekenwurm. Maak een wandeling door het geheugen met deze klassieke boeken voor tieners en bloeiende jongvolwassenen. Dit zijn verhalen die klassieke middelbare schoolboeken zijn, de verhalen waar tieners generatie na generatie naar streven. Pak een bladwijzer of laad uw e-boek op: laten we een paar pagina's omslaan.

De Gever

The Giver, een moderner en toch instant klassiek boek voor jonge volwassenen, heeft sinds 1993 de YA-scene stevig in zijn greep. Het bevindt zich in hetzelfde genre als klassieke romans voor tieners zoals Feed, Nineteen Eighty-Four, Fahrenheit 451, en het zeer moderne The Hunger Games, nog steeds v alt The Giver op in een verzadigde dystopische lijst met jonge volwassenen. Met niet alleen drie vervolgfilms, maar ook een verfilming, is het een boek over doen wat jij denkt dat goed is, terwijl zoveel regels niet altijd logisch zijn.

De gever
De gever

De vanger in de rogge

Weinig boeken vangen de angst en perfectie van een onbetrouwbare verteller als The Catcher in the Rye. Een icoon voor de rebelse, onbegrepen tienergeest in ons allemaal sinds 1951. Wie van ons heeft niet het gevoel gehad dat hij zijn plek in de wereld wilde vinden? Wees erbij terwijl Holden Caulfield op zoek gaat naar zijn eigen doel in het leven.

De Vanger in de Rogge
De Vanger in de Rogge

Kleine vrouwen

Geen enkele coming-of-age-roman doorboort het hart zo als de roman uit het einde van de 19e eeuw, Little Women. Het werd mij geschonken toen ik op de middelbare school zat door een vriend van de familie, het is een boek dat je op de plank bewaart, zelfs als de jongvolwassenheid al lang voorbij is. Blader gewoon door de pagina's om Meg, Jo, Beth en Amy opnieuw te bezoeken terwijl ze door hun eigen leven navigeren, van jeugd naar volwassenheid.

Kleine vrouwen
Kleine vrouwen

Een spotlijster doden

Geliefde auteur Harper Lee zit achter de beruchte roman To Kill a Mockingbird. Het is een verhaal over rechten en fouten, het leren van de regels en hoe je het spel moet spelen als de regels niet helemaal kloppen. Het is niet zomaar een klassiek middelbareschoolboek: het is een verhaal over tolerantie en vooroordelen, en het onderzoeken van onze eigen vooroordelen, zelfs als dat moeilijk is. Het karakter van Atticus Finch begeleidt zijn kinderen door te doen wat goed is, zelfs als de kansen en de mensen het er misschien niet mee eens zijn.

Een spotvogel doden
Een spotvogel doden

Een boom groeit in Brooklyn

Het verhaal volgt het leven van de hoofdpersoon, Francie Nolan, samen met haar ouders en broer, vanaf het moment dat ze nog maar elf is in Boek Eén. Hun verhalen evolueren en groeien, totdat Francie op het punt staat zeventien jaar oud te worden en van 1912 tot 1917 beproevingen en beproevingen in Brooklyn doormaakt. Het is een boek over liefde, verlies, hoogte- en dieptepunten. Het trekt het gordijn open voor het leven in het New York van begin 20e eeuw.

Er groeit een boom in Brooklyn
Er groeit een boom in Brooklyn

Weetzie Bat

Het Weetzie Bat-boek, een korte tienerroman die zou uitgroeien tot de Dangerous Angels-serie, is een verhaal over de bizarre wensen van de gelijknamige Weetzie Bat nadat ze drie wensen heeft gedaan die zijn vervuld door een geest in een lamp. Een blik op de steun die een gemengd gezin kan geven met een punk-draai uit de jaren 80; het bruist van liefde die niet plakkerig is. Liefde is tenslotte een gevaarlijke engel.

Weetzie Bat
Weetzie Bat

De voordelen van het zijn van een muurbloempje

Een coming-of-age-verhaal springt honderd jaar vooruit, van Little Women tot de jaren negentig, in The Perks of Being a Wallflower van Stephen Chbosky. Charlie, de hoofdpersoon, trekt de lezer mee in zijn leven door brieven te richten aan 'beste vriend'. Nu er moeilijke onderwerpen aan de orde zijn, waaronder geestelijke gezondheid, drugsgebruik en seksualiteit, is dit een brief aan jonge volwassenen dat hun worstelingen niet die van henzelf zijn. En dat is een herinnering die we allemaal wel eens nodig hebben.

De voordelen van het zijn van een muurbloempje
De voordelen van het zijn van een muurbloempje

Bijl

Hoewel Hatchet een klassiek YA-boek is dat de nadruk legt op jong en jongvolwassenen (aangezien het boek de dertienjarige Brian Robeson volgt), leeft dit boek gratis in het hoofd van iedereen die het leest, lang, lang na het omslaan van die laatste pagina. Het is moeilijk om niet na te denken over hoe jij als dertienjarige zelf zou overleven in de wildernis.

Bijl
Bijl

Ik weet wat je afgelopen zomer hebt gedaan

I Know What You Did Last Summer, misschien wel het meest bekend door de verfilming ervan, is een pageturner, en daar vatten we niet lichtvaardig mee op. In feite is deze roman een geweldig startpunt voor elke jonge volwassene of volwassene om zich in alle boeken te verdiepen die Lois Duncan te bieden heeft, zoals Locked in Time, Down a Dark Hall en Stranger with My Face.

ik weet wat je hebt gedaan afgelopen zomer
ik weet wat je hebt gedaan afgelopen zomer

Het gezicht op het melkpak

Een toegangsboek tot de moderne psychologische thrillers voor jonge volwassenen One of Us Is Lying en A Good Girl's Guide to Murder, Caroline B. Cooney's The Face on the Milk Carton is het eerste in een serie van vijf boeken over een vermiste meisje in New Jersey. Er is tenslotte geen kort antwoord op wat u zou doen als u uw foto op de zijkant van een melkpak zou zien.

Het gezicht op het melkpak
Het gezicht op het melkpak

Nancy Drew

Je kunt alle Nancy Drew Mystery Stories van Carolyn Keene op een middag of op een donkere en stormachtige avond verslinden. Schrijf deze klassiekers niet af. Hoewel ze op middelbare schoolniveau zijn geschreven, spreken de scenario's jonge volwassenen aan en zorgen ze voor een hapklare roman voor volwassenen - alle 175.

Nancy Drew, Geheim van de oude klok
Nancy Drew, Geheim van de oude klok

Fear Street

Als kinderen overstappen op iets enger, liggen de Fear Street-verhalen en sagen van R. L. Stine op de loer in de schaduw. Tientallen en tientallen monsters, verschrikkingen en rillingen die je de rug doen tintelen, kruipen achter de pagina's, wachtend om te worden vrijgelaten door een nietsvermoedende volwassene - jong of niet.

Angst straat
Angst straat

Sabriel

Sabriel van Garth Nix, vers van de pers in 1995, is een fantasieroman (en serie) voor jonge volwassenen. Je wordt meteen verliefd op de wereld van The Old Kingdom en alle magie in het koninkrijk, en het verhaal geeft de lezers een sterke en scherpe vrouwelijke verteller. Het is een strijd tegen de doden die opstaan terwijl dat niet zou moeten, en Nix blijft iets toevoegen aan de serie.

Sabriël
Sabriël

Boeken voor jongeren zijn niet alleen voor de middelbare school

Het is geen schande om een boek te ontdekken dat zo velen hebben gelezen. Dat is de magie van klassiekers voor jongvolwassenen: ze staan voor je klaar, ongeacht wanneer je de eerste pagina omslaat of zelfs hoe oud je bent. Dit zijn enkele van de YA-romans die de tand des tijds hebben doorstaan. Lezen kan heel leuk zijn voor tieners (en alle leeftijden) - dus neem de tijd om de boeken te lezen die een leven lang op de boekenplank staan.

Aanbevolen: