Hoe je een ananas laat groeien

Inhoudsopgave:

Hoe je een ananas laat groeien
Hoe je een ananas laat groeien
Anonim
Ananasplant
Ananasplant

Leren hoe je een ananas kweekt is eigenlijk een vrij eenvoudige taak. Als je kinderen hebt, kun je het zien als een leuk project om samen te doen. Je krijgt een unieke, tropische kamerplant en als je geduld hebt, kun je zelfs genieten van je eigen verse fruit.

Hoe je zelf een ananas kunt kweken

Je eigen ananasplant starten is eenvoudig, zelfs als je niet in een tropisch klimaat leeft. Ze maken prachtige kamerplanten en kunnen zelfs eetbaar fruit produceren. Ananassen zijn ook gemakkelijk te verzorgen. Je hoeft slechts een paar stappen te volgen om aan de slag te gaan.

Een ananas kiezen

Eerst moet je een of twee ananassen uit de supermarkt selecteren. Dit moet zorgvuldig gebeuren om een gezonde plant te produceren. Zoek naar een vrucht met groene, gezond uitziende bladeren. Bruinbladig fruit moet worden afgewezen.

Rijp fruit moet worden geselecteerd, maar pas op dat je er niet één neemt die te rijp is. Kies een vrucht die zoet en rijp ruikt. Geef nu een zachte ruk aan een van de bladeren. Als het blad gemakkelijk loslaat, is deze vrucht te rijp.

Zodra u uw ananas mee naar huis heeft genomen, moet u een smaaktest uitvoeren. Snijd van één ananas het kapje af en snij vervolgens het fruit in stukken. Een ananasboor maakt deze klus gemakkelijk, maar je kunt ook een mes gebruiken. Proef wat van je bereide ananas. Als je de smaak van het fruit lekker vindt, bewaar dan de bovenkant ervan om je eigen plant te laten groeien.

Planten

Nu je een of twee ananastoppen hebt gekozen, ben je klaar om te leren hoe je je ananas plant. Er zijn eigenlijk twee verschillende manieren om dit te doen. Als je twee tops hebt bewaard, wil je misschien beide proberen en kijken wat het beste voor je werkt.

Stap één:

De meeste kwekers zijn van mening dat je al het fruit van de bladeren moet verwijderen. De zorg is dat de vrucht zal rotten en de plant zal doden. Anderen laten de vrucht gewoon intact en genieten nog steeds van succes met hun planten.

Stap twee:

Mensen die je vertellen hoe je een ananas moet laten groeien, zullen zeggen dat je vervolgens delen van de stengel moet snijden totdat je kleine cirkels ziet rond het afgesneden uiteinde, de zogenaamde wortelknoppen. Anderen slaan deze stap gewoon over en gaan door naar de volgende.

Stap drie:

Laat je ananastopje maximaal zeven dagen genezen. Dit voorkomt dat het gaat rotten zodra je het plant.

Stap Vier:

Wroeten kun je doen door je stengel een aantal weken in een glas water te leggen. Ververs het water regelmatig gedurende deze tijd. Binnen een paar weken zou je wortelgroei moeten zien.

Je kunt je ananas ook bewortelen door hem direct in goede, goed doorlatende potgrond te plaatsen. Een cactusmix is een ideale keuze voor een ananas om in te groeien.

Ananasverzorging

Eenmaal geplant, moet je je ananas één keer per week water geven en de bladeren besproeien. Zorg ervoor dat het niet drassig wordt, anders kunnen de wortels gaan rotten. Na een jaar kunt u uw plant het beste opnieuw verpotten, zodat deze kan blijven groeien zonder wortelgebonden te raken.

Bemest tijdens de lente- en zomermaanden één of twee keer per maand met gewone kamerplantenmest. Tijdens de herfst- en wintermaanden is één keer per maand voldoende. Je nieuwe plant geeft de voorkeur aan de volle zon gedurende minimaal zes uur per dag, evenals warme temperaturen van 60 tot 75 graden.

Terwijl het warm weer is, kun je je ananas buiten bewaren. Zorg ervoor dat u hem vóór de eerste nachtvorst weer binnen zet. Als je in een tropisch klimaat leeft, kun je hem het hele jaar door buiten laten staan.

Vruchtvorming

Het duurt doorgaans twee tot drie jaar voordat een ananas vrucht produceert. Je kunt vruchtvorming forceren zodra je plant ongeveer twee jaar oud is. Dit proces kan het beste in de winter worden gestart, wanneer een ananas normaal gesproken met dit proces begint.

Plaats de hele pot in een plastic zak met twee rijpe appels voor maximaal twee weken. Zorg ervoor dat u de plant gedurende die periode naar een schaduwrijke plek verplaatst. Door het bederf van de appels komt ethyleengas vrij, waardoor de ananas gaat bloeien.

Blauwe bloemen vormen zich enkele maanden nadat je de zak en de appels hebt verwijderd. Nadat alle bloemen zijn verwelkt en gevallen, begint zich een vrucht te vormen. Het duurt nog drie tot zes maanden voordat het fruit begint te rijpen. Je weet dat je fruit klaar is om te oogsten zodra de schil een gouden kleur heeft gekregen.

Secundair fruit

Normaal gesproken produceert elke plant één vrucht. Vaak produceert een plant echter ook uitlopers en scheuten die kunnen worden afgesneden nadat het fruit is geoogst en gepot om nieuwe planten te laten groeien. Zorg ervoor dat de zuignappen minstens dertig centimeter lang zijn voordat je ze verwijdert voor meer succes.

Als je een of twee uitlopers op de moederplant laat zitten, ontstaat er vaak een secundaire vrucht die bekend staat als een ratoonfruit. Af en toe kan er zelfs een derde vrucht worden geproduceerd. Secundaire vruchten hebben ongeveer een jaar nodig om te groeien.

Laatopmerkingen

Leren hoe je een ananas kweekt is niet moeilijk, maar het is een oefening in geduld als je fruit van je plant wilt oogsten. Zodra je je eigen, zoete, zelfgekweekte ananas proeft, zul je zien dat het het wachten waard is.

Aanbevolen: