Mos in de tuin

Inhoudsopgave:

Mos in de tuin
Mos in de tuin
Anonim
groen mos
groen mos

Mos; sommige mensen willen het cultiveren, terwijl anderen het willen uitroeien. Mos gedijt op koele, schaduwrijke, vochtige plaatsen met zure grond. Hij zal op de grond groeien waar veel andere planten het laten afweten, en op andere objecten, zoals boomstammen, patio's en daken, waar het voor veel andere planten vrijwel onmogelijk is om te overleven. Deze eigenschappen kunnen een zegen of een vloek zijn, afhankelijk van je perspectief.

Mos als onkruid

hopen mos
hopen mos

Veel tuiniers klagen dat mos "hun gazon overneemt", maar de waarheid is dat wanneer het mos zich verspreidt en het gras afneemt, dit komt omdat de omgeving de voorkeur geeft aan de een boven de ander - mos is geen invasieve soort, maar dat is het wel. een opportunist.

Verander de omgevingsomstandigheden voor uitroeiing

De beste manier om mos te verwijderen waar het ongewenst is, is door de omgevingsomstandigheden te veranderen die dit bevorderen. Deze omvatten:

  • Begroeiing boven het hoofd verwijderen om meer zonlicht mogelijk te maken
  • Aangrenzende vegetatie verwijderen om meer luchtcirculatie mogelijk te maken
  • De pH van de grond verhogen door kalk toe te voegen
  • De grond beluchten om de omstandigheden voor andere planten te verbeteren (mos groeit prima op verdichte grond)
  • Voeg planten toe die gedijen onder dezelfde omstandigheden als mos en die uitgroeien tot een dikke bodembedekker en die de concurrentie aangaan (zoals liriope en longkruid)

Aanvullende verwijderingsmethoden

Er zijn ook andere manieren om van mos af te komen, hoewel er geen garantie is dat het niet terugkomt.

mos op dakpannen
mos op dakpannen
  • Verwijder het handmatig met een platte schep of een hardmetalen hark.
  • Bedek de aarde met enkele centimeters houtsnippers om het mos te verstikken.
  • Verspreid fungiciden zoals kopersulfaat en ijzersulfaat, natuurlijke stoffen die verkrijgbaar zijn in tuincentra.
  • Gebruik droogmiddelen zoals gebluste kalk (ook verkrijgbaar bij tuincentra).
  • Verdund afwasmiddel en zuiveringszout zullen mos afschrikken, hoewel ze geen erg effectieve controle bieden.
  • Gebruik een volledig natuurlijke commerciële mosverdelger.
  • Gebruik een chemisch product voor mosbestrijding. Over het algemeen is dit de meest effectieve oplossing, maar er zijn potentiële gevaren voor het milieu.

Mos omarmen

In plaats van te proberen de stroom mos die hun gazon of verharde gebieden bedekt te stoppen, omarmen steeds meer tuinders het als een groene bodembedekker.

Mos kweken

mos in tuinaanleg
mos in tuinaanleg

Als je een schaduwrijke, vochtige tuin hebt, zou je geen problemen moeten hebben met het kweken van mos -- als het niet al uit zichzelf groeit. Tuinders kweken opzettelijk mos als gazonvervanger, als vulmiddel tussen stapstenen, als bodembedekker voor bostuinen en als een manier om metselwerk een verouderde uitstraling te geven.

De eenvoudigste manier om een mosplek te creëren is door kleine pluggen uit een bestaande grotere plek te transplanteren. Haal nooit mos uit openbare parken of andere gevoelige landschappen. Probeer in plaats daarvan een of twee vrienden te vinden met bebost land dat mos bevat en vraag hun toestemming om wat te oogsten.

  1. Schraap stukjes mos weg met een troffel, platte schep of keukenspatel (bij voorkeur met een beetje aarde eraan) en houd het koel en vochtig tijdens transport.
  2. Bereid de grond voor door deze tot een fijne consistentie te bewerken en in een glad bed te harken.
  3. Verdeel de mosklonten in kleine pluggen met een diameter van minimaal 2,5 cm.
  4. Plant de pluggen door ze stevig in het grondoppervlak te drukken.
  5. Geef het gebied diep water en houd het vochtig totdat de mosplek is ontstaan.
bemoste muur
bemoste muur

Als u bij u in de buurt geen mos kunt vinden om te transplanteren, zijn er veel bedrijven die pluggen online verkopen. Als je steenwerk of een ander niet-grondoppervlak met mos wilt bedekken, vermaal dan het mos in een blender met gelijke delen water en karnemelk. Verdeel de mest over het object dat je wilt afdekken en de mossporen zullen ontkiemen en zich eraan hechten.

Er is beperkte informatie beschikbaar over de koudetolerantie van specifieke mossoorten, maar ze staan algemeen bekend om hun aanpassingsvermogen aan extreme kou. Door te werken met mos dat in jouw geografische gebied voorkomt, kun je er zeker van zijn dat het de winter zal overleven.

Soorten mos

Mos verschilt qua uiterlijk niet dramatisch, maar er zijn een paar soorten waarmee je rekening moet houden.

  • Bladmos (Hypnum spp.) - Een zeer laaggroeiend mos dat halfzon verdraagt en geschikt is voor tussen stapstenen
  • Mood moss (Dicranum spp.) - Een variëteit die bekend staat om zijn gekrulde "bladeren" die hem een winderig uiterlijk geven
  • Kussenmos (Leucobryum spp.) - Een unieke variëteit met een zilverachtige glans en kussenvormige groeiwijze
  • Stermos (Atrichum spp.) - Heeft decoratieve roodachtige sporenstructuren en doet het goed op gedeeltelijk zonnige en relatief droge locaties
  • Steenmos (Dicranum spp.) - Heeft diepe schaduw nodig en groeit op rotsen of op aarde

Problemen met mos oplossen

Mos heeft schaduw, vocht en zure grond nodig. De eerste twee vereisten zijn eenvoudig, maar als uw mos niet goed presteert, wilt u misschien de pH-waarde van de grond testen en elementaire zwavel of aluminiumsulfaat toevoegen om de pH te verlagen als deze te hoog is. Mos geeft de voorkeur aan een pH van ongeveer 5,5.

Een ander veel voorkomend probleem is een slecht contact tussen het mos en het oppervlak waarop het groeit. Mos heeft geen echte wortels, maar droogt gemakkelijk uit als het geen goed contact heeft met het substraat. Zorg ervoor dat u hem stevig aandrukt wanneer u hem plant. Erop lopen helpt echt en je kunt het zelfs rollen met de apparaten die worden gebruikt om graszoden op hun plaats te rollen.

Ten slotte kunnen beestjes ook een probleem zijn. Wasberen, eekhoorns, stinkdieren en knaagdieren graven graag in vochtige bemoste grond en kunnen daar een puinhoop van maken. Om ze af te schrikken, legt u plastic vogelnetten over het mos en zet u dit gelijk met het oppervlak vast met landschapspinnen. Het mos zal er snel doorheen groeien en het verbergen, maar dieren zullen ervan worden weerhouden erin te graven.

Een over het hoofd geziene schaduwplant

Mos is doorgaans niet verkrijgbaar bij kwekerijen, dus wordt het zelden gezien als materiaal voor landschapsarchitectuur. Het is echter verrassend, omdat het een van de gemakkelijkste planten is om in een schaduwtuin te kweken en een betoverend groen tapijt creëert - wat alleen maar vervelend is als je het zo ziet.

Aanbevolen: