Hoe maak je een maantuin voor een nachtelijke retraite

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een maantuin voor een nachtelijke retraite
Hoe maak je een maantuin voor een nachtelijke retraite
Anonim
Maantuin met witte bloemen
Maantuin met witte bloemen

Maantuinen zijn ontworpen om 's avonds te ontspannen. Gevuld met lichtgekleurde planten en andere objecten die het licht van de maan opvangen, vormen ze een serene toevluchtsoord waar je kunt ontspannen na een stressvolle dag.

Moon Garden Essentials

Er zijn drie basiscomponenten voor het ontwerpen van een maantuin: planten, hardscaping en accessoires. Hoe uitgebreid u hiermee kunt omgaan, hangt af van uw tijd, budget en persoonlijke smaak.

Plantmateriaal

De nadruk bij maantuinplanten ligt op die met lichtgekleurde bloemen, omdat deze gloeien in het licht van de maan en lijken te zweven boven een achtergrond van donker gebladerte.

Planten met licht blad

witte bladeren
witte bladeren

Er zijn duizenden opties voor witte, gele en crèmekleurige bloemen, maar aangezien deze gedurende het seizoen komen en gaan, is het ook leuk om een aantal planten met lichtgekleurd blad te hebben die in de maanlicht.

Weinig planten hebben puur wit blad, veel planten hebben zilvergrijs blad dat net zo goed zichtbaar is. Zoek ook naar soorten met bont blad, omdat het lichtgekleurde deel van de bladeren 's nachts tevoorschijn komt.

Geur

Eindelijk is geen enkele maantuin compleet zonder geur. Een select aantal planten bloeit alleen 's nachts of is 's nachts geuriger dan overdag, dus zorg ervoor dat je er minstens één toevoegt.

Hardscape-opties

Hardscaping doet vaak denken aan fraaie bestrating en patio's, maar verwijst in wezen naar elke permanente structuur in het landschap. Als het om een maantuin gaat, zijn er twee speciale regels die van toepassing zijn op hardscaping.

landschapsontwerp
landschapsontwerp
  1. Er moet een plek zijn om te zitten en te ontspannen. Een eenvoudige bank is prima, maar er is niets tegen een tuinhuisje, bubbelbad of andere, uitgebreidere buitenomgeving.
  2. Het gebruik van lichtgekleurde materialen moet worden benadrukt. Als plavuizen worden gebruikt voor een pad of terras, gebruik dan de lichtste plavuizen die je kunt vinden. Marmerchips zijn waarschijnlijk het witst mogelijke oppervlak voor paden, maar lichtgekleurde kiezelstenen zijn ook effectief in het opvangen van het maanlicht.

Afgezien van deze twee basisoverwegingen zullen uw keuzes in hardscaping weinig verschillen van enig ander type tuinontwerp.

Optionele accessoires

standbeeld van een slapende jongen
standbeeld van een slapende jongen

Het zijn vaak de kleinste details die elke tuin magisch maken.

Kunst en standbeelden

Met een maantuin wil je je concentreren op objecten met een reflecterend oppervlak en thema's die verband houden met de maan, de sterren en de nacht in het algemeen. Overweeg buitenkunst en beeldhouwwerken die aan deze beschrijving voldoen, maar beperk jezelf niet tot een letterlijke interpretatie van het concept.

Je kunt steen- of houtwerk gebruiken met ronde, bolvormige, halvemaanvormige of stervormen. Een eenvoudige kijkbal is een logische keuze vanwege de bolvorm en het glanzende oppervlak. Een klein reflecterend zwembad of fontein is ook een uitstekende keuze, omdat het water het licht reflecteert en het geluid bijdraagt aan de sfeer.

Lichtschema

Tenslotte is een subtiel verlichtingsplan een geweldige manier om een maantuin te accentueren. Felle lichten die de maan en de sterren overheersen moeten koste wat het kost worden vermeden, maar tiki-fakkels, kaarslantaarns en kleine LED-lampjes op de grond of in de takken van een boom dragen aanzienlijk bij aan de sfeer.

Stapsgewijs ontwerpproces

Er zijn net zoveel manieren om een maantuin te ontwerpen als er tuinontwerpers zijn, maar de volgende stappen schetsen het basisproces en geven suggesties voor de beste resultaten. Vergeet niet dat een maantuin niet groot hoeft te zijn - de meeste mensen kiezen ervoor om het thema te gebruiken in een klein deel van de tuin, gecentreerd rond een zitgedeelte.

Stap één - Locatie

Kies een gebied met open toegang tot de lucht en uit de buurt van straatverlichting of andere bronnen van kunstlicht. Delen van de tuin met overhangende takken zijn niet effectief voor maantuinen omdat het licht er niet doorheen kan komen.

Stap twee: paden, zitplaatsen en verharding

Leg eerst paden, zitplaatsen en andere verhardingen aan.

  • Een eenvoudige aanpak is om een kort kronkelend pad te hebben dat naar een bankje of een andere plek leidt om te zitten.
  • Als je een veranda of patio wilt hebben, moet deze ongeveer in het midden van de ruimte staan, met de planten eromheen.
  • Het zitgedeelte kan zich aan het uiteinde bevinden van waar je nadert, of in het midden.

Stap drie - Plantarrangement

Structureer de beplanting zo dat de kortste soorten zich naar het midden bevinden en vervagen naar grotere soorten aan de rand. Het is zeker niet nodig dat elke plant lichtgekleurde bloemen of bladeren heeft, maar het is het meest effectief als minstens de helft dat doet. Het is handig om een groenblijvende haag rond ten minste een deel van de maantuin te planten, zodat je een gevoel van beslotenheid en privacy krijgt.

Stap vier - Accessoires toevoegen

Kijkende bal
Kijkende bal

Plaats ten minste één accessoire als centraal punt in het landschap, zoals beeldhouwwerken, een fontein, een starende bal of een lichtgekleurd rotsblok. Het is meestal het meest effectief als dit niet precies in het midden van de ruimte is, maar aan één kant. Het moet echter wel in het volle zicht van de zithoek staan. Voeg vervolgens andere accessoires toe die je leuk vindt, zoals verlichting of hangende decoraties.

Ontwerpideeën

Gebruik de basisstappen om een maantuinontwerp in je eigen tuin te maken.

Zen-stijl

Gebruik voor een hybride Zen-achtige maantuin lichtgekleurde kiezelstenen of gebroken steen voor de centrale open ruimte, die op de traditionele manier van Zen-tuinen in een patroon kan worden geharkt. Verwerk kleine rotsblokken in de rotsbodem als accenten en plaats kleine kaarslantaarns in pagodestijl op elk exemplaar voor een subtiel lichteffect.

Gebruik lichtgekleurde bladplanten van verschillende hoogtes aan de rand en een enkele witbloeiende Japanse kers opzij als centraal punt.

Low-budgetoptie

Een eenvoudig, low-budget ontwerp is om elk type hardscaping achterwege te laten en in plaats daarvan een ovaalvormig stukje gazon (of een gebied dat is gemout met houtsnippers, kiezelstenen of gebroken steen) in het midden van de tuin te gebruiken. Plaats planten in ongeveer concentrische ringen rond een centrale zithoek, waarbij bloeiende soorten worden afgewisseld met bladplanten. Plaats tiki-fakkels om de twee brede uiteinden en de twee smalle uiteinden van het ovaal te markeren.

Afgesloten ruimte

Omhein de ruimte volledig met planten, hekjes of ander afschermingsmateriaal om de maantuin als een aparte buitenkamer te creëren. In dit geval kunt u een poort of prieel bij de ingang gebruiken en deze bedekken met een witbloemige wijnstok, zoals een maanbloem.

Aan het uiteinde van de tuin, tegenover de ingang, kun je LED-lampen met laag wattage langs de hoogste planten ophangen in een ruwweg halvemaanvormig patroon rond dat uiteinde van de tuin.

Maantuin in Zen-stijl
Maantuin in Zen-stijl
Tuinbank op steenslag
Tuinbank op steenslag
afgesloten maantuin
afgesloten maantuin

Populaire maantuinplanten

Er zijn honderden potentiële planten die kunnen worden gebruikt om een maantuin te creëren, maar hier is een korte samenvatting van enkele van de meest populaire.

Bloemen

Voeg deze prachtige bloemen toe aan uw tuinplannen.

IJsbergroos

'Iceberg' Rose (Rosa spp.) is een zuiver witte variëteit die bekend staat als een van de meest ziekteresistente, gemakkelijk te kweken rozen. 'Iceberg' bloeit ook herhaaldelijk en uitbundig gedurende de zomer, waardoor het een opvallend in de maantuin. Het groeit goed in USDA zones 5 tot 10.

witte roos
witte roos

Moonbeam Coreopsis

'Moonbeam' coreopsis (Coreopsis verticillata) is een langbloeiende vaste plant met botergele bloemen die echt gloeien in het maanlicht. Dit type coreopsis groeit in nette heuvels van ongeveer 60 cm hoog en breed. De plant is winterhard in USDA zones 3 tot 9.

gele bloemen
gele bloemen

Bladplanten

Deze planten hebben bladeren die de gloed van de maan opvangen.

Lamb's Ears

Lamsoren (Stachys byzantina) worden ongeveer twintig centimeter lang en verspreiden zich snel om een groot gebied te bestrijken, indien gewenst. Probeer deze pluizige, zilverbladige plant als bodembedekker in de maantuin of als rand langs een pad.

'Silver Carpet' heeft lichter gekleurde bladeren dan sommige van de andere lamsorenvariëteiten. Het is winterhard in USDA zones 4 tot 7.

Stachys
Stachys

Artemisia Powis-kasteel

Artemisia 'Powis Castle' (Artemisia spp.) heeft zilverachtig blad en is zeer geurig bij aanraking. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog, maar tot 1,80 meter breed, waardoor hij een prima vulmiddel is tussen de bloeiende vaste planten in de maantuin. Laat het groeien in USDA zones 4 tot 10.

zilveren alsem
zilveren alsem

Geurige planten

Voeg een aantal heerlijke geuren toe aan je maantuin met engelentrompet en maanbloem.

Engelentrompet

Angel's trompetten (Brugmansia spp.) zijn subtropische groenblijvende struiken met grote hangende bloemen in de vorm van een trompet. De bloemen staan dag en nacht open, maar de geur is het krachtigst na zonsondergang.

Angel's trompet is er in vele kleuren, dus zoek naar witte variëteiten zoals 'Kyle's Giant White', en gebruik ze langs de achterrand van de maantuin of als kleine terrasboom in koude klimaten (bewaar ze in een pot zodat ze in de winter naar binnen kunnen worden gebracht). Laat het groeien in USDA zones 8 tot 11.

witte doorn
witte doorn

Maanbloem

Moonflower (Ipomoea alba) is een liaan die de ultieme maantuinplant is. De 15 cm grote puur witte bloesems gaan alleen 's nachts open en vervagen bij zonsopgang, en verspreiden een heerlijke geur. Het is een tropisch familielid van de Morning Glory-wijnstokken en kan in een seizoen wel 3 meter hoog worden, dus zorg voor voldoende traliewerkruimte.

Als vaste plant kun je hem kweken in USDA zones 9 tot 11, of hij kan in alle zones als eenjarige plant worden gekweekt.

witte bloemen
witte bloemen

Een midzomeravond in de maantuin

Er is misschien niets romantischer of ontspannender dan een warme zomeravond, omringd door de gloed van de maan. Jezelf omringen met prachtige, geurige planten die het maanlicht reflecteren, is een onvergetelijke manier om te genieten van de tijd die je doorbrengt met een geliefde.

Aanbevolen: