Overzicht Hepplewhite-eettafel met klapblad en poortpoot

Inhoudsopgave:

Overzicht Hepplewhite-eettafel met klapblad en poortpoot
Overzicht Hepplewhite-eettafel met klapblad en poortpoot
Anonim
Hepplewitte eettafel met neerklapbaar blad
Hepplewitte eettafel met neerklapbaar blad

De Hepplewhite eettafel is een populair item onder antiekliefhebbers. Deze eenvoudige maar elegante tafel is al meer dan 200 jaar favoriet en is nog steeds te vinden in antiekwinkels en meubelveilingen.

Kenmerken van Hepplewhite-meubels

Hepplewhite-meubels dateren uit ongeveer 1780 tot en met 1810. Dit type meubilair is vernoemd naar de Britse meubelmaker en ontwerper George Hepplewhite. Hepplewhite was tijdens zijn leven niet zo bekend; twee jaar na zijn dood in 1776 publiceerde zijn weduwe echter een boek met zijn meubelontwerpen genaamd The Cabinetmaker and Upholsterer's Guide. De meubels van Hepplewhite werden erg populair in Amerika, waar de stijl wordt omschreven als neoklassiek.

Identificeer Hepplewhite tafels en meubels

Antieke Federal Hepplewhite Single Drop Leaf Gate Leg Game Table Eettafel
Antieke Federal Hepplewhite Single Drop Leaf Gate Leg Game Table Eettafel

Kenmerken van Hepplewhite-meubels zijn onder meer rechte poten op tafels die taps of vierkant zijn. Als aanvulling op deze rechte poten waren rechthoekige schopvoeten of taps toelopende pijlvoeten. De stoel met schildrug is een veel voorkomend ontwerp in Hepplewhite-meubels.

Andere kenmerken zijn onder meer:

  • Een delicate, sierlijke verschijning
  • Motieven met volants, linten, veren, urnen en bomen
  • Gebogen of cirkelvormige geometrische vormen
  • Kleine gravures en geschilderde ontwerpen
  • Ingelegde patronen en fineer

Ken welk hout wordt gebruikt in Hepplewhite-tafels

Het hout dat werd gebruikt om Hepplewhite-meubels te produceren, werd meestal lokaal geproduceerd. In Groot-Brittannië konden de meubels gemaakt zijn van mahonie, satijnhout, esdoorn, tulpenhout, berken of palissanderhout. In Amerika gemaakte versies van dit meubilair waren vaak gemaakt van essen of grenen, en het is gebruikelijk om esdoorn klaptafels in de Hepplewhite-stijl te zien. Voor het inlegwerk zijn contrasterende fineren gebruikt.

Geschiedenis van Hepplewhite eettafels met klapblad en poortpoot

Hepplewhite-meubels waren populair tijdens de federale periode in Amerika (1790-1828). Geometrische vormen en symmetrie maakten in deze tijd deel uit van de stijl. Meubilair was eenvoudig, delicaat en licht van gewicht, zodat het gemakkelijk mee te nemen was. Neoklassieke meubelelementen tijdens de Federale Periode waren onder meer gecanneleerde of rieten taps toelopende poten, zoals te zien op de Hepplewhite eettafel met klapbladen en poortpoten die in die tijd zo populair was in Amerika.

Als je ooit in een historisch huis bent geweest dat dateert uit het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw, weet je dat de gemiddelde huizen in die tijd niet erg ruim waren. Klaptafels waren goed om ruimte te besparen als de tafel niet in gebruik was. Deze tafels waren gemaakt met een vast midden en hadden scharnierende bladen die naar beneden klappen als ze niet in gebruik waren. De poortpoten konden naar buiten zwenken om de bovenkant te ondersteunen wanneer de bladeren naar buiten werden gevouwen. Deze tabellen werden voor het eerst geïntroduceerd in Groot-Brittannië.

Klaptafels bieden plaats aan twee tot acht personen. De meeste waren gemaakt van mahonie, waren tussen de 28 en 30 inch hoog en hadden verschillende breedtes en lengtes. Deze traditioneel uitziende houten tafels passen mooi bij elke traditionele of eigentijdse woninginrichting. Vanwege hun ruimtebesparende eigenschappen zijn ze perfect voor kleinere huizen of appartementen.

Waar vindt u antieke Hepplewhite eettafels met neerklapbare bladeren

Het is vaak het gemakkelijkst om antieke eettafels lokaal te vinden, omdat het verzenden van deze artikelen duur en moeilijk kan zijn. Kijk in plaatselijke antiekwinkels, bij de verkoop van onroerend goed en in de advertenties.

Je kunt Hepplewhite-tafels ook vinden op online veilingsites, zoals de volgende:

  • Cowan's Auctions - Gespecialiseerd in onder andere Amerikaanse meubels, dit is een goede bron voor het vinden van een klaptafel.
  • eBay - eBay is altijd een geweldige bron voor antiek en biedt verkopers de mogelijkheid items zoals grotere tabellen lokaal aan te bieden.
  • Eén uniek antiek - Met een grote en voortdurend wisselende selectie items is dit een geweldige plek om eettafels in de Hepplewhite-stijl te vinden.
  • Live Auctioneers - Live Auctioneers is een grote veilingsite en heeft een grote selectie meubels.

Als deze veilingen niet de gewenste Hepplewhite-eettafel hebben, kom dan regelmatig terug, want de inventaris verandert regelmatig. Lokale antiquairs en landgoedverkopen zijn andere bronnen die u kunt proberen om Hepplewhite-eettafels te vinden. Deze tafels worden vaak verkocht voor €200-€400, afhankelijk van de staat van de tafel. Oudere exemplaren van mooie meubelmakers kunnen echter voor duizenden euro's worden verkocht.

Bouw je eigen Hepplewhite eettafel met verlaagd blad

Echt antiek meubilair kan moeilijk te vinden zijn. Als je echt van de stijl van deze klaptafels houdt en niet op zoek bent naar echt antiek, kun je plannen vinden om zelf een van deze tafels te bouwen. Als u uw op maat gemaakte eettafel blijft doorgeven aan toekomstige generaties in uw familie, kan de tafel die u bouwt op een dag antiek worden.

Hepplewhite eettafelplannen met neerklapbare bladeren zijn online te koop bij Tools for Working Wood. Het plan is ontworpen door Carlyle Lynch en bevat opgemeten tekeningen, een gedetailleerde onderdelenlijst met afmetingen, een lijst met hardware en aantekeningen met extra informatie die waardevol kan zijn, zoals details die het constructieproces van deze eettafels beschrijven.

Een tijdloze eettafelstijl

Sommige meubelstijlen zijn tijdloos, zoals het geval is met Hepplewhite-meubels. Dit eenvoudige maar elegante ontwerp van Hepplewhite's eettafels met neerklapbare bladeren is vandaag de dag nog net zo aantrekkelijk als in de koloniale tijd.

Aanbevolen: