Berkenbomen: beschrijving, soorten, omgeving en verzorging

Inhoudsopgave:

Berkenbomen: beschrijving, soorten, omgeving en verzorging
Berkenbomen: beschrijving, soorten, omgeving en verzorging
Anonim
witte bastberk in de tuin
witte bastberk in de tuin

Wanneer de meeste mensen aan berken denken, komt waarschijnlijk de aantrekkelijke witte bast in gedachten die in veel variëteiten voorkomt. De bomen verfraaien landschappen met hun sierlijke en statige gewoonte en hun fijngetande bladeren verhelderen landschappen met een explosie van herfstkleuren. Als berken onder de juiste omstandigheden worden gekweekt, vormen ze een elegant exemplaar dat gemiddeld 50 jaar oud kan worden.

Gemeenschappelijke berkenboomsoorten

Berken zijn snelgroeiende en kortlevende bladverliezende hardhoutbomen die tot het geslacht Betula behoren en vaak voorkomen in gematigde streken van de Verenigde Staten. S. Het zijn kleine tot middelgrote bomen van gemiddeld ongeveer 15 meter hoog. Alle soorten produceren vergelijkbaar dun, gekarteld blad dat in de herfst heldergeel kleurt, en in de herfst lange vrouwelijke en mannelijke katjes, die veranderen in kleine gevleugelde zaden. Afhankelijk van het type is de schors afbladderend of niet afbladderend en varieert in de kleuren wit tot zalmkleurig. Tuinders die een berk aan hun landschap willen toevoegen, zullen hoogstwaarschijnlijk de onderstaande soorten vinden.

katjes
katjes
blaffen
blaffen
berken bladeren
berken bladeren

Papierberk

Hardy in USDA zones 3 tot en met 6, papierberk (Betula papyrifera) heeft een opvallende witte, afbladderende bast op volwassen bomen en is een bruinachtige kleur als hij jong is. De boom komt oorspronkelijk uit de noordelijke delen van de VS en is gemiddeld zo'n 15 meter hoog met een breedte van ongeveer de helft van de hoogte van de boom. Het is een geschikt exemplaar met één stam en een hoge tolerantie voor koud weer.

Rivierberk

Rivierberk (Betula nigra) verdraagt warmere omstandigheden dan andere berkvariëteiten, winterhard in USDA zones 4 tot en met 9. De zuidoostelijke inheemse heeft zalmkleurige afbladderende schors en is gemiddeld ongeveer 15 meter hoog met een breedte van ongeveer 25 voet. Zoals de naam al doet vermoeden, tolereren rivierberken een vochtige standplaats en hebben deze nodig voor een goede groei met zure bodemomstandigheden. De boom is een bruikbaar exemplaar op natte landschapslocaties.

Grijze berk

Beschouwd als een kleinere berk, is grijze berk (Betula populifolia) een Noord-Amerikaanse inheemse winterharde boom in USDA zones 4 tot en met 6. De boom wordt ongeveer 30 voet lang en 20 voet breed op de vervaldag en produceert bruine schors terwijl de boom jong is, en maakt plaats voor witte, kalkachtige bast die niet afbladdert als hij volwassen is. Grijze berken zijn toleranter ten opzichte van droge gronden dan veel van hun familieleden en vormen een knap, kortlevend exemplaar.

Een berkenboom kopen

Wanneer je een berkenboom gaat kopen, wil je er een zoeken die gezond is en geen tekenen van ziekte of ongedierte vertoont, die meestal verschijnen als vervormd blad of bladeren die geel of gevlekt zijn. Je wilt ook geen aan de wortels gebonden boom kopen waarvan de wortels uit de onderste afvoergaten van de container groeien, omdat deze na het planten misschien niet goed presteert.

Als je een berk koopt bij een plaatselijke kwekerij of een verkoper van inheemse planten, zul je over het algemeen bomen tegenkomen die een jaar of jonger zijn, omdat dit snelgroeiende bomen zijn die snel hun volwassen hoogte bereiken. Veel online plantendealers verkopen berkenbomen en verzenden deze terwijl de boom in rusttoestand is. Online plantendealers die verschillende soorten berkenbomen verkopen, zijn onder meer Nature Hills.com, Fast Growing Trees en Tennessee Wholesale Nursery.

Landschapsgebruik en locatieselectie

berkenbomen in de herfst
berkenbomen in de herfst

Selecteer een permanente plek in het landschap waar de boom zijn volwassen hoogte kan bereiken zonder interferentie van elektriciteitsleidingen of constructies en waar het gevoelige wortelstelsel niet wordt verstoord. Daarom wordt het niet aangeraden om een berk te planten langs een oprit of looppad waar de grond door gebruik verdicht raakt. Omdat de wortels van de boom naar en onder de fundering van een huis zullen groeien, moet u de boom ver van de structuur planten, zodat er geen schade ontstaat.

Met hun kenmerkende schors en kleurrijke herfstbladeren vormen alle soorten berken opvallende exemplaren in het landschap. Ze werken goed in inheemse en bostuinen en rivierberken zijn opvallende toevoegingen aan beken of vijvers. Hun karakteristieke schors voegt interesse toe wanneer ze worden beplant met donkergekleurde geblafde bomen zoals eiken. Omdat ze in de herfst hun bladeren laten vallen, kun je overwegen om ze op een plek te planten waar het gevallen blad geen rommel zal veroorzaken.

Gewenste groeiomstandigheden en plantoverwegingen

Om berken te laten gedijen in een thuislandschap, is het belangrijk om ze te planten en te laten groeien op een plek met gunstige omstandigheden. Ze kunnen kieskeurig zijn als het om hun omgeving gaat, maar tuinders kunnen deze potentiële problemen verlichten door de juiste culturele praktijken te volgen.

Koele, schaduwrijke plekken zijn het beste

Als berkenbomen groeien in natuurlijke bosomstandigheden, gedijen ze op vochtige, koele bodems. Hun wortelstelsel is ondiep, waardoor ze behoorlijk gevoelig zijn, en ze groeien slecht in warme en droge bodems. In het thuislandschap moeten tuinders de berk planten op een locatie die gedeeltelijk tot volle zon krijgt, maar waar de grond vruchtbaar, vochtig en in de schaduw van de zon is om de koelte te behouden. Over het algemeen hebben de oost- en noordkant van het huis 's middags de meeste schaduw en helpen ze het vocht en de koelte van de grond vast te houden.

Bodem- en vochtretentie

Berkenbomen groeien het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,5 en zullen niet goed presteren in bodems die te alkalisch zijn. Met alkalische bodems is het moeilijk om gedurende de levensduur van de boom een zuur klimaat te behouden, dus het is het beste om de eerste keer te planten in natuurlijk zure bodems. Als u niet zeker bent van de pH-waarde van uw grond op de locatie die u heeft geselecteerd om de berk te planten, kunt u een goedkope pH-tester voor grond kopen en het gebied testen voordat u gaat planten.

Hoewel alle berken de voorkeur geven aan bodems die vocht vasthouden, zul je, als de plantplaats de neiging heeft om te overstromen of drassig te blijven, het meeste succes hebben met het kweken van een rivierberk op constant natte locaties.

Berkenonderhoud

Goede culturele praktijken zoals water geven, bemesten, snoeien en mulchen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het onderhoud van een gezond groeiende berk. De belangrijkste van deze praktijken zijn water geven en mulchen, omdat beide een koele en vochtige omgeving creëren, die de boom nodig heeft om te gedijen.

Mulch

Afgezien van het feit dat mulch een esthetisch voordeel heeft, houdt het aanbrengen van mulch onder de berk de grond vochtig door water te besparen en koel in de zomer door de temperatuur te reguleren. Het voegt ook organische stof toe aan de bodem wanneer deze afbreekt, helpt bij bodemverdichting en vermindert ongewenste groei van onkruid of grassen. Het hebben van een mulchgebied onder het bladerdak van de boom verkleint ook de kans dat gazonuitrusting de stam beschadigt, waardoor de boom vatbaar wordt voor problemen met plagen en ziekten.

Organische mulchsoorten, zoals houtsnippers en compost gemaakt van geraspte bladeren of geraspte schors, werken het beste als ze onder het berkendak worden aangebracht. Lichtgekleurde stenen reflecteren de hitte van de zon en kunnen de grond opwarmen, en de stenen kunnen de grond alkalischer maken, wat allemaal een negatieve invloed heeft op de groei en de gezondheid. Gebruik bij het aanbrengen van de mulch een laag van 3 tot 4 inch, gelijkmatig verdeeld over de plantplaats. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam botst, omdat dit ziekteproblemen kan veroorzaken.

Water

Tijdens het groeiseizoen is voldoende water nodig om berkenbomen goed te laten groeien. De eenvoudigste manier om water toe te passen is door een slang laag op de plantplaats te plaatsen en deze enkele uren over de grond te laten druppelen om er zeker van te zijn dat deze het wortelsysteem verzadigt. Bij droog weer de berk wekelijks water geven. Wanneer de herfst nadert en om de boom voor te bereiden op de winter, moet u de watergift terugbrengen tot eens in de twee weken.

Meststof

Bemest berkenbomen met een jaarlijkse toepassing van een mengsel met langzame afgifte dat stikstof en kalium bevat. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de hoeveelheden en verdeel het product gelijkmatig onder het bladerdak van de boom. Zorg ervoor dat de meststof niet tegen de stam van de boom stoot. Als u denkt dat de boom lijdt aan een tekort aan voedingsstoffen, kunt u thuis een grondtest doen om te bepalen welke specifieke voedingsstoffen ontbreken. Als de grond verdicht raakt of te maken krijgt met waterafvoer, kan het zijn dat de boom fosfor nodig heeft en een grondtest zal dit uitwijzen. Nadat u kunstmest op het gebied heeft aangebracht, moet u het altijd goed in de grond gieten om te voorkomen dat de boom verbrandt.

Snoeien

een berk snoeien
een berk snoeien

Alle soorten bloeden als ze worden gesnoeid, vooral tijdens de late winter tot de vroege zomer, wanneer de boom overmatig bloedt. Voer daarom eventuele snoeiwerkzaamheden uit tijdens de late zomer en vroege herfst. De bronzen berkenboorder, een schadelijke plaag voor veel soorten berken, vliegt ook van begin mei tot en met augustus uit, dus als er in deze periode moet worden gesnoeid, zorg er dan voor dat je de afgesneden gebieden behandelt met een insecticide om een besmetting te voorkomen.

Snoei jonge bomen om een sterke structuur te creëren door kruisende, zwakke en beschadigde takken te verwijderen. Snoei nooit meer dan 25 procent van het bladerdak van de boom weg, omdat dit het openstelt voor overmatige lichtinval, waardoor er meer warmte in de grond ontstaat en er vocht verloren gaat. Snoei dode of zieke takken op elk moment van het jaar af en maak groene stukken hout.

Pest- en ziekteproblemen

Door berkenbomen te voorzien van hun favoriete culturele behoeften, zoals water, kunstmest en bodemgesteldheid, en de boomschors niet te beschadigen met gazonapparatuur, ontstaan gezonde bomen die niet vatbaar zijn voor ziekten of plagen. Sommige plagen en ziekten kunnen echter nog steeds problemen veroorzaken, die meestal cosmetisch zijn voor deze soms kieskeurige bomen.

Veel voorkomende plagen

Veel voorkomende insecten die berkenbomen besmetten zijn bladluizen, webwormen en mijnwerkers. Het ongedierte veroorzaakt bladkrulling en bruine vlekken en vereist meestal geen behandeling, tenzij de plaagpopulatie groot is. Bij een zware besmetting werken producten als Bt of spinosad goed bij de bestrijding van het ongedierte en zijn ze veiliger voor het milieu. Breng de producten altijd laat in de middag aan als de omstandigheden niet zonnig zijn.

Bronzen Berkenboorder

De ernstigste plaag die een berk kan doden, is de bronzen berkenboorder. Inheemse berken, zoals de grijze en papierberk, zijn echter relatief resistent tegen een booraanval. De boor heeft geen invloed op rivierberken. Om mogelijke plagen bij grijze of papierberken te verminderen, zorgt u voor goede culturele omstandigheden door te planten op een geschikte locatie met de gewenste bodemgesteldheid en door de boom op de juiste manier water en bemest te houden, waardoor de kans op de bronzen berkboorder wordt verminderd.

Bronzen berkenboorders zijn gemiddeld ongeveer ½ inch lang en zijn donkerbruin met een bronzen uiterlijk. Ze infecteren berkenbomen in mei door hun larven onder de schors te leggen, waardoor tunnels ontstaan terwijl ze zich voeden met het floëem van de stam en in de lente uitkomen in volwassen exemplaren. Volwassen kevers veroorzaken alleen cosmetische schade als ze het gebladerte opeten, maar de larven verstoren het vermogen van de boom om water en voedingsstoffen te transporteren en als ze niet in de vroegste stadia worden behandeld, leiden ze tot verval en uiteindelijk de dood van de boom.

De berk vertoont tekenen van een plaag doordat het bladerdak langzaam afsterft totdat de hele boom dood is. Behandelingen zijn effectief als ze worden uitgevoerd bij het eerste teken van de plaag. Gebruik een product dat bifenthrin of permethrin bevat en verzadig alle delen van de boom. Als de boom groot is, moet u mogelijk een professional inschakelen om alle gebieden te bereiken.

Ziekte

Net als bij plaagproblemen is de boom gezond houden de beste manier om ziekten te voorkomen. Bladvlekken en kanker veroorzaken cosmetische problemen en sommige takken kunnen afsterven en blad verliezen. Behandel door de aangetaste delen van de boom weg te snoeien en eventueel gevallen blad op te harken en weg te gooien.

De schoonheid van een berk

Door de juiste berk te selecteren voor uw klimaat en omstandigheden, zal deze jarenlang uw landschap met zijn pracht sieren. Hij is misschien wat preuts qua verzorging, maar de aantrekkelijke bast, elegante groeiwijze en kleurtoevoeging in de herfst maken hem de extra aandacht waard.

Aanbevolen: