Kleuren matchen in interieurontwerp

Inhoudsopgave:

Kleuren matchen in interieurontwerp
Kleuren matchen in interieurontwerp
Anonim
Woonkamer met accessoires
Woonkamer met accessoires

De kleurenselectie voor een goed ingerichte inrichting is eenvoudig als u een van de interieurontwerpregels volgt. Deze beproefde handleidingen helpen u de beste coördinerende kleuren te vinden die u in uw interieur kunt gebruiken.

60-30-10 Regel

Misschien de oudste regel voor interieurontwerp: de 60-30-10 verdeelt een kleurenschema in percentages van kleurgebruik.

60% Hoofdkleur

De hoofdkleur moet 60% vertegenwoordigen van de kleur die in uw kamerontwerp wordt gebruikt. Dit omvat meestal de kleur van de muur, de kleur van de vloer (tapijt of een vloerkleed) en een meubelstuk of twee. Het kan ook de raambekleding omvatten, zoals gordijnen of draperieën. Dit hoeven niet allemaal effen kleuren te zijn, maar de hoofdkleur moet altijd prominent aanwezig zijn.

30% secundaire kleur

De secundaire kleur vertegenwoordigt 30% van het kleurenschema van uw decor. Met slechts de helft van de kleurverzadiging als hoofdkleur, concurreert de secundaire kleur niet om aandacht in uw algehele ontwerp. In plaats daarvan moet het contrasteren met de hoofdkleur. Omdat het een andere kleur is, creëert de secundaire kleur diepte en interesse in uw interieur.

10% Accentkleur

De volgende kleur zal een derde van de secundaire kleur en een zesde van de hoofdkleur zijn. Deze kleur wordt aangeduid als accentkleur. Het doel is om meer interesse en contrast te geven aan uw kleurenschema. Het moet in het hele interieur worden gebruikt om de aandacht dieper in het kamerontwerp te trekken.

Voorbeeld van 60-30-10

Een voorbeeld van een kleurenschema waarbij de 60-30-10-regel wordt gebruikt, is:

Grijs en roze slaapkamerinterieur
Grijs en roze slaapkamerinterieur
  • 60% grijze hoofdkleur
  • 30% Lichtblauwe secundaire kleur
  • 10% Roze accentkleur

Kleurenwiel

Het kleurenwiel is een geweldige gids om kleuren voor het interieurontwerp te helpen matchen. Deze kleurencirkel presenteert de primaire, secundaire en tertiaire kleuren (kleuren tussen primaire en secundaire kleuren). Er zijn twee manieren om het kleurenwiel te gebruiken voor het selecteren van een kleurenschema.

Kleurenwieldiagram
Kleurenwieldiagram

Analoge kleur

Je kunt analoge kleuren selecteren uit het kleurenwiel voor een kleurenschema. Deze groepen zijn in drieën verdeeld. Ze bestaan doorgaans uit de primaire, secundaire en tertiaire kleuren, maar kunnen elke drie kleuren zijn die naast elkaar op de kleurencirkel staan. Pas de 60-30-10 regel toe voor een evenwichtige kleurselectie.

Voorbeelden zijn:

  • Groen (60%), geelgroen (30%) en geel (10%)
  • Geeloranje (60%), oranje (30%) en roodoranje (10%)
  • Blauwgroen (60%), blauw (30%) en blauwpaars (10%)
  • Paars (60%), rood-paars (30%) en rood (10%)

Complementaire kleuren

Een andere manier om het kleurenwiel te gebruiken is door complementaire kleuren te selecteren. Dit zijn de twee kleuren die recht tegenover elkaar op het wiel staan. Bijvoorbeeld:

  • Geel en paars:Als je deze kleuren selecteert, voeg dan wit of bruin toe als accentkleur.
  • Oranje en blauw: Wanneer u deze kleuren gebruikt, selecteert u zwart of wit als accentkleur.
  • Rood en groen: Kies bij deze tinten voor goud of zilver als accentkleur.

Regel van Drie

De regel van drie is vergelijkbaar met de driekleurenselecties die worden gemaakt bij het analoge kleurgebruik van het kleurenwiel, alleen hoeft u het kleurenwiel niet te gebruiken om de drie kleuren te bepalen die u gebruikt.

Eigentijds bed met kussens
Eigentijds bed met kussens

Oneven getallen in ontwerp

De regel van drie stelt dat het gebruik van oneven getallen in het ontwerp resulteert in een interessant en evenwichtig decor. Het draait allemaal om het gebruik van oneven getallen, die niet bij drie eindigen en die eventuele oneven getallen kunnen adresseren die in het ontwerp kunnen worden gebruikt. Drie lijken echter het optimale aantal te zijn bij het toepassen van de regel op interieurontwerp.

Werken met drie kleuren

Als je de regel van drie volgt, selecteer je drie kleuren die je in je kleurenschema kunt gebruiken. Misschien wilt u verwijzen naar de 60-30-10, analoge kleuren, of zelfs complementaire kleuren waaraan een accentkleur is toegevoegd. De keuze is aan jou, aangezien elke combinatie kan werken als je de regel van drie toepast.

Houd het kleurenschema vloeiend

Zodra je een kleurenschema voor de hoofdkamer van je huis hebt geselecteerd, kies je er één kleur uit om deze door je hele huis te dragen. Je kunt altijd andere kleuren aan de hoofdkleur toevoegen als je van de ene kamer naar de andere gaat. Deze strategie zorgt ervoor dat je interieur vloeiend en samenhangend blijft, zonder dat het in elke kamer te veel op elkaar lijkt.

Aanbevolen: