Ideeën voor landschapsarchitectuur op hellingen

Inhoudsopgave:

Ideeën voor landschapsarchitectuur op hellingen
Ideeën voor landschapsarchitectuur op hellingen
Anonim
rotstuin met vaste planten
rotstuin met vaste planten

Steile hellingen zijn een lastige plek om te tuinieren, maar het is belangrijk om een vorm van landschapsarchitectuur aan te leggen om te voorkomen dat de krachten van erosie hun gang gaan. In plaats van een weerbarstige heuvel een afschuwelijke doorn in het oog te laten worden, overweeg dan de opties om deze te temmen tot een prachtig, functioneel deel van het landschap.

Rotstuin

Rotstuinen zijn een los gedefinieerd concept en horen per definitie op hellend terrein.

Keuze van steen

Stenen maken een groot deel uit van een rotstuin en worden gebruikt voor decoratieve doeleinden, maar ook om de grond op zijn plaats te houden. Er zijn geen vaste regels over welk type steen in een rotstuin hoort. De hierboven afgebeelde bruinbruine exemplaren zien eruit alsof ze thuishoren in een droog klimaat, waardoor ze goed passen. Het is ook leuk om rotsen te vinden waar korstmos op groeit, in de landschapshandel gewoonlijk 'veldsteen' genoemd.

Plantenpalet

Eén ding dat hellingen te bieden hebben is goede drainage, iets waar veel planten niet zonder kunnen. Ze zijn dus de perfecte plek voor kieskeurige soorten zoals dwergdennen, rotsrozen en salvia's die niet tegen natte voeten kunnen. Over het algemeen zijn kleine vetplanten, cactussen of alpensoorten die van nature op droge, rotsachtige hellingen groeien een goede keuze om te passen bij de omgeving die in een rotstuin wordt gecreëerd.

Inpassen in het landschap

Rotstuinen bestaan vaak uit kleine planten, waardoor ze een goede keuze zijn voor kleine hellingen in een achtertuin, waar de kleine planten van dichtbij kunnen worden bekeken, in plaats van als uitgestrekte landschapsarchitectuur. Het concept kan echter eenvoudig worden uitgebreid naar elk gebruik van decoratieve steen in het landschap, maar zorg ervoor dat u rotsen en planten gebruikt die passen bij de schaal van de locatie en bij elkaar.

Genaturaliseerde bodembedekker

In plaats van formele landschapsarchitectuur is het verspreiden van bodembedekkers een manier om een heuvel te verfraaien en de grond te stabiliseren.

heuvel bedekt met blubell-bloemen
heuvel bedekt met blubell-bloemen

Plantmateriaal

Dit kunnen trapsgewijze grassen, mengsels van wilde bloemen of andere laagblijvende, onderhoudsarme aanplantingen zijn. Van veel voorkomende soorten zoals klimop en vinca tot kruipende rozen en bloeiende salvia's, bodembedekkers hebben een enorm scala aan bladkenmerken en bloemkleuren.

De sleutel is om de omstandigheden van de locatie te begrijpen (zon/schaduw, bodemtype, klimaat, enz.) en de bijpassende soorten te kiezen. Als je geen irrigatie gaat installeren, kies dan iets dat droogtetolerant is en plant het in de herfst, zodat het aan de slag kan als het koel weer is.

Oprichting

Over een groot gebied is het veel economischer om de planten via zaad te vestigen. Een kosteneffectieve manier om dit te doen is met erosiematten, dit zijn biologisch afbreekbare dekens die de grond op zijn plaats houden totdat de planten zich hebben gevestigd. De eerste stap is het verwijderen van de bestaande vegetatie, het verspreiden van het zaad en het vastzetten van de stof erop. Geef regelmatig water totdat er een weelderige vegetatiemat is ontstaan.

Accenten en ideeën

Om te voorkomen dat je een eentonige zee van vegetatie krijgt, kun je overwegen om stroken met verschillende planten te planten. Als er bestaande bomen zijn, markeer deze dan als aandachtspunten door de afwijkingen van een bepaalde soort op elke boom te centreren. Als de helling een volledig blanco lei is, zal het toevoegen van een verticaal element, of het nu een boom of gewoon een vogelvoeder op een paal is, helpen om visuele interesse toe te voegen.

Meerlaagse beplanting op een heuvel

Het creëren van een volwaardig landschap op een helling is veel werk, maar kan een dramatische toevoeging zijn aan het totale landschap als het zorgvuldig wordt gepland.

kleurrijke beplanting op een heuvel
kleurrijke beplanting op een heuvel

Het concept

Stel je een bosachtige beplanting voor met prachtige, breed verspreide bomen, bloeiende struiken, bollen en trapsgewijze bodembedekkers, allemaal netjes gerangschikt in een crescendo van kleur en textuur terwijl het oog de helling op beweegt. De grootte van de struiken is precies goed in verhouding tot de bomen en alles lijkt zijn plaats te hebben. Planten worden geselecteerd om het hele jaar door opeenvolgend te bloeien - een toevluchtsoord op een heuvel voor vlinders, vogels en andere kostbare dieren in het wild.

De stukjes samenvoegen

Het doel is om een bosopen plek of grotachtige beplanting te creëren die in het midden enigszins open is, zodat je alle verschillende lagen tegelijk kunt zien.

  1. Begin met het plaatsen van de bomen. Ze moeten zich op tweederde van de helling bevinden, met de hoogste soorten achterin. Wees niet bang om bladverliezende en groenblijvende variëteiten te combineren.
  2. Heesters moeten willekeurig in groepen van drie, vijf of zeven planten worden geplaatst, maar over het algemeen in volgorde van klein naar hoog, van voor naar achter.
  3. Vul de resterende ruimtes in met bodembedekkers, bollen en vaste planten, gebruik de kleinste, meest sierlijke soorten van dichtbij.

Verzorging en onderhoud

Zwaar mulchen rond de planten is belangrijk om de grond op zijn plaats te houden en de groei van onkruid tegen te gaan. Het is belangrijk om droogtetolerante planten te gebruiken, tenzij er voor permanente irrigatie wordt gezorgd; hellingen drogen snel uit. Anders is het voornaamste onderhoud het een paar keer per jaar laten groeien van de beplanting om overmatige groei terug te snoeien en elke soort in zijn eigen specifieke niche te houden waar hij geen inbreuk maakt op de ruimte van zijn buren.

Terrassentuin

Terrassen vereisen vaak de expertise en uitrusting van een gerenommeerde landschapsaannemer, maar het is het ultieme in landschapsarchitectuur op heuvels.

steile terrastuin
steile terrastuin

Een eeuwenoude traditie

Terracen omvat het gebruik van grondverzetapparatuur (of veel zwaar werk) om een reeks platte banken in de helling te zagen en de installatie van professioneel ontworpen steunmuren om de grond te ondersteunen waar elke snede wordt gemaakt. Wanneer voltooid, kan elk type landschapsarchitectuur worden geïnstalleerd. Fruitbomen, druivenranken, een rozentuin - de opties worden alleen beperkt door je fantasie.

Keermuren

Keermuren en terrassen gaan hand in hand. Natuursteen, in elkaar grijpende betonblokken en spoorbielzen zijn enkele van de materiaalopties die er zijn. Denk na over de materialen en de algemene esthetiek van uw huis en de omringende landschapskenmerken en kies degene die past bij het algehele ontwerp.

Als je geen zin hebt om de hele helling van terrassen te voorzien, kun je nog steeds een lage keermuur aan de onderkant bouwen, die het geheel netjes maakt met een strakke lijn en ervoor zorgt dat de grond erboven op zijn plaats blijft. Als de keerwanden op bankhoogte worden geïnstalleerd, kunnen ze ook als informeel zitgedeelte worden gebruikt. Als u ze hoger dan 60 cm wilt bouwen, is doorgaans de expertise van een aannemer vereist.

Toegang

Terrassen worden al millennia lang gebruikt als een manier om niet alleen de bodem op hellingen te stabiliseren, maar ook om een reeks vlakke gebieden te creëren die gemakkelijk begaanbaar zijn. Dit impliceert echter de integratie van treden in het ontwerp van de terrastuin. Voor een dramatische en formele uitstraling centreert u de treden in het midden van de terrassen en maakt u ze breed en breed, taps toelopend naar een grote entree aan de onderkant. Als je niet wilt dat de treden de plaatsing van de beplanting op de terrassen belemmeren, plaats ze dan aan één kant en bouw ze niet zo breed als nodig is.

Waterornament

Misschien is het enige dat spannender is dan prachtige stenen terrassen op een helling, een prachtige, trapsgewijze waterpartij.

meerlagige beek op een helling
meerlagige beek op een helling

Weet waar je aan begint

Waterpartijen zijn misschien wel de duurste en meest onderhoudsvriendelijke vorm van landschapsarchitectuur, maar ze zijn perfect voor een helling - de zwaartekracht doet mooie dingen met water en je kunt die kracht benutten en er een betoverend kunstwerk mee creëren. Houd echter het volgende in gedachten:

  • Waterpartijen hebben minimaal één keer per week onderhoud nodig om vuil op te ruimen.
  • Er zijn voortdurende kosten verbonden aan het laten draaien van de pomp om deze van stroom te voorzien.
  • Er kunnen veel dingen fout gaan en je hebt waarschijnlijk de hulp van een professional nodig om ze te repareren.

Strategieën

Er zijn veel variabelen waarmee u rekening moet houden:

  • Wil je het effect van een waterval of een kabbelend beekje?
  • Zal het water in een groot bassin op de bodem terechtkomen of wordt het een waterpartij zonder vijver?
  • Wil je een genaturaliseerde look met bemoste rotsblokken en veel planten of een architectonisch pronkstuk met formeel metselwerk en een symmetrisch ontwerp?

Welke richting je ook kiest, weet dat elke richting zijn eigen set materialen en benodigde uitrusting heeft; vraag een landschapsontwerper die gespecialiseerd is in waterpartijen om u de opties te laten zien. Houd er ook rekening mee dat verschillende ontwerpen een ander geluidslandschap zullen creëren - een hoge, neerstortende waterval kan prachtig zijn om naar te kijken, maar leven met het geluid buiten je deur is misschien niet de sfeer waar je naar op zoek was.

Plantscape

Een waterornament is niet compleet zonder bijpassende planten. Tot de waterplanten behoren drijvende soorten, zoals waterlelies en waterhyacint, en opkomende soorten die boven de waterlijn uitsteken, zoals papyrus en lisdodde. Er zijn ook veel interessante moerassoorten die de randen kunnen bezetten, waarvan er vele opvallende bloemenpracht (lobelia) of prachtig gebladerte (Gunnera) hebben. Zorg ervoor dat je ook buiten de waterpartij een scala aan vegetatie opneemt, vergezeld van varens, bomen met treurtakken en weelderige bodembedekkers.

Handige tips

De sleutel tot landschapsarchitectuur op een helling is om de grond op zijn plaats te houden; anders zullen de aanplantingen langzaam verdorren en vervagen. Vaak zijn de steile hellingen rond het huis het resultaat van inkepingen die in de aarde zijn gemaakt toen het huis werd gebouwd, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van een goede kwaliteit bovengrond. Bij al deze opties is de eerste stap het beoordelen van de bestaande bodemgesteldheid en deze indien nodig te verbeteren. Als een beetje graven niets anders aan het licht brengt dan een harde, lichtgekleurde ondergrond - in plaats van een zachte, donkergekleurde bovengrond - plan dan om de helling aan te passen met een laag grond van goede kwaliteit die van elders wordt aangevoerd.

Aanbevolen: