Woedebeheersing Rollenspelscenario's voor tieners

Inhoudsopgave:

Woedebeheersing Rollenspelscenario's voor tieners
Woedebeheersing Rollenspelscenario's voor tieners
Anonim
Rollenspel voor tieners
Rollenspel voor tieners

Of je nu een leraar, begeleider of groepsleider bent, rollenspelscenario's kunnen een effectieve aanvulling zijn op elk leerplan dat wordt gebruikt om jongeren vaardigheden op het gebied van woedebeheersing aan te leren. Goede scenario's maken leerlingen zich meer bewust van situaties die ervoor zorgen dat hun woede uit de hand loopt.

Rollenspelscenario's voor woedebeheersing

Pas rollen en geslacht aan zodat ze bij je klas passen. De rol van de begeleider is om aan te sporen wanneer dat nodig is, maar probeer het werk van de leerlingen niet te beïnvloeden.

Schoolcafetaria

Je staat in de rij bij de schoolkantine en een groep kinderen dringt naar voren. Jij maakt bezwaar. Ze zeggen dat hun vriend hun plaatsen bewaarde. Je denkt dat de vriend bang is om te zeggen dat hij naar achteren moet gaan. Laat zien hoe je je voelt. Probeer ze naar het einde van de rij te laten gaan.

Begeleider: Vraag wat voor soort woede de persoon voelt en waarom. Voelt hij zich bedreigd en hulpeloos? Vindt hij het oneerlijk? Hoe kan hij de situatie verspreiden? Moet hij andere kinderen betrekken die in de rij staan te wachten?

Oppassen

Moeder ruzie met tienerdochter
Moeder ruzie met tienerdochter

Je moeder vraagt je om bij je broer of zus te blijven terwijl zij naar de winkel gaat. Je hebt afgesproken met je vrienden om een film te kijken en ze zullen allemaal boos op je zijn als je te laat bent. Je wilt de film niet missen.

Begeleider: Hoe voel je je? Wat kun je eraan doen? Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt? Kun je met je moeder een afspraak maken over de oppas voor je broer of zus?

Op een feestje

Je moet een feestje verlaten vanwege je avondklok, maar de vrienden met wie je naar huis zou moeten rijden, willen blijven. Ze verzekerden je dat ze allemaal tegelijk naar huis zouden gaan. Hetzelfde gebeurde vorige week, en als je te laat bent, krijg je huisarrest.

Facilitator: Op wie ben je boos? Wat vind jij van jouw avondklok? Hoe denk je over je vrienden? Heb je er spijt van dat je met hen naar het feest bent gekomen? Hoe kun je het probleem oplossen? Wat ga je in de toekomst doen?

Late huiswerkopdracht

Te laat huiswerk bespreken
Te laat huiswerk bespreken

Je hebt een lange huiswerkopdracht niet afgemaakt omdat je aan het sporten was. Vandaag heb je nog een oefening na school, maar nu zegt je leraar dat je na school moet blijven en het werk moet afmaken omdat je opdrachten altijd na de deadline inlevert. Als je echter niet naar de training gaat, kan de coach je in het team vervangen.

Begeleider: Waarom ben je boos? Ben je boos op jezelf of op de leraar? Is uw woede het resultaat van zelfopgelegde stress door slecht tijdmanagement? Is het de coach die te veel trainingen afzegt? Hoe kun je de situatie verspreiden? Is er een manier om je leraar op jouw standpunt te wijzen?

Beschadigde auto

Iemand heeft het achterlicht van de auto van je vader kapotgeslagen toen je hem leende. Hij geeft jou de schuld, maar jij zegt dat hij op de parkeerplaats geparkeerd stond toen het gebeurde. Nu wil hij het je vanavond niet lenen en je hebt tegen je vrienden gezegd dat ze met je mee mochten rijden.

Begeleider: Waarom ben je boos? Op wie ben je boos? Ben je bozer op je vader omdat hij je niet geloofde, of omdat de auto beschadigd was? Wat is de beste manier om met de situatie om te gaan? Hoe kun je de zaken met je vader kalmeren?

Rollenspelscenario's gebruiken

Als je niet gewend bent aan het gebruik van rollenspellen, zul je verrast zijn hoe effectief het is. Gebruik de aanwijzingen van de facilitator om de sessies soepel te laten verlopen. Haal het meeste uit de activiteit door enkele beproefde tips te volgen.

Rollenspel presenteren als discussieklas

  • Faciliteer de discussie met leerlingen door het scenario op het whiteboard te schrijven.
  • Vraag hoe ze op het scenario zouden reageren.
  • Zijn de andere kinderen het erover eens: zouden zij zich hetzelfde gedragen?
  • Hoe zouden ze zich voelen? Probeer het soort woede dat de kinderen voelen te onderdrukken, zodat ze de oorzaak ervan begrijpen.
  • Vraag hoe ze de situatie kunnen verspreiden.
  • Hebben ze methoden om zichzelf te kalmeren als ze boos zijn?

Actiescenario's

  • Verdeel de leerlingen in kleine groepen of paren.
  • Geef elke groep een strookje papier waarop het scenario is uitgeschreven.
  • Vraag de kinderen om de scène na te spelen.
  • Elke groep presenteert zijn scenario aan de rest van de klas.
  • Krijg reactie van het publiek op elk optreden en vergelijk ideeën.
  • Vergelijk hoe twee verschillende groepen hetzelfde scenario presenteerden.
  • Vond het publiek reacties te extreem? Zouden ze kalmerende technieken aanbevelen aan leerlingen met overdreven reacties?

Haal het maximale uit rollenspel

Zorg ervoor dat de leerlingen voldoende tijd hebben om de presentatie van elke groep te bespreken. Leerlingen winnen het meeste als ze hun oplossingen aandragen, in plaats van dat ze oplossingen krijgen voorgesteld. Jongeren zijn vaak verbaasd over hoe verschillend klasgenoten problemen aanpakken en geven elkaar advies over hoe ze zich hadden moeten gedragen. Wijs erop dat woede een reactie is op een toestand die stress veroorzaakt.

Aanbevolen: