Sycamore Tree Care, beschrijving, variëteiten en problemen

Inhoudsopgave:

Sycamore Tree Care, beschrijving, variëteiten en problemen
Sycamore Tree Care, beschrijving, variëteiten en problemen
Anonim
drie oude platanen
drie oude platanen

Sycamores zijn een klassieke Amerikaanse schaduwboom. Ze zijn op grote schaal aangepast en zijn te vinden in voortuinen en straatbeelden van Seattle tot Boston en van Atlanta tot Los Angeles.

Uiterlijk

Sycamores zijn enorme bomen die uiteindelijk meer dan 30 meter hoog worden en een brede, spreidende kroon hebben. Het is bekend dat gezonde bomen honderden jaren oud worden en een indrukwekkende omtrek van 3 meter of meer in diameter kunnen bereiken.

Gebladerte

De bladeren zijn vrij groot en groeien tussen de 10 en 20 centimeter lang en breed met drie tot vijf verschillende punten die doen denken aan een esdoornblad met talloze kleinere gekartelde punten ertussen. In de herfst worden de bladeren bruin en begraven de grond onder de bomen in een dik tapijt.

Bloemen en zaden

plataan zaadballetjes
plataan zaadballetjes

Sycamores staan niet bekend om hun bloemen, die op kleine groene balletjes verschijnen op hetzelfde moment dat de bladeren in de lente verschijnen. Hun zaden zijn veel opvallender, omdat ze zich ontwikkelen in bolvormige capsules met een diameter van ongeveer 2,5 cm en aan de takken blijven bungelen lang nadat de bladeren in de herfst vallen, als kleine ornamenten.

Bark

exfoliërende plataanschors
exfoliërende plataanschors

Het esthetische kenmerk waar platanen het meest bekend om staan, is hun gevlekte, exfoliërende bast. Sycamore-schors wordt vaak beschreven als een gelijkenis met woestijncamouflage met zijn lappendeken van grijze, bruine, bruine en witachtige tinten die zich vermengen in een wervelend patroon.

De schors heeft ook de unieke gewoonte om zichzelf voortdurend in lange stroken af te werpen, waardoor een opvallende verschijning op grondniveau ontstaat, waardoor het moeilijk is om een plataan voor een andere boom te verwarren.

Cultuur

USDA-planthardheidszones 5 tot 9 zijn waar platanen zich het meest thuis voelen, wat betekent dat ze wintertemperaturen tot -20 graden verdragen en comfortabel zijn in warme klimaten, behalve in woestijngebieden.

  • Sycamores vinden halfschaduw niet erg als ze jong zijn, maar ze hebben ruimte nodig om op te groeien in het bladerdak om te profiteren van het zonlicht.
  • Ze groeien op natuurlijke wijze in bodemgebieden, waar de grond rijk en diep is - het nabootsen van deze omstandigheden bij het planten in het thuislandschap is een zeker recept voor succes, maar ze zijn vergevingsgezind en zullen groeien in een breed scala aan grondsoorten typen.
  • Vocht is de enige beperkende factor bij platanen - in droge klimaten hebben ze regelmatige irrigatie nodig om te overleven en zelfs op plaatsen met regelmatige regenval profiteren ze ervan als ze worden geplant in laaggelegen gebieden die van nature vochtig zijn.

Verzorging

plataan in de winter
plataan in de winter

Als een plataan eenmaal is gevestigd, meestal binnen 5 tot 6 jaar na het planten, is het onwaarschijnlijk dat deze veel aandacht nodig heeft. Hoe meer je kind in de watten wordt gelegd als hij jong is, hoe groter de kans is dat hij in goede gezondheid volwassen wordt.

  • Geef platanen één keer per week een diepe weekbeurt in de eerste paar jaar na het planten en daarna maandelijks.
  • Het verspreiden van 2 tot 5 cm compost over de wortelzone van jonge bomen elke herfst helpt bij het opbouwen van de rijke bovengrond waar platanen dol op zijn.
  • Het aanhouden van een diepe laag mulch over de wortelzone van de boom helpt vocht vast te houden en de wortels koel te houden.
  • Terwijl de boom groeit, snoeit u alle takken van de onderste helft van de boom af totdat de laagste takken minimaal 3 meter boven de grond zijn. Op dat moment kunnen ze voor het leven als permanente steigertakken blijven staan van de boom.

Potentiële problemen

Talrijke plagen en ziekten jagen op platanen, wat de levensduur van deze anderszins langlevende boom kan verkorten. Over het algemeen maakt de grootte van de bomen het behandelen van eventuele problemen een klus voor een professionele boomverzorger.

Plagen en ziekten

  • Bladluizen komen veel voor op platanen, maar veroorzaken over het algemeen geen grote schade aan de boom; De dikke zwarte substantie die door deze sapzuigende insecten wordt afgescheiden, kan echter voor grote overlast zorgen als ze boven parkeerterreinen, paden of patio's hangen.
  • Anthracnose is een ernstige ziekte die afsterven van de bladeren en twijgen van platanen veroorzaakt en kan leiden tot hun langzame afsterven; er zijn fungiciden die kunnen helpen, maar deze kunnen alleen worden gespoten door een boomverzorger die daarvoor een vergunning heeft.
  • Kantwantsen voeden zich soms met de onderkant van platanenbladeren, waardoor ze een gestippeld uiterlijk krijgen en af en toe de boom kunnen ontbladeren; Maar net als bladluizen tolereert een boom in goede gezondheid de aanval en rebound meestal.

Het bieden van voldoende irrigatie en het cultiveren van diepe, rijke bovengrond rond platanen is de beste preventie voor de vele ziekten die hen kunnen treffen. Bomen die lijden aan droogtestress zijn bijzonder kwetsbaar.

Structurele problemen

Gebroken takken en gespleten stammen zijn een teken dat de boom zich heeft ontwikkeld met een onjuiste takstructuur. Met bomen ter grootte van platanen is dit een ernstige zorg, omdat levens en eigendommen op het spel staan als een grote tak omv alt. In dit geval kan een huiseigenaar niets doen, maar het is verstandig om een boomverzorger te raadplegen om te zien welke stappen kunnen worden genomen om een boom met een zwakke structuur te ondersteunen en toekomstige calamiteiten te voorkomen.

variëteiten

Sycamores zijn ook bekend onder de naam knoophoutboom of plataan. Er zijn een handvol soorten afkomstig uit Noord-Amerika, Azië en Europa, hoewel ze allemaal een vrij algemene gelijkenis vertonen.

Een hybride vorm van plataan, de Londense plataan genaamd, is veruit de meest aangeplante variëteit en staat bekend om zijn uitstekende tolerantie tegen smog en andere omgevingsomstandigheden die veel voorkomen in stedelijke gebieden. Er zijn verschillende benoemde variëteiten van de Londense plataan beschikbaar:

  • Columbia heeft een rechtopstaande vorm en staat bekend om de oranje highlights in de bast.
  • Liberty heeft een piramidale vorm en is beter bestand tegen anthracnose en echte meeldauw dan de gewone soort.
  • Bloodgood is een anthracnose-resistente cultivar met een ronde vorm en de reputatie droogte beter te verdragen dan andere variëteiten.

Kies een plataan

Het planten van een plataan is iets waar je zorgvuldig over moet nadenken. Zal het de ruimte en de groeiomstandigheden hebben die het nodig heeft om te gedijen? Als dat niet het geval is, kan het een rommelige, door ziekten geteisterde boom zijn. Als u echter een vochtige open ruimte heeft en de voldoening wilt hebben iets te planten dat schaduw zal geven aan toekomstige generaties, dan is dit een prachtige, statige soort om uit te kiezen.

Aanbevolen: